Kas N Liidus oli ka midagi head?
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Kullos (endine pioneeride palee, kui ma nüüd õieti 
mäletan) tahavad ühe klaveri ja ühe solfitunni eest saada 22 ja lähemas tulevikus 38 raha saada...Tuleb ilmselt ka enda töökoja tunnihinnet tõsta.

mäletan) tahavad ühe klaveri ja ühe solfitunni eest saada 22 ja lähemas tulevikus 38 raha saada...Tuleb ilmselt ka enda töökoja tunnihinnet tõsta.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...

Lastemuusikakoolis 8-14 rbl. kuus. Oli päris korralik raha tolle aja kohta.Lemet kirjutas:Kas keegi mäletab, kas ja kui, siis mitu raha maksis 70-ndate lõpus ja 80-ndate algul muusikakool. Muusikaõpetaja vist algkooli päevil klaverit õppida soovijate käest miskid kopikad kasseeris...
Just lugesin ka seda uudist, aga arvan, et tegu ikka leheneegri näpukaga, nädalas 3 eriala ja paar solfedžo tundi peaks ka eesti tugevama eelarvega perele katsumus olema. Ehk oli ikka kuu arvega tegu?Lemet kirjutas:Kullos (endine pioneeride palee, kui ma nüüd õieti
Ulan-Ude40, 75274

Ma käisin ka lastemuusikakoolis, õppisin viiulit, üldklaverit ja solfedzhot. Minu arust oli jah mingi sümboolne maks selle eest, võib-olla mõni rubla  kuus, kindlasti alla 10 . Et viinapudel maksis 4 rubla ja meie peres viina ei joodud, polnud see teab mis kulutus.Minu viiul, ühe saksa meistri käsitöö, maksnuks kindlasti palju-palju rohkem, kuid selle kinkis mulle onu , kel neid meistriviiuleid oli koguni 3 tükki. 
See, et nüüd tahetakse vanemailt saada 38 eurot üks klaveritund+ 1 solfedzho, on ikka paras põnts neile peredele, kes tahavad oma lapsi muusikaga tegelema panna. Minu mälu järgi oli meil 2 viiulitundi nädalas + 2 solfedzhot + 1 üldklaver. Kuipalju see õige kuus teeks praegu ?
Ma parem ei arvuta, teeb meele väga tusaseks.Laste haridus, sealhulgas ka huvialaringid jms, pole küll asi, kus ühiskond peaks karmi turumajandust rakendama

See, et nüüd tahetakse vanemailt saada 38 eurot üks klaveritund+ 1 solfedzho, on ikka paras põnts neile peredele, kes tahavad oma lapsi muusikaga tegelema panna. Minu mälu järgi oli meil 2 viiulitundi nädalas + 2 solfedzhot + 1 üldklaver. Kuipalju see õige kuus teeks praegu ?
Ma parem ei arvuta, teeb meele väga tusaseks.Laste haridus, sealhulgas ka huvialaringid jms, pole küll asi, kus ühiskond peaks karmi turumajandust rakendama
see on muidugi väga lahe, kuidas kellegi ebatäpsus või rumalus tõmbab sae kohe käima ja kõik muidugi lasevad selle saevingu saatel edasi. keegi algallikast ei viitsi järgi vaadata.
Kullos on siiski muusikaõpe 38 EUR üks kuu, mitte üks tund. Arvan et suhe palka on suht sama mis vene ajal.

Kullos on siiski muusikaõpe 38 EUR üks kuu, mitte üks tund. Arvan et suhe palka on suht sama mis vene ajal.
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.

Aga sa ära arva, vaid uuri järgi. Miinimumpalk oli nõukogude ajal 60 rubla(hiljem, 80-ndatel 70 rubla), kui mälu ei peta ja oli aastal 2012 290 eurot. Ja näiteks paljudes kohtades olid nii muusikakoolid kui ka kunstiringid osalejatele mäletamist mööda hoopiski tasuta. Ka ei mäleta ma teps mitte, et oleks Nõmme Pioneeride maja ringide eest mingit raha pidanud maksma, aga selle peale ma mürki võtta ei julgeks. Lihtsalt ei mäleta, et oleks maksnud. Huvitav, kas tänasel päeval leidub asutusi, kes oma töötajate lasteringid kinni maksvad?Arvan et suhe palka on suht sama mis vene ajal.

ma tõesti ei tea, kas muusikakool oli vene ajal tasuta või mitte (keegi siin varem kirjutas, et midagi ta ikka maksis).Lemet kirjutas:Aga sa ära arva, vaid uuri järgi. Miinimumpalk oli nõukogude ajal 60 rubla(hiljem, 80-ndatel 70 rubla), kui mälu ei peta ja oli aastal 2012 290 eurot. Ja näiteks paljudes kohtades olid nii muusikakoolid kui ka kunstiringid osalejatele mäletamist mööda hoopiski tasuta. Ka ei mäleta ma teps mitte, et oleks Nõmme Pioneeride maja ringide eest mingit raha pidanud maksma, aga selle peale ma mürki võtta ei julgeks. Lihtsalt ei mäleta, et oleks maksnud. Huvitav, kas tänasel päeval leidub asutusi, kes oma töötajate lasteringid kinni maksvad?Arvan et suhe palka on suht sama mis vene ajal.
Samas ei maksa seda vene aja ringide teemat ka üle ilustada. käisin ise kunagi mitte küll Pioneeride Palees vaid Noorte spetsialiseeritud Motokoolis (NSM), mis oli rikkam ja paremini varustatud kui Palee ja Tehnikute maja, sest allus miskitpidi ALMAVÜ-le. Septembris alustanud 30-st poisist öeldi kevadel 2-le, et teie saate tsiklid ja muud võivad niisama seal klubis edasi käia kui on soovi mutreid keerata. Ise otse kuskilt võistluskõlbliku tsiklit osta ei olnud võimalik. Ja need kaks õnnelikku, kes tsikli said, pidid nendesse ikka päris kõvasti oma vanemate raha sisse taguma, et nendega võistelda kõlbaks. Kindlasti kuskil maapiirkondade tehnikaklubides oli vast veidi lahedam.
Nüüdsel ajal on minu kunagised võidusõidukaaslased kõik ise isadeks saanud ja kõigil ka poisid sõidavad ilma mingite riigipoolsete toetuste. Ei ole neist keegi mingi räme rikkur, tavalised töötegijad kõik, aga tingimused on ikka oluliselt lahedamad asja harrastamiseks.
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.

hulgus kirjutas: Lastemuusikakoolis 8-14 rbl. kuus. Oli päris korralik raha tolle aja kohta.
Lemet kirjutas: Aga sa ära arva, vaid uuri järgi. Miinimumpalk oli nõukogude ajal 60 rubla(hiljem, 80-ndatel 70 rubla)
Paneme nüüd kaks asja kokku ja saame, et:
38 euri 290'st on 13,1% ning 8 rbl 60'st on 13,3%. Tuleb vist ikkagi tõdeda, et vähemasti siin välja käidud numbrite põhjal on suurusjärk on üsna sama. Mis sa arvad, Lemet?
- Kapten Trumm
 - Liige
 - Kontakt:

See muusikakool oli üks suur-suur erand siis nõuka ajal (millest järeldusi kogu süsteemi kohta teha on väär), et seal midagi taolist maksma pidi.
Mina käisin päris mitmes ringis-trennis (sh ühes tehnikaringis) ja pole kuskil midagi maksnud, ei rahas ega natuuras (tuli taolisi asju tollal ette).
Marati dressid ja Tartu tossud polnud kah eriti ülejõukäivad.
Täna on küse selles, et kõik tasuline ongi, kallimad ja odavamad, aga sellist üldiselt maksumaksja poolt ülalpeetavad kehalist/käenduslikku aktiviteeti sama hea kui ei eksisteeri. Kuigi võiks. Üks tulemus võib olla (võib, spekuleerin), et meil produtseeritaksegi suurt humanitaaride-haldusjuhtide massi, aga insenere-tehnikuid napib ja needki poolkõvade oskustega (noh, mis autoinsener sa ikka oled kui su kokkupuude autotehnikaga sai alguse alles TTÜ 4. kursa laborites).

Mina käisin päris mitmes ringis-trennis (sh ühes tehnikaringis) ja pole kuskil midagi maksnud, ei rahas ega natuuras (tuli taolisi asju tollal ette).
Marati dressid ja Tartu tossud polnud kah eriti ülejõukäivad.
Täna on küse selles, et kõik tasuline ongi, kallimad ja odavamad, aga sellist üldiselt maksumaksja poolt ülalpeetavad kehalist/käenduslikku aktiviteeti sama hea kui ei eksisteeri. Kuigi võiks. Üks tulemus võib olla (võib, spekuleerin), et meil produtseeritaksegi suurt humanitaaride-haldusjuhtide massi, aga insenere-tehnikuid napib ja needki poolkõvade oskustega (noh, mis autoinsener sa ikka oled kui su kokkupuude autotehnikaga sai alguse alles TTÜ 4. kursa laborites).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.

Arvan, et laste muusikakooli eest võeti tegelikult rohkem raha. Eestikeelses netis pole täheldamisi, venekeelses aga on mitmes kohas räägitud 16-17 rubla suurusest summast. Samas- Viimsi laste muusikakool oli hoopis tasuta... 
  Kunstikool samuti. Ja nagu mainitud- Pioneeride palee ringid??? Samuti ei võetud ujumis- ega kossutrennis mingit raha ega ka tennises. Läksid kohale, pandi nimi kirja, anti reket kätte ja marss-marss seina toksima. Ja sealt platsile. Jummalast tasuta...

Ma närin nii palju tähte veel juurde, et täna on miinimumpalk 320 eurot, mitte 290.vaoinas kirjutas:hulgus kirjutas: Lastemuusikakoolis 8-14 rbl. kuus. Oli päris korralik raha tolle aja kohta.Lemet kirjutas: Aga sa ära arva, vaid uuri järgi. Miinimumpalk oli nõukogude ajal 60 rubla(hiljem, 80-ndatel 70 rubla)
38 euri 290'st on 13,1% ning 8 rbl 60'st on 13,3%. Tuleb vist ikkagi tõdeda, et vähemasti siin välja käidud numbrite põhjal on suurusjärk on üsna sama. Mis sa arvad, Lemet?
- Kapten Trumm
 - Liige
 - Kontakt:

Tuletasin nüüd meelde - käidud sai ühes tehnikaringis ja kolmes trennis, kõige pikemalt 3 aastat järjest.Lemet kirjutas:Arvan, et laste muusikakooli eest võeti tegelikult rohkem raha. Eestikeelses netis pole täheldamisi, venekeelses aga on mitmes kohas räägitud 16-17 rubla suurusest summast. Samas- Viimsi laste muusikakool oli hoopis tasuta...Kunstikool samuti. Ja nagu mainitud- Pioneeride palee ringid??? Samuti ei võetud ujumis- ega kossutrennis mingit raha ega ka tennises. Läksid kohale, pandi nimi kirja, anti reket kätte ja marss-marss seina toksima. Ja sealt platsile. Jummalast tasuta...
Üheski tasusid ei olnud, tõsi - tehti küll üleskutseid, et kelle vanematel vedeleb tööl midagi, siis võiks tuua, aga üldiselt natuuras tõid üksikud.
Üldiselt sellised lihtsamad materjalid nagu alumiiniumplekk jne ei maksnud tollal midagi ja polnud ka mingi defitsiit (kõige metalli tassimine kokkuostu oli juba 80ndate lõpu pardaki probleem). Pioneeride maja ringi käsutuses olnud tööpingid olid tolle aja kohta täiesti tasemel (sellised tüüpsed vene tööpingid nagu tollal olid). Ka elementaarne spordivarustus nagu need kotikujulised Marati puuvillased dressid, vene/tartu jalatsid, korvpallid jne ei mäleta, et oleks defitsiit olnud (defitsiit oli juba sotsmaade spordivarustus).
Ise teema, et igasse ringi eestlasel polnud niiväga asja, nt mudellennuring oli traditsiooniliselt migrantide järeltulijate päralt ja ka umbvenekeelne.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.

Nõmme pioneeride maja oma oli mäletamist mööda 70-ndate keskel veel siiski eestikeelne.nt mudellennuring oli traditsiooniliselt migrantide järeltulijate päralt ja ka umbvenekeelne.

Kui tähele ei pannud, siis sai eraldi tähendatud, et aastal 2012 oli min. palk niipalju. Spetsomm tähenärijate tarbeksalban kirjutas:Ma närin nii palju tähte veel juurde, et täna on miinimumpalk 320 eurot, mitte 290.vaoinas kirjutas:hulgus kirjutas: Lastemuusikakoolis 8-14 rbl. kuus. Oli päris korralik raha tolle aja kohta.Lemet kirjutas: Aga sa ära arva, vaid uuri järgi. Miinimumpalk oli nõukogude ajal 60 rubla(hiljem, 80-ndatel 70 rubla)

70-ndatel oli hiinakas kaubandusvõrgus vabalt saada ja kossutrennis pidevalt käigus.

Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Madis Reivik, Majestic-12 [Bot] ja 4 külalist