Puhka rahus,Metallidetektor...
Kirjutasite Militaarneti ühes alafoorumis ("Kelle kapsaaeda") järgmist:
Nagu näha, ei ole tegemist teps mitte ülepaisutatud teemaga. Kaevamas käiakse sellistel objektidel küll ja küll. Kaitsetahvel ja registrisse kantud muistis ei ole mõne mehe jaoks küll mingiks takistuseks, pigem vastupidi. Kui vaja, siis eemaldatakse isegi demonstratiivselt katisetahvel...Minu arvates on aga kõige hullem lugu just taoliste suslikutega, kes valdavad ”kaitsealust infot” või siis teavad kust otsida ”huvitavat ajaloolist mälu” (need märksõnad on varemalt sellest alafoorumist ka läbi käinud!). Pean silmas seltsimehi, kes on kriminaalidest ”targemad” (loe: arad) ja riisuvad veel kaitse alla võtmata või leidmata objekte, tühjendades neid süstemaatiliselt ja järjepidevalt. Kord juba "avastatud" muinasaegsele kalmistule või asulakohale minnakse üha uuesti ja uuesti tagasi.
Probleemi aitaks lahendada lauskontroll maastikul, mis on aga hetkel majanduslikku situatsiooni arvestades raskendatud...Riik on selle asjaga ka hiljaks jäänud...Näiteks Saksamaal, Brandenburgi liidumaal loodi õigel ajal kriminaalpolitsei juurde nn. mustade arheoloogide vastase võitluse osakond, mis on tänaseks ennast igati õigustanud, kuna nii mõnigi röövdetektorist istub juba trellide taga oma "väljateenitud" aastaid...
penn kirjutas: I . -suur ülespaisutatud teema on muinsuskaitsealad,kus on väidetavalt käinud kaevamas detektoristid.
Nagu eelpool ütlesin,ei oska ega saa kõik metalliotsija soetanud isikud otsida sellist infot.
Nagu näha, ei ole tegemist teps mitte ülepaisutatud teemaga. Kaevamas käiakse sellistel objektidel küll ja küll. Kaitsetahvel ja registrisse kantud muistis ei ole mõne mehe jaoks küll mingiks takistuseks, pigem vastupidi. Kui vaja, siis eemaldatakse isegi demonstratiivselt katisetahvel...Minu arvates on aga kõige hullem lugu just taoliste suslikutega, kes valdavad ”kaitsealust infot” või siis teavad kust otsida ”huvitavat ajaloolist mälu” (need märksõnad on varemalt sellest alafoorumist ka läbi käinud!). Pean silmas seltsimehi, kes on kriminaalidest ”targemad” (loe: arad) ja riisuvad veel kaitse alla võtmata või leidmata objekte, tühjendades neid süstemaatiliselt ja järjepidevalt. Kord juba "avastatud" muinasaegsele kalmistule või asulakohale minnakse üha uuesti ja uuesti tagasi.
Probleemi aitaks lahendada lauskontroll maastikul, mis on aga hetkel majanduslikku situatsiooni arvestades raskendatud...Riik on selle asjaga ka hiljaks jäänud...Näiteks Saksamaal, Brandenburgi liidumaal loodi õigel ajal kriminaalpolitsei juurde nn. mustade arheoloogide vastase võitluse osakond, mis on tänaseks ennast igati õigustanud, kuna nii mõnigi röövdetektorist istub juba trellide taga oma "väljateenitud" aastaid...
Käed eemale muinaspärandist!!!
Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
Pean seda ''lauskontrolli maastikul''liiga lennukaks ideeks.Alustuseks piisaks ka kaitsealuste muististe pistelisest kontrollist.Ja kui juhuslikult avastatakse kaevamise jälgi siis peaks mõnda aega sellel objektil silma peal hoidma,sest kurjategijal on kombeks kuriteopaika tagasi tulla.Nii väidavad vähemalt politseinikud...
Nõus!!! Pigem ma seda mõtlesingi. Riik peab(!) oma kultuurimälestistel ju nii või teisiti silma peal hoidma. Seadusega lasub tegelikult ka kohalikel omavalitsustel kohustus nende territooriumile jäävatel muististel "silm peal" hoida...Vaevalt vallavalitsused sellest üleüldse midagi kuulnud on!Westland kirjutas:Pean seda ''lauskontrolli maastikul''liiga lennukaks ideeks.Alustuseks piisaks ka kaitsealuste muististe pistelisest kontrollist.Ja kui juhuslikult avastatakse kaevamise jälgi siis peaks mõnda aega sellel objektil silma peal hoidma,sest kurjategijal on kombeks kuriteopaika tagasi tulla.Nii väidavad vähemalt politseinikud...
Nüüdseks on seesinane üleskutse avaldatud juba päris paljudes kohalikes lehtedes (Pärnus, Saaremaal, Viljandis, Haapsalus etc) ja tõenäoliselt tuleb lähipäevadel veel olulist lisagi...Sirvides aga täna ajalehtede internetilehekülgi, märkasin üllatusena, et isegi Õhtuleht on teksti osaliselt ära toonudmarxionu kirjutas:http://www.postimees.ee/?id=108396
Kes selle pasaga hakkama sai jälle

http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=326112
Teatud määral olen ma Sinuga nõus, kuigi mul on tegelikult tuua ka hoopis vastupidiseid näiteidmarxionu kirjutas:Ei midagi isiklikku aga,
Paraku maalib see lihtinimesele väära kujutluse kuidas Indiana Jonesid otsivad maaseest kullakange ja tormatakse poodi detektorite järele sest keelatud vili on alati magus.
Võin juba kaks näidet tuua.

Aga jah, ühel hetkel saab ka mõnel leebemal arheoloogil mõõt kuhjaga täis!...Näiteks saatis kolleeg mulle eile õhtul pildimaterjali ühes Kesk-Eesti maakonnas ringijalutavatest "piiksutajatest", kellest vähemasti ühes tundsin ära seltsimehe, kel siiani riigile (loe: Eesti ajaloole) üle andmata Põhja-Eestist "avastatud" keskmisesse rauaaega kuuluv esemekompleks ja leiukoht (matus!); hoolimata siis seadusekuulekate kaasfoorumlaste vastavatest näpunäidetest ja juhtnööridest

P.S. Ei midagi isiklikku ka minu poolt

Kuram, teema hakkab jälle liiga keeruliseks minu jaoks minema.
On vahepeal ehk mingi konsensus leitud teemale, kus, kui sügavalt ja kas üldse tohib piiksutada/kaevata? Näiteks ... riigimets, olen käinud 5km, ühtegi tahvlit pole näinud(ilmselt ei näe ka, kuna olen eelnevalt veendunud, et lähima 15km raadiuses kaitsealuseid objekte pole), kas võib kaevata?
On vahepeal ehk mingi konsensus leitud teemale, kus, kui sügavalt ja kas üldse tohib piiksutada/kaevata? Näiteks ... riigimets, olen käinud 5km, ühtegi tahvlit pole näinud(ilmselt ei näe ka, kuna olen eelnevalt veendunud, et lähima 15km raadiuses kaitsealuseid objekte pole), kas võib kaevata?
"Lihtinimesele" saab kõike maalida - "Võru Vesi" uurib vana kõrtsi õue mitukümmend kilomeetrit eemal viimasest torust jne.Paraku maalib see lihtinimesele väära kujutluse kuidas Indiana Jonesid otsivad maaseest kullakange ja tormatakse poodi detektorite järele sest keelatud vili on alati magus.
Jahihooaeg on alanud ja pean isegi vaatama, et tina ei saaks, aga kes alustas?
Antud juhul seadus "piiksutamist" ei keela, kuid kui "pooli" alla juhtub jääma mõni arheoloogiline ese, siis tuleb sellest viivitamatult teavitada vastavaid instantse....Näiteks postitati Detektoristide foorumisse sealse administraatori poolt hiljuti üks Ojamaa tüüpi vööehte katke, mis valmistatud 11. sajandi teisel poolel või ka 12. sajandi algupoolel...Poleks militaarnetis mehele survet avaldatud, oleks ühest suvalisest võpsikust leitud ese ja sellel kohal asuv muistis siiani muinsuskaitsele üle andmata...Vahet pole kas riigimets, eramaa või rannariba...Lugege ja täitke seadust ning kõik on ordnungis...mutionu kirjutas:Kuram, teema hakkab jälle liiga keeruliseks minu jaoks minema.
Ei tunne arheoloogilist eset ära?. Võõras mure, kuna te lähete ju ometi teadlikult maastikule asju otsima ja võtate seega endale riski sattuda mõnele kultuuriväärtuslikule leiule!. Ei väsi kordamast, et detektimine pole ometigi mingi eluspüsimiseks hädavajalik tegevus, ilma milleta organism eksisteerida ei suuda...Tehke enne ikka kodutöö ära!
Muinasesemete leidmine pole haruldane. Ühe päevaga kaks ajaloolist väärtust omada võivat leidu:
http://detektorist.pro-forums.com/ftopic1981-240.php
http://detektorist.pro-forums.com/ftopi ... sc-225.php
http://detektorist.pro-forums.com/ftopic1981-240.php
http://detektorist.pro-forums.com/ftopi ... sc-225.php
...ning paari aasta pärast oleks muinasobjekt olnud nagu "rottide poolt auklikuks näritud arhiividokument"...Õnneks läks vähemasti selgi korral teistmoodi...Nii et: äitähh "Kalle"! Marxionu oli vist vahendajaks...Arheoloog kirjutas:Poleks militaarnetis mehele survet avaldatud, oleks ühest suvalisest võpsikust leitud ese ja sellel kohal asuv muistis siiani muinsuskaitsele üle andmata...
Kas seda pole karta, et niimoodi öeldes hakkab mõni neid arheoloogilisi esemeid lihtsalt võssa loopima? A'la "leidsin mingi rauast junni, ahkrt, viskan parem võssa, hakka pärast kuhugi minema või midagi tõestama". Osasid võtab odaots või ehtenõel õlgu kehitama, et on jah mingi junn, so what.Arheoloog kirjutas: Antud juhul seadus "piiksutamist" ei keela, kuid kui "pooli" alla juhtub jääma mõni arheoloogiline ese, siis tuleb sellest viivitamatult teavitada vastavaid instantse....Näiteks postitati Detektoristide foorumisse sealse administraatori poolt hiljuti üks Ojamaa tüüpi vööehte katke, mis valmistatud 11. sajandi teisel poolel või ka 12. sajandi algupoolel...Poleks militaarnetis mehele survet avaldatud, oleks ühest suvalisest võpsikust leitud ese ja sellel kohal asuv muistis siiani muinsuskaitsele üle andmata...Vahet pole kas riigimets, eramaa või rannariba...Lugege ja täitke seadust ning kõik on ordnungis...
Ei tunne arheoloogilist eset ära?. Võõras mure, kuna te lähete ju ometi teadlikult maastikule asju otsima ja võtate seega endale riski sattuda mõnele kultuuriväärtuslikule leiule!. Ei väsi kordamast, et detektimine pole ometigi mingi eluspüsimiseks hädavajalik tegevus, ilma milleta organism eksisteerida ei suuda...Tehke enne ikka kodutöö ära!
Muide, millistest seadustest juhinduda tuleks? Muinsuskaitse jms on selge, üldiselt hoian eemale ja eriti ei huvitu kah(kammkeraamika jms tunnen ikka tegelikult vist ära küll). Siin teemas on sõna "seadus" läbi jooksunud pea üle postituse, ma loeks nad kah läbi siis, nagunii aetakse varsti kuhugi metsa.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist