http://defensetech.org/2011/03/28/spect ... yan-fight/The Pentagon briefed today that two new airplanes joined the Odyssey Dawn mix last weekend: the A-10 and the AC-130.
Liibüa kodusõda alates 2011
[quote=\\"Hukatus\\"]
minu mäletamist mööda käis uudistest läbi, et gaddafi ise lasi relva laod avada ja endale ustavatele militiatele rellvastus välja jagada, üejäänud relvalaod tegid mässulised tühjaks.[/quote]
Mõni näib siin arvavat, et need nn. mässulised keda NATO õhust toetab ongi tegelikult Al-Qaeda...
http://www.militaryphotos.net/forums/sh ... ost5552906
Ma seni ikka arvasin, et me Afganistaanis NATO koosseisus hoopis võitleme nende vastu? Nüüd siis tuleb hoopis välja, et Al-Qaeda´st on saanud NATO peamine liitlane???
minu mäletamist mööda käis uudistest läbi, et gaddafi ise lasi relva laod avada ja endale ustavatele militiatele rellvastus välja jagada, üejäänud relvalaod tegid mässulised tühjaks.[/quote]
Mõni näib siin arvavat, et need nn. mässulised keda NATO õhust toetab ongi tegelikult Al-Qaeda...
http://www.militaryphotos.net/forums/sh ... ost5552906
Ma seni ikka arvasin, et me Afganistaanis NATO koosseisus hoopis võitleme nende vastu? Nüüd siis tuleb hoopis välja, et Al-Qaeda´st on saanud NATO peamine liitlane???

Viimati muutis vetewana, 30 Mär, 2011 0:45, muudetud 1 kord kokku.
Liibüas käivad asjad ikka eriti huvitavalt ja kiiresti- Liibüa mässajad lõid oma keskpanga.
To vetewana: Lääne luureteenistused ja Al-Q. on vanad sõbrad: British intelligence paid large sums of money to an al-Qaeda cell in Libya in a doomed attempt to assassinate Colonel Gadaffi in 1996 and thwarted early attempts to bring Osama bin Laden to justice.
Liibüa üks kava alates 2006 oli koos Tuneesiaga muuseas muuta riik islamipanganduse keskmeks Vahemere piirkonnas. Sama suunda arendas ka Egiptus. Islamipanganduses on nähtud islamimaailma teatavat opositsiooni Lääne pangandusjõudude suurele mõjujõule antud piirkonnas. Prantsusmaa tahtis Pariisis selle islamipanganduse keskuse luua ning London-Washington ei tahtnud sellest midagi kuulda. Ehk see seletab ka seda Lääne agarust selles piirkonnas! Keda huvitab, siis siit leiab päris põneva tausta kogu sellele panganduse ja revolutsioonide teemale, mis araabiamaailmast on üle käinud.The Council also said it "designated the Central Bank of Benghazi as a monetary authority competent in monetary policies in Libya and the appointment of a governor to the Central Bank of Libya, with a temporary headquarters in Benghazi."
This suggests we have a bit more than a rag tag bunch of rebels running around and that there are some pretty sophisticated influences.
I have never before heard of a central bank being created in just a matter of weeks out of a popular uprising.
This buttresses the suspicions in my earlier post where I highlighted an odd U.S. Treasury statement that froze Gaddafi's assets but made clear that if "subsidiaries or facilities come under different ownership and control, Treasury may consider authorizing dealings with such entities."
This continues to look like a major oil and money play, with the true disaffected rebels being used as puppets and cover, as the oil/money transfer takes place.
To vetewana: Lääne luureteenistused ja Al-Q. on vanad sõbrad: British intelligence paid large sums of money to an al-Qaeda cell in Libya in a doomed attempt to assassinate Colonel Gadaffi in 1996 and thwarted early attempts to bring Osama bin Laden to justice.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Ma võin sulle saladuskatte all öelda, et Soome, kes kasutab nii Iglat kui Mistralit (mereväes), on kindlaks teinud, et summa summarum on tegemist üsna võrdsete relvadega. On asju, mis on Mistralil paremad ja on asju, mis on Iglal paremad.Tiam kirjutas:See, et Igla/SA-24 on parem portatiivne ÕT süsteem kui Mistral või Stinger oli tegelikult juba suht suure kindlusega ennem väidetav. Nimelt Lõuna-Korea, kelle relvastuses on nii Mistrali (400 laskeseadet), Igla-1E kui Stinger raketid otsustas pärast katsetusi mõlemat relvasüsteemi asendama mõeldud kohalikult toodetava ChironiÕT süsteemi puhul kasutada just venelastelt sisse ostetud SA-24 IR-seekeri tehnoloogiat.
Ja mis kõige tähtsam - kuuldavasti ei kavatse Soome aeguvaid Iglasid uute Igladega asendada

Niiet edasi jääb natuke mõelda ja otsada kokku panna.
Tegelikult panite uudistest tähele, millist rõhku on seal pandud makeshift õhutõrjele? Sergeid kallurite kastis, 12,7/14,5 mm pikapite peal jne....mida oleks meil sealt õppida eelkõige kuulipildujate kasutamisel?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Ma arvan, et see gängijutt oli tükati intevjueeritava liialdus - vähemat õhutõrje ei saaks gängisüsteemis küll toimida, sest näiteks (tänaseks vist segi pommitatud) kaug- ja keskmaa õhutõrje (S-200, S-75/125) nõuab ikka korralikku networki ja õppinud/haritud personali. Kuna liitlased selle hävitamisest alustasid, siis oli see operational (signaaliluure teeb selle lihtsasti kindlaks eetris leviva järgi).Borja kirjutas:Kuku raadios jookseb just praegu päris asjalik jutt sellest, mis seal Liibüas on mis ning mis asi sellel Gaddafi´il seal armee asemel on...
Põhiinfo Liibüa relvajõududest siis (nagu ma aru sain):
- klassikalist armeed pole Liibüas ammu - selle saatis molodoi polkovnik Gaddafi laiali kohe, kui ise sõjaväelise putšiga võimule oli tulnud![]()
- armee asemel mingid vabatahtlikud ja/või professionaalsed G-ga hõimusuhetes seotud gängid
- siis mingi laiaulatuslik eri hõimudel baseeruv raffamiilits (millest nüüd suur osa ilmselt G-i gängidega rapsib)
- siis veel naftarahadega üle kogu Aafrika kokkuvärvatud hulguseid ja nende üksuseid - kellel on ilmselt poh...i keda seal tappa (viimati pidid G-i emissarid neid tuareegi kõrbebandiite massiliselt värbama)
Et selles valguses kisub nagu kangesti Somaalia ilma riigita sõjapealikute ühiskonna stsenaariumi poole - kõik rapsivad kõigiga
Küll aga maaväes võivad vabalt mingi gängisüsteem. Küll aga näitasid polkovniku avaldused, et ta on vähemalt lugenud Iraagi fedajeenidest ning lubas "rahvale relvalaod avada". Sestap Lääs sinna maavägega minna ei soovigi - sellest tuleb teine Iraak. Samas pole ka polkovniku kukutamine lääne huvides, sest võib juhtuda, et seda asendab anarhia, kus
1.võivad hakata ilmnema äärmuslaste ambitsioonid
2. kus tuleb läänel ise korda looma minna
Gängisüsteem ja "rahvale avatud relvalaod" on Lääne tüüpi armeele kaugelt ohtlikum perspektiiv kui Iraagi/vene stiilis sadade tankidega regulaararmee, mis nt 2003 ei suutnud suurt midagi korda saata - ses mõttes teeb polkovnik õigesti, ta on vast aru saanud, et vanade vene tankide ja lennukitega lääne vastu ei sõdi. Iraagis oli gängide asemel fedejeenide salgad ning sunniidid nn Sunni kolmnurgas.
Kui USA kaotas 2003 kampaanias pooleteist kuuga mingi 150 meest, siis edasise käigus on ta kaotanud vist mingi 6000 meest?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kas Iraagi kogemus ei tõesta seisukohta, et omasugusega võid pidada sümmeetrilist sõda (sõda Iraaniga), kuid kui vastas on ülekaalukas jõud, siis tuleb pidada asümmeetrilist sõda (sõda USA ja ülejäänud koalitsiooniga). Mis meil sellest tarkusest õppida on?
Gängindus on halvustava maiguga sõna. Samuti võiks ju öelda, et Kaitseliit kasvas välja gängindusest, sest algselt loodi üksused väikeste kogukondade kaitseks, et mitte jääda loomamaailmas alla. Kui gängindus, kaitseliitlus, väikeüksused jne töötavad ja kellegil on probleeme neile oma tahte peale surumisega, siis miks mitte. Tark oinas ei aja neid nagu lambaid üheks karjaks kokku, et neid siis nagu lihakombinaadist läbi lasta.
Sun Tzu.
Gängindus on halvustava maiguga sõna. Samuti võiks ju öelda, et Kaitseliit kasvas välja gängindusest, sest algselt loodi üksused väikeste kogukondade kaitseks, et mitte jääda loomamaailmas alla. Kui gängindus, kaitseliitlus, väikeüksused jne töötavad ja kellegil on probleeme neile oma tahte peale surumisega, siis miks mitte. Tark oinas ei aja neid nagu lambaid üheks karjaks kokku, et neid siis nagu lihakombinaadist läbi lasta.
Sun Tzu.
Hence the saying: If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles. If you know yourself but not the enemy, for every victory gained you will also suffer a defeat. If you know neither the enemy nor yourself, you will succumb in every battle.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Näiteks seda, et võiks tõsisemalt valmistuda assümmeetrilise/hübriidsõja pidamiseks. Näiteks suuraarmee fantaasiate soetamise asemel soetada tänapäevast lõhkeainet, lõhkamise abivahendeid ja teha õpet piisavas koguses (et sellest jaguks nt 500 tanki orbiidile saatmiseks), mitte loota mingile Rootsi 60ndate humanitaarabi kraamile, millel parim enne mööda varsti saab (ning pataljoni pioneerirühmale).kaur3 kirjutas:Kas Iraagi kogemus ei tõesta seisukohta, et omasugusega võid pidada sümmeetrilist sõda (sõda Iraaniga), kuid kui vastas on ülekaalukas jõud, siis tuleb pidada asümmeetrilist sõda (sõda USA ja ülejäänud koalitsiooniga). Mis meil sellest tarkusest õppida on?
Kui vaadata näiteks Rootsi armee ettevalmistusi pommiasjanduseks, siis need on pisiasjadeni läbi mõeldud ja kõik ette valmistatud, igasugu teede õhkamise komplektid, tunnelite ja sildade õhkimise materjalid jne jne - iga rumal reservist saab sellega hakkama, ettevalmistatud asjad tuleb õiges järjekorras kokku panna ning nupule vajutada. Kabummm ja tankikolonn seisab, pakkudes head märklauda Kusti meestele.
Mina kulutaks KL reservõppekogunemiste aja üksikmehe ja jao õppeks ning A-kati minööri õppeks, mitte pataljoni mängimiseks. Tulemus ja heidutus saab suurusjärgu parem. Paar tuhat oskajat meest ning tuhat tonni lõhkeainet peidikutes on kaugelt suurem heidutus kui Gruusia armee tankipataljonid.
Kahjuks meil midagi sellist ei tule. Selliselt haritud ja varustatud rahvast lihtsalt ei usaldata - kas siis üht etnilist komponenti või ka omasid (näit. purjus peaga). Relvad ikka vähestesse ladudesse kõva valve alla! Ja kindlasti arvatakse ka, et liigsed minöörioskused ja -võimekus ei tule kasuks. Ehk nokk kinni ja saba lahti - millest oleks kasu, seda ei saa ja mida justkui saaks ja tahaks teha, sellest pole jälle palju kasu, kui asi tõsiseks läheb. Jääb ainult loota, et täiemahuliseks sõjaks ei lähe.
Ma võin saladuskatte all öelda, et mulle jäätab selline "analüüs" väga puusalt laskmise mulje:Kapten Trumm kirjutas:Ma võin sulle saladuskatte all öelda, et Soome, kes kasutab nii Iglat kui Mistralit (mereväes), on kindlaks teinud, et summa summarum on tegemist üsna võrdsete relvadega. On asju, mis on Mistralil paremad ja on asju, mis on Iglal paremad.Tiam kirjutas:See, et Igla/SA-24 on parem portatiivne ÕT süsteem kui Mistral või Stinger oli tegelikult juba suht suure kindlusega ennem väidetav. Nimelt Lõuna-Korea, kelle relvastuses on nii Mistrali (400 laskeseadet), Igla-1E kui Stinger raketid otsustas pärast katsetusi mõlemat relvasüsteemi asendama mõeldud kohalikult toodetava ChironiÕT süsteemi puhul kasutada just venelastelt sisse ostetud SA-24 IR-seekeri tehnoloogiat.
Ja mis kõige tähtsam - kuuldavasti ei kavatse Soome aeguvaid Iglasid uute Igladega asendada
Niiet edasi jääb natuke mõelda ja otsada kokku panna.
Tegelikult panite uudistest tähele, millist rõhku on seal pandud makeshift õhutõrjele? Sergeid kallurite kastis, 12,7/14,5 mm pikapite peal jne....mida oleks meil sealt õppida eelkõige kuulipildujate kasutamisel?
1. Nagu sa ütlesid, et leidsid ka soomlased, et ühes asjas oli Igla parem (jammitavusele tundlikus) ning teises Mistral parem (efektiivne laskekaugus). Sama asja leidsid ka korealased, kes võtsid mõlemast relvasüsteemist üle parema- ja lõid oma relvasüsteemi, mis mõlemat põhinäitajates- nii Iglat kui ka Mistrali - ületab. Liibüa konflikt on heaks näiteks sellele, et oma IR-sensori tehnoloogia valimisel tegid korealased oma võrdlevatest Mistral, Stinger vs Igla laskmistest õige järelduse ja valisid raskemini jammitava vene lahenduse. Sama kinnitasid ju ka Soome katselaskmised. Seda enam, et ROK andmetel tuli uue raketi per tükk hind odavam kui Lääne või Ida analoogidel.
2. Seda, et Eesti või Soome oleks pidanud Iglasid ostma ma väitnud ei ole ning, et sa midagi sellist mingitele imelikele faktidele tuginedes mulle proovid omistada on igati corvuse kasutatud termini "anaallüüs" vääriline.
3. Mida ma väitsin oli see, et ehk oleks pidanud valima korealaste Chiron raketi või vähemalt selle proovilaskmistele kaasama. Kui sul on valida süsteem, mis kaasab endas nii Ida analoogide kui Lääne pakkumiste parimad jooned ning selle eest ei pea oluliselt juurde maksma ning see on tootmises ja kättesaadav, siis mina ei saa aru miks mitte seda teed minna.
4. Jaapan otsustas Stingeri asendada kodumaise toodanguga 1992, kuna Stingerile ja teistele Lääne analoogidele (Mistral) heideti ette nõrka IR vastumeetmete kindlust. Vt: Type 91! Ka Saksamaa uue LFK NG lähimaa ÕT raketi projekti juures / põhjendusena on välja toodud, et Mistral ja Stinger ei ole uuematele vastumeetmetele kindluse mõttes enam väga tegijad, mis tingib vajaduse välja töötada täiesti uus rakett. Üllataval kombel kasutab ka see IR sensori osas pigem Chironi / Igla lähenemist kui senist Stingeri / Mistrali lähenemist. Samuti miks rootslased oma RBS-70 Bolide ja britid Starstreak raketi juures nii väga rõhutavad, et tegemist on tunduvalt jammimisekindlama raketiga (laser beam riding) kui seda on Mistral või Stinger ning, miks soomlased on just RBS-70 rakettidesse enam viimasel ajal panustanud kui mistralitesse kui lühimaa ÕT alusesse. Seda enam on see teema valus, et meil oli Mistralite asemel võimalus saada odavalt (a la Läti Rootsist) või ehk isegi tasuta (a la Leedu Norrast) vanemaid, kuid oma näitajate poolest Mistraliga igati võrreldavaid RBS-70 rakette.
5. Palun võrdle ikka Süüria ja VF õhujõude ja kasutatavat tehnoloogiat ja relvastust- ehk siin on peidus vastus sellele, miks need "improviseeritud" ÕT platvormid end on veidi õigustanud. Teiseks on need ÕT relvad minu arusaamist mööda seal enamuses siiski maamärkide vastases tuletoetuses kasutusel. Lennukite vastu ikka MANPADS kasutusel.
6. Aasta-poolteist tagasi oli uudis, et SU-25 ründelennukid varustatakse uudse kaitsesüsteemiga, mis peaks edukalt suutma kõrvaldada Mistralist ja Stingerist tingitud ohu nendele lennukitele (seda ka katsetel tõestanud). Ehk lemet või keegi leiab selle uudise vene inforuumist üles. Seega ka meie oponent ei maga ning ehk olnuks mõistlik selles olukorras valida tehniliselt arenenum relv. Sarnane asi on olemas ka Hiinal, seetõttu ROK otsustaski keskenduda relvasüsteemi tulevikukindluse mõttes Chironi IR-vastumeetme kindlusele.
p.s - IR rakett on põhimõtteliselt meil sobivam, kui laskja asub kuskil kehvema vaateväljaga kohas, näit. maanteel. kuna on fire-and-forget, siis ei vaja laia vaatevälja vastase lennuki nägemiseks, sihtimiseks, laskmiseks, ja raketi sihtmärgini juhtimiseks. [/b]Tiam kirjutas:
2. Seda, et Eesti või Soome oleks pidanud Iglasid ostma ma väitnud ei ole ning, et sa midagi sellist mingitele imelikele faktidele tuginedes mulle proovid omistada on igati corvuse kasutatud termini "anaallüüs" vääriline.
3. Mida ma väitsin oli see, et ehk oleks pidanud valima korealaste Chiron raketi või vähemalt selle proovilaskmistele kaasama. Kui sul on valida süsteem, mis kaasab endas nii Ida analoogide kui Lääne pakkumiste parimad jooned ning selle eest ei pea oluliselt juurde maksma ning see on tootmises ja kättesaadav, siis mina ei saa aru miks mitte seda teed minna.
sa ei saanud vist pihta sellele, mis ma mingid päevad tagasi siin kribasin. EKV ei osta ealski nii palju ÕT-rakette, kui oleks vaja kõigi allüksuste varustamiseks. Kui häda käes, siis loodetakse liitlaste ladudele. Korea rakett omaks mõtet siis, kui tema kasutamine saavutaks n.ö kriitilise massi - oleks neid, kelle käest neid nuiata. konkreetsed omadused pole nii tähtsad, ÕT-süsteemi idee on hoida vaenlane eemal, mitte neid alla lasta.
.
Libya crisis: Gaddafi forces adopt rebel tactics.
30.03.2011
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12911904
30.03.2011
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12911904
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Hommikul uudistes ütles ka, et tankid ja soomukid, mis on õhurünnakute objektid, on maha jäetud.
Polkovnikut ja tema sõpru ei saa seega päris lollideks pidada, õpivad kiiresti.
Mis puudutab seda RBS-i kiidulaulu, siis siin mina hääletan küll Eesti valiku poolt. Igasugu teemad "teeme kahest ühe" on Eesti võimekuse mõttes muinasjutt ning kui me tahame saada valmis produkti, siis ostmise hetkel ju midagi saada polnud. Pealegi pole teada, millised ekspordi vms piiranguid kaasnevad ja kogu lugu võib olla samasugune fantaasia kui nt Viggeni ostmine Eestile. L-Korea suutis ise luua ülehelikiirusega lennuki.
Tulevikus muidugi küll, kui asi ka tõestanud on.
Peale IR jammerite on muide vahepeal leiutatud ka laserdetektorid ja sellisega varustatud lennuki sihikule võtmisel on rünnak ka kohe avastatud. Pealegi olen korra RBS-i taga ise istunud ja seal sihikust avanev vaateväli oli IMO pisike, sellega vingerdava lennuki träkkimine (eriti kui see lendab eest läbi) probleemne, eriti kui vahepeal tekib takistusi (nt puud).
Maailmas on igasugu ilusaid relvi, aga paraku käivad nendega kaasas igasugu "agad", millest tihti meiesugused infot ei oma. Näiteks võib eksport nõuda Moskva approvali ja kuidas me selle saaks?
Kuna see ÕT hange pole eriti avalik, siis võib vaid spekuleerida, aga kooslus Mistral+Giraffe oli ilmselt parim valik tol hetkel. Arvan, et jänkid pakkusid Sentineli ja Stingerit - minuarust Sentinel siia maastikule ei passi, kõrbeks oleks hea küll. RBS-70 poleks ma ka võtnud. Ei maksa unustada ka seda, et sõja korral siin võib Rootsi lihtsalt püksi lasta ning ühtki raketti mitte müüa. Minuarust tegi kamin ainuõige valiku.
Polkovnikut ja tema sõpru ei saa seega päris lollideks pidada, õpivad kiiresti.
Mis puudutab seda RBS-i kiidulaulu, siis siin mina hääletan küll Eesti valiku poolt. Igasugu teemad "teeme kahest ühe" on Eesti võimekuse mõttes muinasjutt ning kui me tahame saada valmis produkti, siis ostmise hetkel ju midagi saada polnud. Pealegi pole teada, millised ekspordi vms piiranguid kaasnevad ja kogu lugu võib olla samasugune fantaasia kui nt Viggeni ostmine Eestile. L-Korea suutis ise luua ülehelikiirusega lennuki.
Tulevikus muidugi küll, kui asi ka tõestanud on.
Peale IR jammerite on muide vahepeal leiutatud ka laserdetektorid ja sellisega varustatud lennuki sihikule võtmisel on rünnak ka kohe avastatud. Pealegi olen korra RBS-i taga ise istunud ja seal sihikust avanev vaateväli oli IMO pisike, sellega vingerdava lennuki träkkimine (eriti kui see lendab eest läbi) probleemne, eriti kui vahepeal tekib takistusi (nt puud).
Maailmas on igasugu ilusaid relvi, aga paraku käivad nendega kaasas igasugu "agad", millest tihti meiesugused infot ei oma. Näiteks võib eksport nõuda Moskva approvali ja kuidas me selle saaks?
Kuna see ÕT hange pole eriti avalik, siis võib vaid spekuleerida, aga kooslus Mistral+Giraffe oli ilmselt parim valik tol hetkel. Arvan, et jänkid pakkusid Sentineli ja Stingerit - minuarust Sentinel siia maastikule ei passi, kõrbeks oleks hea küll. RBS-70 poleks ma ka võtnud. Ei maksa unustada ka seda, et sõja korral siin võib Rootsi lihtsalt püksi lasta ning ühtki raketti mitte müüa. Minuarust tegi kamin ainuõige valiku.
Combat camera: Video of Belgian F16 bombing Gaddafi military compound
Huvitav, mis kõrguselt see rünnak tehtud on????
Huvitav, mis kõrguselt see rünnak tehtud on????
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 1 külaline