https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007686863.html
Varusmiesten kiistelty lounaspussi otetaan pysyvään käyttöön vuodenvaihteessa – Pääruoka on tarkoitus syödä suoraan pussista kylmänä
Maastoruokailuun tarkoitettuja lounaspusseja kuluu vuodessa yli 300 000 kappaletta.
PUOLUSTUSVOIMAT ottaa varusmiesruokailuun tarkoitetut lounaspussit pysyvään käyttöön tammikuun saapumiserästä alkaen. Lounaspusseja koskeva kokeilu alkoi vajaa kaksi vuotta sitten. Uudistus on osa Puolustusvoimien käynnissä olevaa Koulutus 2020 -ohjelmaa. Maastossa tapahtuvalla lounaspussiruokailulla on tarkoitus tehostaa koulutusta, koska sen myötä muun muassa siirtymiset harjoitusmaaston ja erillisen ruokailupaikan välillä vähenevät. Monissa varuskunnissa harjoitusmaastot ovat kaukana varuskuntaravintoloista. Eväspussia käytetään kuitenkin enintään yhdellä varusmiehille päivän aikana tarjottavista neljästä ateriasta.
LOUNASPUSSI on suunniteltu helposti kannettavaksi ja nautittavaksi ruoaksi maastoharjoitusten aikana. Maastoharjoituspäivänä varusmiehet ottavat pussin mukaansa aamiaisen jälkeen ja kuljettavat sitä koulutuksessa kunnes tulee ruokailun aika. Pussi sisältää pääruoan ja lisukkeita. Niiden yhteispaino on puoli kiloa. Ruoan energiasisältö on noin tuhat kilokaloria. Eväspussi sisältää tuontielintarvikkeita, mutta pääruokapussin sisältö valmistetaan Suomessa.
KOKEILUN aikana pussien sisältö ja ruoan riittävyys synnyttivät laajan kansalaiskeskustelun. Saadun palautteen perusteella Puolustusvoimat ja pussien tuottaja Leijona Catering ovatkin kehittäneet pussien sisältöä ja niiden käyttötapaa. Puolustusvoimien ohjeistuksen mukaan lounaspussiruokailuja ei pitäisi olla ohjelmassa joka viikko. Hyvin yleinen väärinkäsitys on, että pussien pääruoka pitää lämmittää. Pääruoka on kuitenkin tarkoitettu ensi sijassa suoraan pussista kylmänä syötäväksi. Puolustusvoimien kokeiluissa todettiinkin, ettei lounaspussi sovellu kovin hyvin kylmiin olosuhteisiin. Uusien ohjeiden mukaan lounaspussiruokailuja ei pitäisikään järjestää kylmällä säällä. ”Eihän pelkkä kylmä ruoka ole varsinkaan pakkasella kovin tarkoituksenmukainen. Pyrkimyksenä onkin, että lounaspussia käytettäessä vallitsevat olosuhteet otetaan hyvin tarkasti huomioon”, sanoo everstiluutnantti Markku Jämsä Pääesikunnan koulutusosastolta.
PÄÄRUOKAVAIHTOEHTOJA on tarjolla viisi erilaista. Varusmiehet eivät kuitenkaan pääse itse valitsemaan näistä viidestä vaan käytännössä perusyksikön vääpeli tilaa kaikille saman ruoan. Erikoisruokavaliota noudattaville on toki omat lounaspussinsa. Jämsä sanoo, ettei ole itse vielä kokeillut uusia lounaspusseja. ”Juuri koulutuspäällikön kanssa keskustelimme, että olisi tosi mukava päästä itsekin kokeilemaan, miltä uudet tuotteet maistuvat. Aikaisempia versioita on maisteltu paljonkin”, hän kertoo. Jämsä laskeskelee, että uusia lounaspusseja kuluu vuodessa yli 300 000 kappaletta. Tarkkaa määrää ei vielä tiedetä, koska joukot voivat tilata niitä omien tarpeidensa mukaan.
LOUNASPUSSI eroaa monien tuntemasta taistelu- tai sissimuonapussista. ”Sissimuona sisältää koko vuorokauden muonat. Näiden pussien rikkominen niin, että sieltä otettaisiin vain se ruoka, joka tarvitaan yhdessä ruokailussa, ei ole järkevää”, Jämsä sanoo. Puolustusvoimat haluaa pitää kiinni siitä, että pääosa varusmiesten ruokailuista tapahtuu varuskuntaravintoloissa tai niin sanottuna pönttöruokailuna, jossa ruoka tuodaan lämpöastioissa maastoon. Innokkaimmat retkeilijät ovat jo pohtineet, myydäänkö armeijan lounaspussia jossain vaiheessa myös siviileille. Leijona Cateringistä kerrottiin HS:lle, ettei tällaisia suunnitelmia ole olemassa ainakaan vielä.
Fakta
Pääruokaa on viidenlaista
■ Lounaspussissa on pääruoka, leipä ja levite sekä suklaata, pähkinöitä tai välipalapatukoita.
■ Pääruokalajit ovat kaura-broiler, salami-paella, kebab-riisi, linssirisotto ja meksikolainen ohratto.
■ Valikoimassa on huomioitu erikoisruokavaliot.
Ehk siis tulevast aastast tuleb väliõppustel kasutusele 1000 kcal sisaldav välilõuna, mis on mõeldud külmalt söömiseks. Komplekt sisaldab peatoidu, leiva (= kuivik), margariini või võidejuustu ja magustoiduks šokolaadi, pähkleid või müslibatooni. Peatoite on 5, need on - kaerabroiler, salaamipaella, kebabriis, läätserisotto ja mehhiko pada odraga (?). 4 ajateenijale ööpäevas ettenähtud toidukorrast peaks lõunakomplektiga asendatama maksimaalselt 1 ja selle eesmärk on vähendada väljaõppepäevadel harjutusalalt garnisoni ja tagasi tiksumisele kuluvat aega (ja kütust). Tavapärane toitlustamine välioludes peaks ikkagi toimuma nii, et toidutermostega tassitakse toit metsa. Lisaks jäävad ööpäeva toidunormi sisaldavad toidupakid. Oletatakse, et lõunakomplekti tellitakse aastas kuni 300 000, täpset numbrit ei osata arvata, sest iga garnison tellib neid otse vastavalt vajadusele.