On vildakas teema püstititus punkrite ja gaasimaskidega inimeste vangla versus tänane vabadus.
Et esimesest rääkijad on totalitaristid ja teisest rääkijad tõelised demokraadid.
Selline EV riigiasutusele tüüpiline retoorika.
Nii öelda must ja valge. Kummalisel kombel oli selline mustvalge maailmakäsitlus omane just sellele korrale, millel väidetakse null head omadust olevat.
Vaenlased ja omad, VLO ja NATO, kommunism ja kapitalism.
Kui vaadata Soome, kas seal on väiksem demokraatia, ometigi on punkreid seal mitte vähem kui ENSV ajal oli.
Kujutan ette, isegi kallimalt ja korralikumalt ehitatud need seal on (olen mõnda näinud kah).
Rahuaegne sõjaväe arvukus ei jää kah ENSV ajale suurt alla.
Ilmselt (eks see ole saladusega kaetud) leiab need miljon gaasimaski kah sealt, lisaks muudki ABK varustust, mida EV-s üldse nähtud pole.
Sealt leiab isegi asju, mida ENSV totalitaarsuses ei tehtud, näiteks teatud reservis olevad tootmisvõimsused hädavajaliku valmistamiseks.
Kas Soomes on sellest väiksemad vabadused? Piiratum demokraatia?
Ahistab Soome riik kuidagi, kui nõuab kinnisvaraarendajalt punkrite rajamist keldrisse?
Kasseerides makse, et püsti hoida usutavaid kaitse-elemente? (OK, siinkohal ei toeta Soome laisklemist toetavat sotsiaalkindlustust)
Kas Soome rullib kodanikust sellega kuidagi üle, et ei lase tal julgeoleku teemal lõugu laiutada ja ei lähtu otsustes teatud ringkonda rahahuvidest (kujutan ette, et elanikud oleks kindlasti 5% odavamate korterite poolt, sest punkri rajamine allapoole maapinda on üsna kulukas ehitus, samuti ka ehitajad-arendajad)?
(kujuta ette seda kisa, mis puhkeks täna Eestis, kui võetaks vastu seadus, mis nõuaks varjendite rajamist uutes korrusmajades ja paneks kohustusi praeguste varjendite kinnisvara omanikele). Euroopa Kohtu case'id, seakisa meedias, appi- MEIE ÕIGUSI rikutakse. 

Äkki on probleem ka selles, et me oleme vabaduse ja inimõiguste sildi all lasknud läbu liiga suureks?
Läinud nii-öelda üle tavalise demokraatia punktist sellel totalitarismi - anarhia teljel?
Mis ei ole demokraatia või isikuvabadus, vaid lihtsalt väheste indiviidide ületallamine ühiskonnast ja läbu.
Igaüks võib facebookis teha kampaaniad KV harjutusväljade vastu ja ajada meedias argumendivaba vahtu "minu huvi on".
Ametnikud käivad Otepää radari pärast seal madalamad kui muru, et ÄKKI tuleb mingi ebameeldiv meediakajastus.
Härjavärsid on saanud vabapidamise peal kasvada, nüüdseks on juba suurte sarvedega täiskasvanud loomad, kes vehivad sarvedega igal võimalikul juhul.
On see Nursipalju harjutusväljak, uue maantee ehitamine või mistahes nö ühiskondlikult vajalik asi. Peaasi, et MINA ja minu INIMÕIGUSED.
Et mina saaks OMA PAPPI välja pressida ja ühiskond võib p***e käia.  Tihtipeale tõmbabki see abstraktne riik kõrvad seepeale longu ja laseb piiratud seltskonda vabadusel ruulida suurema, ühiskondliku vajaduse ees.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.