Kapten Trumm kirjutas:Hiina automaadid olid KV/KL relvastuses 2000ndate alguseni, kuskil 2008. a paiku kingiti need ära Iraagi armeele.
Heietaks vahelduseks ka vähe mälestusi. Muidu raffas arvab, et Trumm on meil ainus, kes midagi KL teeb ja teab...
Hiina automaadid (samuti nagu Rumeenia omad) olid peale Iisraeli tehingut ikka ainult KL relvastuses, mitte enam KV omas. Minu isiklik relv oli "hiinakas". Alles hiljuti oli isegi nr veel meeles. Nüüd enam ei suutnud meenutada.
Kusjuures - meie kompanii oli "rikas". Meil oli oma maja. Malevkonnal olid ka mingid ruumid, aga mitte terve maja. Meil oli mehi nii palju, et majas oli 24/7 valve. Ja seetõttu oli seal majas ka kraami palju rohkem, kui ainult kompaniil vaja.
Näiteks - paraadidel käisime hoopis "rumeenlastega". Sest neil oli puidust kaba, mitte murtav metallikas, nagu hiinlastel. Ja neil ei olnud kolmnurkset tääki, mis väidetavalt mingite konventsioonidega keelatud on. Seega "presenteerimiseks" sobivamad. Kuid konkurentsitult peeti "hiinlasi" "rumeenlastest" paremateks. Alates juba sellest, et "rumeenlased" näitasid rebast juba ainult selle peal, kui neid kapist välja võeti. Struktuuris meestel olid isiklikud relvad "hiinakad". Rumeenlased olid niisama kapis (peale paraadide muidugi).
Kuulipildujatest. Kuskil ma nagu mäletan, et keegi siin viitas, et relvastuses olid PK-d. Ei tea, kas kuskil Eestis üldse mõni PK oli. Meil olid jällegi hiinakad - Degtarjovi RP-46 Hiinas toodetud koopiad tüüp 58. Kui automaate oli vaat et peaaegu 2 komplekti (meeste arvu arvestades), siis kuulipildujaid oli 2 tk. Tõesti - Rotnõi pulemjot - 1 kompanii kohta. Aga neid hoiti ka. Harva kui õppusele võeti. BTW - RP-46 kasutas mitte 7,62x39 vaid 7,62x54 moona.
Käsitulirelvadest oli liikvel veel mõni üksik SKU (need vist olid juba kokku korjatud, aga kuskil ma seda ikka näppida sain) ja teine haruldus oli hiinlaste SKS-i koopia - tüüp 56. Need üksikud eksemplarid viimasest, mis malevkonda olid sattunud (mina nägin neid teiste üksikrühmade meeste käes, mitte meie kompaniis) olid meestel kodus hoius. Hindasid kõrgelt just igasugu jahimehed, kuigi KL relvaga nagu jahile minna ei tohtinud.
Tankitõrjerelvadest. Kui ma 1997 KL läksin, siis oli kohe miskine õppus, mille järel oli korraldatud ka väike lahinglaskmise moodi värk. Muuhulgas lasime RPG-7 baasil tehtud simulaatorit. AK toru oli sisse pandud, lasime trasseritega. Oli tehtud just RPG-7, mitte selle hiina koopia baasil. Tutvustamisel näidati ka neid detaile, mis erinesid. Näiteks granaadi lukustus, mis RPG-7 oli olemas, aga tüüp 69 RPG-l puudub. Kuna ma siis olin kompaniis üsna uus, aga seal lasksin kohe mitu pauku pihta - pandi struktuuris tankitõrjuja abiks.
Kui juba tankitõrjuja koolitus tehti, siis ei rääkinud keegi midagi RPG-st ega hiinlaste mudel 69-st. Õppisime B-300. Tühi kest oli ees, mille peal treenisime protseduure. Pärast lasti ka kaks "elusat" ära. Ühe lasi instruktor, teise üks õppuritest. Minu lõbuks jäid siis need protseduurid. Simulaatorit, vähemasti sel ajal, veel ei olnud. Mina igatahes järeldasin - tüüp 69 ka enam ei olnud. Muidu oleks vast seda ka ikka õpetatud...
BTW - kogu selle hiina stuffi juures näitab number selle relvastusse võtmise aastat. Hiinlaste poolt võtmise, venelased võtsid samad relvad ikka vähe varem relvastusse. Hulka ja saadavust võib arvestada selle aja KL liikmete arvu järele. Väike guugel ilmselt aitab...