Demograafia

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Re: Demograafia

Postitus Postitas Smith »

Koolile on püsivat lahendust vaja. Ma ei tea, kaua Pruunsilla 40 tuhhiga kool hakkama oleks saanud.
Riigilt hakkaks kool samuti iga aasta väikekoolide toetust saama. Perekondadele turvatunde andmine sisaldabki toetust ja tugiteenuseid, sellele pole keegi vastu vaielnud.

Eile Aktuaalses Kaameras ütles üks päästja hästi, ala :”vaadates mis summade taha meil tähtsad asjad jäävad sellal kui Pria tahab brändi ning KRA oma nime suure raha eest muuta.” Tuletan meelde, et seesamune kool valiti aasta kooliks ning selle eelarve ei ole miljon.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
aksel90
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aksel90 »

Kilo Tango kirjutas: 01 Sept, 2023 9:32 Ma natuke tean neid asju seal kohapeal. Kohalikud on tegelikult nõus jätkama ka erakoolina. Väide, et ei ole, on jonniva vallaametniku labane vale. Lihtsalt nii lühikese etteteatamisega ei ole seda võimalik saavutada.

Tegemist tundub olevat valla poolt selge egotripiga ja sellel ei ole kooli ülalpidamise rahastamisega mingit pistmist.
Metsaküla kooli kohta tean peamiselt ajakirjanduse vahendusel, aga ka selle põhjal pean valla egotrippi täiesti võimalikuks. Lisaks seepärast, et mul on juba samalaadne kogemus olemas (õigemini see kogemus hetkel üha täieneb), kus haldusreformi tulemusena kaugele liikunud valla ametnikel puudub kohapealse eluga side ja nii tehakse puhtalt exceli tabeli põhjal kokkuhoiu otsuseid, mis kohalike vajadustest, traditsioonidest, ajaloolisest mälust ja millest veel iganes üle sõidavad.

See jutt, et raha ei jätku kooli (raamatukogu, jne) ülalpidamiseks. Ma ei kahtle, et raha on alati vähem, kui vaja, aga kardan, et asi on ikkagi prioriteetides. Poolteist sajandit tagasi panid talupojad oma veeringud kokku, tegid raamatukogusid ja ostsid puhkpille, et laulupeole sõita. Kindlasti ei teinud nad seda seepärast, et raha liiga palju käes oli, neist paljud ostsid alles mõisnikelt hingehinnaga oma talusid välja ja iga kopkas oli arvel. Nüüd äkki me enam ei jaksa.

Aga demograafia juurde tagasi - ei usu, et kooli olemasolu või puudumine mõjutaks oluliselt seda, kas pere otsustab lapsi saada või mitte, kindlasti aga seda, kus neid lapsi saadakse ja kus nendega elatakse. Minugi vanemad vahetasid nõukajal elukohta seepärast, et lapsed alustaksid kooliteed keskkoolis.
Kasutaja avatar
Health
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Health »

aksel90 kirjutas: 01 Sept, 2023 14:13Nüüd äkki me enam ei jaksa.
Asju millele raha kulutada on juurde tekkinud ning inimesi maal on vähemaks jäänud. Lisaks eks tollel ajal ei oodatud et küll riik ja valitsus teeb, aga see selleks.
aksel90
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aksel90 »

Health kirjutas: 01 Sept, 2023 14:44
aksel90 kirjutas: 01 Sept, 2023 14:13Nüüd äkki me enam ei jaksa.
Asju millele raha kulutada on juurde tekkinud ning inimesi maal on vähemaks jäänud. Lisaks eks tollel ajal ei oodatud et küll riik ja valitsus teeb, aga see selleks.
Just-just.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Inimesed ei taha maal elada, sest seal pole infrat. Infrat pole selle pärast, et pole inimesi. Kui ikka lasteaed on 20km ühes suunas ja ise pead tööl käima tont teab kus, eks siis võtab elukoha vahetuse peale mõtlema küll.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Ma 5 lapse isana küsin, kui palju sõltub kooli kaugus hariduse kvaliteeti? Ma ei saa ka aru sellest lasteaiast saadik huviringidest ja eliitkoolidest. Kui on midagi, siis kasvab ka läbi asfaldi. Mu vanem poeg käinud kolkaloolist natuke suuremasse kolkakooli. Aasta üldse vahele jätnud. Edasi kuni doktorantuurini.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Kui laps juba nii vana, et saab koolibussiga liikumisega hakkama, siis kannatab ära. Isegi kogu aeg teise asulasse kooli sõitnud. Lasteaed natuke nukram teema, kui veab on lapsevanema töökoha kõrval. Aga noore perena elukohta valides valiks ikka sellise koha, kus võimalikult vähe keberniiti oleks.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Me veame nurisemata viimaseid lapsi linnast maale kooli. Tänapäeva noored ilmselt on hapramad.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ruger »

Üks riik, mille demograafia osas ma tõsiselt mures olen, on UK, mis lihtsalt ujutatakse üle(sõna otsesemas mõttes) mujalt tulnud migrantide poolt. Kellele siis ka antakse kohalikes pagulaste jaoks ööbimisteks võetud hotellides ööbimised ja abirahad. UK on oma sotsiaalsüsteemiga riiki hukatusse viimas. Eelmine aasta maksis UK pagulaste ülealpidamiseks 4 miljardit naela. Ma arvan, et see summa lüüakse see aasta 2-3x üle. Long live king in UK-stan. Welcome to united arab kingdom(emirate)...

Meie jaoks on see oluline, kuna meil on eFP ja koostöö briti üksustega. Praeguse tempoga, on antud teema muutumas paari aastaga väga kahtlaseks. Kahju aga selline see seis hetkel UK-s juba on. :rip:
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Smith »

ruger kirjutas: 01 Sept, 2023 16:15 Üks riik, mille demograafia osas ma tõsiselt mures olen, on UK, mis lihtsalt ujutatakse üle(sõna otsesemas mõttes) mujalt tulnud migrantide poolt. Kellele siis ka antakse kohalikes pagulaste jaoks ööbimisteks võetud hotellides ööbimised ja abirahad. UK on oma sotsiaalsüsteemiga riiki hukatusse viimas. Eelmine aasta maksis UK pagulaste ülealpidamiseks 4 miljardit naela. Ma arvan, et see summa lüüakse see aasta 2-3x üle. Long live king in UK-stan. Welcome to united arab kingdom(emirate)...

Meie jaoks on see oluline, kuna meil on eFP ja koostöö briti üksustega. Praeguse tempoga, on antud teema muutumas paari aastaga väga kahtlaseks. Kahju aga selline see seis hetkel UK-s juba on. :rip:
Samas Brexitiks oli kõva argument “poola torumehed”.
Ühtepidi on õnn, et oleme õhtumaadest maas ja saame õppida nende vigadest. Aga mis siis ikkagi on meie plaan madala sündivuse ja rahavastiku vananemise kõrval hea elutustaseme säilitamiseks? Kõik me teame mida on teinud Saksamaa ja muud lääneriigid, ega meilgi need valikud kaugel pole. “Sünnitusmasinate” käest küsida ei tohi ja tasapisi keerame isegi immigratsioonikraane lahti.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
Kasutaja avatar
Health
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Health »

Poolakad on jätkuvalt teine suurim "välismaal sündinute" punt Suurbritannias, indialaste järel muideks. Ma isiklikult brittide pärast veel jalga ei väristaks. Ei tee ju keegi seda jänkide pärast kuigi neil teise nahatooniga rahvast jätkuvalt rohkem kui vanal heal Inglismaal, meist endast rääkimatagi kuigi siin vähem probleemi nahatooniga kui kõrvade vahel olevaga. Migrantide puhul eks esimesed põlvkonnad ole alati olnud kõige keerulisemad, samas pikemalt seal olnud on enamvähem kenasti kohanenud. Ei ütlekski et pole britt kui noh jah.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Üks riik, mille demograafia osas ma tõsiselt mures olen, on UK, mis lihtsalt ujutatakse üle(sõna otsesemas mõttes) mujalt tulnud migrantide poolt.
Brittidega pole see asi kaugeltki nii ühene...kuivõrd nad ise ülepea peavad näiteks migrandiks Indiast tulnud hindut? India käis ju otsapidi Briti krooni alla ligi kaks sajandit, nii mõnegi soontes voolab tilgake briti verd ja ülepea tuntakse vastutust endise asumaa kodanike saatuse pärast. Ja ega's India üksi- ei maksa silmist lasta asjaolu, et vähem kui sada aastat tagasi oli aeg, mil päike Briti impeeriumi kohal kunagi ei loojunud.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Rebane11 kirjutas: 01 Sept, 2023 15:01 Ma 5 lapse isana küsin, kui palju sõltub kooli kaugus hariduse kvaliteeti? Ma ei saa ka aru sellest lasteaiast saadik huviringidest ja eliitkoolidest. Kui on midagi, siis kasvab ka läbi asfaldi. Mu vanem poeg käinud kolkaloolist natuke suuremasse kolkakooli. Aasta üldse vahele jätnud. Edasi kuni doktorantuurini.
Meil üldiselt saab "maainimesi" jagada kahte liiki
1. kes ongi põlised maainimesed, raskustega harjunud jne.
2. kes on ise linnast maale kolinud ja siis "üllatusega" märkavad, et neile ei pakutagi seal linna mugavusi/teenuseid värava taga - ja siis läheb lahti meedias kiunumine. Viimane grupp oli koroona ajal kiirelt kasvav.

Üldjuhul soovitakse hüvesid ju saada tasuta (ups, maksumaksja raha eest). Keegi ju ei keela vanematel panna rahasid kokku (kui on midagi panna) ja sponsoreerida kooli, küll siis vald ka leiab midagi.

Maal aga tuleb raskustega arvestada ja see käib paljudele eilsetele linnainimestele üle võlli.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Demograafiaga käib väga tihedalt kokku ka suremus, eriti laste suremus. Palju häid graafikuid maailmas toimuvast. Lihtsalt pisike killuke: viimase 30 aastaga on kuni 5-aastaste laste suremus maailmas vähenenud rohkem kui poole võrra.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Airi Värnik:
Vastustan arvamuse, mida esitati Pere Sihtasutuse skandaali puhul, nagu teadustegevuse õigus peaks kuuluma vaid suurtele institutsioonidele. ERSI [Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituudi] näitel saab väita, et ka kammerlikul teadus- ja arendusasutusel võib olla tugev potentsiaal, kusjuures väljund ühe töötaja kohta ületab kindlasti suurte institutsioonide toodangut ja on tunduvalt kuluefektiivsem.
https://arvamus.postimees.ee/7851048/ai ... a-argument
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Peeter ja 1 külaline