Iisraeli relvaost

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
HeiniR
Liige
Kontakt:

Re: Eesti OLEKS OLNUD paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas HeiniR »

Kaur3:Ps Galili hinna kalkuleerijatele. USA-s oli ARM-i soovituslik hind eraostjatele 1988, kui uskuda selle ajakirja reklaamteksti, 875.- USD.
Kui letihind 875 USD üksiku relva ostmisel, siis meite mehed läksid seltsimees Apananskiga tehnigule, kus 11-12000 relva ostmise puhul tuli hind tunduvalt suurem (mõne mehe väites isegi 2 korda suurem)? Ma saan aru, et mõne arvates valitsesid noores Eesti Vabariigis idioodid (samad foorumlased vist arvavad sama kõikide EV valitsuste ja juhtivate tegelaste kohta), kuid mulle tundub tõesti see kahtlane, et me läksime sellise letihinna juures, arvestades veel lisaks kogu muud kraami, maksma röögatut hinda?!
Selles osas jääb minu usk Laaneotsa öeldu peale, võimalik, et väikse kalkulatsiooni veaga, kuid mitte kordades.
1 relval ja 11-12000 on ikka arvuliselt suur vahe, seda ka tootja enda jaoks, kes lõpuks hinna kehtestab.
Kui avalikkus seni üksikdetaile (ilmselt kaitstud riigisaladusega) ei tea siiani, siis miks pidi detaile teadma tolleaegne Ekspress :scratch:
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaur3 »

Meenus, et Toe Nõmm kirjutas Akadeemia nr 9/2009 muu hilgas pikalt 1990. alguse relvategingutest. Ei hakka siin seda ümber kirjutama ning tsiteerima. Huvilistele soovitan tuliselt.

http://www.eurozine.com/journals/akadee ... 09-21.html
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Mehed, mis hinnaga on AU saata okupeerijate kamp nende kogu krempliga tagasi nende kodumaale?! Sa ei kauple, sa ei palu, vaid alustad ise otsast peale ilma okupeerijate "kingituseta
Mõistagi, dulce et decorum on teha kingitusi...kaks allveelaeva ja kogu muu EKV vara, mis 40ndal aastal Nõukogude Liidu kätte läksid ja selle eest vähimatki kompensatsiooni mitte tahta. Palja tagumiku ja varvaste vahel vilistava tuule, aga silmapaistvalt hea enesetundega...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Kapten Trumm kirjutas:Hiina automaadid olid KV/KL relvastuses 2000ndate alguseni, kuskil 2008. a paiku kingiti need ära Iraagi armeele.
Heietaks vahelduseks ka vähe mälestusi. Muidu raffas arvab, et Trumm on meil ainus, kes midagi KL teeb ja teab...

Hiina automaadid (samuti nagu Rumeenia omad) olid peale Iisraeli tehingut ikka ainult KL relvastuses, mitte enam KV omas. Minu isiklik relv oli "hiinakas". Alles hiljuti oli isegi nr veel meeles. Nüüd enam ei suutnud meenutada.

Kusjuures - meie kompanii oli "rikas". Meil oli oma maja. Malevkonnal olid ka mingid ruumid, aga mitte terve maja. Meil oli mehi nii palju, et majas oli 24/7 valve. Ja seetõttu oli seal majas ka kraami palju rohkem, kui ainult kompaniil vaja.

Näiteks - paraadidel käisime hoopis "rumeenlastega". Sest neil oli puidust kaba, mitte murtav metallikas, nagu hiinlastel. Ja neil ei olnud kolmnurkset tääki, mis väidetavalt mingite konventsioonidega keelatud on. Seega "presenteerimiseks" sobivamad. Kuid konkurentsitult peeti "hiinlasi" "rumeenlastest" paremateks. Alates juba sellest, et "rumeenlased" näitasid rebast juba ainult selle peal, kui neid kapist välja võeti. Struktuuris meestel olid isiklikud relvad "hiinakad". Rumeenlased olid niisama kapis (peale paraadide muidugi).

Kuulipildujatest. Kuskil ma nagu mäletan, et keegi siin viitas, et relvastuses olid PK-d. Ei tea, kas kuskil Eestis üldse mõni PK oli. Meil olid jällegi hiinakad - Degtarjovi RP-46 Hiinas toodetud koopiad tüüp 58. Kui automaate oli vaat et peaaegu 2 komplekti (meeste arvu arvestades), siis kuulipildujaid oli 2 tk. Tõesti - Rotnõi pulemjot - 1 kompanii kohta. Aga neid hoiti ka. Harva kui õppusele võeti. BTW - RP-46 kasutas mitte 7,62x39 vaid 7,62x54 moona.

Käsitulirelvadest oli liikvel veel mõni üksik SKU (need vist olid juba kokku korjatud, aga kuskil ma seda ikka näppida sain) ja teine haruldus oli hiinlaste SKS-i koopia - tüüp 56. Need üksikud eksemplarid viimasest, mis malevkonda olid sattunud (mina nägin neid teiste üksikrühmade meeste käes, mitte meie kompaniis) olid meestel kodus hoius. Hindasid kõrgelt just igasugu jahimehed, kuigi KL relvaga nagu jahile minna ei tohtinud.

Tankitõrjerelvadest. Kui ma 1997 KL läksin, siis oli kohe miskine õppus, mille järel oli korraldatud ka väike lahinglaskmise moodi värk. Muuhulgas lasime RPG-7 baasil tehtud simulaatorit. AK toru oli sisse pandud, lasime trasseritega. Oli tehtud just RPG-7, mitte selle hiina koopia baasil. Tutvustamisel näidati ka neid detaile, mis erinesid. Näiteks granaadi lukustus, mis RPG-7 oli olemas, aga tüüp 69 RPG-l puudub. Kuna ma siis olin kompaniis üsna uus, aga seal lasksin kohe mitu pauku pihta - pandi struktuuris tankitõrjuja abiks.

Kui juba tankitõrjuja koolitus tehti, siis ei rääkinud keegi midagi RPG-st ega hiinlaste mudel 69-st. Õppisime B-300. Tühi kest oli ees, mille peal treenisime protseduure. Pärast lasti ka kaks "elusat" ära. Ühe lasi instruktor, teise üks õppuritest. Minu lõbuks jäid siis need protseduurid. Simulaatorit, vähemasti sel ajal, veel ei olnud. Mina igatahes järeldasin - tüüp 69 ka enam ei olnud. Muidu oleks vast seda ka ikka õpetatud...

BTW - kogu selle hiina stuffi juures näitab number selle relvastusse võtmise aastat. Hiinlaste poolt võtmise, venelased võtsid samad relvad ikka vähe varem relvastusse. Hulka ja saadavust võib arvestada selle aja KL liikmete arvu järele. Väike guugel ilmselt aitab...
Lemet
Liige
Kontakt:

kaur3 kirjutas:Meenus, et Toe Nõmm kirjutas Akadeemia nr 9/2009 muu hilgas pikalt 1990. alguse relvategingutest. Ei hakka siin seda ümber kirjutama ning tsiteerima. Huvilistele soovitan tuliselt.

Netis lugemise võimalus puudub? Tuleb sammud raamatukokku seada?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kui juba tankitõrjuja koolitus tehti, siis ei rääkinud keegi midagi RPG-st ega hiinlaste mudel 69-st. Õppisime B-300. Tühi kest oli ees, mille peal treenisime protseduure. Pärast lasti ka kaks "elusat" ära. Ühe lasi instruktor, teise üks õppuritest. Minu lõbuks jäid siis need protseduurid. Simulaatorit, vähemasti sel ajal, veel ei olnud. Mina igatahes järeldasin - tüüp 69 ka enam ei olnud. Muidu oleks vast seda ka ikka õpetatud...
Mina olen hiina M-69 kasutajakoolituse saanud nt 2008 sügisel ja täiesti KV poolt. Pauku küll teha ei saanud ja alakaliibrit neil polnud, lõpuks tegid instruktorid 2 demolasku.
Niiet oli siis nii relvad kui ka laskemoon olemas.
Muuhulgas lasime RPG-7 baasil tehtud simulaatorit. AK toru oli sisse pandud, lasime trasseritega
See on alakaliiber, mitte simulaator. AK baasil tehtuna see muidugi hea ei saa, kuna suure algkiirusega automaadi kuuli lennnujoon on raketi matkimiseks liiga sirge, tavaliselt kasutatakse selle jaoks 9 mm püstolipadrunit, mille ballistika vastab paremini raketi/granaadi oma. B-300 elu lõpetas aga liiga kallis laskemoon, kuigi relv ise oli hea ja lihtne kasutada (nt sihtimine palju lihtsam kui M-69 oma). B-300 õpet nägin viimati RÕK-il 2006. Ega sellel RPG-l muud suuremat eelist polnudki, kui see oli üsna odav, palju-palju odavam kui B-300.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
kallek
Liige

Postitus Postitas kallek »

Lemet kirjutas:Netis lugemise võimalus puudub? Tuleb sammud raamatukokku seada?
Relvade osa Eesti julgena olemises, Toe Nõmm ....................................... LK. 1718 - 1739

http://www.digar.ee/viewer/et/nlib-diga ... 71/page/48
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Kuna on juba läinud hulluks Iisraeli-relvatehingus urgitsemiseks, siis soovitan siin huvilistel liigpalju jalgratast mitte leiutada, vaid kasutada otsingumootorit - sest sellest kurikuulsast tehingust on siin foorumis ka varem piisavalt kirjutatud :twisted:
Näiteks - paraadidel käisime hoopis "rumeenlastega". Sest neil oli puidust kaba, mitte murtav metallikas, nagu hiinlastel. Ja neil ei olnud kolmnurkset tääki, mis väidetavalt mingite konventsioonidega keelatud on. Seega "presenteerimiseks" sobivamad. Kuid konkurentsitult peeti "hiinlasi" "rumeenlastest" paremateks. Alates juba sellest, et "rumeenlased" näitasid rebast juba ainult selle peal, kui neid kapist välja võeti. Struktuuris meestel olid isiklikud relvad "hiinakad". Rumeenlased olid niisama kapis (peale paraadide muidugi).
Ka sellest on siin foorumis varem piisavalt kirjutatud - et kui "hiinakate" kvaliteet oli lihtsalt keffa, siis "rumeenlaste" kvaliteet oli suisa õudne :shock:

P.S. ja täägikogujana ei saa ma mitte märkimata jätta, et kõik jutud torketääkide (kama kaks mis kantide arvuga) keelamisest miskite raffusvaheliste konventsioonidega ongi vaid linnalegend - ei muud :|
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Kontakt:

Lemet kirjutas:
kaur3 kirjutas:Meenus, et Toe Nõmm kirjutas Akadeemia nr 9/2009 muu hilgas pikalt 1990. alguse relvategingutest. Ei hakka siin seda ümber kirjutama ning tsiteerima. Huvilistele soovitan tuliselt.
Netis lugemise võimalus puudub? Tuleb sammud raamatukokku seada?
Mul on Akadeemia paberkujul. Netist ei leia. Soovitan raamatukokku minna. Toe Nõmm, kes oli kõigi nende tehingute juures, pani Iisraeli tehingu hindeks 3+. Oleks olnud aega pikemateks läbirääkimisteks, pakkumiste võtmiseks, meie enda ekspertiisi; siis oleks tema sõnul u 20% alla saanud. Tema sõnul valiti kohe kaherööpaline tee ehk relvi läänest ja idast. Hiina tehing tuli väga kiirelt. Nii palju siis mälju järgi Akadeemia artiklist. Ärge nüüd hakake neid mõtteid siin hekseldama, sest võib-olla mu mälu vedas alt.

B-300 trenni tehti 9 mm Para trasseriga. Raketi enda algkiirus 270 m/s.

Rumeenlastega tiirus ikka veri voolas, sest viimistlus oli halb ja lukukoja kaane servad lõikusid vinnastamisek kämmalt.
Viimati muutis kaur3, 01 Sept, 2016 10:13, muudetud 1 kord kokku.
Viiskümmend
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Viiskümmend »

Iisraeli relvatehing lõppes ju alles 2003 a. kusagil Londoni arbitraazhikohtus, kus Eesti riik IMI/TAASi veenvalt seljatas ehk selle tehingu hindeks võib panna ka 3:0 Eesti kasuks.
kallek
Liige

Postitus Postitas kallek »

kaur3 kirjutas:Mul on Akadeemia paberkujul. Netist ei leia. Soovitan raamatukokku minna.
Ära igaks juhuks siiski raamatukokku mine!
Relvade osa Eesti julgena olemises, Toe Nõmm ....................................... LK. 1718 - 1739

http://www.digar.ee/viewer/et/nlib-diga ... 71/page/48
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Kontakt:

Väga hea, aitäh! Meeldivat lugemist.
Lemet
Liige
Kontakt:

Akf Kallekile tänu osunduse eest.
EOD kirjutas:RPG-7 alakaliibriline treeningseade oli ikka 7,62x39 kaliibriga. Vintraud oli sel eriti sügavate vintsoontega, et osa püssirohugaase kuulist mööda läheks ja trasseeriva kuuli algkiirus väiksem oleks. Seda just trajektoori ühtlustamiseks granaadi omaga.
Muidugi külgtuulega treenimiseks seade ei sobinud, kuna reaktiivgranaat mootori töötamise ajal kaldub vastutuult, kuid kuul allatuult.
Siis pidi neid süsteeme erinevaid olema. Miks ma nii väidan- sest üheaegselt toimus meil laskmine PKst ja RPGst ning tsinke oli vaid ühest kaliibrist. PKle laaditi iga viies trasser ja samast plekist võeti trassereid ka RPG jaoks.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Iisraeli soojussihikutega tankitõrjeraketisüsteem MAPATS jäi pikkadeks aastateks Eesti kaitseväe ainsaks kõrgtehnoloogiliseks relvasüsteemiks. Kontrollimise ja hooldamise järel näitasid need relvad igati head tabamistäpsust rohkem kui 4 km kaugusele ka pärast kümneaastast laosseismist.
Toe NÕMMe artikkel muidu ju päris hea aga ülaltsiteerit lõigu lõpp on küll kõike muud kui tõde :? :oops:

Ilmselt tuleb see panna T.NÕMMe halva informeerituse (või KV vähese läbipaistvuse?) arvele..
Manused
xxx.png
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist