Ei tea küll liiduaegse bensu kohta midagi. Aga olen töötanud nii bensu kui ka diiselmootriga autode peal ning kohe mitte ei usu seda "rohkem sõitmise juttu".
Usuksin siis, kui korraldataks LABORATOORNE katse, kus on täpselt mõõdetud kogu olemasolev kütus ja mootoril lastakse vajalikul reziimil töötada KORRATAVATES tingimustes. See, et ma panen omal paagi täis ja siis sõidan sellega nädal aega ei ole mittekuidagimoodi täpne.
Esimene viga tuleb juba sellest, et paak ei lähe alati samaväärselt täis. Küll on neid kordi, kui paak saab justkui täis, aga kui autot loksutada (jah, kõlab vist naljakalt

) ja oodata, siis saab veel mitu liitrit panna. Tõenäoliselt lööb korraks vedeliku sinna tankimispüstoli otsani ja siis see tankimine ka lõpeb.
Teine asi. Sõidustiil. Jah, üks juht, üks auto ning väidetavalt siis Soomes ja Eestis erinev tulemus. Aga võibolla on see maastik erinev, kus te sõidate, võibolla on soomes teie autole sobilikum liikumiskiirus. Võibolla sõidate Soome linnades rahulikumalt, sest meil siin on igastahes omajagu tegemist, et linnas ilma peatumata sõita. Ei ole juba mitu aastat üldse Soomes käinud, ei tea.
Teisest küljest tuleb tõdetada, et igas riigis võivad kütusele etteseatud normid olla erinevad ja kui kaasfoorumlane Setu ütleb, et ta sai Rootsis sõita kõikide samade teguritega 80km rohkem, siis ok, võibolla siis tõesti, sest mina saan tema sõnu veel vähem ümber lükata, kui tema saab öelda, et Rootsi kütus on parem.
Aga siiski pakun, et asi on kiiruses ja sõidustiilis. Väikese bensumootoriga auto puhul (näiteks) võib 85km/h või 95km/h tähendada ligi 10% erinevust.
Olen ise kah korra saanud Leedus müstiliselt väikese küttekulu, aga kui hakkasin mõtlema, et kus ja kuidas ma sõitsin, sai mulle asi selgeks. Suurema osa veeresin maanteel 70ga.
Aga jah, palun veel arvamusi.
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.