Missugune oli Rebane11 teenistus

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
Vasta
Rebane11
Liige
Kontakt:

Re: Missugune oli Rebane11 teenistus

Postitus Postitas Rebane11 »

Kui rahvustest rääkida, siis kõva sõna oli Teaduslik ateism, Poliitökonoomia ja muud sellised punased ained. NLKP ajaloos sain küll 4, aga too oli ka õppejõu märkusega, et teadmisi sul on, aga suhtumine selline kuidagi antisovetski. Aga kui oskasid mõne rahvakillu esindaja muredest aru saada ja küsida näiteks sealiha ja islami koha pealt, siis olid tehtud mees. Ka ainuke juut, kes äparduse tõttu sattus sõjaväkke, käis ikka minu juures südant puistamas.
See suhtumine NLKP ajalukku oli ilmselt seatud 2 tunnise auguga ja Bermuuda kolmnurgaga, mis jäi Riia mäe peahoone ja botaanikaaia lähedal oleva õppehoone vahele. Õllekas, Volga restoran ja Misha baar olid kohad millest paratamatult pidid mööduma. Mõnigi kursavend läks seal kaduma. Kohale jõudnute keelepaelad olid aga valla.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Täna vast paslik rääkida ka augusti butsist 1991 aastal. Mu abikaasa oli üle Rootsi Soome saanud, ise ootasin vist veel luba. Mingi KGB vennad arvasid, et ma nii salajases kohas teeninud, aga mina väitsin vastu, et allkirja andnud pole ja mis seal salajast. Iga päev toodi mingid tähed ja nende järgi otsisime õhukesest vihikust midagi ja siis 2 paksust raamatust. Tegelikult pidi see olema meie naisradistide töö, aga kaks ajateenijat kõrval ja sai need asjad tunniga jutti. Tasuks iga kord midagi tee kõrval nosida.
Igatahes sai abikaasale helistatud Soome - arvas et tuleb kohe Eestisse. Sai karmilt käratatud, et jäägu kohale ja lapsi saab ehk Punase Risti kaudu välja nõuda. Enda tulevik oli tumedam.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Nipet - näpet veel on, kui meenub siis lisan.
Demblisse minek. Tegime punkri ukse ees suitsu ja mingi kindral tuli kiibitsema. Too oli vast siis vahetuse ülem. Küsis, kui kaua teenida. Vastasime siis, et prikaas välja tulnud, varsti koju. Punkril oli ka maapeal kõrgust omajagu, igatahes kindral viitas kõige kõrgema ventilatsiooni sahti peale ja väitis et tema lehvitaks seal jalgu kui prikaas tema teenistuse lõpuks välja tuleks.
Ühel õige varajasel kellaajal tuli see teine Rebane. Minevat kohe demblisse, tuli hüvasti jätma ja tal kripeldas, et 2023 setis (Moskva) summer pihta panemata. See oli mingi lääne mikromootor, mis oli abiks lainele häälestamisel, mudelistide hulgas hinnatud. Vahetuse vanem tukkus puldi taga, mul kui tema asetäitjal polnud probleemi jaam 10 minutiks teise aparaadi peale ümber häälestada.
Enda dembel pidi olema siis nädal hiljem. Major isiklikult tuli seda ütlema. Ja siis dembli väljamarss. Kõik nööbid ja värgid võimatult sassis, gaasimask tegi kusagil kolks ja kolks. Ja siis punkri uksel jälle garnisoni ülem. Omad kindralid oleks naernud, aga see käratas et mis ime ja 5 päeva kartsa. Major siis arvas, et oleksin nädala veel, sest äkki hakkab hull kindral mind taga otsima. Hakkasin siis jälle suitsu popsutama - kuu aega polnud teinud ja tänaseni mõne sigareti lahendan ikka ära.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Mulle kohutavalt meeldib Tom Hanks "Forrest Gumpis". Aga ma olen vist jooksnud kahe ookeani vahel ja õigem on lõpetada.
Midagi muhedat leidub igas päevas, leidke see üles :D
Rebane11
Liige
Kontakt:

Eriline tänu afk Fucsile, kes varustas meid pildimaterjaliga.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Joo...

Novat kurat, kohe näha, et ainult 1,5 aastat teenisid. Oleks kaks teeninud, oleks veel 20 lk saanud kirjutada. 8)

Pildimaterjaaltehnilise osa eest täna nõuka armeed, et see olemas oli ja rahvas seal palju ilupilte fotokaga klõpsis.

AGA

Mind huvitab, mida arvab herr rebane, ülipädevspetsialistina, sellest "UVB-76" teemast ja nendest nn "monoliit" teadetest ?
https://militaar.net/phpBB2/viewtopic.p ... 48#p416648
Rebane11
Liige
Kontakt:

Ma ennast küll pädevaks pole nimetanud, lihtsalt käteosavus. UVB- 76 või mis ta oli- koha pealt ei oska kosta. Mida ei tea, seda ei tea. Vanas eas valetama hakata oleks ka kuidagi näotu.
Me ajasime oma rida, et igasugu Rustid nõukogude inimese taevast ei risustaks, muu suurt ei huvitanud.
Eriteade Herr Fucsile - kui vaja siis täidame ka need puuduolevad 20 lehte tekstiga. :D
Viimati muutis Rebane11, 20 Aug, 2023 20:45, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Joo.
Kas te edastasite ja võtsite vastu ainult morsekirjas teateid ja neid "alfabeetilisi" sõnumeid ei edastanud ega võtnud ka vastu?
Kas teil olid mingid kindlad teated, kui trevooga oli... nuuh, need "Vozduh" jms? Et kui on täispizdets, et siis oli mingi üks kindel sõna, kui poolpizdets siis mingi teine ja kui lahjapizdets siis mingi kolmas? Teil seal sideruumis ei olnud seina peal neid lampidega valgusteid, punane (täispizdets), kollane (poolpizdets) ja roheline (lahjapizdets või polnajahuinjaa), mis siis põlema läksid, kui mingi vastava tasemega häire oli?
Teil kohapeal kes kus dešifreeris teie väeosale tulnud sõnumeid?
Koodiraamatud/žurnaalid, šifriraamatud jne olid mingid?

Kule, Sa võiksid ikke vähe põhjuslikumalt ärajutustada ühe korraliku sidemehe sideseansi eripärad või ühe valves/postil oleva sidemehe päeva tegemised, et kas keski istus 24/7 valves ja ootas neid sõnumeid või olid kindlad sideseansside ajad enam-vähem... kas neid teateid anti ka paberi peal ette, et davai saada.... mis kujul teil need teated olid seal, mingid tähtede ja numbrite grupid? neljased? viiesed? kuuesed? kutsungid? sideseansi ettenähtud rutiinid - nt "2x saatja pozõvnoi siis 3x adressaadi pozõvnoi, siis teate grupid vms ja siis sideseansi lõpus veel miskit? vms asjandused...

Noo jaa nii edasi

Edit:

Kiire kuvatõmme minu targast brožüürist, et kas on miskit tuttavat selles jamas kaa või ei ole?
.
SA side lõige.png
Rebane11
Liige
Kontakt:

Sa tahad kohe riigisaladuste kallale minna? Ma natuke kogun ennast ja vaikselt vastan. KGB-s viisat ajades rääkisin, et mis kuradi saladus. Sekretsik tõi iga päev sifrivõtme, siis otsiti üles seifist õhuke vihik. Kaks paksu olid 24/7 laual. Need olid sellised nagu 90. aastate telefoniraamatud. Mingit tuledega jukerdamist meil polnud - iga vahetus läks nagunii NSVL hümni saatel maa alla. Ikka täiega lahinguvalmis. Mõned korrad oli küll sedasi, et usbekist katlakütja tõi lõõtsutades meile sületäie karabiine maa alla.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Ma vahetuse vanema asetäitjana pidin kord päevas avama Moskvaga ka alfabeedilise kanali. Eeter täitus siis minu räige eesti aktsendiga kõnest. Vat ei suutnud minu keel neid vene susisevaid häälikuid öelda.
Rebane11
Liige
Kontakt:

See tabel, mille saatsid pidi pealuu sees olema, see mida saatsid oli lihtsalt tähed ja grupid, muu suhtlus käis ikka selle tabeli järgi. Sealt puudub lühend TLB (tolbajob), aga seda võis saata ainult allapoole.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Tähtsaid sõnumeid oli harva, need tõi ootamatult meie ruumi ilmunud sekretsik. Rohkemat ei tea, oleks teadnud et piinama hakatakse, siis oleks rohkem kõrva taha pannud.
Seansid olid tavaliselt iga tund. Nii 5 minutit. Ülejäänud aeg sai lugeda ja muidu asjatada. Mingi summer oli lülitatud. Moskva liinidel istus küll keegi alati kõrvaklappides ja lahinguvalves. Mul sinna muuseumi sai foto, kus istun tööpostil ja loen Klaus Manni Mefistot. Oleks praegu sellised võimed.....
Rebane11
Liige
Kontakt:

Kodanik Fucs teenis vist Moskvas, asutuses kus iga saladus pidi välja pigistatud saama?
Rebane11
Liige
Kontakt:

Ma pole olnud kuuli all ,sõjas, aga kes luges, siis mu onu kadus. Jääda kadunuks on palju hullem kui jalapealt surra. Isiklik kogemus. Kusagil kapinurgas kobiseb. Äkki tema?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline