Tuvastada auastmed ja medalid.
Kui anti Tubli töö eest Suures Isamaasõjas , siis inimene otseselt sõjategevuses ei osalenud, vaid andis oma panuse töörindel. On aga palju juhtumeid, kus inimene on saanud ka mõlemad medalid. Nii töörinde, kui ka nõndanimetatud rindemehe oma. Sai haavata ja pärast seda määrati kuhugi tehasesse või mida iganes.
...
Kaliningradis oli sõjakoole ilmselt päris mitmeid. Kursandi foto on olemas, on olemas foto, kus sinu vanaisa on nooremleitnant. Tavaliselt anti pärast klassikalist sõjakooli leitnandi auaste. Pärast sõda oli mööda suurt nõukogudemaad kõikvõimalikke lühiajalisi sõjakoole ja koolikesi, kus suure kiiruga valmistati ette erialaspetsialiste, ning mille lõpetamisel omistati nooremleitnandi auaste. Paljud ohvtserid sattusid tööle miilitsasse seoses suurte koondamistega nõukogude armees, või siis suunati organitesse komsomoli, partei liinis, kui "rahvuskaader".
Medal "За доблестный труд в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг."anti ikka neile, kes tagalas tööd vihtusid teha ja ka mitte kõigile, sest tööd tegi ikka rohkem, kui 16 miljonit. Sellest tulenevalt pidi sinu vanaisa olema sõja ajal Venemaal!? Kuid nagu juba kirjutati, oli juhuseid, et päris paljudel olid mõlemad medalid. Kas sattus rindelt tehasesse või ka vastupidi. Esildise tegijad olid ka erinevad
. Ja veel, sinu vanaisa võis sõjas otseselt mitte osaleda, oli näiteks sõja lõpus tagavarapolgus. Ühesõnaga medali võis saada ka püssirohtu nuusutamata...
Medal "За доблестный труд в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг."anti ikka neile, kes tagalas tööd vihtusid teha ja ka mitte kõigile, sest tööd tegi ikka rohkem, kui 16 miljonit. Sellest tulenevalt pidi sinu vanaisa olema sõja ajal Venemaal!? Kuid nagu juba kirjutati, oli juhuseid, et päris paljudel olid mõlemad medalid. Kas sattus rindelt tehasesse või ka vastupidi. Esildise tegijad olid ka erinevad

Kaliningradis õppis ta vist hiljem. Äkki 60nendatel. Ta oli lõpetanud ka Nõmme miilitsakooli. (võib-olla on sellest ajast see kursandi foto?)
Kas sõja ajal ta Venemaal oli ei oska öelda. Aga see on võimalik
Vanaisa vanemad läksid millalgi 19 saj. lõpul elama Venemaale ja vanaisa on sündinud Venemaal 1927 aastal. Vanaisa isa suri 1937 aastal ja on maetud Venemaale. Arvatavasti peale seda tuli nende pere tagasi Eestisse. 1941 kui sõda algas siis vanaisa on 14 ja arvatavasit aastal 1944 (17 aastaselt) mobiliseeriti ta Saksa lennuväes abiteenistuses ning 1946 aasta veebruaris on ta juba sõjakooli kursant.
Mul on üks foto kus vanaisal on pilotka peas aga mingeid paguneid pole, samas kõrval on ka mehed pagunitega. Juu ta siis jõudis millalgi 1944 ja 1946 aasta vahepeal ka venevägedes teenida.
Siis veel üks foto Vanaisa on keskmises reas paremalt neljas.
Oskab keegi midagi selle pildi kohta öelda? Kus tehtud või mis sündmus ...
Kas sõja ajal ta Venemaal oli ei oska öelda. Aga see on võimalik
Vanaisa vanemad läksid millalgi 19 saj. lõpul elama Venemaale ja vanaisa on sündinud Venemaal 1927 aastal. Vanaisa isa suri 1937 aastal ja on maetud Venemaale. Arvatavasti peale seda tuli nende pere tagasi Eestisse. 1941 kui sõda algas siis vanaisa on 14 ja arvatavasit aastal 1944 (17 aastaselt) mobiliseeriti ta Saksa lennuväes abiteenistuses ning 1946 aasta veebruaris on ta juba sõjakooli kursant.
Mul on üks foto kus vanaisal on pilotka peas aga mingeid paguneid pole, samas kõrval on ka mehed pagunitega. Juu ta siis jõudis millalgi 1944 ja 1946 aasta vahepeal ka venevägedes teenida.
Siis veel üks foto Vanaisa on keskmises reas paremalt neljas.
Oskab keegi midagi selle pildi kohta öelda? Kus tehtud või mis sündmus ...
Nõmme kool
Nõmme koolis, ehk miilitsakoolis, käisid kursandid ikka miilitsavormis. Aga seda saab täpsustada, mis vormis kursandipoisid ringi tatsasid. Tunnen ühte Haapsalu meest, samuti vana korpusemees, kes praktiliselt kohe pärast sõda Nõmme koolis õppis
. Kuigi vaevalt, et nad seda sõjaväevormis tegid. Pealegi on Sinu vanaisa nooremleitnandina pildistatud sõjaväe, mitte aga miilitsavormis.

Sinu kombineeritud pildil on õiged värvid- sinised triibud punasel taustal.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Viimane aeg...
Viimane aeg vanaisa autasude komplekt taastada
. Kõik autasud veel ja üpris soodsate hindadega liikvel. Ilmselt leiaksid juba siitsamast, foorumist!

Ausalt öeldes selle peale ma siin praegu mõtlengi
uurin Osta.ee-d ja... aga mis selle foorumi rahvas räägib? On miskit pakkuda?
Sooviksin et medalid oleks väljanägemiselt korralikud. (mitte musta või katkise lindiga jms.)
Medalid siis suutsime kambapeale tuvastada sellised:
1. Isamaasõja orden II klass, juubelivariant
2. 30 aastat Nõukogude armeed
3. Tubli töö eest Suures Isamaasõjas
4. 30 aastat võidust Suures Isamaasõjas
5. 40 aastat võidust Suures Isamaasõjas
6. III järk laitmatu teenistuse eest MVD
7. II järk laitmatu teenistuse eest MVD
8. I järk laitmatu teenistuse eest MVD
9. 50 aastat Nõukogude miilitsat
10. Võidu eest Suures Isamaasõjas
(11. Tööveterani medal) seda ei soovi, juba sain

uurin Osta.ee-d ja... aga mis selle foorumi rahvas räägib? On miskit pakkuda?
Sooviksin et medalid oleks väljanägemiselt korralikud. (mitte musta või katkise lindiga jms.)
Medalid siis suutsime kambapeale tuvastada sellised:
1. Isamaasõja orden II klass, juubelivariant
2. 30 aastat Nõukogude armeed
3. Tubli töö eest Suures Isamaasõjas
4. 30 aastat võidust Suures Isamaasõjas
5. 40 aastat võidust Suures Isamaasõjas
6. III järk laitmatu teenistuse eest MVD
7. II järk laitmatu teenistuse eest MVD
8. I järk laitmatu teenistuse eest MVD
9. 50 aastat Nõukogude miilitsat
10. Võidu eest Suures Isamaasõjas
(11. Tööveterani medal) seda ei soovi, juba sain
Ma poleks väga kindel, et tegu on Isamaasõja ordeni 1985. aasta variandi II järguga. Kuna tegu oli sel ajal juba kõrges auastmes ohvitseriga, siis on küllalt suur tõenäosus, et võidi anda I järk.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
....
Ei usu, et tegu on I järguga. Võin tuua palju näiteid, kus Isamaasõja läbikäinud mehed-naised, kes reaalselt lahingutegevusest osalenud ja lahinguautasusid saanutele anti vaid II järk, kuigi oleks pidanud saama I järgu.
Mõned näited ainult Haapsalust-
1.Reservmajor dr Veera Zaprjagajeva- läbi käinud Leningradi blokaadi. Sõjas küll kõigest I järgu vanem. Kaks medalit "Lahinguliste teenete eest", "Leningradi kaitsmise eest", orden "Austuse Märk" jne = II järk. Autasud minu käes.
2.Miilitsavanemleitnant Pohlasalu- sõjas seersant. "Kuulsuse orden III", Punatäht+ medalid= II järk. Autasud käisid minu käest läbi.
3.Miilitsamajor Luiker= II järk
4.KGB alampolkovnik Samorukov, terve sõja läbi käinud. Autasusid terve rind täis=II järk
5. Reservkapten Sergei Dubinin- kauaaegne vabrik Sulev direktor. Sõjas õhudessandi seersant- "Kuulsuse orden III", medal "Lahinguliste teenete eest", medal "Viini vallutamise eest", hiljem ordenid "Tööpunalipp" ja "Austuse Märk".= II järk. Autasusid oma käes hoidnud, "Viini vallutamine" minu käes.
Kusjuures 1985 aastal väljaantavate ordenite puhul pidid kõik, keda oli sõja ajal autasustatud ükskõik, mis sõjalise ordeniga, või medalitega: "Vapruse eest", "Lahinguliste teenete eest", "Ušakovi", "Nahimovi", "Partisani" eest saama I järgu ordeni, kuid ei saanud. Ilmselt oli bürokreetidel autasude väljaandmisega nii kiire, et selliseid apsakaid tehti. Olen lugenud, et suure kiiruga anti II järku koguni teistkordselt...Mis teha suur riik, suur kiirus ja suur ning kohmakas asjaajamine
Samas piisavalt juhuseid, kus I järk anti mehele, kellel polnud ühtegi sõjalist autasu ega polnud jäänud invaliidiks.
Mõned näited ainult Haapsalust-
1.Reservmajor dr Veera Zaprjagajeva- läbi käinud Leningradi blokaadi. Sõjas küll kõigest I järgu vanem. Kaks medalit "Lahinguliste teenete eest", "Leningradi kaitsmise eest", orden "Austuse Märk" jne = II järk. Autasud minu käes.
2.Miilitsavanemleitnant Pohlasalu- sõjas seersant. "Kuulsuse orden III", Punatäht+ medalid= II järk. Autasud käisid minu käest läbi.
3.Miilitsamajor Luiker= II järk
4.KGB alampolkovnik Samorukov, terve sõja läbi käinud. Autasusid terve rind täis=II järk
5. Reservkapten Sergei Dubinin- kauaaegne vabrik Sulev direktor. Sõjas õhudessandi seersant- "Kuulsuse orden III", medal "Lahinguliste teenete eest", medal "Viini vallutamise eest", hiljem ordenid "Tööpunalipp" ja "Austuse Märk".= II järk. Autasusid oma käes hoidnud, "Viini vallutamine" minu käes.
Kusjuures 1985 aastal väljaantavate ordenite puhul pidid kõik, keda oli sõja ajal autasustatud ükskõik, mis sõjalise ordeniga, või medalitega: "Vapruse eest", "Lahinguliste teenete eest", "Ušakovi", "Nahimovi", "Partisani" eest saama I järgu ordeni, kuid ei saanud. Ilmselt oli bürokreetidel autasude väljaandmisega nii kiire, et selliseid apsakaid tehti. Olen lugenud, et suure kiiruga anti II järku koguni teistkordselt...Mis teha suur riik, suur kiirus ja suur ning kohmakas asjaajamine

Re: ....
stilett kirjutas:Mis teha suur riik, suur kiirus ja suur ning kohmakas asjaajamine
Just nimelt!
Ma arvan, et seda juubeli varianti anti vaadates enam autasustatu staatust autasustamise hetkel, kui sõjaaegseid teeneid

Seega ma ei saa kuidagi välistada I järku.
Viimati muutis OveT., 10 Jaan, 2008 23:23, muudetud 1 kord kokku.
...
Valdav autasustatute nimekirju koostati ju kohalikus sõjakomissariaadis ja kõik sõltus sellest, kuidas keegi ametnik juhendist kinni pidas, või kui põhjalikult olid veteranide andmed dokumenteeritud. Seda eriti, kui paljude toimikud, kelle vanus oli juba üle 60-e, olid arhiveeritud? Kes oleks viitsinud tolmustes arhiivides tuhnima ja vaatama, mida üks või teine on sõjas saanud. Loomulikult sõltus ka sellest, kui hästi/halvasti kohalik veteranide komitee tegutses...Kui seda oleks korralikult tehtud, siis oleks neid mitmeid miljoneid nimesid tänaseni töödeldud 

Seepärast arvangi, et kõrge miilitsaohvitser (kes äkki oli veel 58 aastaselt teenistuseski ?), võis saada kohaliku komissari käest "dobro" I järgu peale 

...
Kõik võib olla. Oma kogemustest võin öelda, et näiteks 1985 aastal oli Haapsalu RSO-s tööl (töötajaid 110), vaid üks töötaja, kes Isamaasõja ordeni sai. Ja seegi sai ordeni vaid mingi imenipiga, sest ise sõjas ei osalenud ühtegi päeva
Ülejäänud veteranid olid juba pensionil 

Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline