Saapad

Kõik mis puutub ülejäänud militaarvarustusse...
Vasta
mutionu
Liige
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas mutionu »

Mul on plusskraadidega aastaajal kasutusel sakslaste praegune saabas(vist mingisugune Haix). Isiklikku kogemust mööda on nahaosa suhteliselt ideaalne igal aastaajal, tallamaterjal aga läheb talvel väga kõvaks ja libedaks. Malli saaks aga nende pealt võtta küll.
Saabastel immutasin peale ostmist õmblused silikoonõliga ära ja viksisin hoolega. Tulemuseks on nahast kummik(pool päeva ca 20 - 30cm sügavuses vees), milles jalad ometigi higistama ei hakka.
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

-tex vooder sokk vajadusel sappa sisse panemiseks ei olegi nii paha mõte. Igapäevaseks kandmiseks on mul Samelini toodangust just needsamad Alfa M/77-ed ning nendega on käidud igasuguse temperatuur ja ilmastikuoludega. Talvel soe sokk sisse ja tegelikult ka suvel hoiab villane sokk jala ülekuumenemast. Kui on märg aeg, siis olen villasele sokile kilekoti ümber tõmmanud. Jah 6-8 tunniga läheb sokk omast higistamisest niiskeks, aga mitte nii niiskeks kui saabas. Samas kuival ajal paljas nahk hingab ikkagi märksa paremini, kui membraaniga. Kummikutega ja overboots'idega on see pähh, et nendega on raske vaikselt liikuda. See on võimalik, aga vajab rohkem harjutamist, kui saabastega. Mitte et ma kardaks, et vastane kuuleb - enda kuulmist segab. Lisaks me siin rahuajal kipume oma seljakotte niigi mugavus-tränaga liialt täitma. Moonale oleks ka ruumi vaja ning kanda peab ka seda pärast jõudma.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Ugri
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ugri »

Veel märkasin, et uute Samelinide saapasääre servast puudub polster - miks?
Ei tea, aga see on hea küsimus. Polstri lisamine hinda oluliselt ei muuda. Norrakad kannavad saabaste sees suhteliselt pika säärega pakse sokke - võibolla pole polstril lihtsalt otstarvet. Igasugused paksendused ja voodrid pikendavad ka saapa kuivamise aega.
Lisaks veel, et see pole uus saabas. Norra armee on mudelit M77 peaaegu muutmata kujul kasutanud alates 1977. aastast. Ma ei tea, kui kaua Samelin neid Alfa'le tootnud on.
Ugri
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ugri »

Larry kirjutas: Overbootsidest. Vbla peaks veekindel osa mõned sentimeetrid kõrgem olema? Võiks ulatuda tsipa kõrgemale, kui nahksaapa serv. Mul on omal kah üks paar ja vees liikudes on seni tundunud, et veekindel osa jääb õige tsipa madalaks.
Mis saapaga sa neid kannad st mis on selle saapa kõrgus? See saapakate on disainitud kandmiseks M77 peal ning istub just selle saapaga väga hästi kokku. Mõni teine saapamudel ei pruugi sama suurusnumbriga saapakatte sisse mahtudagi, see puudutab eriti neid saapaid, millel on lai tald.
Peab vaatama, kas veekindel osa on M77-l täpselt sääreni võib jääb ka allapoole. Iseenesest oleks ju väga lihtne muudatus.
Tekstiilosal on ka teatud veepidavus olemas. Täpset näitajat ei oska hetkel öelda. Kas vesi tuli tekstiilosast läbi või see lihtsalt niiskus seespoolt?
Ugri
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ugri »

Vaatasin kah, kuid entusiastide asemel nägin mina küll midagi muud: hädas arglikult nõu küsivaid noormehi, samas olukorras murelikke „armilisi gladiaatoreid“ ja üksikuid õnnelikke, kellel mure isikliku rahaga eemale tõrjutud…
Ju me ei vaadanud samast kohast.
Nii "armilised gladiaatorid" kui "arglikud noormehed" võivad oma tegemistesse entusiasmiga suhtuda ning seeläbi ühisesse üritusse oma kindla panuse anda.
Mina ootan, et saabas sobiks jalga ja ei oleks nagu lõhkine kaloss või vettinud vilt, ei sunniks mind jääl paljajalu liikumist eelistama ega päikese eest varju otsima. Lisaks eeltoodule ei tohiks saabastel olla pesumasinat küljes, nagu kaasaegsetel telefonidel…
Liiga palju tahetud ?
Võimalik, kuid need on minu jalad. 25+ aastat saapaid annab alust mõningate veendumuste kujunemiseks.
Eks iga saapahanget ole kunagi alustatud eesmärgiga hankida umbes sellised saapad, mida tsitaadis kirjeldatakse. Paraku pole minu teada seni suudetud koostada hanke aluseks olevat tehnilist kirjeldust, mis välistaks nn lõhkiste kalosside pakkumise vahendajate poolt. Hangetele võivad seetõttu kvalifitseeruda väga erinevate saabaste pakkujad. Ja kui mingit omadust pole piisavalt põhjalikult lahti kirjutatud ja see pole objektiivselt "mõõdetav", siis võibki "lõhkine kaloss" võita. "Lõhkisi kalosse" on kindlasti väga odav toota.
Ekstreemsused nagu +30C südasuvel võiks välja jätta, sest seda ei esine tihti ja ajateenijaid meil sel ajal reeglina ei ole. Pigem tuleks arvestada skaala teise otsa ekstreemsusega nagu -30C.
Tohoh? Kas keegi vabastab mind nendes tingimustes teenistuskohuste täitmisest? Paluks aadressi, kelle poole taotlusega pöörduda!
Jama!
Ei, me oleme ka +30C-ga teenistuses ja see, kes ei istu konditsioneeritud õhuga kabinetis, vaid rühmab põllul ning kannab nahksaabaast, tajub teatud (paratamatut) ebamugavustunnet. Me ei saa aga esitada saapale nõuet, et see peab samal ajal olema hea veepidavusega, hea hingavusega, talvel soe ja suvel jahe. Need nõuded on üksteisele vastukäivad. Siin me jookseme ummikusse. OK, Täisnahksaabas ei hakka kunagi +30C juures piisavalt "hingav" olema, et tagada jalgade mittehigistamine või siis veeauru väljalaskmine. Selle jaoks ongi välja käidud idee, et sõduril võiks olla komplektis ka tekstiilist sääreosaga nn jungle-boots tüüpi saabas.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

Ugri kirjutas:
Ju me ei vaadanud samast kohast.
Nii "armilised gladiaatorid" kui "arglikud noormehed" võivad oma tegemistesse entusiasmiga suhtuda ning seeläbi ühisesse üritusse oma kindla panuse anda.
Vastan konkreetselt: vaatasime ühest kohast. Tee silmad lahti ja mõtle selle üle, mida näed.
Politseinikud müüvad oma saapaid. Laigulised ostavad... Miks? Olen ise soetanud 3 paari käimasid testimiseks... osaliselt rahul, osaliselt mitte. Lihtsalt... häbi nagu tunnistada, et ämbrisse vaadatud :oops: No ei sobi ka nende omad laigulistele...

Teemast välja ja kui ei sobi siis kustutage...
Neetud! Pärast 4+ operatsiooni ei tahaks rohkem.. Saabas mis libiseb - vaenlane nr 1. Nägin, kuidas ülemus libises ja kukkus... (võiks ju muiata salamisi, kuid see on parim sõber!)... Mõni nädal hiljem murrab üks armee tulevikulootusi libisemisel jalaluud ja on liikumisvõimetu... Millest me räägime?

Ugri kirjutas:
Ei, me oleme ka +30C-ga teenistuses ja see, kes ei istu konditsioneeritud õhuga kabinetis, vaid rühmab põllul ning kannab nahksaabaast, tajub teatud (paratamatut) ebamugavustunnet.
Pisut vildakas vaatenurk... Ka kabinetis võib palav olla!
Me ei saa aga esitada saapale nõuet, et see peab samal ajal olema hea veepidavusega, hea hingavusega, talvel soe ja suvel jahe. Need nõuded on üksteisele vastukäivad.
Paraku ei saa nõustuda.
Siin me jookseme ummikusse. OK,
Mina ei jookse. Kunagi.
Täisnahksaabas ei hakka kunagi +30C juures piisavalt "hingav" olema, et tagada jalgade mittehigistamine või siis veeauru väljalaskmine. Selle jaoks ongi välja käidud idee, et sõduril võiks olla komplektis ka tekstiilist sääreosaga nn jungle-boots tüüpi saabas.
Sellesinatse ideega ollakse hiljaks jäänud, kuid parem hilja kui mitte kunagi. Kaaderkoosseidu jalanõusid suvel on keegi vaadanud? :lol:

Mi puudutab overbootse, siis nende kummeeritus võiks vabalt mitte mõni cm, vaid 10+ cm kõrgemale ulatuda.

Polstri puudumine ülaservast on kindlasti üks lahendamata küsimusi. Seejuures ei ole meie norralased...

Mul on Ugrile küsimus. Esindad Sa tootjat või iseennast? KV tagalateenistust või ...?

terv
o
Viimati muutis oleeg, 27 Apr, 2013 21:04, muudetud 2 korda kokku.
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

oleeg kirjutas:
Siin me jookseme ummikusse.
Mina ei jookse. Kunagi.
Millest järeldub, et oleeg on ilmselt mingi suurem ülemus. Vanasti vähemasti räägiti nii, et ohvitser ei jookse. See pidi olema kas:
ver. 1. ohvitseri jaoks naeruväärne
ver. 2. tekitama alluvates ilmaaegu paanikat.

Saapa jutt on aga muidu huvitav. Kuigi ise kannan neid üsna harva...
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Valge pealik kirjutas:
Vanasti vähemasti räägiti nii, et ohvitser ei jookse. See pidi olema kas:
ver. 1. ohvitseri jaoks naeruväärne
ver. 2. tekitama alluvates ilmaaegu paanikat.
:scratch:
Kaasajal jooksevad kõik... Sõltumata auastmest...
Minu jooksmised ei sõltu auastmest vaid minust endast :write:

terv
o
Frederic Manning
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Siis jäeb ainult järele küsimus, miks oleeg ei jookse, kui kõik teised jooksevad?

Jalad haiged?
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Mis ma siin ikka... Seljakott=selg... Saapad= jalad... Nii see on.

terv
o
Frederic Manning
Ugri
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ugri »

Vastan konkreetselt: vaatasime ühest kohast. Tee silmad lahti ja mõtle selle üle, mida näed.

See on pigem maailmavaateline küsimus. Kui ma oleksin kibestunud vend, siis ma näeksin igal pool vaid muste kasse...
Siin ma näen inimesi, kes oskavad ja tahavad panustada...
Ugri
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ugri »

Pisut vildakas vaatenurk... Ka kabinetis võib palav olla!
Jah, aga kedagi ei ole seni huvitanud kabinetis istuva mehe jalg. Sellest on patt kaitseväes rääkida. Sõduri jalg on tähtsam. Kahjuks on tihti otsustajad kabinetimehed või ametnikud, kes sõduri vajaduste kohta palju ei tea.
Me ei saa aga esitada saapale nõuet, et see peab samal ajal olema hea veepidavusega, hea hingavusega, talvel soe ja suvel jahe. Need nõuded on üksteisele vastukäivad.
Paraku ei saa nõustuda.
Põhjenda, miks sa ei saa nõustuda.

Täisnahksaabas ei hakka kunagi +30C juures piisavalt "hingav" olema, et tagada jalgade mittehigistamine või siis veeauru väljalaskmine. Selle jaoks ongi välja käidud idee, et sõduril võiks olla komplektis ka tekstiilist sääreosaga nn jungle-boots tüüpi saabas.
Sellesinatse ideega ollakse hiljaks jäänud, kuid parem hilja kui mitte kunagi.

See idee pole mitte hiljaks jäänud vaid see võib praegusel ajahetkel isegi liiga progressiivne olla. Me pole ju veel isegi oma põhisaapa küsimust lahendanud, mis teisest paarist me räägime. Kui lahendame põhisaapa teema, siis saab sealt edasi minna. Rahaliselt oleks isegi soodsam, logistiliselt oleks keerukam laos 2 tüüpi saapaid hallata.

Mul on Ugrile küsimus. Esindad Sa tootjat või iseennast? KV tagalateenistust või ...?

Ma esindan huvi hankida kaitseväele parim võimalik poolsaabas. Ehk ma vastutan hetkel selle hanke alusdokumentatsiooni eest. Mind ei huvita, kes on selle saapa tootja. Oleks kindlasti hea, kui tootmine jääks Eestisse, kuid kuna meil on siin vaid 2 potentsiaalset tootjat, siis see ei pruugi nii minna. Aega on veel umbes aasta. Hetkel käib intensiivne erinevate saabaste testimine. Testimise käigus selguvad kõige olulisemad saapa omadused, sealt edasi saab neid kirjeldada mõõdetavatena jne..
Siia foorumisse panin küsimuse üles seetõttu, et ma näen siin kasutamata potentsiaali, mis muidu kaduma läheks..
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Ma esindan huvi hankida kaitseväele parim võimalik poolsaabas. Ehk ma vastutan hetkel selle hanke alusdokumentatsiooni eest. Mind ei huvita, kes on selle saapa tootja. Oleks kindlasti hea, kui tootmine jääks Eestisse, kuid kuna meil on siin vaid 2 potentsiaalset tootjat, siis see ei pruugi nii minna. Aega on veel umbes aasta. Hetkel käib intensiivne erinevate saabaste testimine. Testimise käigus selguvad kõige olulisemad saapa omadused, sealt edasi saab neid kirjeldada mõõdetavatena jne..
Siia foorumisse panin küsimuse üles seetõttu, et ma näen siin kasutamata potentsiaali, mis muidu kaduma läheks..
8)
Sellest oleksidki pidanud alustama. Nii lihtne see ongi.

Võtan lühidalt kokku senise:
1) sihik on paigast ära.
2) sihik on pisut nihkes.
3) sihik on ideaalist kaugel.

Mina isiklikult ei rahuldu jalanõudega, millega saab vaid +temperatuuril või kuival ajal liikuda.
Minu soovitus:
- seada sihik paigale ja küll siis saapad sobivaks muutuvad.

terv
o
Frederic Manning
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Vabandan, pidin ka ühele küsimusele vastama:
Tsiteeri:

Tsiteeri:
Paraku ei saa nõustuda.

Põhjenda, miks sa ei saa nõustuda.
Püüan nüüd sine ira et studio vastata...

Hetkel jagatavad saapad on suvel palavad, talvel külmad. Kas see oli eelmises hankes nii tellitud?
Viimase kahe hanke saapad on hiilanud libedusega. Kas see oli hangete tingimustes kirjas ja testijad jäid rahule?

Mis puudutab vett, siis eelistaksin saapaid mis peavad vee kinni või ei pea. Kõige halvemad on need mis lasevad sisse, kuid mitte välja...
Vanad alpi tallaga saapad lasid vee sisse ja sama kiiresti välja - ernadel eelistasin neid ja ei pidanud pettuma.

Heakene küll, homme jälle päev.

terv
o
Frederic Manning
Ugri
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ugri »

Hetkel jagatavad saapad on suvel palavad, talvel külmad. Kas see oli eelmises hankes nii tellitud?
Viimase kahe hanke saapad on hiilanud libedusega. Kas see oli hangete tingimustes kirjas ja testijad jäid rahule?
Eelmine hange läks aia taha ja läbi NAMSA hangiti meile kiirkorras M77. Üle-eelmise hanke detaile ma ei tea.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist