Reigo kirjutas:
Eestil oli vaid üle 10000 miini. Kas need olid juba miiniväljadena valmis? Kas 14,5 km oleks tõesti piisanud?
Kujuta ennast jalutamas koos sõprasega rohelisel siledal aasal. Ilus, eks.
Liigute üksteise kõrval või hanereas, pole tähtsust. Ühel hetkel hakkavad sinu sõbrad õhku lendama. Ellujäänuid see muidugi ei huvita ja märjukest rüübates jalutate edasi. Paugud muudkui kostavad ja sõprade hulk väheneb.
Kus on piir ? Kui palju peab pauke kostma, et arusaam miiniväljast kohale jõuab ? Sama on ka miinidega. Kui palju peab olema miine, et vaenlane nende olemasolust aru saaks ja edasiliikumine peatataks mõttetute kaotuste vältimiseks ?
Miinivälju kasutatakse ka iseseisvate takistustena, kuid enamasti siiski seotakse nad ülejäänud kaitsesüsteemiga.
Seega kujuta endale ette, et sellel
siledal aasal on ka näiteks mõni kraavike, mõni oja, mõni küngas ja paar puud. Pilt on juba teine. Kogemata teeb häält I Maailmasõjast pärit kuulipilduja, mis teeb sama head tööd kui uued relvad jne ...
Seega: sõda ei ole puhas rehkendus stiilis "mul on kolm meest rohkem - meie võidame".
Küsisid, kas miiniväljad olid valmis ? Ei olnud.
Kui mu mälu ei peta, võttis 1 mees kaasa 24 miini ja paigaldas need vähem kui poole tunni jooksul. Edasine rehkendus ...
Mis puutub jõgede ületamiseks kasutatavatesse pontonsildadesse, siis nagu nublu on juba osutanud, nende puudumine ei takista üle jõe dessanti tegemast ...
1) Enne võiks ikka jõe äärde jõuda ...
2) Mis 1944 aastal teisiti oli ? Nii Narva jõel kui Emajõel ja ka Väike-Emajõel ? Sakslased jätsid veel 17 komplekti pontoonsildu taandumisel maha ja ikka ei saadud üle ! Milles asi ?
Kõik tundub nii lihtne ka malelaua taga, kus laud on puhas ja sile ...
Nojah:
Ilmselt neid olulisi punkte ja nende ümberlükkamist ei olnudki (provotseerin).
Oletame, et provokatsioon õnnestus.
Vastuseks võin sulle privas anda mõne telefoninumbri, millel vastav ohvitser ( lahingohvitser) selgitab "tagasihoidlikul ja mahedal häälel" kõiki võlusid, mida käsiteldav bakalaureusetöö sisaldas ja selle puudujääke.
Rahul ?
Hugo 1 kirjutas:
... teeksid asja lihtsamaks, kui otse räägiksid. Ise ma arvan, et saan aru millele Sa vihjad.
Loomulikult teeksin kergemaks, kuid inimesel on ajud mõtlemiseks, mitte vee tassimiseks.
Loomulikult pidasin ma silmas Punaarmee võimetust Eesti ründamisel ja kindlasti oleks kaitsjate olukord vähemalt nendes valdkondades tunduvalt kergemaks osutunud.
Ei viitsi rohkem jahuda, kabinet läheb ka palavaks
Lugupidamisega
õpetaja