Kilo Tango kirjutas: ↑01 Sept, 2023 9:32
Ma natuke tean neid asju seal kohapeal. Kohalikud on tegelikult nõus jätkama ka erakoolina. Väide, et ei ole, on jonniva vallaametniku labane vale. Lihtsalt nii lühikese etteteatamisega ei ole seda võimalik saavutada.
Tegemist tundub olevat valla poolt selge egotripiga ja sellel ei ole kooli ülalpidamise rahastamisega mingit pistmist.
Metsaküla kooli kohta tean peamiselt ajakirjanduse vahendusel, aga ka selle põhjal pean valla egotrippi täiesti võimalikuks. Lisaks seepärast, et mul on juba samalaadne kogemus olemas (õigemini see kogemus hetkel üha täieneb), kus haldusreformi tulemusena kaugele liikunud valla ametnikel puudub kohapealse eluga side ja nii tehakse puhtalt exceli tabeli põhjal kokkuhoiu otsuseid, mis kohalike vajadustest, traditsioonidest, ajaloolisest mälust ja millest veel iganes üle sõidavad.
See jutt, et raha ei jätku kooli (raamatukogu, jne) ülalpidamiseks. Ma ei kahtle, et raha on alati vähem, kui vaja, aga kardan, et asi on ikkagi prioriteetides. Poolteist sajandit tagasi panid talupojad oma veeringud kokku, tegid raamatukogusid ja ostsid puhkpille, et laulupeole sõita. Kindlasti ei teinud nad seda seepärast, et raha liiga palju käes oli, neist paljud ostsid alles mõisnikelt hingehinnaga oma talusid välja ja iga kopkas oli arvel. Nüüd äkki me enam ei jaksa.
Aga demograafia juurde tagasi - ei usu, et kooli olemasolu või puudumine mõjutaks oluliselt seda, kas pere otsustab lapsi saada või mitte, kindlasti aga seda, kus neid lapsi saadakse ja kus nendega elatakse. Minugi vanemad vahetasid nõukajal elukohta seepärast, et lapsed alustaksid kooliteed keskkoolis.