Arvamus ajateenistusest

Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Arvamus ajateenistusest

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Omaette küsimus ongi ilmselt nüüd see, et kuidas leida tasakaal ressursside mõistliku kasutamise ja ajateenijate lisaks väljaõppele mingi lisaväärtuse andmise vahel. St. ma ei arva ka seda, et Kaitsevägi peaks massiliselt hakkama tegelema väljaõppeväliste asjadega lihtsalt selleks, et ajateenijal mitte kunagi igav ei hakkaks.
Kui aega jääb üle, on üks tänuväärt võimalus -õpetage näiteks kõikidele rühma meestele selgeks kõik rühma relvad, tankitõrje vähemalt alakaliibri tasemel. Uskuge, kui kord pasun hüüab ja pooled mehed ei ilmu, on sellest suur abi. 90% meestest meeldib relvadega asjatada.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
allatah
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas allatah »

Selle artikli negatiivsed emotsioonid tuletasid täpselt enda tundeid meelde. Ühel kaitseliidu õppusel näed kah rohkem tehnikat, kui mõni ajateenija terve teenistuse jooksul.
Vabariigi aastapäeval ei osalenud me ei paraadil ega teinud üldse mittemidagi. Sööklas oli ilmselt mingi hea toit, aga mumeelest polnud väeosas isegi mitte mõnda pidukõnet. Aga see ei ole kirumine. Praeguse töökoha peal erasektoris tunduks küll, et enam lihtsamat elu ei saa olla, kui mõnel instruktoril ja et kui ise instruktor oleks, küll siis püüaks inimeste elu teenistuses huvitavamaks muuta.

Kuid Ligiga tuleb nõustuda, et ajateenistus on riigi seisukohast ebaefektiivne. Mina teen iga päev hoolega tööd, et ikka SKP-d kasvatada, aga kui on vaja mõne koostööpartneriga või kolleegiga midagi arutada, siis ei lähe palju aega mööda, kui me latrame ajateenistuse mälestustest ja tööd üldse ei tee.
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Kui ajateenistuse süsteem on Ligi arvates "ebatõhus", siis huvitav, miks soomlased või juudid, kes igat senti peos veeretavad, sellest nii kümne küünega kinni hoiavad. Kahtlustan, et taoliste seisukohavõttude taga on lihtlabane strateegiliste realiteetide mitteadumine ja elamine 2004. a julgeolekuolukorras "missioonid ongi julgeolek" ehk siis kokkuvõtvalt ebapädevus teemas.

Strateegiliste realiteeride mitteadumine antud juhul on see, et vähegi võitlusvõimelise jõu kokku panekuks palga eest tuleb hakata reakoosseisule maksma tublisti rohkem kui täna seda tehakse. Riik on aga ühendatud anumate süsteem ja teatud mõistetavatel põhjustel ei saa Scoutsi reamehele maksta poole rohkem kui päästjale või politseinikule (keda niigi palgatõusu nimel armutult koondatud on). Mida arvavad veel nt õpetajad, kui põhiharidusega Ida-Viru "profisõduritele" makstakse 2 korda rohkem kui neile? Riigi kulude hulgas aga ongi kõige suurem kulurida töötasukulud. Seega, võitlusvõimelise (st min 2 brigaadi suuruse) kutselise armee idee on täpselt sama teostatav kui teostatav on täna avaliku sektori kahekordne palgatõus.

Kummaline on, et nt Kunnas, keda on süüdistatud strateegilises küündimatuses, on sellest suurepäraselt aru saanud (raamat "Viiv pikas sõjas").

Probleemid armees saab antud juhul jagada kaheks:
-armeemudelist või -organisatsioonist tulenevad (nt reservarmee üldiselt madalam reageerimiskiirus)
-inimestest ja nende võimetest tulenevad (ajateenijad mölutavad ja teevad sigadusi).

Et aeg-ajalt leitakse youtubest mingid imbekate sõjaväe videosid (meenutage neid kõmu tekitanud AK4 loopimisi) ja meediasse imbuvad taolised igapäevaelu kirumised, ei tulene aga kuidagi süsteemist või organisatsioonist (p1), vaid ikka inimestest,nende võimetest ja suhtumisest ning pole mingit kaitset selle eest, üleminekul "tõhusale kutselisele" mudelile selliseid asju ei toimu. Selle kinnituseks olgu kasvõi rohkearvulised skandaalid, kus USA sõdurid alandasid vange Iraagis või kus saksa sõdurid mängisid pealuudega jalgpalli - mõlemad olid ju "tõhusa kutselise mudeli" esindajad... :roll:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

soesilm kirjutas:Kas probleem on siis nõrga pedagoogilise ettevalmistusega tegevväelastes, et ajateenistuse läbinutel (vähemalt osadel) viletsad mälestused on?
Nagu asjaosalistelt kuulda on, on tegu ühelt poolt tõepoolest nõrga ettevalmistusega ja teisalt padulaiskusega. Milline võib olla muidugi ka täiesti vabalt omavahel seotud.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kangelaspioneer »

Tooksin välja veel meeletu bürokraatia- iga tegevus on vaja katta paki paberitega, mille koostamine ja kinnitamine võtab palju aega.

Teiseks eelarve- mingisuguseid kulusid nõuab iga tegevus, ajateenijaid koolitavad üksused on aga üldjuhul viimaseks prioriteediks, nii võetakse neilt pigem vähemaks, kui juurde antakse.
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas soesilm »

Hakkab peale - kuuldavasti, üks teadja. Kas ei saaks täpsemalt. Ega ma ei vaidle vastu, aga huvitav oleks teada, mis need probleemid siis täpsemalt on. Nimesid pole vaja. Mis on ettevalmistuste viga? Kas puudulikud on teadmised? Või hoiakud?
Ja kui Borja räägib viletsatest nooremohvitseridest, siis need et teki ju nagu seened. Keegi peab neid koolitama. Koolitus toimub lisaks KVÜÕAle veel teenistuses ka. Ma ei pea silmas täiendusõpet. Igas jumala ettevõttes või asutuses peaksid juhid ja vanemad, alluvaid ja nooremaid juhendama. Nii et lugupeetud endine VO ülem on vist ka kuskil laisk ja lohakas olnud. Aga sellest austET ekspert rääkida ei taha.
Kangelaspioneer võiks ka rääkida, milliste tegevuste peale siis tuleb terved pakid pabereid vormistada. Või kui suur see pakk on ja kas ta oskaks neid asju väiksemaks teha.
Mulle on jäänud mulje, et bürokraatiat kirjutakse ka suusoojaks. Kui tekib võimalus seda vähendada, siis saab tuhin otsa. See pole nüüd torge Kangelaspioneerile.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Kui soesilm mu posti tähelepanelikumalt loeks, siis ta näeks, et kriitikateravik on pigem väeosaülemate vastu - kes on lasknud end mõttetuteks bürokraatideks taandada... Ja mis neist nooremohvitseridest siis tahtagi - kala mädaneb ju peast (ka on nooremohvitser nagu iga teinegi inimene täpselt niisama mugav, nagu tal olla lastakse) :|

Samuti võiks soesilm tähelepanelikumalt kangelaspioneeri posti lugeda - tegelt on üldse kõik vastused tema küsedele juba olemasolevates postides ette antud :twisted:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Kontakt:

No mis teha, lugemisoskus on mul kehva. Kangelaspioneeri postist ma neid vastuseid ikka ei näe aga küllap see on minu probleem.
Kuid seda teemat arendaks siiski edasi.
Tänased VO ülemad peaksid olema kindlasti paremas või soodsamas seisus, kui ülemad 1990 - 2008. Tegelilikult esimesed aastad võib mitmel põhjusel vist välja jätta. Tänastel ülematel on SA ülesanne; nad valmistavad ette konkreetseid üksuseid konkreetsetele pataljoniülematele ja ka endale; nad käivad aastas mitmel õppusel, KT-del ühes allüksustega; ettevalmistus peaks olema parem kui 90ndatel või enne seda õppinud ohvitseridel ... ma ei teagi mis kõik veel; varustus on parem; õpetamisvahendid on paremad; kogu väljaõppe süsteem on selgem ... ja selle kõige juures on NAD LASKNUD END mõttetuteks bürokraatideks taandada! Mis see siis on? Kasvatuse viga? Ühiskonna allakäik?
See arutlus ei ole vaidlemine. Ma tõesti imestan, miks siis on nii, kui on?
Või kas see arvamus ajateenistusest ja teenistus ise on ikka halvemaks muutunud? Kui ma räägin inimestega, kes teenisid 90ndatel, siis nad nimetavad tänast teenistust lasteaiaks. Aga kui küsida, mida sa õppisid sõjaks ... siis eriti häid vastuseid ei tule. Mõned taibukad nagu näiteks Trumm (siiralt) leiavad kohe kümneid detaile, ja kasulikke detaile mida õppisid. Kuid paljudel või isegi enamusel pole minu arust tänaste ajateenijate kõrval mingeid erilisi oskusi kirjeldada. Distsipliin, palju ägedaid lugusid, füüsiliselt ja vaimselt väljakutsuv ... jne.
Avalik arvamus on vist ka paranenud? Millest me siis räägime?
Nüüd läks vaidlemiseks veidi aga ikkagi: Mi(k)s siis täna valesti on?
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Nüüd läks vaidlemiseks veidi aga ikkagi: Mi(k)s siis täna valesti on?
Näiteks- ajateenistujatel on IGAV...!!!
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
vk1
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vk1 »

igav oli ka 90-date keskel, mäletan küll :)
lasteaed - noh, küsisin oma kupis käinud noorematelt vendadelt, siis juba 2000 alguses ütlesid nemad, et lebo. aga kahjuks, nagu soesilm ütles, ei ole ma eriti kindel sellles, palju sellest männiku metsades enda sodiksjooksmisest taktikalises mõttes kasu oli, väljaõpe oli vist ikka päris niru tagantjärgi mõeldes. või vähemalt oma vendadega võrreldes.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Tegelt üks põhjus, miks 18-sed ütlevad, et nüri ja igav - nad suudavad asju ikka päris kiiresti omandada ja kui neile mitte seletada sõna "drill" tegelikku sisu, siis tundubki see nüri ajatäitena.
Teine asi, mida pahatihti näha on olnud - saamatu motiveerimine. Tänapäeva nossovid paraku vajavad ka rohket selgitust, miks ja milleks. Küllalt veel näha selliseid, kes käratavad siis rivi ees "seepärast, et see teeb poisist mehe ja mehest sõduri". Seletamatagi selge, et selline vastus praegu kedagi ei rahulda, vaja ikka seletada ja parem veel, lasta omal nahal ära proovida. Hädad saavad alguse ikka siis, kui 90ndate alguse meetodid saavad tänapäeva nossovitega kokku.

Mõni asi õpitakse ikka megakiiresti ära, kui anda asjale eluline dimensioon, kui sõda on enamiku jaoks igavikuline küsimus, siis kaugel turismireisil juhtub mõndagi ja TÄNA õpitu võib olla see kaalukeel, kas sa tuled elusalt või mustas kilekotis tagasi. Konspekti servale mustreid joonistavad või taskus muidu mune sügavad näpud tarduvad kohe paigale.
Kasutaja avatar
TangoViktor
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TangoViktor »

Puhkeala on selline koht, kuhu sa mataks l*tsi.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Ütlen ausalt, et ma ei viitsinud TangoViktor-i postis toodud linki isegi lõpuni lugeda :oops:

Minu kommentaarid aga:
(1) nooremohvitseri madal kvaliteet + totter olukorralahendus. Totter oli see lahend eelkõige seepärast, et üdini tsivilistlik ja EBASÕJAVÄELASLIK... (kokkuvõttes on meil siin aga ilmne nooremohvitseride madala kvaliteedi ilming)
(2) väidan ka, et suurlinna sisemusse kitsukesele territooriumile surutud (pseudo)väeosast EI OLEGI midagi paremat oodata - elik siis 1:0 TagalaPati // VahiPati pealinna närakatelt pisikruntidelt väljakolimise kasuks :twisted:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

Eksperimendi mõttes võiks kaitseväes paariks aastaks kasvatuslike meetmete tarvitamisest täielikult loobuda ning hakata ajateenijaid iga eksimuse eest karistama klausli "käsu mitte täitmine" alusel. Kui mu mälu mind ei peta, siis korduva käsu mitte täitmise puhul loetakse õigustatud karistuseks vanglat. Kui senise "nussimise" ja "grupiviisilise karistamise" asemel noori mehi sadade kaupa vangi hakatakse panema, siis ehk taibatakse, et kasvatuslikud meetmed on lõppkokkuvõttes siiski inimesi säästvamad ja tulemuslikumad.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Kontakt:

Nomaitea milline harmoonia :D - toetan Borjat ja toetan Madist.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist