Mis koht on pildil?

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Re: Mis koht on pildil?

Postitus Postitas oleeg »

Mul on vahel (=sageli...) komme tähti närida... Ei maksa ennast häirida lasta :wink:

Mulle ei andnud rahu esimene postitus...
...vanavanaisa fotode hulgast leitud pilt...
Inimene ei säilita reeglina ebameeldivustega seotud fotosid, pigem ikka positiivsete mälestustega...

Tekkis küsimus, kas piltide omaniku vennast pole fotot säilinud? Vahest on tema pildil ja taust on lihtsalt taust?
Nõuka ajal ei julgenud paljud hoida alles sõjaajal tehtud fotosid, ka tunduvalt neutraalsemaid. Need võisid muutuda süüdistuse aluseks... Seda üllatavam on sellise pildi - mis justkui (?) pole seotud omanikuga - alleshoidmine.

terv
o
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
akinnA
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas akinnA »

Vennast on tõesti üks foto säilinud, aga seda pole mul praegu käepärast, et ette näidata. Võin lähipäevadel sisse skännida ja võrdlemiseks üles panna. Ise ütleksin, et pigem ei ole fotol sama inimene. Pead ei anna, sest üks on otse-, teine kõrvaltvaates ning sel vanglafotol on inimesed siiski üsna udused, nii et hea tahtmise korral annaks seal keda iganes näha.

Selline foto vanavanaisa pildipakis on tõesti paras mõistatus. Seal oli tema enda portreepilte, perepilte, fotosid töökaaslastest, tõenäoliselt sugulastest, pulmadest, matustest. Ja siis see kummaline foto, mille alleshoidmine oleks võinud probleeme tekitada. Minu teada tal need pildid kuskil peidus polnud, hoidis lihtsalt kapis või kummutisahtlis.
taara
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas taara »

Neil kahel pildil küll sama inimene pole. Kõrvad on totaalselt erinevad. Ühel on ilus ümmargune, teisel on teravamate tippudega, eriti veel kõrvalest.
Kasutaja avatar
ivalo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ivalo »

Kõik on õige, pildil on Viljandi vangilaager!
Viljandi.jpg
Mind on kõikseaeg häirinud fotol vasakpoolne - nõukogude rahvariietes tegelane!
Viljandi puhul on aga asi selge.
Punaarmeest ületulnud eestlased koondati nimelt Viljandi vangilaagrisse ja vabastati 28. märtsil.
Üritusel osalesid Mere, Mäe ja Litzmann.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

:?

Oli seda nüüd vaja? Kõik ilusa rikkusid ära...

Ülejäänuga tuleb nõustuda.

terv
o
Frederic Manning
Kasutaja avatar
ivalo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ivalo »

Pilt vabastamistseremoonialt.
Nevelist Viljandi.jpg
oliver
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas oliver »

Selline riietus teeb igast inimesest päti...
akinnA
Uudistaja
Kontakt:

Siin on foto kolmest vennast:

Pilt

Vasakult esimene on minu vanavanaisa, kelle pildikogust vanglafoto pärineb. Fotol keskel on kõnealune vend.

Arhiivis on olemas Julgeoleku Komitee uurimistoimik vanavanaisa venna kohta. Mul on vist aeg seda toimikut lähemalt uurima minna.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

...foto kolmest vennast...
Pildil on 8 kõrva... :scratch:
See selleks.

Toimikuga soovitaks tõesti tutvuda, sest pildist vist rohkem välja ei võlu.

terv
o
Frederic Manning
akinnA
Uudistaja
Kontakt:

oleeg kirjutas: Pildil on 8 kõrva... :scratch:
Asjasse mittepuutuvad kõrvad kuuluvad mu vanaisale.

Võtan selle toimiku nüüd lähiajal ette jah.
MOrav
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Küsige siis Madara saalist ka nn suure isikukartoteegi andmeid vanavanaisa kohta. Kui see on vanavanaisa, siis on paaris kohas kindlasti temast:

Fond R-34 ( ENSV Siseasjade Rahvakomissariaadi Töölis-Talupoegade Miilitsavalitsus), n 1, s 110, l 200, 204 - 1941 määrus [] August Augusti p m 30.9.1900 [Selle toimiku pealkiri on: Määrused areteerimiseks, läbiotsimisprotokollid ja kirjavahetus vahistamise ja vahi alt vabastamise kohta]

Fond R-64 (Eesti Julgeolekupolitsei), n 1, s 811, l 14p - 1942 [] August-Voldemar Augusti p m 30.9.1900 [See on juurdlustoimik Liba, Nikolai Aado p, sünd 31. juulil 1914. a kohta. Sellenimelin on olnud komsomol 1941: ERAF.31.1.1689 Liba, Nikolai]

Aga isanimeta ja sünniastata A K-id on seal veel sedeldatud hulganisti.

*

[Viide siis samale teemale kolleegide juures ka - http://www.isik.ee/foorum/viewtopic.php?f=173&t=9588 ]
akinnA
Uudistaja
Kontakt:

Suur aitäh! Järelikult polnud ainult vanavanaisa vend see, kes erinevate institutsioonide huviorbiidis oli. Ja mina ei teadnud sellest midagi :?
akinnA
Uudistaja
Kontakt:

Tere!

Olen nüüd vanavanaisa loos veidi targem, aga palju detaile on veel välja selgitamata, kaasa arvatud täpne seos fotoga.

Lühidalt kokku võttes arreteeriti vanavanaisa 1941. aasta augustis (§58-4; st rahvusvahelisele kodanlusele kaasaaitamine), viidi vangimajja ning sealt edasi laevale Jaen Teär, mis vedas Tallinnas Keskvanglas hoitud poliitvange. Laev sattus sakslaste rünnaku alla, venelastest meeskond põgenes laevalt ning vangidel õnnestus pääseda.

Jätkan oma uurimistööd.
Annika
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline