Kas N Liidus oli ka midagi head?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
mx77
Liige

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas mx77 »

Kas sa Trumm poliitikasse ei tahaks minna, ma valiks sind küll peaminsitriks :D.
Palju sul umbes aega läheks - pool päeva ehk, kui väike Eestimaa supleks piimajõgedes ja püherdaks pudrumägedes, lisaks oleks veel igalühel isiklik tuumavarjend :mrgreen:
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.
mutionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mutionu »

mx77 kirjutas:Kas sa Trumm poliitikasse ei tahaks minna, ma valiks sind küll peaminsitriks :D.
Palju sul umbes aega läheks - pool päeva ehk, kui väike Eestimaa supleks piimajõgedes ja püherdaks pudrumägedes, lisaks oleks veel igalühel isiklik tuumavarjend :mrgreen:
Täpsemalt misasi siit on irvitamist väärt?
Tsitaat:
"Et RE juhtfiguuride käitumist rahaskandaalis iseloomustab sõna "ingrorants" (avalikkuse, eetika jne suhtes)?
Et sotsiaalpoliitiliste meetmete hulgas ei kuulu sündivuse kasvatamine just esmajärguliste hulka, küll aga kuulub sinna traditsiooniliselt pensionite kasvatamine igade valimiste ees (nii Tallinnas ühekordselt kui riigi tasemel üldiselt) (mis tegelikult on lühiajaline enda oksa saagimise programm? (võiks ka pikaajaliste eesmärkide ignoreerimiseks nimetada lühiajaliste eesmärkide (hääled) nimel)?

Lastetoetuse summa 19 eurot pärineb mis ajast? Oli see vist 2000ndate algusest?
Tead Sa palju ainuüksi nn riigilasteaia kohatasu kuus praegu on? Viimati oli mul 70 eurot kuus.
Miks peab laste kasvatamine ilma elustandardis kõvasti tagasi laskmata olema vähemalt keskmisel järel olijate lõbu?
Või kui palju matsu jagavad sellel teemal taolised verisulis sotsaalministrid?"
Tegelane5
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tegelane5 »

Ma arvan et paljusid pahesid nö polnud NL ajal kuna lehes sellest ei kirjutatud. "Olid mõned üksikud juhtumid aga vaadake mis USAs toimub" jne. Vangla vägistamised ju olid, mingi vend sõjaväe mälestuses kirjutas et keegi olla kaks noort ära vägistanud jne :shock: Minumeelest parem olgu geiklubid kuhu minema ei pea, VS laager tüüpi vanglad kuhu vist keegi pole omal soovil läinud.
Vikerkaarelippudega paraad on väga kohutav, samas "seebi" naljad on väga naljakad :dont_know:
[i]“It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it.” [/i]
mx77
Liige

Postitus Postitas mx77 »

mutionu kirjutas:
mx77 kirjutas:Kas sa Trumm poliitikasse ei tahaks minna, ma valiks sind küll peaminsitriks :D.
Täpsemalt misasi siit on irvitamist väärt?
Tsitaat:
"Et RE juhtfiguuride käitumist rahaskandaalis iseloomustab sõna "ingrorants" (avalikkuse, eetika jne suhtes)?
Et sotsiaalpoliitiliste meetmete hulgas ei kuulu sündivuse kasvatamine just esmajärguliste hulka, küll aga kuulub sinna traditsiooniliselt pensionite kasvatamine igade valimiste ees (nii Tallinnas ühekordselt kui riigi tasemel üldiselt) (mis tegelikult on lühiajaline enda oksa saagimise programm? (võiks ka pikaajaliste eesmärkide ignoreerimiseks nimetada lühiajaliste eesmärkide (hääled) nimel)?

Lastetoetuse summa 19 eurot pärineb mis ajast? Oli see vist 2000ndate algusest?
Tead Sa palju ainuüksi nn riigilasteaia kohatasu kuus praegu on? Viimati oli mul 70 eurot kuus.
Miks peab laste kasvatamine ilma elustandardis kõvasti tagasi laskmata olema vähemalt keskmisel järel olijate lõbu?
Või kui palju matsu jagavad sellel teemal taolised verisulis sotsaalministrid?"
Enam-vähem kõik. Jube hea on näpuga näidata ja viriseda, et see pole nii ja too pole naa. Minu teada Eestis kehtiv emapalga süsteem on suht ainulaadne isegi sotsialistliku Euroopa mõistes, pensione ei tõsteta enne igasid valimisi (va. eediku ühekordne toetus penskaritele, mida ta alati lubab) vaid on indekseeritud keskmise palgaga ja sellest tuleneva sots. maksu laekumisega, kusjuures, et meil pension suur oleks ei saa öelda, sest hooldekodu kulusid sellest ei maksa, ligi pool jääb puudu. Selleks, et lastetoetust maksta rohkem kui 19 eurot on raha vaja ja raha ei kasva puu otsas.
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Enam-vähem kõik.
Siis ikkagi konkreetselt mis? Milliste komplekseid sotsiaalpoliitilisi meetmeid sündivuse kasvatamiseks meil on rakendatud. Hetkel on ilmselgelt tehtud panus elatanud seltskonnale, kel paraku on hääleõigus. Toodud emapalk on üpris poolik meede ja eeldab, et laps üle kolme aasta vanaks ei saagi. Tegelikuses oleks ühiskonna jätkusuutlikusele mõtlevas variandis hädavajalik kas lastetusmaksu kehtestamine või siis senise poolsolidaarse sotssüsteemi kaotamine. Hetkel kehtiv pole nii ehk naa jätkusuutlik. Leelotamine pensionite teemal- ilmselgelt on pensionite tõstmine laste arvelt ühiskonna kui terviku suhtes äärmiselt lühinägelik. Nii et isand mx, sellise sisutu materdamise asemel eesmärgiga kaasfoorumlast halvustada võiks ikka sügavalt järele mõelda, kas on midagi irvitamist väärt või mitte. Kui just ei olda siiral veendumusel, et kõik on kõige paremas korras ja paremini poleks enam võimalik.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Vanemahüvitis ongi väga kiiduväärt ja õige liigutus. Vaadake, mismoodi sündivus peale seda tõusis kah.
Aga kahjuks on kogu pakett jäänud poolikuks.
Täiesti ise küsimus on ka veel lastega seotud sotsiaalteenuste hindade pidev tõus ja see, kas need peavad ikka tasulised olema.
Kuigi ma ise sellesse sihtgruppi ei kuuluks (võiks öelda, et mul savi), möönan, et isegi keskmise palgaga - veel hullem üksikvanemana - ei ole võimalik täna isegi neid tavapäraseid laste asju kinni maksta, mida minu lapsepõlves ühiskond maksis.

Vanemahüvituse juures tuleb muidugi arvestada seda, kes sai tööl miinimumpalka või keskmist, see saab ka taolises klassis vanemahüvitist, sealt midagi sukasäärde ei pane ja kui laps kannatab lasteaeda panna ca 3 aastaselt (saab ka varem, kuid kõigile pole sõimekohti ja paljudel tervis ei kanna välja kah), siis ülejäänud 1,5 aastat tuleb enamvähem....ütleme kombineerida.

See aga, kas meil on 20 aasta pärast 500 000 või 200 000 töötegijat, on EV eksistentsiaalne probleem.
EV-ga ei juhtuks midagi, kui mõni "meil pole alternatiivi" koalitsioonipartei ühel päeval kaoks.
Elu läheb edasi. Kui aga need ENSV aegsed suured põlvkonnad (kelle eluiga pidevalt pikeneb) saavad ühel hetkel pensionile, siis kes neid ülal pidama hakkab? Soome "kalevipojad"? Sotsiaalse pankroti korral on nad ammu juba Soome alamateks saanud.
ma valiks sind küll peaminsitriks
Mina seevastu arvan, et ma ei sobiks, vähemalt praegu. 10 a pärast mõtleks edasi.
Selleks, et võtta vastu ühiskondlikult vastutusrikkaid otsuseid, peaks ikka paar last olema täisealiseks kasvatanud.
Mitte 30 aastane, sai äsja tite nagu meil näiteid juba olnud on. :dont_know:
Nii paljukest enesekriitikat peab siiski olema. Teatud asjad lihtsalt vajavad "juustes halli".
Toodud emapalk on üpris poolik meede ja eeldab, et laps üle kolme aasta vanaks ei saagi.
Püha naiivsus Lemet :shock:
Mitte poolik, vaid lausa veerandik.
Vanemahüvitist saab praegu ainult lapse ca 1.5 aastaseks saamiseni. Esialgu sai 1 aastaseni (vahepeal pikendati).
Seejärel sotsiaalpakett sujuvalt katkeb ja ainuke riigipoolne abi on sul nt ühe lapse puhul näkane 19 eurot kuus!
Võrdluseks, et ainuüksi formaalselt maksumaksja poolt makstav lasteaed maksab Tallinnas 70 eurot kuus.
http://www.sm.ee/sinule/perele/vanemahuvitis.html
Hakkab kooruma tõsiasi, et nö harjukeskmist raha saavale inimesele on nö planeeritud lapsesaamine üks suur loobumine ja pungestamine. Milleks see - mõeldakse ja lõppeks kajastub see ka arvudes.
Võib ju öelda, et teenige rohkem, kah õige. Aga lõppeks peab keegi ka Maximas kassas istuma ja koolimajas lappi lükkama.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
mx77
Liige

Postitus Postitas mx77 »

Lemet, ma tahakski asjalikke ettepanekuid mõttetu hala ja kriitika asemel kuulda. Ja vähe asjalikumaid ettepaneluid kui lastetusmaks. Kui sa arvad, et ainult raha paneb inimesed lapsi saama, siis sa oled väga valel teel.
Lemet
Liige
Kontakt:

Miks lugupeetav arvab, et lastetusmaks pole asjalik ettepanek? Ühe lapse üleskasvatamine läheb vanematele maksma märkimisväärse summa, räägiti ligi 1,2 miljonist kroonist. Jätkusuutlik oleks kolm last peres. Igati õiglane oleks ühiskonna suhtes, kui inimesed, kes piirduvad ühe lapsega või elavad enda lõbuks, panustaksid sellisel juhul ühiskonda lastetusmaksu, luues kergemad tingimused neile, kes on võtnud lapsi (tulevasi maksumaksjaid!!) kasvatada. Siit võiksid tulla rahad tasuta lasteaiakohtadeks, ringideks jne. Ja see võib juba kindlasti panna vanemaid teist-kolmandat last soetama. Või siis teise variandina loobuda üldse pensionite maksmisest- vanemaid hakkavad ülal pidama lapsed. Jutt, et "mina olen sotsmaksu maksnud ja PEAN pinssi saama- saadki. Täpselt niipalju, kui oled sotsmaksu maksnud. Maksid 2013 jaanuaris sots maksu 20 eurot, saad 2053 jaanuaris samamoodi 20 eurot. Kui väga veab, siis isegi mingi protsendiga.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Lemet, ma tahakski asjalikke ettepanekuid mõttetu hala ja kriitika asemel kuulda. Ja vähe asjalikumaid ettepaneluid kui lastetusmaks. Kui sa arvad, et ainult raha paneb inimesed lapsi saama, siis sa oled väga valel teel.
Kõik õige, ainult raha ei pane lapsi saama.
Ainult raha puudumine paneb kindlasti lapsi mitte saama. :?
Selle parimaks tõestuseks on sündide arvu kahekordne langus 90ndatel võrreldes 80ndate keskpaiga ja teise poolega (kus sündis aastas ca 25 000 last, 90ndatel langes see 12 000 kanti (nii madal polnud isegi ilmasõja ajal). Eriti räme oli see langus perioodil 1991 ja edasi. Võrdluseks, kõige madalam sündide arv Eestis oli senini 1946. aastal (ca 15 000).

Kõige rohkem lapsi sündiski ENSV perioodil (nii imelik kui see ei tundu), nn jõukal Pätsu ajal ei ületanud sündide arv ühelgi aastal 20 000 piiri (keskmiselt 17-18 000 aastas). ENSV ajal hüppas sündivus peale sõja lõppu üle 20 000, seejärel tuli ca 20 aastane madalseis umbes Pätsu aja tasemel (17-18 tuhat sündi) ning 20 000 taha tõusis sündivus 1970ndate lõpus, jõudes 25 000 kanti 80ndate keskel. Seega Eestis sigiti kõige rohkem ENSV ajal.

Taasiseseisvumise (ja vaesuse ning turvatunde kadumisega (justnimelt sotsiaalne turvatunne iseloomustas ENSV hiilgeaegu) kukkus sündivus meie mõistes täitsa tühjusse, kust pole taastutud tänini. Suurima sündide arvuga aastal oli 2008, kus oli ca 16 000 sündi. See jääb 80ndate keskpaigale pea 10 000-ga alla.

Imelik on ka mõnedes allikates ette tulev sündivuse kasvu rahvusromantiline seostamine laulva revolutsiooniga, mis tegelikkuses pole tõsi. Laulva revolutsiooni alguseks loetakse üldiselt 1988. aasta, sündivuse arv saavutas oma lae 1987. aastal (seega nii 1986 "toodangu" arvelt). 1986 oli Eestis täiesti sügav stagna aeg alles. 1988-1989, kui laulev revolutsioon tuure kogus, käis sündide arv juba allamäge, langedes Eesti taasiseseisvumise ajaks juba alla 20 000 piiri. Seega minuarust on see 80ndate keskpaiga sündivus tegelikult ENSV sotsiaalia järellainetus ning laulva revolutsiooniga siin seost ei ole. Laulvale revolutsioonile järgnesid kohe poesabad ja bensiinijärjekorrad ning sündide arv seda kohe ka peegeldas.

Seega kokkuvõtvalt võiks nagu laste sündimise seostada majandusliku ja sotsiaalse kindlustundega ja probleem näib olevat selles, et lisaks moodsa elu võludele pole seda turvatunnet tänini tekkinud. 70ndatel-80ndatel elu normaliseerus (nö loksus paika), tekkis vajalik heaolu ja riik suutis pakkuda teatud asju ja nii need lapsed tulidki. Kujutage ette, milliseid rahasid maeti omaaegsesse lasteaiaprogrammi, kus nt Tallinnas oli igas kvartalis 1-2 lasteaeda. Kui NSVL poleks upakile lennanud, siis tõenäoliselt oleks ka 30 000 sündi siin ära nähtud (olgem ausad, 80ndate keskel tekkisid juba majanduslikud probleemid ka siin).

Seejuures Pätsu aja ja 70ndate-80ndate võrdlemisel ei saa unustada tõsiasja, et Pätsu ajal olid valdavad suurte laste arvuga (maa)pered, 70ndatel-80ndatel oli toimunud juba urbaniseerumine ja taluperemudelid olid ammu unustatud (mis tegelikult töötas sündide arvule vastu).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Lemet
Liige
Kontakt:

ENSV ajal hüppas sündivus peale sõja lõppu üle 20 000, seejärel tuli ca 20 aastane madalseis umbes Pätsu aja tasemel (17-18 tuhat sündi) ning 20 000 taha tõusis sündivus 1970ndate lõpus, jõudes 25 000 kanti 80ndate keskel. Seega Eestis sigiti kõige rohkem ENSV ajal.
Kas sinna sekka on arvestatud ka hiljem idapiiri taha kadunud lapsesaajad? Siis nõukogude sõjaväelaste pered ja olümpiat ehitama tulnute järeltulijad. Kes olid samuti valdavalt lapsesoetamiseas. Nende viimaste sissevedu sai ju erilise hoo 70-ndate lõpus... :scratch:
Viimati muutis Lemet, 05 Mai, 2013 19:01, muudetud 1 kord kokku.
mutionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mutionu »

mx77 kirjutas:Lemet, ma tahakski asjalikke ettepanekuid mõttetu hala ja kriitika asemel kuulda. Ja vähe asjalikumaid ettepaneluid kui lastetusmaks. Kui sa arvad, et ainult raha paneb inimesed lapsi saama, siis sa oled väga valel teel.
Inime, aga tee siis asjalikke ettepanekuid! Ma arvan, et paljud loeksid huviga.
Tapper
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tapper »

see suur Trummi lastearv 75-88 mind küll käsa kokku lööma ei pane ca 30-40% olid ju siiatoodud muulaste järglased. Rõõmu on neist vähe. Ja riik NSVL toetas küll sellist sigimist.
3toaline pihku töö ja erikohtlemine ja sigisid
Evolutsiooni kõrvalmõju, intelligentsus
mx77
Liige

Postitus Postitas mx77 »

mutionu kirjutas:
mx77 kirjutas:Lemet, ma tahakski asjalikke ettepanekuid mõttetu hala ja kriitika asemel kuulda. Ja vähe asjalikumaid ettepaneluid kui lastetusmaks. Kui sa arvad, et ainult raha paneb inimesed lapsi saama, siis sa oled väga valel teel.
Inime, aga tee siis asjalikke ettepanekuid! Ma arvan, et paljud loeksid huviga.
Las ikka alguses need teevad ettepanekuid, kelle arvaes on kõik valesti, nad on ju need kõikse targemad.
Lemet
Liige
Kontakt:

Veel mõni ettepanek- riigipoolse garantiiga ehituslaen, mis kolmanda lapse sünniga nulli jookseks või vähemalt märkimisväärselt väheneks. Kogu kõrghariduse õppelaenuga kaetavaks tegemine, mis siis näiteks peale kümneaastast Eestis saadud tööstaaži nulli jookseks. Võimaldaks maksumaksjate kulul koolitatud seltskonna väljamaale putkamist piirata. Eks neid asju oleks mitmeid veelgi, aga esmalt tuleb määratleda, mida me tahame, kas jämedas individualismis välja surra või rahvusena edasi kesta. Või vähemalt püüelda sinnapoole.
mx77
Liige

Postitus Postitas mx77 »

Ma täna ei viitsi Lemet suga argumenteerima hakata - pühap. õhtu ikkagi ja väike konjak, aga homme vastan, mis ma nendest ettepanekutest arvan :)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline