Tuulepealne maa

Reklaamid ette ning kajastused tagantjärele. Aga paluks et ikka militaarasjadega seotult...
Vasta
Janka
Liige

Postitus Postitas Janka »

Juhan K kirjutas: Ega viimast osa kusalgi saadaval ei ole? ETV arhiiv mulle seda ei näita ja Digi TV videolaenutus ka mitte...
Kannatust, küll jõuab see viimanegi osa peale pühi igasugustesse legaalsetesse netikanalitesse.
Torrentfailina on klaabus juba olemas (kell 20:04 täna keegi upitanud sinna).
[i]Last thing I remember, I was Running for the door
I had to find the passage back To the place I was before
"Relax", said the night man, "We are programmed to receive.
You can check-out any time you like, But you can never leave!"[/i]
LeBon
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LeBon »

Näitlejatöödest rääkides annaks 10 punkti Ago Andersonile (Sammal), Kristjan Sarvele (Solba) ja Tõnu Ojale (vana Roo). Aga ega teistelgi viga polnud, ehk Kaljujärv ise jättis kõige nõrgema mulje.
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

Minupoolsed milneti eriauhinnad jrgmstle seriaali osatäitjatele:
!!! Ago Anderson (Herbert Sammal)
!! Markus Luik (talusulane ja piiritusemugeldaja Enn Pärtel)
! Märt Avandi (Indrek Kallaste)
* Eero Spriit - imeline ümberkehastumine Johan Laidoneriks

ja parimale osale:
nr 9. 04.12.2008 'Vaikus'
TÕDEONAJATÜTAR
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

Õpetussõna viimasele osale:
nii nagu viimases seerias NKVD-lased Roo talu pererahvast deporteerisid ja hävituspataljonlased kinniseotud Adele Kallastet tulistasid, nõndasamuti tegutseksid leninlike ideede edasikandjad võimaluse korral ka tulevikus.
Sirõkid, klenskid, linterid, jmt demokraatia puudulikkuse üle suurkaeblejad, keeraksid ise võimule saades kiiresti kõik dem.kraanid kinni ja asuksid nõuka-traditsioone järgides taas inimesi küüditama, vangistama ja maha laskma
Viimati muutis Sollmann, 27 Dets, 2008 13:01, muudetud 2 korda kokku.
TÕDEONAJATÜTAR
Kasutaja avatar
Yamamoto
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Yamamoto »

Üllar Saaremäe kapten Ploompuu osas oli ka hea.
Kasutaja avatar
Marissa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marissa »

BackInAction kirjutas:Täitsa vaadatav sari oli.
Oli jah, sellega olen ma täitsa nõus. Seda tuligi vaadata kui filmi ja rohkemat mitte midagi muud.
BackInAction kirjutas:kindlasti sobib ajaloo õppimiseks,minu arust
Vaat siit alates pole ma Sinuga nõus. Kuigi Sul on muidugi õigus omale arvamusel, sest elame vabal maal ja põhiseadusega sõnavabadus lubatud. Kohe kindlasti aga ei sobi ajaloo õppimiseks. Palju oli siiski tegelikust ajaloost mööda panemist. Paar näidet: Artur Kallaste polnud mees kes viis manifesti Pärnusse ja nii nagu näidati. Selleks meheks oli siiski teine mees. 23. veebruaril 1918 jõudis Pärnusse Eesti Ajutise Maavalitsuse asjadevalitseja Jaan Soop, kaasas kaks eksemplari iseseisvusmanifesti. Ma pole küll Vabadussõja temaatika spets aga seda tean kohe kindlasti, et nii kenad need rongid sõja alguses küll välja ei näinud ja poistel polnud ka ühiseid mundreid. Ja seda veel 1919. aasta algul. Ja kohe kindlasti ei kirjutanud Laidoner 17. juunil lisavägede sisselubamise otsusele alla oma kabinetis Tallinnas vaid tegi seda Narvas.
BackInAction kirjutas:sest tänapäeva noorus ei viitsi ju ajalooõpikuid ja raamatuid lugeda, enamus siis.
No tänapäeva noorusel vist polegi aega lugeda eriti, sest kohustuslik kirjandus on ka vaja läbi lugeda. Ning Internet võtab oma aja. Lisaks saab pea kõik asjad kätte guugeldamisega ning milleks neid õpikuid. Peale selle on ajalooõpikud väga ülevaatlikud ja kui just huvi pole, siis ega juurde otsima ka ei hakka ju. Ja tekibki olukord kus tänapäeva nooruse teadmised ajaloos nadid.
Kes kontrollib olevikku, kontrollib minevikku. See kes kontrollib minevikku, kontrollib ka tulevikku.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Mul jäi viimane osa nägemata, kuid selle sisu kohta siit kilde lugedes peab tunnistama, et midagi sarnast ka eeldasin. :)
Loodan kuidagi ära vaadata ikka.

Kokkuvõtteks võiks öelda, et hoolimata mõningatest apsakatest meie oludes siiski väga kõva sari. Oma hinde annab juba asjaolu, et tegemist oli ühe vaadatuima saatega neil nädalalil eesti telekanalitel üldse. Ma arvan, et seda vaatas iga 4. täisealine eestlane. Osaliselt (kellaaeg polnud ka väga sobiv) vaatasid ka ajateenijad, kuid kui saab selle filmi andmekandjal kätte, vaadatakse paremates väeosades kindlasti uuesti läbi.
Väga oluliseks julgeks nimetada selle seriaali tootmise juures omandatud kogemust. Tele- ja näiterahvas õppis töö käigus järjest taolist seriaali tegema ja omandas kindlasti palju vajalikke kontakte. Näiteks ajalooklubide ja muude vastavate kompetentsete organisatsioonideta poleks filmist pooltki saanud, kuid kõik tuli tegijatel hiljemalt töö käigus üles otsida ja koordineeritult tööle panna.
Eestis on nüüd ühesõnaga olemas kogemustega inimesed, kes on võimelised sellist asja hästi tegema. Ja kõik vead saab rahulikult arvesse võtta.

Eelviimased osad (viimast pole veel näinud) olid tehtud tegelikult nii põnevalt, et lausa naelutas teleka ette ja pani käte värinal kaasa mõtlema ning ootama, mis saab. Ilmselt ka paljusid teisi ja neid, kes muidu lähiajaloo võtmepunktide vastu huvi pole tundnud. Vahepealne seebikas kulus tegelikut ka ära, sest nii kaasati vaatajaid ka nö "kergema" zanri austajate seast - ja nad vaatasid kindlasti seriaali lõpuni.

Ma arvan, et kuna menu on olnud ikka Eesti mõistes tohutu, siis peaks loogiliselt võttes oodata olema lähiaegadel ka järge. Kas-või 6-osalist ja 1941-45 vms. Iseasi, et kas juba järgneva aasta jooksul, või hiljem, kuna majandusraskused on igal pool ja ilma rahapakkideta taolist filmi ei tee. Kindel see, et järgnev hooaeg saaks raudselt veel parem, kui käesolev. Kogemused. :wink:

Näitlejatest ei oskagi kedagi esile tuua. Ma olen kuulnud, et mõned olla sarjas üldse tasuta kaasa löönud - missioonitundest. See vääriks eraldi ära märkimist. Samuti usun, et need nooremad näitlejad, kes seal kaasa lõid, jõuavad veel kaugele.
Ei meeldinud mulle see arst või vanem õde seal haigemajas Vabadussõja ajal ja samuti üks kapten Vabadussõjas, kes kord miskit rünnakut nõudis. Kuidagi liiga kuivalt, kramplikult ja ebameeldivalt. Oleks äkki tulnud rohkem tööd teha nendega.

Kas see sari sobib ajaloo õpetamiseks? Minu vastus on, et EI. See ei ole ju otseselt õppefilm (NB! ka neid oleks vaja enam teha!) ega püüdle selle poole! Küll aga sobib see sari hästi noorsoo KASVATAMISEKS rahvuslik-patriootlikus vaimus, õhutades huvi kodumaa ajaloo põhjalikuma uurimise ja sellest järelduste tegemise vastu!
Kasutaja avatar
Arf
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arf »

Ma miskipärast arvasin juba ette, et seriaal lõppeb nii öelda lootuse vaimus. Ehk siis hetk kui Hermannis lehvib taaskord meie lipp ja meie mehed "tegid selle ära".

Natuka koledamat poolt ka. Hävituspataljonlased olid kujutatud parajalt jõhkralt. Propa mõttes oleks võinud neile räpasust lisada, aga see selleks. Vist oli viimases osas tegu ühe Eesti filmi/tele ajaloo ainsa või vähese vägistamisstseeniga. Rõve ja hingekriipiv oli igal juhul. Kuid see kandis ka paljude inimeste jaoks tugevat ja visuaalselt mõjuvat sõnumit, mis hoiatas selliste rõveduste kordumise eest. Seda enam meie endi hulgast tulnud kaasajooksikute poolt.

PS. Nende abina saadud rataste asemel oleksid võinud metsavennad küll millegi muuga sõita. Kuigi ma ise püüan endas seda detailide kallal vingujat maha suruda. Ja jah - ja see MP 40 oli ka nagu liiga vara siinmail.
Kasutaja avatar
Coger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Coger »

Ma kartsin, et lõpus tehakse seriaalis sakslastest vabastajad, aga õnneks jäädi ka ses osas enam-vähem neutraalseks. Suurim möödalask minu jaoks terve seriaali vältel oli see, kuidas tegelastest peale talu vanaperemehe mitte keegi selle 20-22 tegevusaasta jooksul väliselt vanemaks ei jäänud. Ses osas oleks võinud asi tõepärasem olla. Muidu aga 5+!
et see vana nodi maamunalt ja maamunast veel niipea ei lõppeks!
Kasutaja avatar
Vandiraiuja
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Vandiraiuja »

Lupus kirjutas:Eestil oli ju 40000 saksa püssi mis hangiti 1939(see relvapartii mis sadamas arestiti) ja neile suuremal hulgal moona veel 1940. Nii et kõik on võimalik ju.
Aga seriaal ise väga hea !!! Peale eilset osa on veel tänagi mõtted selles ajas
See jutt jumala tõsi.
Ma veel siiani mõtisklen selle üle ja tekkis ka kohe sama teemal elav vestlus naisega.
Tegijatele kiidusõnad ja sealt lõpust saab veel nii mõndagi edasi arendada.
Wiking
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Wiking »

Coger kirjutas: Suurim möödalask minu jaoks terve seriaali vältel oli see, kuidas tegelastest peale talu vanaperemehe mitte keegi selle 20-22 tegevusaasta jooksul väliselt vanemaks ei jäänud. Ses osas oleks võinud asi tõepärasem olla. Muidu aga 5+!
Minu teada isa ja poeg Kallasted võiks ka sinna vananenute kategooriasse arvata. Ja Solba'gi pealagi hõrenes silmnähtavalt.

See MP40 lugu vast tõepoolest on kahtlane ja pole kuulnud, et EW oleks saksa automatpistolesid soetanud. Aga mine sa tea.

Tore filmike oli sellegi poolest ja jään huviga järge ootama.
Kasutaja avatar
Gfreak
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Gfreak »

võimalusi on palju. näiteks mingi tiblastan lasi fritsu maha, võttis MP saagiks ja Eestimaal lasi härra Kallaste venelase omakorda maha. ja võttis endale.

või oli kunagi maa peal suur häving ja kosmosenatside tsivilisatsioon hävis ja antud MaschinenPistole leiti arheoloogilistelt kaevamistelt.
ehk saadi sealt inspiratsiooni ka sakslaste püssi jaoks. :roll:
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

On olemas säästuõlu ja porter - kahju, kui ka õlletootjad jõuavad järeldusele, et säästuõlu on eesti rahva enamuse soov ja seda tulebki tulevikus villima hakata - öäk!!!!
Tundmatu sõdur nr.2
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr.2 »

Sari kannatas natuke nõrga kompositsiooni käes. Teemasid oli palju ja selle tõttu olid paljud tegelased vaid karikatuurid. Kõige rohkem oleksin ma enam tahtnud teada Liivetist. Samuti olid Päts ja Laidoner sisulises mõttes olematud, sest nende kujutamine jäi mõne vähese repliigi tasemele.

Minu arust oleks parem olnud, kui iga osa oleks tugevamalt teatud aspektile keskendunud. Näiteks oleks üks osa olnud rõhuga metsavendade tegevusel, teine salapiirituse vedajatega võitlemisel, kolmanda tähelepanu armastuseliinil kunstnikuga, neljanda keskmes Päts ja Laidoner jt, viiendas ärimeeste sidemed Nõukogude Liiduga, kuuendas linnastumise probleem, seitsmendas mõisapidajate ümbersünd jne. Lõpupoole oleksid paljude episoodide tegelased näiteks metsavendadena kokku saanud.

(Kui sari oleks tehtud rohkem erinevatele teemadele rõhudes tehtud, oleks vaikivat ajastut ja 1934. aasta järgset poliitikat kajastavale osale olnud suurepäraseks sissejuhatuseks stseen, milles Päts ja Laidoner esimese kabinetis raadiouudiseid kuulasid. Ei lausutud ühtegi fraasi, aga raadiouudis kaitseseisukorra kehtestamisest ning tegelaste miimika olid väga efektsed! Stseen asub osa "Vaikus" alguses, näeb siit)

Praegu kippusid teemad liiga kokku sulama.

Aga seda tuleb öelda, et sari oli mulle üle ootuste meelepärane ja ennast pean üpris kriitiliseks inimeseks. Loodame, et järgmiseks juubeliks tuleb samuti mõni minisari.
viiking
Liige

Postitus Postitas viiking »

:lol:

Jah jah, aga ega õllel ja õllel siiski vahe on kuigi võiks mitte olla...porter eriti SAKU, belissimo :lol: Võrrelda säästukaga ei maksa aga asja ajab ära seegi, ka Pootsman ja Karu 7,5 pole paha, eriti viimati mainitu, vahtu hoiab tublilt ja see üks õlle olulisi näitajaid, tean mida räägin :lol: :mrgreen:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline