Siis kui kaob vool!

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta

Kas te majapidamises on generaator?

On olemas, koos küttevarudega
38
14%
On olemas, kuid kütet napib
33
12%
Plaanin hankida
32
12%
Ei ole, kuid võiks olla
130
48%
Ei ole, milleks - see on mõttetu
36
13%

Hääli kokku: 269

Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Re: Siis kui kaob vool!

Postitus Postitas isakene »

krossipart kirjutas: 09 Okt, 2025 13:48 Ega need pisiasjad ei puutu asjasse, kui puudub elekter ja peale puurkaevu muud vett majapidamises ei ole. Lähim salvkaevuga naaber ca 4 km kaugusel... :)
Kõigepealt tuleks kindlaks teha, kus vee tasapind reaalselt on. Mul on ka 42m kaev, aga märjal ajal on vesi 7m peal ja alla 18m pole mõõtnud. Jätame veidi varu ka, tähendab et sõjaajaks peab mul kusagil riiulis olema 20m toru ja varrast uputatud (tõstele töötava) käsipumba tarvis. Sõjaolukorraks siis, ma olen endiselt veendunud, et nädalane elektrikatkestus on kõige lihtsam ja odavam üle elada paari-kolme kilovatise genekaga ja mõistliku suurusega pumbaga. Siiani edukalt hakkama saanud, kogu kola eelarve oli alla €500 ja ma ei näe mingit vajadust ehku peale 10+k investeeringut teha. Muidugi käed peavad küljes olema, mutrivõti käes püsima ja natuke ka ettekujutust omama, mida parajasti teed. :)
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
krossipart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krossipart »

isakene kirjutas: 09 Okt, 2025 18:20
krossipart kirjutas: 09 Okt, 2025 13:48 Ega need pisiasjad ei puutu asjasse, kui puudub elekter ja peale puurkaevu muud vett majapidamises ei ole. Lähim salvkaevuga naaber ca 4 km kaugusel... :)
Kõigepealt tuleks kindlaks teha, kus vee tasapind reaalselt on. Mul on ka 42m kaev, aga märjal ajal on vesi 7m peal ja alla 18m pole mõõtnud. Jätame veidi varu ka, tähendab et sõjaajaks peab mul kusagil riiulis olema 20m toru ja varrast uputatud (tõstele töötava) käsipumba tarvis. Sõjaolukorraks siis, ma olen endiselt veendunud, et nädalane elektrikatkestus on kõige lihtsam ja odavam üle elada paari-kolme kilovatise genekaga ja mõistliku suurusega pumbaga. Siiani edukalt hakkama saanud, kogu kola eelarve oli alla €500 ja ma ei näe mingit vajadust ehku peale 10+k investeeringut teha. Muidugi käed peavad küljes olema, mutrivõti käes püsima ja natuke ka ettekujutust omama, mida parajasti teed. :)
Nõus. 40 meetrit põhjasügavus(mõõdetud) ja vee tase "põhjast" ca 20m (umbes). Milline oleks käsipump mida soovitaksid? 1300kw pumpa ja kodumajandamist Teie sõnade kohaselt "nädalane elektrikatkestus on kõige lihtsam ja odavam üle elada paari-kolme kilovatise genekaga", ei ole reaalne... Kirjutatud sellest eelnevalt risti põiki.. :wink:
krossipart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krossipart »

Lepime kokku, et miinimum generaatori võimsus oleks kriisiks maakodus(elektrikatkestus jms) 8kw vaatamata tootjast ja mootori valmistajast? Kes saab alla 8kw genekaga hakkama siis kirjeldage kuidas.. :dont_know:
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

krossipart kirjutas: 09 Okt, 2025 18:59 Lepime kokku, et miinimum generaatori võimsus oleks kriisiks maakodus(elektrikatkestus jms) 8kw vaatamata tootjast ja mootori valmistajast? Kes saab alla 8kw genekaga hakkama siis kirjeldage kuidas.. :dont_know:
3f 2,5kW genekaga maamajapidamises mitu mitmepäevast katkestust üle elatud. Katel pidevalt taga, kaev ka, külmkapid kordamööda, kõik elektrilised soojaandjad no-no, valgustus LED-id, paar laptop'i ja telefonilaadijad ka. Väga kenasti elab üle.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

krossipart kirjutas: 09 Okt, 2025 18:51 Nõus. 40 meetrit põhjasügavus(mõõdetud) ja vee tase "põhjast" ca 20m (umbes). Milline oleks käsipump mida soovitaksid?
Ma ei usu, et sellist pumpa kusagil kodumaises kaubandusvõrgus letist võtta oleks. Aga kui paned otsingusse "submersible hand well pump" või "deep well hand pump", on lahendusi paksult. Esimene ettejuhtunud näide: http://www.clean-water-for-laymen.com/d ... pumps.html . Kaevumeistritelt küsida, keegi kindlasti midagi pakub.
Viimati muutis isakene, 09 Okt, 2025 19:28, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Mina olen mitu mitmepäevast voolukatkestust üle elanud ilma vooluta. Polnud häda midagi. Kui on maaelamine, siis tasuks see nii seada, et saabki ilma elektrita hakkama. Kõige kindlam.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 09 Okt, 2025 19:23 Mina olen mitu mitmepäevast voolukatkestust üle elanud ilma vooluta. Polnud häda midagi. Kui on maaelamine, siis tasuks see nii seada, et saabki ilma elektrita hakkama. Kõige kindlam.
Jep. Sõltub mugavusastmest.
Mul on umbes nii: plaan A, mõnepäevaseks elektrikatkestuseks, generaatoritoide, erilisi muutusi elus tegema ei pea.
Plaan B, pikem katkestus või katastroof koos kütusepuudusega.
Plaan C, sõjaseisukord.
Põhiline on valmisolek ja teadmine, mida mis olukorras peale hakata. Niipalju kui see parasjagu võimalik on ja kujutlusvõime välja kannab. :)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist