146. leht 331-st
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 9:15
Postitas Some
Täisterateraviljad on jah pisut mõistlikum kraam tarbida kui tärklist puhtal kujul. Arseenisisaldus muidugi paneb pisut kukalt kratsima aga siin pole miskit parata - täisteras on nii kasulikke aineid kui saasta rohkem kui rafineeritud teraviljas.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 9:24
Postitas Kapten Trumm
Nende kasulike täisteraleibade puhul tasub huvi tunda ka muude koostisosade vastu kui pakil leiduv reklaam "palju kiudaineid".
Võib juhtuda, et sinna on maitseomaduste ja kooskpüsimise säilimise nimel lisatud taimeõli (ilmselt siis rapsi) ja suhkrut.
Tavaliselt paistab see 300 kcal/100g klassist kalorsusest välja, kui "tavalisel" on see pigem 200 ringis.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 10:25
Postitas AMvA
Kapten Trumm kirjutas:Nende kasulike täisteraleibade puhul tasub huvi tunda ka muude koostisosade vastu kui pakil leiduv reklaam "palju kiudaineid".
Võib juhtuda, et sinna on maitseomaduste ja kooskpüsimise säilimise nimel lisatud taimeõli (ilmselt siis rapsi) ja suhkrut.
Tavaliselt paistab see 300 kcal/100g klassist kalorsusest välja, kui "tavalisel" on see pigem 200 ringis.
Eesti leivatootjate (vähemalt Leiburi) toodete koostis on kodulehelt leitav. Ei suutnud tuvastada taimeõli. Suhrut on jah - 100 g kohta ca 4 g (Ruks sari), see teeb viilu kohta ca 1 g. Vaevalt et see eriti tappev on, kui arvestada et teelusikatäies on ca 15 g suhkrut
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 10:30
Postitas Benjy
Viide, palun?
See
https://www.nature.com/scitable/knowled ... 103874273/ sobib?
Ja see
https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 111704.htm kehtib inimeste kohta ka. Seda enam, et mingi osa siinse rahva genoomist on neandertaalidelt pärit.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 10:42
Postitas AMvA
Minu mäletamist mööda oli jutt, et Lähis-Idas hakati teravilja sööma põhitoiduna ca 10 000 aastat tagasi ja sina väitsid, et siinkandis söödi liha edasi. Viide räägib ajast 2,6 milj aastat tagasi toimunust.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 11:04
Postitas Benjy
AMvA kirjutas:
Minu mäletamist mööda oli jutt, et Lähis-Idas hakati teravilja sööma põhitoiduna ca 10 000 aastat tagasi ja sina väitsid, et siinkandis söödi liha edasi. Viide räägib ajast 2,6 milj aastat tagasi toimunust.
Viited on pigem selle kohta kuidas fossiilide abil söödu kohta teavet saada. Ja neandertaalide uuringud on ikka palju värskemate fossiilidega tehtud. Samad meetodid on näiteks pädevad, et veidi värskemaid fossiile uurida. Näiteks
https://www.historic-uk.com/CultureUK/I ... chard-III/
Ja siin on artikkel selle kohta, kuidas liha/taimede suhe toidus on sõltuvuses laiuskraadist
https://academic.oup.com/ajcn/article/71/3/682/4729121
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 11:41
Postitas Benjy
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 12:09
Postitas Kapten Trumm
AMvA kirjutas:Kapten Trumm kirjutas:Nende kasulike täisteraleibade puhul tasub huvi tunda ka muude koostisosade vastu kui pakil leiduv reklaam "palju kiudaineid".
Võib juhtuda, et sinna on maitseomaduste ja kooskpüsimise säilimise nimel lisatud taimeõli (ilmselt siis rapsi) ja suhkrut.
Tavaliselt paistab see 300 kcal/100g klassist kalorsusest välja, kui "tavalisel" on see pigem 200 ringis.
Eesti leivatootjate (vähemalt Leiburi) toodete koostis on kodulehelt leitav. Ei suutnud tuvastada taimeõli. Suhrut on jah - 100 g kohta ca 4 g (Ruks sari), see teeb viilu kohta ca 1 g. Vaevalt et see eriti tappev on, kui arvestada et teelusikatäies on ca 15 g suhkrut
Selline täisteratoode, kuhu lisatakse suhkrut, on tegelikult variserlik - sest kiudainete (mis tulevadki nendest "täisteradest") eesmärk on raskendada süsikute imendumist - et see siis liiga "raske" ei saaks, paneme sortsu kergesti imenduvat rafineeritud suhkrut juurde.
See "ainult 4g, aga teelusikatäies on..." on suht libe tee. Suhkru sisaldus on näiliselt väike, kuid kui teda sisaldub kõikjal, on päeva lõpuks ikkagi koos paras glükeemiline koormus. Sest lisaks leivaviilule on teda veel väheke salatis, supis, kotletis, morsis jne ning tegemist on ju mitte mingi raskesti omastatava loodusliku möksiga, vaid pesuehtsa valge suhkru või mis veel hullem - glükoosisiirupiga.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 12:16
Postitas Kapten Trumm
Siin teemas pisut eespool tõi oponent AMvA viite ühele artiklile, kus põhjendati rapsiõli paremust oliiviõli ees vähemate küllastunud rasvhapetega
Tegelikkuses on tänasel toidulaual omega-6 peamine allikas seesama armastatud omamaine rapsiõli ja selle näiliselt odava ja omega-3 silte kandva toote võiks küll toidulaualt eemaldada ja asendada "südamehaigusi tekitava" oliiviõliga, soovitavalt külmpressitu (neitsi-) või minimaalselt seguõliga. Jääkõlisid võiks aga vältida.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 12:49
Postitas Benjy
Seal ei olnud nagu väga sisu, pigem korrati Ancel Keys ajast pärit kolesterooliteooriat.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 12:53
Postitas AMvA
Pole mõtet postitada linke lühikokkuvõtetele, kus täisartikli lugemiseks tuleb see osta.
Vaevalt et sa isegi täisartiklit lugenud oled.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 12:57
Postitas AMvA
Kapten Trumm kirjutas:
Selline täisteratoode, kuhu lisatakse suhkrut, on tegelikult variserlik - sest kiudainete (mis tulevadki nendest "täisteradest") eesmärk on raskendada süsikute imendumist - et see siis liiga "raske" ei saaks, paneme sortsu kergesti imenduvat rafineeritud suhkrut juurde.
See "ainult 4g, aga teelusikatäies on..." on suht libe tee. Suhkru sisaldus on näiliselt väike, kuid kui teda sisaldub kõikjal, on päeva lõpuks ikkagi koos paras glükeemiline koormus. Sest lisaks leivaviilule on teda veel väheke salatis, supis, kotletis, morsis jne ning tegemist on ju mitte mingi raskesti omastatava loodusliku möksiga, vaid pesuehtsa valge suhkru või mis veel hullem - glükoosisiirupiga.
Oot, inimene sööb reeglina päevas paar viili leiba, sa tahad väita et see 2 g suhkrut on väga suure mõjuga? Arvestades suhet muude toitainetega.
Ja nende suhkrusuppide kohta tahaks küll sult KONKREETSET viidet. Ei pannud ei mu vanaema ega ema suhkrut supi sisse ja kui täna oma igapäevases lõunasöögikohas küsisin, kas nad panevad suhkrut suppi, siis vaadati mind nagu segast. Nüüd tood sa veel suhkrukotleti kah mängu, ole ikke normaalne.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 12:58
Postitas Benjy
AMvA kirjutas:
Pole mõtet postitada linke lühikokkuvõtetele, kus täisartikli lugemiseks tuleb see osta.
Vaevalt et sa isegi täisartiklit lugenud oled.
https://www.academia.edu/20177018/Induc ... atty_acids
https://thescienceofnutrition.files.wor ... ed-fat.pdf
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 13:27
Postitas Kapten Trumm
Ja nende suhkrusuppide kohta tahaks küll sult KONKREETSET viidet. Ei pannud ei mu vanaema ega ema suhkrut supi sisse ja kui täna oma igapäevases lõunasöögikohas küsisin, kas nad panevad suhkrut suppi, siis vaadati mind nagu segast. Nüüd tood sa veel suhkrukotleti kah mängu, ole ikke normaalne.
Ju siis valetati või oli tegu mingi erandiga.
Lisatud suhkrut sisaldavad praegu praktiliselt kõik poolfabrikaadid, sh supid.
Ei ole palju kasu, kui ei joo limonaadi, sest analoogsed suhkrukogused saadakse ka täiesti "soolasest" toidust.
Võtsin esimese ettejuhtuva purgisupi:
https://www.salvest.ee/tooted/supid/sal ... ors-530-g/
Toitumisalane teave 100 g kohta
energiasisaldus 120 kJ / 29 kcal
rasvad 1,2 g, millest küllastunud rasvhapped 0,5 g
süsivesikud 3,6 g, millest suhkrud 2,5 g
valgud 0,6 g
sool 0,7 g
Aga miks mitte ka keeduvorst:
https://rakverelk.ee/toode/lastevorst/
Või pasteet:
https://rakverelk.ee/toode/kupsetatud-m ... peekoniga/
Kotletid kah:
https://rakverelk.ee/toode/rakvere-pihvid/
Söögikohtades tehakse tänapäeval suppe kas samade tootjate suurtest purgisuppidest või supipõhjadest. Ja muudest pooltoodetest, sest aeg on raha.
Mida teeb vorsti, kotleti või supi sees suhkur, jääb ka mulle segaseks. Aga seda on lisatud toidu sisse praktiliselt kõikjal ja sellest pääsemiseks pole muud võimalust kui osta põhiained ja kokata ise. Olen õppinud isegi hakklihakotlette tegema ilma jahu ja riivsaiata - riivitud kaalika abil. Ja loomulikult suhkruta.
Ja eriti head kotletid saab ainult siis, kui osta liha ise (nt karbonaad) ja ajada see hakklihamasinast ise läbi, mitte osta mingi "Rakvere perehakkliha", kuhu sisse on hakitud tont teab milliseid ebasündsaid organeid ja jääkrasvasid (mul ajab hirmsasti röhitsema pärast). Lisaks suhkrule tasub muidugi ka muret tunda, misasjad on need "süsivesikud" seal kas tegemist pole näiteks lisatud sojajahuga. Rafineeritud jahude efekt veresuhkrule on analoogne suhkruga ja neid lisatakse lihatoodetesse eesmärgiga siduda tootesse võimalikult palju vett, sest vesi on raske (annab massi), aga ei maksa midagi.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 15 Aug, 2019 14:13
Postitas krizz
Muide olen kuulnud, et Läänemere merevesi on hädapärast isegi joodav. Mingi mereteadlane midagi sarnast kunagi kusagil väitis, et a'la arvestades ookeaniga on suht mage merevesi siin. See on muidugi ammu teada, et kariloomad on mereääres merevett joonud.
Kui pädev see väide ikkagi on? Soolase vee joomine teatavasti pole kasulik.