Väike ekskursioon endistesse paikadesse-google earth

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
Himik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Himik »

Pilt
Panen veel ühe teenistuskoha, mida suutsin tuvastada. Nimelt seal kuskil metsa sees asus Tambovi Keemiavägede Sõjakooli välilaager, kus sai 1982 aastal kaks kuud suurt sõjatarkust taga aetud.
Pärnu kohta guugel annab jüra, Adaži on siit foorumist kuskilt läbi jooksnud. Ja nüüd karauul, kes on teeninud Vilniuses Severnõi gorodokis, kas see on maamuna pealt kadunud?. Pagan, olen seal teeninud kaks korda kokku pool aastat, esimest korda 1974/1975 neli kuud ja teine kord 1979 kaks kuud. Noh hea küll, seal kus 1974 oli meie baas, sinna olid juba 1979 9-kordsed majad peale ehitatud. Aga praegu guugel annab nii võõra linna, olgu tänavate nimed on muudetud, Kareiviu on jäänud. Aga kus on Severnõi gorodok??? No mina ei leia.
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

See on ülimalt vinge asi, aga minu läpaka graafikakaart ei söö asja ära ja seega saan ainult töö juures teises arvutis seilata ja pole palju olnud mahti vaadata. Suhteliselt raske oleks neid salajasi objekte ümber Moskva ka üles leida, sest aega on palju mööda läinud ja sõidetud sai ju tollal mitte kaardi vaid prorabi juhatuse järgi. Küll leidsin Kabardiini-Balkaaris endise trahvipataljoni asukoha üles - täitsa kreisi! Kas te olete need "niidirullid" oma eestikeelsete tekstidega otse guuglisse salvestanud? Küll võib siis surfajatel peamurdmist olla :wink: Mingit faktikontrolli seal vist küll ei ole - Urvaste kirik ja Munamägi olid mingites suva kohtades ja suva piltidega. Kas sõjaväeluure püüab GRUd ninapidi vedada? :lol: :lol:
Janka
Liige

Postitus Postitas Janka »

Sa Arnold mõtled neid fotosid?
Neid saab küll jah ise ülesse uppida. Koha täpsus sõltub muidugi ka upitaja kaarditundmise tarkusest, kuid Eesti puhul lähevad pildid nihkesse pigem seetõttu, et satelliidipilt nigel, lõplikult suurendamata jäetud.. Kohati on korralikult suurendatud (Tallinn), aga enamus alast "uduga" kaetud.
Kollaseid nuppe teised ei näe, ei maksa muretseda... :)
[i]Last thing I remember, I was Running for the door
I had to find the passage back To the place I was before
"Relax", said the night man, "We are programmed to receive.
You can check-out any time you like, But you can never leave!"[/i]
Kasutaja avatar
T-62
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas T-62 »

Muide, Moskva ümbrusega on suhteliselt lihtne, mida parem resolutsioon kaardil on, seda salajasem koht. Leidsin Kubinka tankimuuseumi päris lihtsalt üles ja kasarmud, staap, söökla olid teised omal kohal. Ainult muuseumile on uus sissepääs tehtud. Enam ei lasta läbi väeosa territooriumi jalutada. Huvitav, kas on veel mõni eestlane, kes on seal teeninud? 75221 oli number.
donnervetter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas donnervetter »

KARUKE

Pildi järgi vaatan, et oleme teenistukoha järgi nn üleaedsed, Sina sisevägedes mina mereväes. Mis Sinu teenistusaastad olid?
Mul 1981-83
[i]Kui sa oled sattunud ihuüksi keset ääretut kõrbe ja sul on ainult pool liitrit vett, siis ära heida meelt.
Sul jätkub sellest elu lõpuni![/i]
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kalleb »

ma teadisn ca 15 eesti poissi kes seal Kaliningradi sõjaväelinnakus olid ,enamus muidugi suures artpolgus aga ka sapööride juures ja ka keemikute juures

Artpolgus olid kõik orkestri liikmed eesti poisid

huvitav et keegi pole siia foorumisse sattunud
Karuke
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Karuke »

donnervetter kirjutas:KARUKE

Pildi järgi vaatan, et oleme teenistukoha järgi nn üleaedsed, Sina sisevägedes mina mereväes. Mis Sinu teenistusaastad olid?
Mul 1981-83
Paistab jah :D

Aga mina olin hiljem - 86-88.
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
donnervetter
Liige
Kontakt:

Karuke kirjutas:
donnervetter kirjutas:KARUKE

Mul 1981-83
Paistab jah :D

Aga mina olin hiljem - 86-88.
Mul oli veel säärane lugu, et olin samal ajal naabripoisiga kirjavahetuses ja temal aadressiks "polevaja potšta" jne. Ükskord siis kirjutas, et on Peterburis kuskil Lt. Shmidti silla juures. No ma teadsin, et ta on sisevägedes ja selle väeosa eest sõitsin peaaegu iga päev mööda. Ühel pühapäeval läksin KPPsse ja küsisin teda ja ennäe imet saimegi kokku. Käisin seal üsna tihti, mul oli enda jaoks rohkem aega ja teda jälle linna peale ei lastud, isegi ühe prapporiga (nime ei mäleta) saime üsna headeks tuttavateks, viskasin ta autoga paar korda kuskile linnapeale.
Naabripoisil sai sellest sõjaväe elust küll ja siis ühel kartulikoorimise ajal (seda lugu rääkis ta mulle juba peale teenistust) ütles teistele, et ta läheb nüüd ilusasti koju. Hüppas kuskilt üle aia, aga õnnetuseks/õnneks mitte tänava poole ja sattus kuhugile suletud territooriumile (tean, et seal oli mingi Institut Aviostroitelnõh Priborov vms). Säält ta enam edasikuskile ei saanud ja ei jäänud üle muud kui tagasi ronida. Eks selle ekslemisega oli üsna palju aega mööda läinud ja teda juba otsiti. Lõppes see asi sellega, et saadeti Komisse kinnisesse vanglasse vange valvama.

Hiljem lugesin veel vene pressist, et vist selles väeosas teenis leedukas , vist oli nimeks Zakalauskas (vms), keda ilgelt mõnitati ja siis mingi etapi ajal kõik kaasteenijad maha nottis ja jooksu pani.
[i]Kui sa oled sattunud ihuüksi keset ääretut kõrbe ja sul on ainult pool liitrit vett, siis ära heida meelt.
Karuke
Liige
Kontakt:

... Ükskord siis kirjutas, et on Peterburis kuskil Lt. Shmidti silla juures. No ma teadsin, et ta on sisevägedes ja selle väeosa eest sõitsin peaaegu iga päev mööda. Ühel pühapäeval läksin KPPsse ja küsisin teda ja ennäe imet saimegi kokku. Käisin seal üsna tihti, mul oli enda jaoks rohkem aega ja teda jälle linna peale ei lastud, isegi ühe prapporiga (nime ei mäleta) saime üsna headeks tuttavateks, viskasin ta autoga paar korda kuskile linnapeale.
Naabripoisil sai sellest sõjaväe elust küll ja siis ühel kartulikoorimise ajal (seda lugu rääkis ta mulle juba peale teenistust) ütles teistele, et ta läheb nüüd ilusasti koju. Hüppas kuskilt üle aia, aga õnnetuseks/õnneks mitte tänava poole ja sattus kuhugile suletud territooriumile (tean, et seal oli mingi Institut Aviostroitelnõh Priborov vms). Säält ta enam edasikuskile ei saanud ja ei jäänud üle muud kui tagasi ronida. Eks selle ekslemisega oli üsna palju aega mööda läinud ja teda juba otsiti. Lõppes see asi sellega, et saadeti Komisse kinnisesse vanglasse vange valvama.

Hiljem lugesin veel vene pressist, et vist selles väeosas teenis leedukas , vist oli nimeks Zakalauskas (vms), keda ilgelt mõnitati ja siis mingi etapi ajal kõik kaasteenijad maha nottis ja jooksu pani.
Nii jah. Sisevägede väeosa number oli 6717, rahvasuus ka „brigaad” kuna oli kogu Leningradi oblastit ja muudki lähiümbrust valdava brigaadi staap ja keskus. Kord oli üpris range ja linnaluba niisama lihtsalt ei saanud jah.
Tagahoovis oli meil logu metallvärav ja sealtkaudu sai jah putkata naabri „Leningradski institut abiatsonnogo priborostroenia” territooriumile puhvetit külastama. Hüppesse sealt väga ei saanud kuna oli tegu samuti poolsalajase sõjaväelise objektiga.

Sakalauskase lugu juhtus minu teenistusajal.
Saadeti mingisse X kohta siberis karauul (vahtkond) kes pidi konvoeerima sinna partii vange. See kenasti tehtud, asuti tühja vaguniga tagasiteele. Mis seal teepeal juhtus, pole selge. Dedovšinat ja mõnitamist oli meil suht mõõdukalt, nagu mainisin – kord oli range.
Lühidalt fakt on see, et see Sakalauskas laskis mõned tunnid enne rongi Leningradi jõudmist maha 9 ülejäänud vahtkonnaliiget ja vagunisaatja.
Vend toimetas julmalt ja metoodiliselt, see ei olnud mingi hetkeemotsioon.
Igaüks sai mitu kuuli kerre, neid kes peituda üritasid, jälitas, tappis ja tegi „kontroll lasu” ka veel. Lasknud samal viisil maha vagunisaatja, pakkis see vend kogu karauuli püstolid portfelli ja astus tunnikese tee kaugusel Piiterist rongist maha…
Oli 23 veebruari varahommik…
Umbes kell viis hommikul kõlas väeosas „trevoga”, kõik ülepeakaela maast lahti ja relvile.
Selle aja peale kui relvi ja lahingumoona jagati, sai ülemustele selgeks, et sellise suure „väega” ei ole võidelda õigupoolest kellegiga.
Tatsasime aga koiku poole tagasi.
Pean kohe selgitama, et tegu oli erakorralise sündmusega kuna meid loeti „boevaja sluzbat” toimetavaks väeosaks – siis õppeotstarbelised öised äratused olid üheselt keelatud.
Sõnaga, oli kohe selge, et kui just sõda lahti ei ole, siis ikkagi on tegu väga erakorralise sündmusega.
Oligi – nagu me juba teame.
Hommikul, kui oli selgeks saanud, et üks mees koos relvadega on puudu, läks lahti õige triangel.
Kõik kes olid võimelised Sakalauskast nägupidi ära tundma, saadeti tähtsamatesse kohtadesse patrullima.
Miilits, ja KGB kupatati kallil pidupäeval jalule, meie oma kuldpagunimeestest rääkimata.
Kõik, kes Sakalauskast tundsid võeti pihile, et kas on ta mingil viisil oma kavatsustest rääkinud?
Kuulujutud käisid kõige uskumatumad, kuni riigivastase terroriaktini välja.
Oli ikkagi armee aastapäev.
Leningradi TV näitas iga uudistesaate juurde „eriti ohtliku kurjategija” ehk siis Sakalauskase pilti.
Käis see trall, oma paar päeva – kuni lõpuks üks valvas mutike ta trollipeatuses ära tundis.
Ja miilits võttis selle täiesti apaatse kuju ilma igasuguse vastupanuta kinni…
Edasi istus vend „Krestõ-s”, päris kaua istus, hiljem olevat Leedusse hullumajja saadetud.

Üks poolkoomiline seik veel. :D
Meie väeosa neljandas roodus oli hingekirjas üks „igavene” võitleja, umbes nagu Matrossov, ehk siis „sõjakangelane”.
Ja igal õhtusel loendusel loeti tema nimi kaa pühalikult ja paatosega ette.
Ja keegi pidi siis sama paatosega vastama:
„Pal smertju hrabrõh za svobodu i nezovisimost našei rodinõ!”
Aga kuna isand Sakalauskas istus eeluurimisisolaatoris ja ei olnud sugugi süüdi mõistetud – püsis temagi hingekirjas ja nimi loeti samuti ette…

Kujutage nüüd pilti:
Suvi. Loendus toimub väljas platsil.
Ühe roodu ees kõlab üliväga püüdlikult - „Pal smertju hrabrõh…”
Ja sealsamas kõrval reipalt… „ Nahoditsa v sledstvennom izoljatore nomer odin !” :D
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
Kasutaja avatar
Arf
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arf »

Himik kirjutas: Pärnu kohta guugel annab jüra....
Siin http://otsing.delfi.ee/m.php?l=h Pärnu ilusti peal. Nii praegune militaarala kui ka varasemate jäänused. Need vähesedki püsti olevad tõmmatakse maha. Arvatavasti on ka maakonnas olevad raketipesad leitavad.
LeBon
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LeBon »

Karuke, Sakalauskase kohta oli igati põnev lugemine.Sattus hiljuti juhtumisi näppu üks toonane ajaleht, selle põhjal oli ikka piinamine ja sadism põhjuseks miks mehel kuulid kokku jooksid...
Huvitav, mis tast hiljem sai, vaevalt ta siiani hullumajas istub?
donnervetter
Liige
Kontakt:

Vaevalt kogu tõde teada saame, tolleaegsed ajalehed olid ju võimu kontrolli all.

Karuke
Asjaolude tõttu tuli mul 87-88 viibida selles сизо но 1`s, "kohaliku telegraafi" andmetel ei olnud kuulda, et Sakalauskas ka sääl oleks olnud, äkki oli "Suures majas" eeluurimise all.
Karuke
Liige
Kontakt:

LeBon kirjutas:Karuke, Sakalauskase kohta oli igati põnev lugemine.Sattus hiljuti juhtumisi näppu üks toonane ajaleht, selle põhjal oli ikka piinamine ja sadism põhjuseks miks mehel kuulid kokku jooksid...
Huvitav, mis tast hiljem sai, vaevalt ta siiani hullumajas istub?
Ega ma kipugi jutte ümber lükkama.
Tõdesin lihtsalt, et ehk küll "dedovšinat" jätkus ka meie väeossa - ei olnud see minu subjektiivse arvamuse põhjal nii vänge, et sellist tegu motiveerida.
Ju ikka pidi vend vähe kiiksuga olema.
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
Karuke
Liige
Kontakt:

donnervetter kirjutas:Vaevalt kogu tõde teada saame, tolleaegsed ajalehed olid ju võimu kontrolli all.

Karuke
Asjaolude tõttu tuli mul 87-88 viibida selles сизо но 1`s, "kohaliku telegraafi" andmetel ei olnud kuulda, et Sakalauskas ka sääl oleks olnud, äkki oli "Suures majas" eeluurimise all.
Võimalik. Meil igatahes hõigati loendusel välja "сизо но 1"...
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
ghost
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ghost »

Google siis ka sinnani jõudnud et saab üles panna pildid baasist, kus pesitsesin. Loodetavasti keegi ei pahanda.
Aadress siis Melitopol 1 (ka google otsingus). Otse ikka parem vaadata kui lõigatud piltidel.

Kogu territoorium - punased piirjooned. Roheline osa omas ka korralikku kiviaeda. Ülejäänud piir oli suhtkoht mõtteline. Linn ka lõuna poolt täitsa ligidale tulnud. Ojast lennuvälja poole ei olnud mingeid ehitisi peale ladude. Tundub et nüüd seal aiamaad.
Pilt

See osa linnakust kus elatud sai.
Pilt

Linnak koos elumajadega
Pilt

Linnakust tiba lõuna poole
Pilt

Ja veel lõunasse.
Pilt

Pilt

Pilt

Pilt
Mida paksem ajatolm, seda ilusamad tunduvad selle all olevad asjad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline