REAALSUS: COVID-19 pandeemia

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Suletud
Peeter
Liige
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Peeter »

loomake kirjutas:Eesti jõudis viie rikkama rii.... top viie haigestumisi miljoni elaniku kohta.

Ei ole vähemalt veel õige. Itaalia andmed on puudu hetkel jälle sealt. Oleme ikka veel kuuendad. Itaalia vaieldamatu Top-1, näit 400+
Z03
Liige

Postitus Postitas Z03 »

Some kirjutas:Sa ju ei tahaks Z03 juurde retsepte pikendama minnes naaseda kuiva köha ja hingamisraskustega?
Praegu on ohutu :), olen ise terve, mu kolleegid on terved ja ükski Covid-19 nakatunu ei ole teadaolevalt meie juures veel käinud.
Ainult aja küsimus, millal olukord muutub, seetõttu tõesti parem retsepte pikendada telefoni teel.
LoneRider
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LoneRider »

Some kirjutas:Suuremad haiglad hakkasid ilma kärata jaanuari keskel osakondi pandeemiaks ette valmistama. Aga kaitsevahendite varude ostmisega oli selleks ajaks juba hilja, Hiina oli turul juba puhta töö teinud. Probleem ka selles, et kaitsevahendeid vajavad kõik medtöötajad, mitte ainult viirustega tegejad. Ja neid on Eestis tuhandeid. Sa ju ei tahaks Z03 juurde retsepte pikendama minnes naaseda kuiva köha ja hingamisraskustega?
Edit: See vastus akf loomakese postitusele eelmisel leheküljel.
Eeldusel, et Hiinas asi paraneb on võib-olla lootust, et ülejäänud maailma hakkab ikkagi sealt maske ja muid kaitsevahendeid taas saama.

Ainult, et sellised uudised teevad olukorra keerulisemaks.
Märksõnaks on "Non-Woven Polypropylene Fabric", mis olla tähtis maskide koostisosa.
https://www.wsj.com/articles/coronaviru ... 1583552527 (tasuline)
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Tabasalus suleti lasteaed: ühel lapsel diagnoositi koroonaviirus
Harku vallavalitsus sulgeb kaheks nädalaks Tabasalu Teelahkme lasteaia ning saadab selle töötajad karantiini, kuna täna ühe lapse koroonaviiruse proov osutus positiivseks.

Vallast kinnitati Delfile, et Teelahkme lasteaias käis eelmisel nädalal kohal keskeltläbi 50 last, kellest 17 käis samas rühmas positiivse proovi andnud lapsega...

....Keskmine Eesti nakatunu on praeguste andmete põhjal keskealine inimene ning naiste ja meeste vahel nakatumises erisust ei ole. Lapsi ja eakaid on nakatunute seas vähe.
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... uudised%29

Hoiatav uuring sundis Briti valitsust viiruse asjus seisukohta muutma
https://www.err.ee/1065189/hoiatav-uuri ... hta-muutma
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Suuremad haiglad hakkasid ilma kärata jaanuari keskel osakondi pandeemiaks ette valmistama. Aga kaitsevahendite varude ostmisega oli selleks ajaks juba hilja, Hiina oli turul juba puhta töö teinud. Probleem ka selles, et kaitsevahendeid vajavad kõik medtöötajad, mitte ainult viirustega tegejad. Ja neid on Eestis tuhandeid. Sa ju ei tahaks Z03 juurde retsepte pikendama minnes naaseda kuiva köha ja hingamisraskustega?
Tahtmata alahinnata meedikute vaprust, ma juhin siiski tähepanu üldiselt valitsevale, kriisi kitsa(rinnalisele) käsitlusele, mis põhineb enamasti inimeste nõrkadel teadmisel. Kuna ma olen seda teemat Eesti parimate käe all 2a õppinud, siis ma tean lihtsalt rohkem. Aga ma ei keela oma teadmisi.

Enamik inimesi siiski ei adu seda tihedat ämblikuvõrku, mille kaudu ühiskond koos püsib. Ja kui see võrk hävib (kasvõi põhjusel, et nad pole piisavalt kaitstud), muutuvad meedikute pingutused mõttetuks ja jätkusuutmatuks.

Kõige lihtsam, mida näiteks tuua on elutähtsad teenused. Nende inimesed saadetakse täna vajalike kaupade lao ukse tagant minema - ilmselt põhjusel, et keegi ei saa aru nende rollist. Kui haiglal kaob elekter, vesi, solk voolab keldris või keegi personalile puhvetis süüa ei keeda, siis lõpeb ka peagi seal haiglas see vapper tegevus - lihtsalt pole enam võimalik.

Täpselt samamoodi on "eesliinil" ju lihtsa töö tegijad nagu kassapidajad, tankatöötajad, bussijuhid jne. Neid kahjuks täna hommikuses Peep Petersoni avalduses ära ei mainitud. Mis tegelikult jätab mulje Petersoni kehvast ühiskonna tajust. Lihtne on täna näiteks Rimil panna pood kinni - nakkusoht on suur ja kaitsevahendeid vähe. Ja vahetusest koju minev arst läheb hommikul söömata tööle. Läheb 2 päeva - enam ei suuda tööd teha.

Seepärast kutsun üles vähemalt siin foorumis mitte arendama taolist kitsarinnalist käsitlust "meedikud on prioriteet". Kahjuks tuleb neid nappe varusid hakata jagama ka väljaspool meedikuid, kui soovitakse viimaseid töös hoida. Eelkõige neile, kes puutuvad iga päev kokku sadade inimestega.
Viimati muutis Kapten Trumm, 17 Mär, 2020 15:19, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Siin selgitatakse, miks kirurgimaskidest pole nakatumise vältimiseks kasu: https://www.businessinsider.com/wuhan-c ... ive-2020-1

N95 respiraatorist on rohkem tingimusel, et see on õigesti paigaldatud.
Runkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Runkel »

Perearstid toimetavad peamiselt telefoni teel, vaid imikute vastuvõtt toimub tavakorra järgi Eesti Perearstide Seltsi info põhjal:
Töökorraldust on muudetud selleks, et välistada koroonaviirusnakkuse edasist levikut ja anda abi
ohtlikus seisus inimestele.
● Kasutatakse igal võimalikul juhul kaugtöö võimalusi, kaasatakse lisapersonali.
● Peatatud on perearstikeskuste plaanilised vastuvõtud ja ennetustegevus. Tervete imikute
vastuvõtt jätkub (hoitakse eraldi nakkushaigetest).
● Perearstikeskusse vastuvõtule kutsutakse vaid inimesed, kelle puhul on kahtlus, et tal on
meditsiinilist sekkumist vajav seisund.
● Töövõimetus- ja hoolduslehti saavad inimesed taotleda digitaalselt läbi Patsiendiportaali
http://www.digilugu.ee.
● Perearstikeskusesse palume pöörduda telefoni ja e-posti teel ja ainult tervisemuredega.
● Vastuvõtule tuleku vajalikkuse otsustab telefoni vastu võtnud õde või arst.
● Perearstikeskusse tohib kohale tulla ainult eelneval kokkuleppel ja õigeks ajaks.
https://www.perearstiselts.ee/
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kergendamaks perearstide koormat, pöörduge mitte kiireloomuliste asjadega nende poole maili teel - eks õhtul peale vastuvõttu nad vastavad.
Minu perearsti telefon oli juba nädal tagasi permanentselt kinni.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Troll »

loomake kirjutas:Lisan siia veel soovituse mingi digilugu/e-perarst lahenduse tegemiseks (äkki keegi loeb) Sest minu teada on minu perearstil 1 max. 2 telefoninumbrit kuhu saab helistada. Väga palju saaks retsepti pikendamiste ja asjadega seal tegeleda.
Retseptide pikendamine neti teel on juba olemas, tasuline küll (5 EUR): https://www.minudoc.ee
Lisaks konsultatsioonid perearstiga ja muud teenused. Tasulised küll, aga parem ikka kui mitte midagi.
Viimati muutis Troll, 17 Mär, 2020 15:30, muudetud 3 korda kokku.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
tympsa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tympsa »

Poola piiril lõksu jäänud eestlased tuuakse koju Tallinki laevaga Romantika. Ühtlasi viiakse Riiast Saksamaale niipalju kaupa kui kellelgi sealt parajasti on vaja vedada ja viiakse ka koju Lätis olevad lõksujäänud sakslased. Kulud Lätiga kahasse, mingi sümboolne piletihind kah .

Sassnitzi sadamas võetakse peale ka Saksamaal lõksus olevad lätlased ja tuuakse laev Ventspilsi. Kas sealt edasi ka Tallinna,on lahtine. Tundub,et Tallink tahab jätta laeva kaubaveoks Läti ja Saksamaa vahet, et teenindada nii Eestit kui Lätit . Maismaad pidi on Poola vahel ja sealt läbisaamine väga raske.

Säh sulle siis Eesti liitlast...

Kui hea, et meil on Tallink, kel on merekindlad parvlaevad. Nende Saaremaa praamidega küll iga ilmaga avamerele minna ei saa, upuvad veel ära .
Runkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Runkel »

Kapten Trumm kirjutas:Kergendamaks perearstide koormat, pöörduge mitte kiireloomuliste asjadega nende poole maili teel - eks õhtul peale vastuvõttu nad vastavad.
Minu perearsti telefon oli juba nädal tagasi permanentselt kinni.
Jah, liinid on ilmselt umbes, kui Mahtra käib.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Kapten Trumm kirjutas:
Suuremad haiglad hakkasid ilma kärata jaanuari keskel osakondi pandeemiaks ette valmistama. Aga kaitsevahendite varude ostmisega oli selleks ajaks juba hilja, Hiina oli turul juba puhta töö teinud. Probleem ka selles, et kaitsevahendeid vajavad kõik medtöötajad, mitte ainult viirustega tegejad. Ja neid on Eestis tuhandeid. Sa ju ei tahaks Z03 juurde retsepte pikendama minnes naaseda kuiva köha ja hingamisraskustega?
Tahtmata alahinnata meedikute vaprust, ma juhin siiski tähepanu üldiselt valitsevale, kriisi kitsa(rinnalisele) käsitlusele, mis põhineb enamasti inimeste nõrkadel teadmisel. Kuna ma olen seda teemat Eesti parimate käe all 2a õppinud, siis ma tean lihtsalt rohkem. Aga ma ei keela oma teadmisi.

Enamik inimesi siiski ei adu seda tihedat ämblikuvõrku, mille kaudu ühiskond koos püsib. Ja kui see võrk hävib (kasvõi põhjusel, et nad pole piisavalt kaitstud), muutuvad meedikute pingutused mõttetuks ja jätkusuutmatuks.

Kõige lihtsam, mida näiteks tuua on elutähtsad teenused. Nende inimesed saadetakse täna vajalike kaupade lao ukse tagant minema - ilmselt põhjusel, et keegi ei saa aru nende rollist. Kui haiglal kaob elekter, vesi, solk voolab keldris või keegi personalile puhvetis süüa ei keeda, siis lõpeb ka peagi seal haiglas see vapper tegevus - lihtsalt pole enam võimalik.

Täpselt samamoodi on "eesliinil" ju lihtsa töö tegijad nagu kassapidajad, tankatöötajad, bussijuhid jne. Neid kahjuks täna hommikuses Peep Petersoni avalduses ära ei mainitud. Mis tegelikult jätab mulje Petersoni kehvast ühiskonna tajust. Lihtne on täna näiteks Rimil panna pood kinni - nakkusoht on suur ja kaitsevahendeid vähe. Ja vahetusest koju minev arst läheb hommikul söömata tööle. Läheb 2 päeva - enam ei suuda tööd teha.

Seepärast kutsun üles vähemalt siin foorumis mitte arendama taolist kitsarinnalist käsitlust "meedikud on prioriteet". Kahjuks tuleb neid nappe varusid hakata jagama ka väljaspool meedikuid, kui soovitakse viimaseid töös hoida. Eelkõige neile, kes puutuvad iga päev kokku sadade inimestega.
Enamik sinu nimetatutest saavad kliendist distantsi hoida. Muidu õige. Meedikuid eelistatakse sellepärast, et kui nood teised olulised inimesed ära kukuvad, siis keegi peab neid aitama. Isegi tervete meedikutega on raske pandeemiat hallata aga kui neid ka enam poleks?
LoneRider
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LoneRider »

Kriku kirjutas:Siin selgitatakse, miks kirurgimaskidest pole nakatumise vältimiseks kasu: https://www.businessinsider.com/wuhan-c ... ive-2020-1

N95 respiraatorist on rohkem tingimusel, et see on õigesti paigaldatud.
Masi õige paigaldamine on äärmiselt oluline!
Kõik habemekandjad peavad ses osa veel eriti tähelepanelikud olemas. Hea oleks habe üldse ära ajada, aga kui seda ei saa või ei soovi teha, siis mingi pabermask küll hermeetiliseks ei jää. Võib-olla vaid mingid sellised maskid, mis annab rihmadega kõvasti kinni tõmmata suudavad habemekandjale kaitset pakkuda.

Need lihtsad kirurgimaskid peaksid kanga või materjali mõttes olema üsna viirusekindlad (küllap neid väga erinevaid). Minu poolt ennist viidetud artiklis, kust testiti koduseid vahendeid maskide ehitamiseks, oli etaloniks just nn medical mask, mis püüdis viiruseid kinni küll.

Maskiteema on väga kahetine hetkel. On teada, et Hiina väga jõuliselt nõudis maskide kandmist, sobis isegi see, mis oli sisuliselt sangadega salvrätt. Kuuldavasti ka L-Koreas nõuti maske. See tähendab, et mask on oluline, ei saav väita, et poleks.
Kuna viirust saavad levitada ka ilma sümptomiteta inimesed, siis võid Hiina radikaalne maskinõue olla tingitud just sellest, et lihtne pabermask pidurdab teiste nakatamist viiruse kandjate poolt.

Lõpetuseks see oluline fakt, et USA on lausa riiklikult kõrgel tasemel rõhutanud, et nn tavakodanikel maske pole vaja kanda, need ei aita mitte kuidagi. Samal ajal on teada, et neil on maskidega kitsas käes.... Hiinas aga sattusid ilma maskita olles suurtesse pahandustesse...
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Troll kirjutas:
loomake kirjutas:Lisan siia veel soovituse mingi digilugu/e-perarst lahenduse tegemiseks (äkki keegi loeb) Sest minu teada on minu perearstil 1 max. 2 telefoninumbrit kuhu saab helistada. Väga palju saaks retsepti pikendamiste ja asjadega seal tegeleda.
Retseptide pikendamine neti teel on juba olemas, tasuline küll (5 EUR): https://www.minudoc.ee
Lisaks konsultatsioonid perearstiga ja muud teenused. Tasulised küll, aga parem ikka kui mitte midagi.
Minu perearst kasutab: https://www.eperearstikeskus.ee/
Ei maksa midagi, kõik rutiinsed asjad saab sedakaudu aetud, telefoni pole kunagi vaja läinud.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Maskid aitavad tolmu ja piiskade eest. Aga kui silmad on kaitseta, nakkad ikkagi.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline