Mul jäi viimane osa nägemata, kuid selle sisu kohta siit kilde lugedes peab tunnistama, et midagi sarnast ka eeldasin.
Loodan kuidagi ära vaadata ikka.
Kokkuvõtteks võiks öelda, et hoolimata mõningatest apsakatest meie oludes siiski
väga kõva sari. Oma hinde annab juba asjaolu, et tegemist oli ühe vaadatuima saatega neil nädalalil eesti telekanalitel üldse. Ma arvan, et seda vaatas iga 4. täisealine eestlane. Osaliselt (kellaaeg polnud ka väga sobiv) vaatasid ka ajateenijad, kuid kui saab selle filmi andmekandjal kätte, vaadatakse paremates väeosades kindlasti uuesti läbi.
Väga oluliseks julgeks nimetada selle seriaali tootmise juures omandatud
kogemust. Tele- ja näiterahvas õppis töö käigus järjest taolist seriaali tegema ja omandas kindlasti palju vajalikke kontakte. Näiteks ajalooklubide ja muude vastavate kompetentsete organisatsioonideta poleks filmist pooltki saanud, kuid kõik tuli tegijatel hiljemalt töö käigus üles otsida ja koordineeritult tööle panna.
Eestis on nüüd ühesõnaga olemas kogemustega inimesed, kes on võimelised sellist asja hästi tegema. Ja kõik vead saab rahulikult arvesse võtta.
Eelviimased osad (viimast pole veel näinud) olid tehtud tegelikult nii põnevalt, et lausa naelutas teleka ette ja pani käte värinal kaasa mõtlema ning ootama, mis saab. Ilmselt ka paljusid teisi ja neid, kes muidu lähiajaloo võtmepunktide vastu huvi pole tundnud. Vahepealne seebikas kulus tegelikut ka ära, sest nii kaasati vaatajaid ka nö "kergema" zanri austajate seast - ja nad vaatasid kindlasti seriaali lõpuni.
Ma arvan, et kuna menu on olnud ikka Eesti mõistes tohutu, siis peaks loogiliselt võttes oodata olema lähiaegadel ka
järge. Kas-või 6-osalist ja 1941-45 vms. Iseasi, et kas juba järgneva aasta jooksul, või hiljem, kuna majandusraskused on igal pool ja ilma rahapakkideta taolist filmi ei tee. Kindel see, et järgnev hooaeg saaks raudselt veel parem, kui käesolev. Kogemused.
Näitlejatest ei oskagi kedagi esile tuua. Ma olen kuulnud, et mõned olla sarjas üldse tasuta kaasa löönud - missioonitundest. See vääriks eraldi ära märkimist. Samuti usun, et need nooremad näitlejad, kes seal kaasa lõid, jõuavad veel kaugele.
Ei meeldinud mulle see arst või vanem õde seal haigemajas Vabadussõja ajal ja samuti üks kapten Vabadussõjas, kes kord miskit rünnakut nõudis. Kuidagi liiga kuivalt, kramplikult ja ebameeldivalt. Oleks äkki tulnud rohkem tööd teha nendega.
Kas see sari sobib ajaloo õpetamiseks? Minu vastus on, et EI. See ei ole ju otseselt õppefilm (NB! ka neid oleks vaja enam teha!) ega püüdle selle poole! Küll aga sobib see sari hästi
noorsoo KASVATAMISEKS rahvuslik-patriootlikus vaimus, õhutades huvi kodumaa ajaloo põhjalikuma uurimise ja sellest järelduste tegemise vastu!