Integratsioon ja Eesti venekeelsed

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
AMvA
Liige
Kontakt:

Re: Integratsioon ja Eesti venekeelsed

Postitus Postitas AMvA »

Kriku kirjutas:
Drax kirjutas:Aga kahtlen, kas umbkeelsele teenindajale eesti keeles vastu raiumine midagi paremaks muudab, pigem on see ikka endale linnukese kirja saamine, et oled täitnud mingit kummalist kodanikukohust.
Ma jään eriarvamusele. Kui kõik nii teeks, siis meil ei oleks seda probleemi. Umbkeelse elu peab ebamugav olema.

Mina oleksin muidugi akf Avatari asemel püsti tõusnud ja ära läinud.
Kuidas te vaesed mehed välismaal hakkama saate? :D

Eriti õnnelikud olete kindlasti, kui Prantsusmaal teie inglise keelele prantsuse keeles vastu raiutakse.
Drax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Drax »

Kriku kirjutas:Ma jään eriarvamusele. Kui kõik nii teeks, siis meil ei oleks seda probleemi. Umbkeelse elu peab ebamugav olema.
Või toimuks hoopis suurem polariseerumine ja lahendusi otsitaks hiljem palju kõrgematelt barrikaadidelt kui praegu. Võibolla olen hetkel lihtsalt optimist, sest kevadisel Narva-külastusel kogesin eranditult kõigis neljas-viies käidud teenindus- ja söögikohas eesti keelt hästi rääkivaid venelasi.
Liige

Postitus Postitas Avatar »

Drax kirjutas:Sedasorti harimises on sees kerge paradoks...
Ma ju kirjutasin, et mul oli kõrval teisi püüdlike inimesi, kes "selle vestluse tellimise käigus maha pidasid". Ilmselt kommunikatsioon läks siiski vigadega... Ma ei arva, et inimesed reeglina on püüdlikud. Reeglina teevad nad nii palju kui peab ja nii vähe kui võimalik. See on üks loodusliku optimeerimise baasreegleid. Mõnikord kiiksudega inimesed eiravad seda reeglit. Selles mõttes on kogu tööeetika üks suur kiiks, mida me tsiviliseeritud inimestena käsitleme positiivse nähtusena. Aga mul ei ole hetkekski kahtlust, et kui üldse, siis motiveerib (motiveeris) toda härrat keelt omandama konfliktne/ebameeldiv situatsioon ja soov säärast situatsiooni tulevikus vältida. Mitte et see oleks mingi eesmärk toona olnud või ma oleks sellega täitnud "mingit kummalist kodanikukohust".
Ja ma arvan, et tööandjat motiveerib reeglina samuti tunduvalt enam rahaline mõju (näiteks raisku läinud toit), kui kellegi "viriseva" kliendi "teavitamine".
Sellised "juhataja" teavitamised kuulatakse lihtsalt klienditeeninduse osana viisakalt naeratades ja vabandades ära, aga tavaliselt (jällegi, kui tegemist ei ole just "kiiksuga" tegelasega) sellele ei järgne midagi.
Drax kirjutas:Selline ütlus paneb aga siiralt kulmu kergitama. Võõrkeeleoskus on alati voorus ja selle praktiseerimine võimalusel lausa kohustuslik...
Ma ei suutnud seda nüanssi isegi pakkuda :mrgreen: . Ilmselt siis seletab osade eestlaste võõrkeeletarvitamise lembust ka selline teatava filantroopse mekiga eetika. Ja selle juured on ilmselt püüdes olla vooruslikum kui Paavst :wink: Tiba edevust vast ikka sees.
Drax kirjutas:Alati on võimalik vastata ka nii vigases vene keeles, et teenindaja proovib kasvõi läbi halli kivi ikkagi eesti keelt purssida, et ei peaks kuulma sellist keele solkimist
Ma tõesti ei tea, miks ma peaksin sellist näitemängu tegema. Kui siis mõnikord lihtsalt enda õelusest tulenevaks lõbustamiseks. Aga siis on ju tegemist alatu ja mittevoorusliku käitumisega. :lol:.
Kui mulle Eestis teenust pakkuv ettevõte ei suvatse minu emakeelset keeleruumi Eestis miskiks pidama (eri viisakatel põhjustel, aga tegelikult ikka raha ja viitsimise pärast), siis ei ole minu asi selle ettevõtte töötajate keeletaseme arendamise pärast üle oma naba hüpata. Minu poolt jääb lihtsalt midagi ostmata. Ja kui väga käest läheb, siis minu poolt jääb see ettevõte tulevikus külastamata. Sarnane tilulilu käib igal pool äris. Eraisikust klient peab tegema rohkem, taluma rohkem, mõnikord ka maksab rohkem, ning saab selle eest ennast premeerida vooruslikuks, kliimateadlikuks, humaanseks, demokraatlikuks, eurooplaseks :lol: jne nimetamisega. Säästetud papi paneb aga tasku äri. Või mõni teine manipulaator. Et jään päris nälga või? Siis jään. Eks ta tõsi on, et kui enamus minu ümber olevaid inimesi on üübervooruslikud, siis läheb mul raskeks. Aga ma loodan, et jõuan ennem kõrvad pea alla panna, kui sääraste mittevooruslike inimeste osakaal Eestis alla kriitilise piiri kukub.
Liige

Postitus Postitas Avatar »

Kriku kirjutas:Mina oleksin muidugi akf Avatari asemel püsti tõusnud ja ära läinud...
Oleks üksi või mõne samal lainel tuttavaga - siis olekski läinud. On ka nii tehtud mõnikord. Ei olnud sel kirjeldatud juhul nii vaba paraku...
AMvA kirjutas:Kuidas te vaesed mehed välismaal hakkama saate? Eriti õnnelikud olete kindlasti, kui Prantsusmaal teie inglise keelele prantsuse keeles vastu raiutakse.
Aga nad ju teevadki nii. Teenindajad kusjuures. Ja mitte ainult prantslased. Isegi mõnikord sakslased, kes ilmselt oma dramaatilise ajaloo tõttu on hulga varmamad inglist rääkima. Eurooplased on tegelikult üllatavalt umbkeelsed. Eriti, kui suurematest migratsioonikeskustest väljapoole satud. Ja ma ei räägi siin isegi mingitest kolgastest - küladest.
Mina ju ei käi seal kohalikus teenindussektoris tööl. Ma ei räägi sellest, et Eesti teenindaja ei võiks inglist osata. Aga kui Eesti teenindaja ei oska eestit, siis see ei ole normaalne. Nagu ei ole normaalne ka see, kui Prantsusmaa, või Hispaani vms. riigis kohalike teenindav isik ei oska kohaliku riigikeelt.
Drax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Drax »

Avatar kirjutas:Ma ei arva, et inimesed reeglina on püüdlikud. Reeglina teevad nad nii palju kui peab ja nii vähe kui võimalik.
Siin vist lööb välja see minu optimism, sest arvan küll, et inimesed on nii laisad, kui neil olla lastakse, aga kui mõned indiviidid välja arvata, siis soovib keskmine teenindaja päeva lõpuks ikkagi mingisuguse rahuloluga tagasi vaadata. Seda rahulolu on kindlasti võimalik rikkuda suurema või väiksema skandaaliga, kuid see võib lõppeda ka trotsiga ja minu arvates oleks edukam rahulik selgitamine, miks sul on raske kui mitte võimatu teenindusega rahul olla, kui sa ei suuda end riigikeeles selgeks teha. Võibolla vaatan ma asjale sellise pilguga seetõttu, et skandaali kiskudes läheks ma ilmselt lõpuks nii kettasse, et pärast on raske endas näha suurema õigusega osapoolt.
Drax kirjutas:Selline ütlus paneb aga siiralt kulmu kergitama. Võõrkeeleoskus on alati voorus ja selle praktiseerimine võimalusel lausa kohustuslik...
Ma ei suutnud seda nüanssi isegi pakkuda :mrgreen: . Ilmselt siis seletab osade eestlaste võõrkeeletarvitamise lembust ka selline teatava filantroopse mekiga eetika. Ja selle juured on ilmselt püüdes olla vooruslikum kui Paavst :wink: Tiba edevust vast ikka sees.[/quote]

Noh, ilmselt oli mulgi siinkohal selge eneseväljendusega raskusi. Kohustuslikkuse all mõtlesin seda, et patt on enda jaoks sellist praktikavõimalust mööda lasta. Nii nagu oleks istuva eluviisi juures patt lasta mööda kilomeetrist jalutuskäiku ja tellida selle asemel takso. Ikka vana hea omakasu, mitte filantroopia!
Drax kirjutas:Kui mulle Eestis teenust pakkuv ettevõte ei suvatse minu emakeelset keeleruumi Eestis miskiks pidama (eri viisakatel põhjustel, aga tegelikult ikka raha ja viitsimise pärast), siis ei ole minu asi selle ettevõtte töötajate keeletaseme arendamise pärast üle oma naba hüpata.
Ega vast polegi. Väljakannatamatu olukorra puhul oleks ma pigem Kriku leeris ja hääletaks jalgadega. Minu jaoks oleks sellisel juhul hoopis seesama eesti keele raiumine "komejant" ja närvide- ning ajaraisk.
Z03
Liige

Postitus Postitas Z03 »

Sõltub olukorrast. Kui on oluline kommunikatsioon ja üksteisest arusaamine, siis ei saa alati jääda jäigalt emakeeles rääkima, isegi kui keeleseadus nõuab ja on moraalne õigus. Näiteks tervishoius võib sõltuda sellest inimese elu, kas ta mõistab sind või sina teda. Keel, ka võõrkeel, on suhtlusvahend ja suhtluse eesmärgiks üksteisemõistmine.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

AMvA kirjutas:
Kriku kirjutas:
Drax kirjutas:Aga kahtlen, kas umbkeelsele teenindajale eesti keeles vastu raiumine midagi paremaks muudab, pigem on see ikka endale linnukese kirja saamine, et oled täitnud mingit kummalist kodanikukohust.
Ma jään eriarvamusele. Kui kõik nii teeks, siis meil ei oleks seda probleemi. Umbkeelse elu peab ebamugav olema.

Mina oleksin muidugi akf Avatari asemel püsti tõusnud ja ära läinud.

Eriti õnnelikud olete kindlasti, kui Prantsusmaal teie inglise keelele prantsuse keeles vastu raiutakse.
Ma ei kavatse Prantsusmaale teenindajaks minna, vaid ainult kliendiks. Neil on olemuslik vahe. Kui ma kavatseks Prantsusmaal teenidajaks minna, siis usun, et minu küll kehvast prantsuse keelest saaks selleks üsna ruttu asja.
gorilla
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gorilla »

Kriku kirjutas:
AMvA kirjutas:
Kriku kirjutas:Aga kahtlen, kas umbkeelsele teenindajale eesti keeles vastu raiumine midagi paremaks muudab, pigem on see ikka endale linnukese kirja saamine, et oled täitnud mingit kummalist kodanikukohust.

Ma ei kavatse Prantsusmaale teenindajaks minna, vaid ainult kliendiks. Neil on olemuslik vahe. Kui ma kavatseks Prantsusmaal teenidajaks minna, siis usun, et minu küll kehvast prantsuse keelest saaks selleks üsna ruttu asja.

Kui turismibussi tasemest veits sügavamale minna siis arenenud inime võiks teada, et antud riigis isegi ''lait'' & ''pain'' ostmine suvalises Pariisi kesklinnas olevas poekeses, saab teile tõenäoliselt olema karm kogemus.

Pilt

Pilt

Neil seal pole hinnasilte väljas, kultuuriruumi eripära või nii... Ja kui saiapoe kassaneiuke küsib- Ça va?
Ning vastuseks ei tule- Oui, ça va bien, siis sa alles kuuled.. kes sa oled. Naisterahva uudishimu on karm värk.
-he not to go to war, she not to go to a dance.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kriku kirjutas:
Jumal tänatud, sest ega teenindajana ei lööks sa läbi ei Eestis ega Prantsusmaal (ja teenindaja tähendab iga suvalist erasektori töökohta, mitte ainult ettekandjat).

Aga miks ma nii sarkastiliselt irooniline hetkel olen on see, et ma ei saa aru miks see saag nende üksikute mitte eesti keelt oskavate teenindajate pärast on käima tõmmatud? On's keegi antud teemas kommenteerijatest üldse ettevõtja ja tegelemas teenindava personali palkamisega? head ja usaldusväärset tööjõudu on hetkel raske leida ning väga tõenäoliselt räägivad ka need teenindajad hiljemalt poole aasta pärast talutavat eesti keelt, erinevalt siin elu aeg elanud venelastest.

Mis puudutab üldse eesti tööjõu "suurepärast" kvaliteeti, siis näiteks meil töötab laos üks mustanahaline töötaja ja laojuhataja kommentaar oli, kui küsisin, kuidas kutt on oli: et oleks rohkem selliseid. Sell töötab mõnuga, on kohusetundlik ja korrektne, erinevalt kodumaa poegadest kes vahest kaovad lihtsalt nii töölt ära, et isegi ei hoiata ette. Ja jutt, et makske rohkem palka seda seltskonda ei mõjuta.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

AMvA kirjutas:Kuidas te vaesed mehed välismaal hakkama saate? :D
Ei pea paika see targutav kild // see iroonia siin..
Korra elus Pariisis käind ja väga Ok oli kõik ainult ingl.keelega..
Suvaliselt politseinikult küsisin ingl.keeles teed Invaliidide Doomi juurde(-seal, kus Napoleoni sarkofaag on) - ei hullu, politseinik sai ruttu aru, et põhjamaalast huvitab Les Invalides ja mind juhatati kenasti (mis siis et konarlikus) ingl.keeles..
Pärast sai suvalises Pariisi pubis minu lemmikkange belgia õlle ka kenasti ingl.keeles kätte - ei olnd probleemi ega "raiund" keegi midagi "vastu" :|
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

AMvA kirjutas:Jumal tänatud, sest ega teenindajana ei lööks sa läbi ei Eestis ega Prantsusmaal (ja teenindaja tähendab iga suvalist erasektori töökohta, mitte ainult ettekandjat).
Tjaa, harva kohtab nii tarka akf-i, kes teab minust paremini, kus ma töötan :D
AMvA kirjutas:Mis puudutab üldse eesti tööjõu "suurepärast" kvaliteeti, siis näiteks meil töötab laos üks mustanahaline töötaja ja laojuhataja kommentaar oli, kui küsisin, kuidas kutt on oli: et oleks rohkem selliseid. Sell töötab mõnuga, on kohusetundlik ja korrektne, erinevalt kodumaa poegadest kes vahest kaovad lihtsalt nii töölt ära, et isegi ei hoiata ette.
Tore on - kohviku laos või pliidi ääres või kuskil sellises kohas võib umbkeelne neeger ka täiesti omal kohal olla. Aga see, kui ma ei saa oma riigis oma emakeeles tellimust esitada, ei kõlba kuhugi.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ruger »

Hispaania oli ka riik, kus inglise keeles saab vägagi normaalselt hakkama. Aga turismipiirkond ka ja selleks nähti seal vägagi palju vaeva, et taset hoida. Eriti rannikupiirkond oli koht, kus mingit probleemi polnud. Kohe saadi aru, et pole kohalik ja inglise keelega polnud mingit probleeme, ei poes ega tänaval. Oma identiteet oli muidugi ka väga tõsiselt sees ja tõsteti esile. Hispaaniat ei peetud millekski. Nemad olid Kataloonia, mitte Hispaania. Teinegi kord tahaks tagasi minna.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

ruger kirjutas:Hispaania oli ka riik, kus inglise keeles saab vägagi normaalselt hakkama.
Kogu see jutt, kus riigis saab inglise keelega hakkama, on märgist mööda. See, kui turist saab sihtkohas inglise või mõne muu suurkeelega hakkama, on tore. See, kui põlisrahvusest kohalik ei saa ilma mõne võõrkeeleta hakkama, ei kõlba. Nende kahe asja segamine on demagoogia.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ruger »

Loomulikult eeldab iga inimene, et saab oma riigi keeles räägitud. Mind ei häiri, kui vene keelt rääkiv inimene proovib aktsendiga Eesti keeles vastata. See, kui kohalikud ettevõtted aga tööjõu kulu järgi endale mingisse piirkonda ainult vene keeles rääkivaid või üldse mitte Eesti ega vene keeles rääkivaid töötajaid värbab, aga kindlasti ei ole asi, mida tolereerida lõpmatuseni. Hea kokk võib vabalt olla teisest rahvusest, kuid klientidega rääkimisel peab klienditeenindaja siiski aru saama, et riigikeele oskus on vajalik. Paljudes kohtades ega inimestel töökoha valikul muud polegi. Samas riigikeelses keskkonnas, mis peaks enamuses ka pealinn ja muud piirkonnad v.a. Ida-Virumaa mõned paigad, peaks riigikeele oskus olema kohustuslik. OK räägib aktsendiga-pole viga. Kui aga ei kavatsegi rääkida ega õppida riigikeelt siis on kuri karjas. See on meie hariduspoliitika viga. Omaette teema on nüüd riigikogu Eesti keele õppe arengu komisjoni esimeheks valitud Stalnuhhini valik.
Eesti keele õppe arengu probleemkomisjoni juhib Mihhail Stalnuhhin. Tema valimine toimus erakorralisel istungil, kuna äsja aseesimeheks Stalnuhhin astus oma kohalt tagasi, sundides komisjoni sellega komisjoni uuesti esi- ja aseesimeest valima.
https://www.ohtuleht.ee/967375/fotod-ee ... stalnuhhin
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

ruger kirjutas:Mind ei häiri, kui vene keelt rääkiv inimene proovib aktsendiga Eesti keeles vastata.
Mind ka mitte. Selline inimene on õigel teel, püüab ja väärib tunnustust.

Demagoogiast kirjutades ei pidanud ma muidugi sind silmas...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist