Saapad
Re: Saapad
Kas keegi oskab soovitada head suvesaabast igapäevaseks kasutamiseks. Kaitseväe ladu ei suutnud mulle miskipärast viimati jalga sobivaidki pakkuda (nagu suured ja väikesed ning ebamugavad) ja ei tea, kus ja mis nüüd siis saab, kui suvi tuleb.
Peaks olema täiesti nahast ja musta värvi.
Paelad ei tohiks olla konksudega, vaid aasadega.
Peaks olema taskukohane ehk alla 100 EUR.
Peaks saama osta-proovida kohapeal poes, mitte kuskilt netist tellimisega. Võimalusel Tallinna kandis.
Peaks olema täiesti nahast ja musta värvi.
Paelad ei tohiks olla konksudega, vaid aasadega.
Peaks olema taskukohane ehk alla 100 EUR.
Peaks saama osta-proovida kohapeal poes, mitte kuskilt netist tellimisega. Võimalusel Tallinna kandis.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Olen paar viimast sesooni pruukinud selliseid:
http://www.gladius.ee/grupid/action/sho ... ct_id/176/
Kuigi pole täisnahast, ei vaja pea mingit "sissetöötamist" ega hõõru kuskilt.
Kannatavad isegi jooksmist tossude asemel (porisemate ilmadega sai metsajooksu tehtud).
Muidugi igapäevaseks kandmiseks on mul need madalad.
Minuarust on need naljaka riidest osaga saapad veekindlamad kui KV jagatavad nahksaapad.
Uusi väga häid nahksaapaid alla 100 euro ei saa, ka antud firmal on täisnahad kallimad.
70-90 euri on poes sellised poolnahksed.
Ainuke suurem probleem on libedus, umbes võrreldav Poola "dessantsaabastega".
Soojad sokid sees, kannatas ka talvel käimist, ainult veitsa libedad (eks mõeldud vist pantvangikriiside tarbeks L.A kliimas).
Kui peaks reakoosseisuga iga päev metsas või riviplatsil tallama, oleks taolised mu valik.
http://www.gladius.ee/grupid/action/sho ... ct_id/176/
Kuigi pole täisnahast, ei vaja pea mingit "sissetöötamist" ega hõõru kuskilt.
Kannatavad isegi jooksmist tossude asemel (porisemate ilmadega sai metsajooksu tehtud).
Muidugi igapäevaseks kandmiseks on mul need madalad.
Minuarust on need naljaka riidest osaga saapad veekindlamad kui KV jagatavad nahksaapad.
Uusi väga häid nahksaapaid alla 100 euro ei saa, ka antud firmal on täisnahad kallimad.
70-90 euri on poes sellised poolnahksed.
Ainuke suurem probleem on libedus, umbes võrreldav Poola "dessantsaabastega".
Soojad sokid sees, kannatas ka talvel käimist, ainult veitsa libedad (eks mõeldud vist pantvangikriiside tarbeks L.A kliimas).
Kui peaks reakoosseisuga iga päev metsas või riviplatsil tallama, oleks taolised mu valik.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Teab äkki keegi kust saab odavalt Sievi vana mudelit (see suure ninaga)?
Olen kandnud magnumit, aipisid ja sameline kuid vanale sievile vastast neist pole.
Põgus kriitika ülaltoodutele: magnumid olid mul lukuga ja need lukutilad olid ka esimesed asjad mis katki läksid, edasi hakkasid igasugu õmblused hargnema. Samelinidel on poole aastaga pooled öösid ära kukkunud ja mõlemas saapas ka vooder lahti, ühel jalal ka tald eest...Mul on need va antiiknahast "pungikad". Mugavad & kenad on nad küll, soojad kah + raudninad aga jalg hakkab higistama ja valgele sokile neid otsa tõmmata ei tasu sest sisetald määrib käies kohutavalt.
Olen kandnud magnumit, aipisid ja sameline kuid vanale sievile vastast neist pole.
Põgus kriitika ülaltoodutele: magnumid olid mul lukuga ja need lukutilad olid ka esimesed asjad mis katki läksid, edasi hakkasid igasugu õmblused hargnema. Samelinidel on poole aastaga pooled öösid ära kukkunud ja mõlemas saapas ka vooder lahti, ühel jalal ka tald eest...Mul on need va antiiknahast "pungikad". Mugavad & kenad on nad küll, soojad kah + raudninad aga jalg hakkab higistama ja valgele sokile neid otsa tõmmata ei tasu sest sisetald määrib käies kohutavalt.
Kinnitan Kapten Trummi juttu. Oman ka sarnaseid madalaid Bates´e saapaid. Talveks nad meile hästi ei kõlba - tald läheb nagu jäigaks ja on libedad ka.
Endal on plaan sügisel soetada Adidase saapad. Oskab keegi kiita-laita?
Endal on plaan sügisel soetada Adidase saapad. Oskab keegi kiita-laita?
Raiugem Ruunideks
oleeg kirjutas:Jääb üle vaid imestada, kus on küll tagalategelaste ajud...
ja ei maksa kellelgi selle märkuse peale nina kirtsu tõmmataKorraks kuupealt maale satute, tehakse kiiresti asjad selgeks!
terv
o
Tõesti hädasti oleks saabaste osas nõu vaja....Ja ma pole irooniline

Ehk mis saabas see hea saabas on, mida ca 90% sõduritest heaks peaks. Oskab keegi defineerida?

Kuna teema on kaitseväes käesoleval ajahetkel väga aktuaalne ja kuna ma näen, et siin on entusiastlikke inimesi, kes suudavad ja tahavad kaasa mõeöda, siis ma kutsuksin siinseid foorumlasi üles arvamust avaldama.
Millised on need kvaliteedid/omadused, mida me kaitseväe poolsaapalt ootame? Me peame muidugi silmas pidama, et poolsaabas peab olema sobilik meie regulaararmeele võimalikult universaalselt kõigis meie kliimavöötme keskkonnatingimustes kõikmõeldavate ülesannete täitmiseks. Ekstreemsused nagu +30C südasuvel võiks välja jätta, sest seda ei esine tihti ja ajateenijaid meil sel ajal reeglina ei ole. Pigem tuleks arvestada skaala teise otsa ekstreemsusega nagu -30C.
Samas on testimisel/arendamisel saapakatted nagu http://www.youtube.com/watch?v=HOvHPUfUGNs , mis tagavad lisaisolatsiooni nii vee kui külma vastu. Lisaks on idee arendada M77 Norra saapa tüüpi saabaste sisse talveks õhukesed viltsisud. Lõplik jalakatete lahendus ei koosne kindlasti vaid saabastest, vaid on pigem kombineeritav erinevatest komponentidest alates sokkidest kuni saapakateteni, aga saabas on kindlasti põhiline element.
Kõik ideed on teretulnud. Tulistage. Keegi ei solvu
Millised on need kvaliteedid/omadused, mida me kaitseväe poolsaapalt ootame? Me peame muidugi silmas pidama, et poolsaabas peab olema sobilik meie regulaararmeele võimalikult universaalselt kõigis meie kliimavöötme keskkonnatingimustes kõikmõeldavate ülesannete täitmiseks. Ekstreemsused nagu +30C südasuvel võiks välja jätta, sest seda ei esine tihti ja ajateenijaid meil sel ajal reeglina ei ole. Pigem tuleks arvestada skaala teise otsa ekstreemsusega nagu -30C.
Samas on testimisel/arendamisel saapakatted nagu http://www.youtube.com/watch?v=HOvHPUfUGNs , mis tagavad lisaisolatsiooni nii vee kui külma vastu. Lisaks on idee arendada M77 Norra saapa tüüpi saabaste sisse talveks õhukesed viltsisud. Lõplik jalakatete lahendus ei koosne kindlasti vaid saabastest, vaid on pigem kombineeritav erinevatest komponentidest alates sokkidest kuni saapakateteni, aga saabas on kindlasti põhiline element.

Mulle endale see saabas + overboots kontseptsioon väga meeldib, seepärast on tore kuulda, et ka ametlikes instantsides seda varianti kaalutakse!
Saapast. Kõigepealt olgu öeldud, et ma pole neid uusi Samelini saapaid, mida videos näha, veel ise kandnud ja ei oska seetõttu nende omadusi kommenteerida. Võin vaid niisama targutada
. Hetkel kannan ise Haix´e ja siit ka Samelini saapaga võrreldes mõned tähelepanekud. Nii Haixil kui ka Samelinil on saapasäärel paelte jaoks konksud. Minu arvates peaksid sõjaväesaapal olema konksude asemel aasad, et kiirel hetkel saaks paelad ühe ropsuga kinni tõmmata. Konksud tõmbavad küll ehk saapasääre paremini jala ümber, kuid nende sidumine võtab kauem aega. Aeg võib kriitilisel hetkel olla aga otsustava tähtsusega. Veel märkasin, et uute Samelinide saapasääre servast puudub polster - miks?
Saapa materjal Eesti tingimustes peaks olema üleni nahk minu arust. Palavat aega on vähe, niiskust aga palju. Goretex sisuga saabas on ehk liiga kallis massiliselt EKVle osta, kuid sel juhul peaks võimaldama määrdega saabast veekindla(ma)ks muuta ja nahksaapaga on see võimalik. Saapa tald võiks olla suhteliselt paks, et anda talle jäikust ja vähegi absorbeerida põrutust. Varem EKVs kasutatud Sievidel oli tald minu arust liiga õhuke ja ega nende uute Samelinide taldki eriti paks ei tundu. Kuna ma ise pole uusi Sameline kandnud, siis äkki keegi võtab nende talla põrutuskindlust siin kommenteerida. Natuke võiks ka sisetallaga vaeva näha - võiks üritada järgida jalatalla kuju nagu matkasaabasteski, pluss talla enda materjal.
Overbootsidest. Vbla peaks veekindel osa mõned sentimeetrid kõrgem olema? Võiks ulatuda tsipa kõrgemale, kui nahksaapa serv. Mul on omal kah üks paar ja vees liikudes on seni tundunud, et veekindel osa jääb õige tsipa madalaks. See, et sääreosa uuel overbootsil avaralt lahti käib on minu arust hea asi - saab kiiremini jalga. Omades ise seda kinnise sääreosaga väljastpoolt pahkluu kohalt nööriga seotavat varianti saan öelda, et neid on pisut tülikas jalga tõmmata. Tõmblukk tundub mulle samas pisut kahtlane. Mugav, kuid kahtlane - kui see katki peaks minema, siis ju ongi saabas omadega läbi? Ja kuidas on lukukoha veekindlusega? Vbla on mõeldav sääreosa "laiendamine" nii, nagu on nöörsaapa keel, et peale overbootsi jalga tõmbamist voldid sääre avarama osa ("saapakeele") sinna takjakinnituse alla? Niimoodi kaoks vajadus tõmbluku järele ja samas säiliks ka veekindlus, odavam oleks ilmselt kah...
.
Õhuke vilt saapasse talviseks ajaks on asi, mille järele ma ammu puudust tunnen - ilma voodrita saapanahk ei ole talvel tegija, ükskõik mis sokk sul seal sees on. Saapa ja overbootsiga on talvel soojem ja käia mugavam, kuid sokke vahetada on kummikust tülikam.
Saapast. Kõigepealt olgu öeldud, et ma pole neid uusi Samelini saapaid, mida videos näha, veel ise kandnud ja ei oska seetõttu nende omadusi kommenteerida. Võin vaid niisama targutada

Saapa materjal Eesti tingimustes peaks olema üleni nahk minu arust. Palavat aega on vähe, niiskust aga palju. Goretex sisuga saabas on ehk liiga kallis massiliselt EKVle osta, kuid sel juhul peaks võimaldama määrdega saabast veekindla(ma)ks muuta ja nahksaapaga on see võimalik. Saapa tald võiks olla suhteliselt paks, et anda talle jäikust ja vähegi absorbeerida põrutust. Varem EKVs kasutatud Sievidel oli tald minu arust liiga õhuke ja ega nende uute Samelinide taldki eriti paks ei tundu. Kuna ma ise pole uusi Sameline kandnud, siis äkki keegi võtab nende talla põrutuskindlust siin kommenteerida. Natuke võiks ka sisetallaga vaeva näha - võiks üritada järgida jalatalla kuju nagu matkasaabasteski, pluss talla enda materjal.
Overbootsidest. Vbla peaks veekindel osa mõned sentimeetrid kõrgem olema? Võiks ulatuda tsipa kõrgemale, kui nahksaapa serv. Mul on omal kah üks paar ja vees liikudes on seni tundunud, et veekindel osa jääb õige tsipa madalaks. See, et sääreosa uuel overbootsil avaralt lahti käib on minu arust hea asi - saab kiiremini jalga. Omades ise seda kinnise sääreosaga väljastpoolt pahkluu kohalt nööriga seotavat varianti saan öelda, et neid on pisut tülikas jalga tõmmata. Tõmblukk tundub mulle samas pisut kahtlane. Mugav, kuid kahtlane - kui see katki peaks minema, siis ju ongi saabas omadega läbi? Ja kuidas on lukukoha veekindlusega? Vbla on mõeldav sääreosa "laiendamine" nii, nagu on nöörsaapa keel, et peale overbootsi jalga tõmbamist voldid sääre avarama osa ("saapakeele") sinna takjakinnituse alla? Niimoodi kaoks vajadus tõmbluku järele ja samas säiliks ka veekindlus, odavam oleks ilmselt kah...

Õhuke vilt saapasse talviseks ajaks on asi, mille järele ma ammu puudust tunnen - ilma voodrita saapanahk ei ole talvel tegija, ükskõik mis sokk sul seal sees on. Saapa ja overbootsiga on talvel soojem ja käia mugavam, kuid sokke vahetada on kummikust tülikam.
See saapakate või overboots ei ole kahjuks talvekummikust oluliselt odavam. Kaalukeeleeks võib saada asjaolu, et see annab võimaluse kombineerida, see on kergem ja seda võib väiksesse rakmetaskusse mahutada jne... Nokia talvekummik on muidugi veel kallim ja ta on oma viltsisuga väga hea...Täiesti talvekindel variant. Ma olen ise alla -30C sellega metsas olnud ja mul ei ole külm olnud. Saapakatete kasutajad on hetkel väga rahul. Saapakatete lukk on veekindel ja sealt mingit probleemi karta ei ole. Tavakasutuses kestab see saapakate väga kaua. Veekindla osa tõstmine paari sentimeetri võrra ei ole raske ja see ei muuda ka hinda. Tuleb oodata kasutajate tagasisidet ja siis otsustada.
Põhisaabas on jah väga keeruline teema. Sooja aega on meil aastast vaid 1-2 kuud. Meil on idee, et hangime nii suvesaabast kui muude aastaaegade saabast. Ehk et esimene oleks õhuke ja tekstiilist ülgedega ja teine oleks tõsine nahksaabas. Kaadrikaitseväelaste puhul see muidugi toimiks, aga kes otsustab ajateenijate eest.
Kummaline on see, etr Norra armee on vähemalt viimased 15 aastat leidnud, et nende armee jaoks on sobivaim mudel M77 ehk väga lihtne nahksaabas. Norra arme suudaks omale lubada mis iganes lahendusi, aga nad jäävad 15 aastat järjest selle lihtsa M77 juurde.
Aga jah, mingeid membraanvoodreid ei ole mõtet saabaste juurde unistada, sest nagu ma ise tean ja nagu ka mulle tõsised veeblid on rääkinud, siis saabas peab kiiresti kuivama ja see peab olema kergesti hooldatav..
Gore tüüpi membraan on nahksaapal väga kahtlane asi - eesi kaitseväe saapale seda suure tõenäosusega ei tule, sest see ei anna midagi oluliselt juurde...
Põhisaabas on jah väga keeruline teema. Sooja aega on meil aastast vaid 1-2 kuud. Meil on idee, et hangime nii suvesaabast kui muude aastaaegade saabast. Ehk et esimene oleks õhuke ja tekstiilist ülgedega ja teine oleks tõsine nahksaabas. Kaadrikaitseväelaste puhul see muidugi toimiks, aga kes otsustab ajateenijate eest.
Kummaline on see, etr Norra armee on vähemalt viimased 15 aastat leidnud, et nende armee jaoks on sobivaim mudel M77 ehk väga lihtne nahksaabas. Norra arme suudaks omale lubada mis iganes lahendusi, aga nad jäävad 15 aastat järjest selle lihtsa M77 juurde.
Aga jah, mingeid membraanvoodreid ei ole mõtet saabaste juurde unistada, sest nagu ma ise tean ja nagu ka mulle tõsised veeblid on rääkinud, siis saabas peab kiiresti kuivama ja see peab olema kergesti hooldatav..
Gore tüüpi membraan on nahksaapal väga kahtlane asi - eesi kaitseväe saapale seda suure tõenäosusega ei tule, sest see ei anna midagi oluliselt juurde...
Haix'i saabaste liist on ka mulle nii missioonil kui tavateenistuses olles kõige paremini sobinud..Ka meie eriüksus kannab hetkel Haix'i toodangut. Kahjuks on Haix regulaararmee jaoks liialt kallis...Meil on võimalus kopeerida Haix'i kontseptsiooni...kui me vaid oskaksime
Videost paistis too overboot kaunis õhukesest kummist olema. Õhuke kumm, aga on vähe, kui üldse, kuulsust kogunud tugeva ja vastupidava materjalina. Kui nüüd showroom'ist välja astuda ja päev läbi mööda metsa ragistada, on nad veel veekindlad ja ilma aukudeta? See riideosa oli mõne membraaniga neil?
Ma eelistaks ikka gore või analoogse tehnoloogiaga täiendatud saabast.
Samelini pole julenud osta. Tava saapa hind tuli vist 150 vabriku poes. Nagu mu P6-tel. Kui sai küsida, kas gore saabast ka on, ei teadnud tädike "misasi see gore veel on". Polnud mõtet juttu jätkata ja seal poes edasi viibida.
Ma eelistaks ikka gore või analoogse tehnoloogiaga täiendatud saabast.
Samelini pole julenud osta. Tava saapa hind tuli vist 150 vabriku poes. Nagu mu P6-tel. Kui sai küsida, kas gore saabast ka on, ei teadnud tädike "misasi see gore veel on". Polnud mõtet juttu jätkata ja seal poes edasi viibida.
See ei ole päris kumm ja pole ka õhuke, aga vastupidavuse osas ei saa veel sõna võtta, sest seda ei ole meil veel kaua katsetatud. Seda oskan küll ise öelda, et on vettpidav, soe ja kerge.
Samelin toodab ka Gore membraaniga nahksaapaid. Igasugused membraanvoodrid täisnahksaabaste sees on minu jaoks nii ja naa teema ehk ma ei saa päris täpselt nende otstarbest aru. Ma saan paremini aru täisnahksaapast, millel on kas eemaldatav vooder või millesse saab villases sokis jala panna ...Selline saabas kuivab kiiresti ja on õige hoolduse korral ka piisavalt vettpidav.
Samelin toodab ka Gore membraaniga nahksaapaid. Igasugused membraanvoodrid täisnahksaabaste sees on minu jaoks nii ja naa teema ehk ma ei saa päris täpselt nende otstarbest aru. Ma saan paremini aru täisnahksaapast, millel on kas eemaldatav vooder või millesse saab villases sokis jala panna ...Selline saabas kuivab kiiresti ja on õige hoolduse korral ka piisavalt vettpidav.
Ilmselt on nipp naha töötluses. Tundub, et gore saapa nahk laseb auru läbi ja jalg püsib kuiv. Tava viksiga määrides on gore saapad õhtal. Katsetatud.
Tava nahksaapaga on jalg varsti märg ja kui õues külma siis ka jõle külm.
Tava nahksaapaga on jalg varsti märg ja kui õues külma siis ka jõle külm.
Nii ongi...Igasuguse membraanvoodriga saapad on hoolduse osas väga kapriissed....Samuti nad kuivavad aeglaselt.
Ilma voodrita nahksaapad on jah väga külmad. Siin tulebki vaadelda teemat kontseptuaalselt. Mingi toimiv lahendus (mida meil veel ei ole) peaks sisaldama komponente, mida kombineerides on sõduril kogu aeg jalg kuiv ja soe: erinevad sokid, viltsisu, saapakate.
Me üritame lihtsa nahksaapa sisse ka membraansokki (gore-tex) istutada, aga see jääbki vast testversiooniks.
Ilma voodrita nahksaapad on jah väga külmad. Siin tulebki vaadelda teemat kontseptuaalselt. Mingi toimiv lahendus (mida meil veel ei ole) peaks sisaldama komponente, mida kombineerides on sõduril kogu aeg jalg kuiv ja soe: erinevad sokid, viltsisu, saapakate.
Me üritame lihtsa nahksaapa sisse ka membraansokki (gore-tex) istutada, aga see jääbki vast testversiooniks.
Nokia viltvoodriga talvekummik on kohutavalt hea ja ka kõige külmema ilmaga toimiv asi, aga ta on ka kohutavalt kallis. Samuti on ta raske ja võtab paljuu ruumi. Saapakatted mahuvad rakme- või seljakoti küljetaskusse, need on kerged ja need annavad võimaluse kombineerida jne..
Kui saabastest üldiselt rääkida, siis on idee hankida nii suve (nahksaabas tekstiilsäärega ehk nn jungle boots) kui 4 aastaaja saapad. Kaaderkoosseis otsustab ise, mida ta laost võtab, ajateenija saaks 1 paari täisnahksaapaid ja 1 paari suvesaapaid.
Kui saabastest üldiselt rääkida, siis on idee hankida nii suve (nahksaabas tekstiilsäärega ehk nn jungle boots) kui 4 aastaaja saapad. Kaaderkoosseis otsustab ise, mida ta laost võtab, ajateenija saaks 1 paari täisnahksaapaid ja 1 paari suvesaapaid.

Hea, et postituses ei kasutatud väljendit „prioriteetne“… siis oleksin küll vist sügisel võtnud vastata…Kuna teema on kaitseväes käesoleval ajahetkel väga aktuaalne…
Vaatasin kah, kuid entusiastide asemel nägin mina küll midagi muud: hädas arglikult nõu küsivaid noormehi, samas olukorras murelikke „armilisi gladiaatoreid“ ja üksikuid õnnelikke, kellel mure isikliku rahaga eemale tõrjutud…… ja kuna ma näen, et siin on entusiastlikke inimesi…
Mina ootan, et saabas sobiks jalga ja ei oleks nagu lõhkine kaloss või vettinud vilt, ei sunniks mind jääl paljajalu liikumist eelistama ega päikese eest varju otsima. Lisaks eeltoodule ei tohiks saabastel olla pesumasinat küljes, nagu kaasaegsetel telefonidel…Millised on need kvaliteedid/omadused, mida me kaitseväe poolsaapalt ootame?
Liiga palju tahetud ?
Võimalik, kuid need on minu jalad. 25+ aastat saapaid annab alust mõningate veendumuste kujunemiseks.
Mina ei pea mingit regulaararmeed silmas pidama ja sellel teemal siin kirjutama ei kipu. Minu sõnum kehtib nende kahe jala kohta, millel mina kõnnin.Me peame muidugi silmas pidama, et poolsaabas peab olema sobilik meie regulaararmeele võimalikult universaalselt kõigis meie kliimavöötme keskkonnatingimustes kõikmõeldavate ülesannete täitmiseks.
Regulaararmeest kirjutagu pikemalt teised mehed.
Tohoh? Kas keegi vabastab mind nendes tingimustes teenistuskohuste täitmisest? Paluks aadressi, kelle poole taotlusega pöörduda!Ekstreemsused nagu +30C südasuvel võiks välja jätta, sest seda ei esine tihti ja ajateenijaid meil sel ajal reeglina ei ole. Pigem tuleks arvestada skaala teise otsa ekstreemsusega nagu -30C.
Jama!
Ilusad-vinged-tugevad näevad välja ka viimase teekonna tarbeks toodetavad kingad…
Saapanööre kinni tõmmates tahan olla veendunud, et nööride küljes on saapad.
Minu postitust võib käsitleda sisselaskmisena. Ideed alles tulevad...Kõik ideed on teretulnud. Tulistage. Keegi ei solvu...
terv
o
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
Frederic Manning
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline