Kapten Trumm kirjutas:Kui siinne ühiskond oleks pooltki selline, kui mõni mees siin ihaleb, siis ma tõenäoliselt üritaks esimesel võimalusel kuskile mujale elama asuda.
Eelmine pühapäev ütles Soome rahvastikuminister AK-s üsna otse, et lähikümnendil on Suur-Helsinki piirkonnas welcome ca 30 000 täendavat immigranti, enamuses saavad need kahtlemata eestlased olema.
Sul on võimalus liituda, majanduslik ja sotsiaalne peavoolu ignorants peletab inimesi veelgi tõhusamalt kui üleüldine sõjaväeteenistus või keskkooli lõpu kehalised katsed. Millal viimati kuulsid mõnda poliitikut muret tundmas selle sotsiaalselt ohtliku trendi pärast? "Küll turg reguleerib"?
Ahjaa, seal Soomes on muidu sellised diktatuuri surmapatud nagu tsviilkaitse ja 90% meeste ajateenistus tänaseni

Welcome.
Vaata Trumm, asi ei ole tsiviilkaitses, või ajateenistuses, või muus sellises iseenesest - paljud neist on väga mõistlikud asjad. Asi on üleüldiselt vildakas lähenemises - arusaamas, et ühiskond saabki töötada ainult sunni-, käsu- ja keelukorras. Ja et olukorrad on vaid mustvalgelt lihtsad, vastused on vaid õiged, või valed. Selles, et mingid sellid siin võtavad vabaduse ka kõigi teiste eest mõelda - Et kui Trumm arvab, et midagi on vaja, siis tuleks see jõuga võtta, või peale suruda vastavalt olukorrale - vastuväiteid ei saa olla, eesmärk pühitseb alati abinõu. Kui ikka noored ei jaksa kätekõverdusi teha, siis tuleb NATO test kohustuslikuks muuta. Ilma eranditeta. Lihtsale probleemile lihtne lahendus. Ja kes Trummi moodi asjadest aru ei saa, see on kas loll, ajupestud, pehmo või mõni muu vabalt valitud sildistus. Vaata, enda perspektiivist ei saa niiviisi asju vaadata - mina jaksan seda teha - kõik peavad jaksama. Minu seitsmeaastane tütar oskab seda teha - kõik peavad oskama. Ja noh, neid mida ma ei oska - ega neid polegi vaja teada ega osata.
Ega ma ei olegi kunagi öelnud ei siinse teema kontekstis, ega mujal, et kõik tänases Eestis hästi on, kaugel sellest. Ja ma ei ütle ka, et ma kitsaskohtadele lahendusi tean - ei tea. Seda enam suhtun ma skepsisega kõigeteadjasse - eksperti igal alal: ütleb sulle ära, mis tuleb teha tervishoiusüsteemis, et see tööle hakkaks. Teab, kuidas tuleb riigikaitset korraldada, võib hoobilt sealt minna haridust korraldama jne. Kõik käib kindlas kõneviisis - mina olen tark ja mina üksi tean. Kes nii ei arva on kahtlemata loll. Mõneti võiks kahjatseda, et selline talent on senini rakenduseta jäänud ning saab vaid foorumis oma tarkust jagada, teisalt on lähiajaloost meil ju näiteid, kuidas mõni kõigeekspert on riikigi juhtima pääsenud - paraku need näited lõppevad kehvasti, kuna kõikenägev perspektiiv igal alal on jäänud siiski küündimatult lühikeseks.
PS. Ega ma ei taha sellega öelda, et Trummi postitused läbinisti loetamatu jama on - vastupidi, teinekord on päris asjalikke kilde, mõtteid ja teadmisi. Aga lai silmaring ei anna õigust end kõige targemaks pidada.