Langeb ka viljakus nt, 25 aastaselt on kaks korda suurem võimalus naine rasedaks teha kui 55 aastaselt. Kui õnnestub rasedaks saada, siis raseduse katkemise tõenäosus 2 korda suurem 55 aastase mehega. Ja lõpuks lisandub siis väärarengute risiki kasv.2korda2 kirjutas: ↑23 Okt, 2025 15:59 2. Vanema vanusest sõltuvad riskid lapsele.
Kuigi ka isa vanuse kasvades teatud riskid kasvavad, siis on isa vanusest tulenev riski kasv kui ka riski esinemise tõenäosus kokku tüüpiliselt oluliselt madalamad kui ema puhul. Tüüpiline näide: Downi sündroom - 25a emal tõenäosus 1/1250st. 40+ vanuses 1/100 - kasv 12,5 KORDA (sündide puhul nii suurt sagedust ei esine, sest üpris varase diagnoosimise tõttu on võimalik selliseid rasedusi katkestada). Isade puhul olen leidnud kõige suurema kasvu riski <30 vs >50a - autismi tõenäosus kasvab 1,5-2 korda. Sedagi ühes uuringus. Teised uuringud on leidnud oluliselt väiksemaid kasvusid (28% vms).
Ja kui lükatakse esimese lapse saamist edasi siis teise lapse saamise tõenäosus kohe langeb.
Kas neid uuringuid jagada ka oleks? 90% tundub kudiagi palju tahaks täitsa metoodikat teada. Kui mu naine mind petab, ma annan sisse lahutuse, siis meie suhe lõppeb minu initsatiivil?