III ISTUNGJÄRK
Kolmapäev, 15. märts 2000, kell 13:00
http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcom ... =953118000Esimees
Tänan! Järgmine küsimus on kolleeg Värner Lootsmannilt härra kaitseministrile.
V. Lootsmann
Aitäh, härra esimees! Lugupeetud kaitseminister! Ma ei saa nõustuda nende poliitikutega, kelle arvates ei ole kaitsevägi ei mehistumise koht ega ka koht rühivigade parandamiseks. Küllap on ta nii ühte kui teist, seda enam, et koolist saadav ettevalmistus on aasta-aastalt jäänud kasinamaks. Eile võtsime vastu üsna vastakaid arvamusi tekitanud kaitseväeteenistuse seaduse, mis on ometi samm edasi kaitseväeteenistuse korraldamisel. Siit küsimus. Millised võimalused on Eesti kaitseväes oma teoreetiliste teadmiste kinnistamiseks väljaspool kasarmut? Kui palju on meil polügoone ja kui intensiivne on nende kasutamine?
Esimees
Härra minister, palun!
J. Luik
Aitäh! Kui ma oleksin teadnud täpset küsimust, siis oleksin ka arvandmed kaasa võtnud. Mis puudutab polügoone, laskevälju, lasketiire, siis igal kaitseväeosal on kasutada mõni harjutusväljak ja neid ka väga intensiivselt kasutatakse. Sügavam probleem on seotud kaitseväe keskpolügooniga, mis on tegelikult kõige tähtsam objekt. Seda probleemi ei ole me suutnud veel lahendada, sest planeeritava keskpolügooni maadel Kuusalu vallas on hulgaliselt eraomanike maid. Me oleme omanikega olnud juba pikaajalistes läbirääkimistes, et need maad välja osta ja see keskpolügoon luua. Praegu oleme me suhteliselt koomilises olukorras, et raskemad laskeharjutused, näiteks harjutused suurtükkidest laskmisel, toimuvad Soome Vabariigis, mitte Eesti Vabariigis.
Esimees
Tänan! Värner Lootsmann, palun!
V. Lootsmann
Aitäh, härra esimees! Lugupeetud kaitseminister! Väga hea, et te oma vastuses seda puudutasite. Nimelt tõesti, alates 1997. aastast planeerib Kaitseministeerium Kuusalu valla maadele keskpolügooni. Vallavalitsusele anti 1998. aastal teada, et tagastamine ja erastamine tuleb lõpetada. Samas ei ole vallavalitsus tänase päevani näinud polügooni rajamise otsust, rääkimata sellest, et sellega seonduvaid küsimusi oleks kooskõlastatud. Kuidas on võimalik, et ministeerium nii suhtub kohalikku omavalitsusse, ja kes Kaitseministeeriumis sellelaadse tegevuse või tegevusetuse eest vastutab?
J. Luik
Aitäh! Kinnitan teile, et meie suhted Kuusalu vallaga on korrektsed. Kui arvestada seda, et hulk valla elanikest on üsna pingelistes läbirääkimistes riigiga ja Kaitseministeeriumiga, siis oleme me minu arvates mõlemalt poolt teinud kõik, et need läbirääkimised suhteliselt hästi laabuks. Probleem on väga lihtne: kuna riigil on neid maid väga vaja, siis on väga raske hinnas kokku leppida. Valitsus on seni lähtunud põhimõttest, et neid maid ei sundvõõrandata, sest sundvõõrandamisel on meie ajaloolise kogemuse tõttu väga halb maik. Me proovime jõuda omanikega kokkuleppele, aga loodame, et ka omanikud ise saavad aru, et riigil on kaitseväe keskpolügooni igal juhul vaja, ei ole võimalik, et me käime laskeharjutusi tegemas Soome Vabariigis. See on ainus koht Eesti Vabariigi pinnal, kus see keskpolügoon olla saaks. Nii et selle küsimuse, ma kinnitan, me igal juhul lahendame.
Esimees
Tänan! Värner Lootsmann, palun!
V. Lootsmann
Aitäh, härra esimees! Lugupeetud kaitseminister! Ma saan aru Kaitseministeeriumi soovist seda küsimust lahendada, kuid kahjuks pean ma ütlema, et tänase päeva seisuga ei ole seda küsimust lahendatud ning küsimus on täpselt samas seisus, nagu ta oli detsembris 1997. Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja ja logistika asekantsler andsid 1999. aasta detsembris teada, et maaomanikega ei kohtuta enne, kui selleks on seaduslik alus. Siit küsimus: millal selline seaduslik alus tekib ehk millal jõuab Riigikokku erikasutuses oleva maa seaduse eelnõu?
J. Luik
Aitäh! Riigikogu menetluses on juba relvaseaduse eelnõu, kuhu on eraldi sisse toodud nii polügoonid, harjutusväljakud kui ka laskealad. Selle küsimuse arutelu käib praegu mitmes komisjonis, kaasa arvatud riigikaitsekomisjonis, kus me seda eile põhjalikult arutasime. Töö selle seaduseelnõuga käib. Ma loodan, et see võetakse lähemal ajal vastu.
Esimees
Tänan! Kas Anti Liiv lõpetab küsimused?
A. Liiv
Aitäh, härra juhataja! Lühike küsimus härra ministrile: kas tulevikus võib juhtuda, et suurtükid lasevad järjest kaugemale ja tekib olukord, et tulistatakse Soomes, aga sihtmärk on Eestis? Kas selline võimalus ka on?
J. Luik
See on väga spekulatiivne küsimus. Aga veel kord: Eesti riigile on suurt keskpolügooni kindlasti vaja. Ma loodan ka nende Riigikogu liikmete abile, kellel on sidemeid Kuusalu vallas (ma tean, et mitmel on), et see küsimus kiiresti lahendada.
Esimees
Tänan! Küsimuse käsitlemine on lõpetatud.
IX RIIGIKOGU STENOGRAMM
IV ISTUNGJÄRK
Kolmapäev, 11. oktoober 2000, kell 13:00
http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcom ... =971262000Relvaseaduse eelnõu (266 SE) teine lugemine
Esimees
Tänan! Kolleeg Arvo Jaakson.
A. Jaakson
Aitäh, härra esimees! Lugupeetud siseminister! Ma sooviksin selgitust § 851 "Kaitsejõudude harjutusväli" kohta. Lõige 2: "Kaitsejõudude harjutusväljad on: 1) kaitseväe keskpolügoon ..." Teatavasti kehtib praegu Vabariigi Valitsuse poolt pandud nimi: kaitsejõudude keskpolügoon. Kas võite mulle öelda, mis tekitas vajaduse muuta kaitsejõudude keskpolügoon kaitseväe keskpolügooniks?
T. Loodus
Aitäh! Pean paluma vabandust. Need osad, mis räägivad kaitseväest ja kaitserelvadest selles seaduseelnõus, on kaitseväe ja Kaitseministeeriumi poolt kokku lepitud, läbi vaieldud ja siia kirja pandud. Minu andmetel on kaitsejõud ümbernimetamisel või ümber nimetatud, on konkreetsemad mõisted: kaitsevägi, Kaitseliit, merevägi jne. Ma jään selle koha pealt täpsema vastuse võlgu. Küll aga on praegu üsna oluline, et selles seaduseelnõus saaks sätestatud keskpolügooni mõiste kui selline. Sest et see on ainsaks seaduslikuks teeks Eestis sellist asja üldse luua.
Esimees
Tänan! Värner Lootsmann, teine küsimus.
V. Lootsmann
Aitäh, härra esimees! Lugupeetud siseminister! Ma kuulasin praegu teie vastust ja võib-olla osaliselt te vastasitegi ära. Sest umbes pool aastat tagasi ma küsisin kaitseministri käest, miks on takerdunud keskpolügooni rajamine. Ja tollal ta vastas: sellepärast et ei ole veel relvaseadust. Kas te suudaksite öelda, kuivõrd selle seaduse vastuvõtmine kiirendab keskpolügooni rajamist ja mõjutab neid vaidlusi, mis on selle ümber praegu?
T. Loodus
Aitäh! See on ikkagi esmane eeldus, et selline keskpolügoon võiks reaalselt mingil hetkel tekkima hakata. Praegu on ju lihtsalt tehtud ettevalmistustöid, peetud läbirääkimisi. Nii et see on väga oluline teema edasiseks arendamiseks.