Demograafia

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Demograafia

Postitus Postitas Kriku »

Runkel kirjutas: 31 Aug, 2023 15:02Ülal loetud teadurid selgitavad põhjalikult, millega peaks teadusliku uuringu läbiviimisel arvestama.
Paraku ei selgita nad niisama põhjalikult, miks nad seda selgitavad - st. millega sellest hiljutise uuringu puhul ei arvestatud ja milles see konkreetsemalt seisnes.

Smith kirjutas: 31 Aug, 2023 15:38Jah, see on nende naisteadlaste arvamus ja erineb näiteks Tarmo Soomere omast.
Äkki saab ilma soomääratluste kasutamiseta? Loeb ikka arvamuse sisu ja argumenteeritus, mitte selle avaldaja sugu.
Runkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Runkel »

Smith kirjutas: 31 Aug, 2023 15:38
Ülal loetud teadurid selgitavad põhjalikult, millega peaks teadusliku uuringu läbiviimisel arvestama. Puur pole imemees, viimane bläkk on tema mainet kahtlemata kahjustanud teadlasena.
Jah, see on nende naisteadlaste arvamus ja erineb näiteks Tarmo Soomere omast.
Lõpeks, ma ei tea Eestis erakonda, kes ei sooviks eestlaste kasvu, ka osakaalu kasvu.
See, et nad selle vastu ei ole ei tähenda, et nad seda hirmsasti sooviks, vähemalt ei paista see enamuse erakondade prioriteetide hulgas olema.
Kui midagi ikka väga soovitakse, võetakse ka midagi ette.
Tahavad saada palju hääli - suur valimiskampaania, tahavad kliimat muuta, moodustatakse kliimaministeerium ja kehtestatakse automaks. Mõni erakond tõstis tõesti heldelt peretoetusi, aga see pöörati tagasi, sest puuduvad alusuuringud, mis toetaks selle meetme tõhusust. Tehakse alusuuringud siis vaatamata muudele etteheidetele ja protseduurilisele veale on tänaseks selge, et de facto on lastetuse uuringud ühiskonnas taunitavad (keelatud), sest hüsteerikud on valjuhäälsed ja solvuvad kergelt.
See, et de jure vanemahüvitis mõjus positiivselt sündivusele ei huvita kedagi. Kokkuvõttes on kahju, sest üle tuhande inimese ju vastas küsimusele, hulk tööd sai tehtud ja lõpuks haihtus kõik õhku. Poliitilist tahet ülikoolidelt antud uuringuid tellida ei ole ning erasektor enam ei saa. Seis on pask
Ei ole Soomere sellist arvamust lugenudki. Kobarkäkki mainis küll.

Ülejäänud su jutt on minu meelest igas lõigus ekslik. Aga jäägu sul su arvamus.
aksel90
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aksel90 »

Runkel kirjutas: 31 Aug, 2023 15:46 Ei ole Soomere sellist arvamust lugenudki. Kobarkäkki mainis küll.

Ülejäänud su jutt on minu meelest igas lõigus ekslik. Aga jäägu sul su arvamus.
Aga mind küll huvitab, miks sa seda juttu ekslikuks pead või õigemini - kuidas sinu arvates siis asjad tegelikult on.

Ka minu arvates suhtuvad erakonnad rahvaarvu vähenemisega tegelemisse jahedalt, et mitte öelda ükskõikselt. Ainsana ehk Isamaa ongi üht-teist üritanud, aga kriitikutega võib nõustuda, et peretoetuse sellisel moel tõstmine või ka nende rahvastikuministri Riina Solmanni tegevus oli (paremal juhul) pigem õhinapõhine lähenemine. Mis pole keeruliste kompleksprobleemide lahendamisel just kõige mõistlikum meetod. Paraku pole kriitikud eriti midagi peale kriitika teinud, rääkimata millegi parema ja rohkem teaduslikumal alusel põhineva välja pakkumist.

Paistab, et erinevalt kliimateemast, millest on saanud täna poliitikute mainstream ratsu, ei paista rahvastiku vähenemisega võitlemine nii seksikas olevat. Sündivuse vähenemine on otseses seoses elatustaseme tõusuga ja minu teada pole maailmas seni keegi suutnud ühendada kasvavat elatustaset ja taastootmisest kõrgemat sündivust. Kõlab poliitiku jaoks nagu lahendamatu probleem, millega tegelemine lõpeb tõenäoliselt tulemusteta, mis poliitikas võrdub lüüasaamisega ja selge see, et keegi ei taha endale läbikukkuja mainet.

Sirvisin erakondade viimastes valimisprogrammides olnud sõnumeid - reeglina välditakse rahvastiku vähenemise teemat või räägitakse sellest ümbernurga. Reform näiteks lubab lastesõbralikku elukeskkonda, EKRE päästab rahvusriiki, sotsid kaotavad väikelasteperede suhtes kehtiva ebaõigluse. Keskerakonna teatab, et seavad esikohale Eesti rahvaarvu kasvamise ja pööravad senisest enam tähelepanu laste sündivusele, aga see on puhtalt deklaratiivne lubadus, programm ei sisalda ühtegi sõna selle kohta, kuidas nad seda teha kavatsevad. Isamaal on ainsana selgelt peatükk "Rahvus - perekond, sündimus, rahvastikupoliitika", seal öeldakse, et eestlaste arvukuse taastõusule pööramiseks on esmatähtis, et peredes sünniks ja kasvaks palju lapsi - iseenesest ju loogiline - ja loetakse siis üles meetmed, millega seda kavatsetakse saavutada.

Üldiselt jääb mulje, et erakonnad, kes sündivuse või perede teemal üldse midagi ütlevad (k.a. Isamaa), näevad lahendust mingis valikus materiaalsetes meetmetes, mis paistavad olevat sõnastatud (raudkindlalt väita ei saa) mõnel erakondlikul workshopil ja mida seega mingiks läbimõeldud terviklahenduseks kuidagi pidada ei saa. Puudub süsteemne lähenemine ja paistab, et puudub ka oskus või tahe sellist lähenemist luua ja poliitika aluseks võtta. Vaevalt käiks tahtmise korral tänasele koalitsioonile ülejõu kutsuda kokku üks korralik teadlastest koosnev töögrupp, lasta neil kavandada vajalikud uuringud ja tellida need ülikoolidelt.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

aksel90 kirjutas: 31 Aug, 2023 17:27Vaevalt käiks tahtmise korral tänasele koalitsioonile ülejõu kutsuda kokku üks korralik teadlastest koosnev töögrupp, lasta neil kavandada vajalikud uuringud ja tellida need ülikoolidelt.
Eestis on inimesi vähe ja samad inimesed seetõttu tihti kõikvõimalike asjassepuutuvate asutustega seotud. Minu arvates on täiesti ükskõik, kas toosama Allan Puur näiteks osaleb Tallinna Ülikooli professorina või siis Pere SK eksperdina. Samamoodi, kui selline töögrupp luua, hakkavad üsna paratamatult sinna kuuluma samad isikud, kes hiljem uuringu disaini teevad. Sisuliselt oleks sellise töögrupi näol tegu omaette teadusasutusega - ja jõuamegi jälle sujuvalt Pere SK mudelini.

Pere SK kõige suurem puudus on see, et toetus sellele ei ole erakondade ülene, mitte see, et on eraldi asutus.
aksel90
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aksel90 »

Kriku kirjutas: 31 Aug, 2023 17:47
aksel90 kirjutas: 31 Aug, 2023 17:27Vaevalt käiks tahtmise korral tänasele koalitsioonile ülejõu kutsuda kokku üks korralik teadlastest koosnev töögrupp, lasta neil kavandada vajalikud uuringud ja tellida need ülikoolidelt.
Eestis on inimesi vähe ja samad inimesed seetõttu tihti kõikvõimalike asjassepuutuvate asutustega seotud. Minu arvates on täiesti ükskõik, kas toosama Allan Puur näiteks osaleb Tallinna Ülikooli professorina või siis Pere SK eksperdina. Samamoodi, kui selline töögrupp luua, hakkavad üsna paratamatult sinna kuuluma samad isikud, kes hiljem uuringu disaini teevad. Sisuliselt oleks sellise töögrupi näol tegu omaette teadusasutusega - ja jõuamegi jälle sujuvalt Pere SK mudelini.

Pere SK kõige suurem puudus on see, et toetus sellele ei ole erakondade ülene, mitte see, et on eraldi asutus.
Täiesti nõus. Lihtsalt praegu pole Pere SK tõenäoliselt parketikõlbulik ja parem siis juba mingi sarnane parteideülene uus moodustis, kui lihtsalt kogu teema kalevi alla lükata. Tobe oleks - utreerides muidugi - surra välja konnatiigis rivaalitsemise pärast :)
Runkel
Liige
Kontakt:

aksel90 kirjutas: 31 Aug, 2023 17:27
Runkel kirjutas: 31 Aug, 2023 15:46 Ülejäänud su jutt on minu meelest igas lõigus ekslik. Aga jäägu sul su arvamus.
Aga mind küll huvitab, miks sa seda juttu ekslikuks pead või õigemini - kuidas sinu arvates siis asjad tegelikult on.
Ei taha oma mõtteid korrata. Aga võtame selle Metsküla kooli näite. Suhteliselt väikesele kogukonnale on tubli väikese kooli kaotamine ränk. KOV, kes on kogukonna poolt valitud, vaatab aga oma eelarvet, kogub piirkonna koolilaste kohta erinevaid andmeid ja jõuab karmile järeldusele - meil käib kool üle jõu. Ma ei tea, kes seal on poliitiliselt võimul, kuid ma olen kindel, et kergekäeliselt seda ei tehta. Mis võiks väikese KOVis üldse tähtsam olla kui kohalikele hea kool. Kuidas noor pere või noored asjasse võiks suhtuda. Kindlasti eelistaksid, et kodulähedases koolis saaksid käia nende olemasolevad või sündivad lapsed - see mõjutab, ma oletan, "pereplaneerimist". Nüüd kuidas positiivselt see juhtum lahendada? Kes seda peaks tegema, kui tahetakse kool KOVilt üle võtta kui kogukonda kõige paremini tundvast võimuüksusest? Mingi Rahvastikuministeerium?, Sotsiaalministeerium?, Haridusministeerium?, Regionaal- või maaeluministeerium? Üks maksaks lastetoetust juurde, teine kataks kooli halduskulusid, teine maksaks õpetajatele palka juurde jne. Võib-olla võiks riik ka väikese kooli täielikult üle võtta, nagu on toimunud osade gümnaasiumidega? Sel juhul me kohtleme teisi väiksemaid KOVe ebavõrdselt, kes vaatamata kõigele suudavad koole pidada ja kooli õpetajaid leida. Nad võiks õelda, võtke meie kool kah üle, meil jääks siis raha muudeks kulutusteks.
Ma olen Ene-Margit Tiidu lähenemise poole kaldu, et tuleb luua tingimused, et lapsi sünniks, ja naistel, kellel on erinevad kõhklused ja hädad, saaks kohast abi ja tuge.
Viimati muutis Runkel, 31 Aug, 2023 18:25, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Runkel kirjutas: 31 Aug, 2023 18:21Mis võiks väikese KOVis üldse tähtsam olla kui kohalikele hea kool. Kuidas noor pere või noored asjasse võiks suhtuda. Kindlasti eelistaksid, et kodulähedases koolis saaksid käia nende olemasolevad või sündivad lapsed - see mõjutab, ma oletan, "pereplaneerimist".
Kas mõjutab pereplaneerimist või elukohavalikut? Mul isiklikult on raske ette kujutada noort peret, kes otsustab lapsi mitte saada sellepärast, et kodulähedane kool kinni pandi.
Runkel
Liige
Kontakt:

Mõjutab mõlemat.
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Smith »

Aga võtame selle Metsküla kooli näite. Suhteliselt väikesele kogukonnale on tubli väikese kooli kaotamine ränk
Kus siis minu jutt üleni ekslik oli, suvaline muu joru ju?

Võtan Metsküla kooli näite hea meelega. Sinna annetas seesama vihatud Pruunsild 40 000.- eurot.

https://www.err.ee/1609039004/vallavane ... erakooliks
Lääneranna vallavanem Ingvar Saare tegi neljapäeval vallavolikogu istungil ettepaneku, et Metsküla algkooli võiks muuta erakooliks ning suunata ettevõtja Parvel Pruunsilla 40 000 euro suurune annetus erakooli pidamiseks.
Sõna otseses mõttes olid ka selle probleemi põhjused ja ka lahendused majanduslikud.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Kriku kirjutas: 31 Aug, 2023 18:24 Kas mõjutab pereplaneerimist või elukohavalikut? Mul isiklikult on raske ette kujutada noort peret, kes otsustab lapsi mitte saada sellepärast, et kodulähedane kool kinni pandi.
Lähiringiski näen, et kui raskustega isegi leitakse kellega lapsi saada, siis valik millisesse riiki lapsi teha on palju kergem ja see ei pruugi mitte sugugi olla Eesti.
Laste kooliealiseks kasvades, tagasi tulles, valitakse elukoht juba kindlasti kooli asukoha järgi.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
nmsi
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nmsi »

https://www.delfi.ee/artikkel/120226751 ... ks-valesti

Peamiselt oli probleemiks ei soovi/ei tea valiku puudus aga ka
Ma ei suuda meenutada ühtki ühiskonnateooriat, mis võimaldaks sõnastada hüpoteesi, kus naise paiknemine parem- ja vasakpoolsuse skaalal oleks kuidagi seotud sellega, kas tal on esinenud raseduse katkemisi, või naise erakondlikud eelistused mõjutaksid kuidagi seda, et tal enda või partneri tervise tõttu rasestuda ei õnnestu. Seega tundub, et paremal juhul on vastajatelt küsitud lihtsalt igaks juhuks üleliigset informatsiooni; halvemal juhul on aga vastajatelt kogutud informatsiooni, mille kogumine lähtub mingit muud sorti huvist kui teaduslik huvi
Lisaks ei tohiks küsitletu end pärast halvasti tunda ja selleks aitab kaasa ka kontekst kes küsib.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Üldhinnang:
Kuigi esmapilgul võib tunduda, et probleemseid küsimusi on üsna palju, siis hinnates üksnes küsimustiku küsimuste n-ö tehnilist poolt, on tegelikult tegemist hea kvaliteediga küsimustest koosneva küsimustikuga. Üksikuid probleeme esineb. Mõnes mõttes on ootuspärane, et küsimused oma ülesehituse poolest eriti mingite reeglite vastu ei eksi, sest valdavalt on tegemist küsimustega, mis on varasematest kvaliteetsetest (teadus)uuringutest juba läbi käinud ning eks ole ka küsimustiku koostajal professor Allan Puuril väga pikaajaline uuringute tegemise kogemus.
Loodan väga, et ma ei teinud mõne küsimuse juures oma kommentaaridega küsimustiku koostajale liiga lihtsalt sellepärast, et ma ei ole näinud tervikküsimustikku ega tea seetõttu kõiki suunamisi ja filtreid – st vastajate suunamist nende eelmiste vastuste põhjal just neile relevantsete küsimuste juurde ja teatud küsimuste vahele jätmist. Olen ekraanitõmmiseid selle uuringu küsimustega saanud erinevatelt allikatelt ning tean seega öelda, et taolisi suunamisi oli küsimustikus päris palju, mistõttu on tervikküsimustikku lihtsalt ekraanipiltide põhjal kokku panna väga tänamatu ülesanne.
---
Ma ei suuda meenutada ühtki ühiskonnateooriat, mis võimaldaks sõnastada hüpoteesi, kus naise paiknemine parem- ja vasakpoolsuse skaalal oleks kuidagi seotud sellega, kas tal on esinenud raseduse katkemisi, või naise erakondlikud eelistused mõjutaksid kuidagi seda, et tal enda või partneri tervise tõttu rasestuda ei õnnestu.
Mina saan aru, et hüpotees on, et juhul, kui sedalaadi põhjusi ei esine, võivad naise otsust mõjutada ka poliitilised tõekspidamised.
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Smith »

otsust mõjutada ka poliitilised tõekspidamised.
Ei imestaks, et näiteks roheliste hulgas on lastetuid rohkem, sest valijateks pigem noored ja muretsevad ülerahvastatus maakera tuleviku pärast.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
Runkel
Liige
Kontakt:

Smith kirjutas: 31 Aug, 2023 21:31
Aga võtame selle Metsküla kooli näite. Suhteliselt väikesele kogukonnale on tubli väikese kooli kaotamine ränk
Kus siis minu jutt üleni ekslik oli, suvaline muu joru ju?

Võtan Metsküla kooli näite hea meelega. Sinna annetas seesama vihatud Pruunsild 40 000.- eurot.

https://www.err.ee/1609039004/vallavane ... erakooliks
Lääneranna vallavanem Ingvar Saare tegi neljapäeval vallavolikogu istungil ettepaneku, et Metsküla algkooli võiks muuta erakooliks ning suunata ettevõtja Parvel Pruunsilla 40 000 euro suurune annetus erakooli pidamiseks.
Sõna otseses mõttes olid ka selle probleemi põhjused ja ka lahendused majanduslikud.
Kahtlemata majanduslikud probleemid. Minu väide ongi, et perepoliitika on kompleksne. Kool, lasteaed on selle osa. Kuid püütud on luua pilt, kus eesti rahva vastased on need, kes ei tõsta suurperede toetusi ja eestlaste eest seisavad need jõud, kes toetusi tõstavad. Mis summas maksti peretoetusi dreamteam'i EKREIKE ajal ja mis nüüdse koalitsiooni ajal?
Koolile on püsivat lahendust vaja. Ma ei tea, kaua Pruunsilla 40 tuhhiga kool hakkama oleks saanud. Savisaar eraldas rahvale kartuleid ka vaid ühel hooajal.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Runkel kirjutas: 01 Sept, 2023 9:20 ...
Koolile on püsivat lahendust vaja. Ma ei tea, kaua Pruunsilla 40 tuhhiga kool hakkama oleks saanud. Savisaar eraldas rahvale kartuleid ka vaid ühel hooajal.
Ma natuke tean neid asju seal kohapeal. Kohalikud on tegelikult nõus jätkama ka erakoolina. Väide, et ei ole, on jonniva vallaametniku labane vale. Lihtsalt nii lühikese etteteatamisega ei ole seda võimalik saavutada.

Tegemist tundub olevat valla poolt selge egotripiga ja sellel ei ole kooli ülalpidamise rahastamisega mingit pistmist.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Peeter ja 1 külaline