Nursipalust, Keskpolügoonist jm KV harjutusväljadest

Vasta
tsivi_list
Liige
Kontakt:

Re: Nursipalust, Keskpolügoonist jm KV harjutusväljadest

Postitus Postitas tsivi_list »

Inxs kirjutas: 09 Okt, 2025 12:26 Inimesed lihtsalt pole kuulnud mida tähendab päevas kümneid või sadu kordi toimuv helikiiruse ületamine, või hävitajate raketimootorite lõputu huilgamine, elasin lennuväljalt kahe kilomeetri kaugusel.
Mis asjad need hävitajate raketimootorid on?
andrus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas andrus »

vaad kirjutas: 09 Okt, 2025 10:21 TV3 uudiste klipis on näha, mis laengut haubitsa meeskond käes hoiab. Kes viitsib googeldada leiab ka minimaalse ja maksimaalse kauguse, mida iga laenguga lasta saab.
Ennevanasti lasti haubitsast vist täislaenguga ka siis kui soomustatud sihtmärgid otselasu ulatusse ilmusid. Tänapäeval seda varianti enam ei ole?
Ahilleus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ahilleus »

Inxs kirjutas: 09 Okt, 2025 12:26 Kui Pärnust venelane lahkus ei suutnud mu kõrvad seda rõõmu uskuda. Inimesed lihtsalt pole kuulnud mida tähendab päevas kümneid või sadu kordi toimuv helikiiruse ületamine, või hävitajate raketimootorite lõputu huilgamine, elasin lennuväljalt kahe kilomeetri kaugusel.
Ma olen Tartus kuulnud 30+ aastat nõukogude okupatsiooni ajal lõputut reaktiivmootorite huilgamist ja üle helikiiruse sõitvate lennukite lööklainet. Kuid juhiks tähelepanu sellele, et helikiiruse ületanud lennukiga käib kaasas lööklaine ja see "sõidab kaasa" seni kui lennuk lendab helist kiiremine.
Ehk siis see ei ole ühekordne heli mis kaasneb hetkega kui lennuk ületab helikiirust.
diidi
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas diidi »

Inxs kirjutas: 09 Okt, 2025 12:26 Kui Pärnust venelane lahkus ei suutnud mu kõrvad seda rõõmu uskuda. Inimesed lihtsalt pole kuulnud mida tähendab päevas kümneid või sadu kordi toimuv helikiiruse ületamine, või hävitajate raketimootorite lõputu huilgamine, elasin lennuväljalt kahe kilomeetri kaugusel.
Aga nüüd ringrada ei häiri?
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Kapten Trumm kirjutas: 09 Okt, 2025 9:50 Vaevalt nad 6 km taha täislaenguga lasevad. Ehk 40 km taha teeks relvad rohkem pauku, aga sinna me polükal lasta ei saa, seega läheb arvesse pool-laenguga (või mis iganes -laenguga) tehtud müa.

Keskpolükal lasti ka suht lähedale, polügooni suurus juba piirab.
Ainus koht kus STV saab pikemaid distantse lasta on Remnikult Sirgalasse, mida on korra ka 2024 tehtud.
Inxs kirjutas: 09 Okt, 2025 12:26 Kui Pärnust venelane lahkus ei suutnud mu kõrvad seda rõõmu uskuda. Inimesed lihtsalt pole kuulnud mida tähendab päevas kümneid või sadu kordi toimuv helikiiruse ületamine
Tapa MIG-id paugutasid kaheksakümnendate algusest 80-ndate lõpuni pidevalt Tapa ja Rakvere vahel ning Kadrina ja Rakvere kohal.
Kõik olid harjunud.
vaad
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vaad »

andrus kirjutas: 09 Okt, 2025 13:00 Ennevanasti lasti haubitsast vist täislaenguga ka siis kui soomustatud sihtmärgid otselasu ulatusse ilmusid. Tänapäeval seda varianti enam ei ole?
Enamus tänapäeva haubitsaid suudavad vajadusel otse lasta, aga sellel puudub kaasaegses lahinguruumis mõte, eriti väikerahva jaoks. Klipist on muuhulgas terava silmaga vaadates näha ka otselaskmise iste CAESARi taga, aga ma sügavalt kahlten, et keegi kunagi seda kasutab. Otselaskmisesse haubitsa seadmine võtab aega ja sellel on piiratud laskenurk. Ümberlaadimise võimalust suure tõenäosusega ei tule ehk praktikas on üks lask enne kui vastane su hävitab. Otselaskmisesse seadmise aja võiks targemalt kasutada kas haubitsaga koos või ilma selleta taandumiseks. Haubits on suva, enda meeste elud on kallimad. Otselaskmine tähendab peaaegu kindlasti terve meeskonna surma. See on üli haruldane juhtum ja ei oma seega tähtsust väljaõppes, kindlasti ei raisata niigi vähest lahinglaskmise ressurssi selle harjutamise peale.

Järelveetavatega on otselaskmine teemaks ainult seetõttu, et nende mobiilsus on iseliikuvate kõrval hädine. Aga ka nende puhul on otselaskmine marginaalne tegevus, absoluutselt viimane hädakaitse.

IMO otselaskmine on samas kategoorias varitsuses miinide trossiga üle tee tõmbamisega. Suitsiidne tegevus, mida me endale lubada ei saa.
andrus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas andrus »

Ok, aitäh, minu teadmised jah järelveetavate, massiarmeede ja kehvade sihtimis/vaatlusseadmetega tankide ajast.

Lisaks sellele paistab et sain ka vastuse miks ühele teisele kaasfoorumlasele D-30 nii hirmsasti meeldib :)
vaad kirjutas: 09 Okt, 2025 16:35 Otselaskmisesse seadmise aja võiks targemalt kasutada kas haubitsaga koos või ilma selleta taandumiseks. Haubits on suva, enda meeste elud on kallimad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist