Nüüd olen mina lausa hämmingus ja pean mitu sammu tagasi võtma - kas see, et meil on lahingumasinaid missioonidele vaja on siis tõepoolest kuidagi üllatus või lausa (nagu ridade vahelt välja loen) "rahvavaenlaste ussitamine"? Täiesti uskumatu! Loomulikult on meil lahingumasinaid vaja ka selleks, et missioonidel käia, kuid see ei tee neid kasutamatuteks oma maa kaitsmisel. Või oled Sa tõepoolest seda meelt?
Ehk siis on arusaam, et soomusväge on vaja ja erinevus seisneb selles, et millest alustada. "Ametlik" liin ütleb, et alustada tuleb lahingumasinatest, sest need on kasutatavad laialdasemalt, kui tankid. Ja nüüd Sina järsku esitad seda kui mingisugust vandenõu ja riigikaitsevaenulikku tegevust. Olen täielikus segaduses. Ja oma väite tõestuseks esitad Sa väiteid, et vanad tankid on odavamad, kui uued lahingumasinad ning seetõttu saaks neid rohkem? Loomulikult on ja loomulikult saaks.
Vot vot, hakkamegi kohale jõudma. Tegelikult paistavad teema tagant juba mõnda aega välja missioonide kõrvad, kuhu on Pasi asemel toekamat masinat vaja.
Nüüd olen mina lausa hämmingus ja pean mitu sammu tagasi võtma - kas see, et meil on lahingumasinaid missioonidele vaja on siis tõepoolest kuidagi üllatus või lausa (nagu ridade vahelt välja loen) "rahvavaenlaste ussitamine"? Täiesti uskumatu! Loomulikult on meil lahingumasinaid vaja
ka selleks, et missioonidel käia, kuid see ei tee neid kasutamatuteks oma maa kaitsmisel. Või oled Sa tõepoolest seda meelt?
Jälle sa paned mulle sõnu suhu, mida ma öelnud pole.
Armees on oluline ka üks funktsioon (peale kõige muu) - võitlusvõime igal ajahetkel.
Päris nii ei saa ka alati asja ajada, et ühel perioodil ostame tiigri naha, teisel perioodil pooled küüned ja kolmandal tiigri möirgamise - ongi tiiger valmis.
Minumeelest saab selle soomusmanöövri loomise vaevalist rada kergendada (ja seda olulist, alahinnatud "võitlusvõime igal ajahetkel" funtsiooni täita) sellises järjekorras, et sel programmiperioodil soetada need tankid ära (mis soetushinnas pole nendest IFV-dest reaalselt kallimad) ja moodustada soomusüksus põhimõttel, et nt pataljon tanke + 2 pataljoni soomustransportööre. Vastasel juhul ei teki see võimekus mitte 2018-2022. aastaks, vaid alles kuskil 2030. aasta paiku. Jalaväe soomusliikurid on täna väiksem puudujääk kui selles komponendis tankide puudumine. Täpselt sama puudutab ka suurtükiväge - soetatakse mingitel n kaalutlustel löögijõu komponende, jättes peamise löögijõu ehk tankid ostmata. Ka meie idanaaber on tarvitanud ja tarvitab ka täna soomustransportööre koos tankidega. Ega ta täis mäng pole, aga minumeelest täiem kui jalaväe lahingumasinad ja liikursuurtükid ilma tankideta.* Järgmisel programmiperioodil soetada jalaväe lahingumasinad ja tõrjuda Pasid mõne jalaväebrigaadi varustusse.
Üks aga on sellel asjal veel - Euroopa laod tühjenevad varmalt nendest külma sõja aegsetest tankidest ja aastal 2022 võib kergesti tekkida seis, et tuleb osta uusi tanke, sest kasutatuid enam mõistlikult saada pole, samas neid Patria AMV või Stryker tüüpi masinaid võib poest osta täna, homme ülehomme - kui nendega missil käima asutakse, siis mingeid väsinud Mardereid vaevalt keegi ostab. Et osta uusi tanke tühine 40 tükki, vat siis võib need interneti 2-4 miljoni USD hinnanumbrid unustada, tuleb päris mitmega korrutada.
* - siin ei vastandata tankid vs muu, jutt on ainult selle "ründekompomendi" ülesehitusest.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.