REAALSUS: COVID-19 pandeemia

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Suletud
Peeter
Liige
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Peeter »

nimetu kirjutas:
Huvitav on ikkagi see, et haigus erinevates riikides nii erinevate raskusastmetega kulgeb. Samal ajal kui meil kinnitatud haigestunuist ainult kaks inimest haiglas (need ka rahuldavas seisus), siis Itaaliast tuleb vaat et mailmalõpu laadseid uudiseid.
Suur vahe on haigestunud vanusegruppides. Lõuna-Koreas on näiteks kõige suurem haigestunute grupp just 20-29 aastased. Itaalias on jällegi kõige suurem haigestunute grupp vanurid. Sellest tulenevalt on ka surmajuhtumite arv erinev. Lisaks muidugi see, et Itaalial pole tõenäoliselt täit ülevaadet kõigi haigusjuhtumite suhtes.
Asi on lihtsalt selles, et L-Korea asus koheselt massiliselt testima ja haigeid isoleerima, sellega saadi maha (peaaegu terve enesetundega) noorte poolt viiruse laiali jagamine vanematele inimestele. Itaalia aga magas maha ja nüüd vastupidi tegeleb ainult päris haigeks jäänutega, lihtsalt suutlikust ja ka vajadust testida rohkem pole , need peaaeguterved noored tiba köhivad küll, aga neid keegi testima ei tule kuna vanad surevad haiglas. See registreeritute vanusenumber peaks olemagi statistikas märgiks, kas riik hilines, või suutis kodanikukaitse käivitada õigeaegselt. Sellega koos liigub ka nakatunute arvu ja serious case´de suhe. Kui viirusel noorte viirusekandjate-nakatajate isoleerimisel natist kinni saadi, siis vanakeste serious casedeni nii palju ei jõua. Ja ise jutt on veel erineva ohtlikusega tüved.

Muideks, ka meil on ju testimissoov ja /või võimekus/mott otsas.
Z03
Liige

Postitus Postitas Z03 »

Kiirabitöötajatel pole kaitsemaske:

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... =617288869
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

Sellest masstestimisest Eestis. Sattusin täna kuulama Helmete raadiosaadet poolepealt. Aga see mis ma kuulsin ja mis päeva jooksul TA poolt välja öeldud on, see on vastuoluline ja küsimusi tekitav.
Esiteks, need kes Hemete peale nina krimpsutavad, võiks kõik vait olla, sest antud saates rääkisid KAKS MINISTRIT, RAHANDUS ja SISEMINISTER, mõlemad olles ka samal ajal Erakorralise komisjoni liikmed. Okei nüüd asjast, Martin ütles, et neil on töös töötajate tasustamise meede vmt, et inimestel töölt eemal oldud aega hüvitada. Ja seal ütles ta, et idee on komisjonis (või ainult neil, EKRE-l?) hüvitada 100% neile, kel koroona (testiga) diagnoositud, ülejäänutele aga hüvitatakse... kes kuidas vastavalt jne. Täpselt ei kuulnud (vaja üle kuulata) aga teistele kõigile küll 100t polnud, et siit tuleb siis mõista nii:kui ise oled end karantiini pannud, siis nii nagu seadus ütleb, ja nii nagu tööandjal võimalused on jne samuti ka teistel juhtudel. Kui valitsus peaks mingi sellise käki vastu võtma, siis on ikka paras kärn küll. Meil on siin läbi juba jooksnud see, kuidas perearst ja coroonavihjetelefon inimesi edasi-tagasi jooksutavad, ja Emosse ka minna ei lubata ja keegi diagnoosi panna ega testida ei taha. Kui diagnoosi pole, siis jagele ise oma tööandjaga kuidas ja mille eest ja millist pappi saad, aga kui test tehtud, siis 100% riigi kaudu papp tulekul? Mulle jäi see vastuolu kõrva (olles ka siit neid mart69 jamasid lugenud) ja siis nagu plaksti TA ametlik teade, et neid testimine enam suurt ei koti. Loogiline, sest see neile suurt midagi otsustamiseks enam ei anna, see ju statistikute rida nüüd. Et siis tuleb nii välja, et kui tahad kindlustunnet, ja riik sulle testimisel vee peale tõmbab, siis tuleb kahtluse korral vutt-vutt ruttu Synlabi jooksta ja oma raha eeest test ära teha? Tegelikult on see ikka paras sigadus, kui riik keeldub nüüd testimast, aga samas selgub, et testitud (fikseeritud) haigete jaoks on mingi meede plaanis? Et kas siis nii: kellel "käsi Synlabis sees" ja positiivne test olemas, sellele tambib riik pärast kogu papi kinni, ülejäänud jagelegu ise... Keegi siin kirjutas, et Synlabis käed tööd täis, teeb praegu soomlastele teste, et maksvat paremini, tea kuidas sellega siis ikka lood on, ehk teadjamad kirjutavad.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Z03 kirjutas:Kiirabitöötajatel pole kaitsemaske:
Normaalne.

Situation report - 54
Coronavirus disease 2019 (COVID-19)
14 March 2020
https://www.who.int/docs/default-source ... dcd46351_6

ERISAADE | Terviseamet on abitus olukorras, valitsus peaks haarama ohjad
https://m.delfi.ee/eesti/article.php?id ... uudised%29

Läti spetsialist: valitsuse meetmed on tõhusad, kui neid järgitakse
https://maailm.postimees.ee/6923793/lat ... jargitakse

Valga vallavanem Ester Karuse: palun valitsusel kaaluda võimalust anda kaksiklinna Valga–Valka jaoks eriluba
https://m.delfi.ee/article.php?id=89236 ... uudised%29
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Peeter kirjutas:Martin ütles, et neil on töös töötajate tasustamise meede vmt, et inimestel töölt eemal oldud aega hüvitada. Ja seal ütles ta, et idee on komisjonis (või ainult neil, EKRE-l?) hüvitada 100% neile, kel koroona (testiga) diagnoositud, ülejäänutele aga hüvitatakse... kes kuidas vastavalt jne.
Kui see õige on, siis on see esiteks diskrimineerimine ja teiseks suur rumalus.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Koduse "80% desovahendi" kättesaadavus võib kaduda:
https://m.delfi.ee/article.php?id=89236269
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Dr.Sci
Liige

Postitus Postitas Dr.Sci »

Vilks kirjutas:Läheme sujuvalt Läti piirile viina ostma.
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=89236269
Läti piir ju kinni? Aga selle uudise valguses ma ei imesta kui homme poed kella 11-x alkoholist lagedad.

https://www.postimees.ee/6923842/vereke ... -doonoreid
Tingimuseks on see et viimase 28 päeva jooksul pole viibinud kõrge koroonaviiruse riskiga piirkonnas... huvitav, kuskandis me siis ise praegu oleme? Madala riskiga?
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

Vilks kirjutas:Läheme sujuvalt Läti piirile viina ostma.
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=89236269
Alkoholi müügi keeld oleks erakordselt suur lollus. Kes alkot ei tarbi, see ei tarbi niikuinii, kes tarbib, küll see leiab võimaluse. Keeld tähendaks vaid saamata jäänud aktsiisi ja igasugu surrogaatide joomisest tingitud jamasid. Kas metanoolitragöödia juba meelest läinud? Mina töötasin tol ajal Tartu linna piiril Viljandi maantee ääres ja mäletan hästi neid edasi-tagasi voorivaid kiirabiautosid.

P.S.
Kui alkomüük poodides keelatakse, aga igasugu kõrtsides-restodes jääb lubatuks, siis see vaid soodustaks viiruse levikut, kuna seda rohkem rahvast hakkaks kokku käima. Targem oleks alkoholi müük just toitlustuskohtades keelata - kes tahab, las joob kodus.
Viimati muutis Manurhin, 15 Mär, 2020 22:27, muudetud 1 kord kokku.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Siis peaks tõesti igal pool keelama, see on õige.

Oma loogika ses korralduses on, sest kui mingit tüüpi inimesed peavad kodus istuma, siis tegelevad nad seal enamasti manustamisega. Mitte et ma kuivade seaduste pooldaja oleksin, vastupidi.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas loomake »

Walter2 kirjutas:
Turist 47 kirjutas:REAALSUS.
Täna Itaalias suur, suur puudus verest, Doonoritest. Olukord meil? Mõte on, et äkki peaks keegi, keegi Targem, varud/võimalused üle vaatama, välistamaks "üllatusi". Samas usun, et sellega on juba tõsiselt tegeletud, aga mine tea.
T.
Kuidas verepuudus praeguse tõvega seotud on - kas Itaalias leiti mingi ravimoodus (lastakse aadrit)?
Siis oleks suur ülejääk! :mrgreen:
Uudishimulik loll on ikka huvitavam olla kui ignorantne loll.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Kontakt:

"Võimalik vaid Eestimaal"

Sai saaremal drive-in testimis võimekus tehtud. Väljas telgid ja värki.
Jaaaa tuletame meelde mida TA täna ütles????
Kuressaare Haigla teatab kahetsusega Saare kogukonnale, et tulenevalt Terviseameti tänasest otsusest ei ole võimalik kõiki soovijaid või kergemate haigusnähtudega patsiente testida koroonaviiruse COVID-19 suhtes.
https://saartehaal.postimees.ee/6920546 ... -saarlasel
Manused
89964188_708949612975274_5346468589635371008_o.jpg
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Kontakt:

Vabandage väga kui ma siin kergelt emotsionaalseks muutun. Mul on kaks vähi diagnoosiga vanemat Saaremaal. Mõlemal tervis nõrk ja mõlemad 70+
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

loomake kirjutas:Vabandage väga kui ma siin kergelt emotsionaalseks muutun. Mul on kaks vähi diagnoosiga vanemat Saaremaal. Mõlemal tervis nõrk ja mõlemad 70+
Pole midagi parata, elu läheb edasi. Meil kõigil on lähedasi vanainimesi ja eks ka meie (vähemalt minu) tervise üle võiks hetkel suure küsimärgi panna.
Helista neile iga päev, kontrolli ja pea sidet kellegagi, kes vajadusel saaks neile kiirabi kutsuda.
Näiteks oma 92-aastasele ämmale viisin eelmisel nädalavahetusel täitsa uue mobla (eelsalvestatud numbritega) ja kõigile naabritele sai jagatud oma number. Toiduvaru on talle ~3 nädalaks sellist, mida saab teha kas keedukannus keedetud veega või mikros soojendatavat. Lisaks käib valla sotsiaaltöötaja vähemalt korra nädalas kontrollimas.
Ega rohkem teha saagi, sest Tartusse toomine oleks palju riskantsem.

Peame vastu, eks ole!
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Seoses nüüd kaebustega et hingamismaske ei jätku - mulle saadeti üleeile Kasahstanist videojuhend selle kohta kuidas teha Libressest (või mõnest muust naiste hügieenisidemest) hingamismask mis ei jää alla ja mõnedelt parameetritelt isegi ületab ehituspoes saadaolevaid tooteid.
Kusjuures saatja ei olnud mitte mõni suvaline hobusekarjus vaid diplomeeritud arst. Ehituspoe maski ületavad näitajad saavutatakse sellega, et sidemele tilgutatakse perioodiliselt taskus olevast pudelist kaaliumpermanganaadi või furatseliini lahust. Seda viimast pole ma küll siinmail apteekides vist aastakümneid näinud aga pole ka eriti otsinud. Viiruse kest laguneb mõningates ainetes nagu etanool, bensiin, muud desinfitseerivad ained jms. Lihtsalt tolmumask kaitsebki ainult rögaklimpide eest ja viirust hakkava kinni pidama alles teatud kaitseklassist ülevalpool olevad ning needki vaid piiratud aja jooksul.
Ja tõesti-tõesti: kui varumise tippajal poes käisin siis tualettpaber ja seep olid otsas, odav kölni vesi mida ma desinfitseerimiseks kasutan oli samuti ära ostetud, aga kõrval hügieenisidemete riiuli ääres ma mingit erilist elevust ei täheldanud.

Kasahstanist tuli juhend sellepärast, et helistasin sinna tuttavale ja küsisin, et surete jah? Endalegi üllatuseks sain teada, et sealse koolkonna õpetuse järgi pole mingit koroonaviirustõbi üldse olemaski. Olevat alumiste hingamisteede või kopsuhaigused ja polevat mingit vahet kas need on põhjustatud gripiviiruse, mõne RNA või koroona poolt. Sümptomid on samad ja ravi on samuti ühesugune. Kui just keegi vaevub koroonatesti tegema ja see viiruse olemasolu näitab eks ta siis sellest põhjustatud ole kuid üldpilti see ei muuda. Selline nägemus seletab ka vist ei miks mõnes riigist seda viirust üldse pole ja miks mõni on viirusekaartil sügavpunane.

Sellega seoses oleks veel tahtnud küsida. et kas niisugust testi ka saadaval on mis läbipõetud koroonaviirusest põhjustatud haigust kinnitab. Mulle hakkab üha enam tunduma, et vist olen seda juba aasta alguses põdenud, pärast Hispaaniast tagasitulekut. Niisama lumme lasta ei olnud , 2-3 nädalat oli +/- 37,5 palavik ja köha ei lasknud telefonis lihtlauseidki moodustada. Töölkäimist see üldiselt ei takistanud, sest teiste inimestega puutun ma vaid siis kokku kui viitsin hommikul kohvilauda minna. Ravisin paratsetamooliga, mingite Venemaalt saadetud ACC nimeliste retseptivabade tablettidega ja tõttöelda tõstsin isegi viimsepäevavarude seast antibiootikumitabletid köögilauale. Juhul kui paremaks ei lähe söön selle kuuri ära ja siis ei tea kust uued saab. Lõpuks panin nad kappi tagasi ja polnud vajagi.
Arsti ei hakanud tülitama, neil niigi tööd palju ja nagunii oleks Soome kombe kohaselt ämbritäis antibiootikume välja kirjutatud.
Vähemalt soomlastele ütlesin töö juures , et ärge närveldage, ma olen juba immune :), aga mingi test ei teeks sellegipoolest paha.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Kontakt:

Peeter kirjutas:Absurd. Kolm-neli päeva ja riik tõstab käed püsti. Ettevõtjad tõstavad käed püsti. Kõik tõstavad käed püsti. Medsüsteemi varud olematud. Inimesed peavad ainult hakkama saama. Ja see sõda pole veel hakanudki.... Ja siis tuleb 5000 häält hakata koguma, et riik rahva poole vaataks.
TÄHELEPANU SAARLASED!Arutame tasulise testi variandi Saaremaale toomist, kuna Terviseameti testimise prioriteedid on muutunud.

Kas see on nüüd mäss või kodaniku algatus?
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist