17. leht 331-st

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 23 Nov, 2011 13:57
Postitas Kapten Trumm
Konservis (mis on steriliseeritud) üldreeglina keemiat ei ole, see säilib kinniselt ja ilma keemiata suurepäraselt. Probleem on selles, et autoklaavimine nõuab nii kõrget temperatuuri, et vitamiinid-asjad kipuvad lagunema (nt köögivilja konservides).

Säilitusaine on sees preservides (mis on üldiselt nõrgalt või pole üldse kuumutatud), nende säilitusaeg on konserviga võrreldes pisike. Vaatan, inimeses isukalt ostavad, vici heeringafilee (peenikeses kirjas terve Medelejev seal sees, et see säiliks). Säilitusaineid pandi preservidesse ja nõuka ajal (kaaliumsorbaat).

Muidu toidu säilitamisel tuntaksegi kahte kuumutusviisi - steriliseerimine ja pastöriseerimine. Kodused asjad on üldjuhul pastöriseeritud, välja arvatud herned, mis pastöriseerimisel ei säili. Liha ja kala konserve (mitte soolatud, marineeritud vms) on üldiselt kodus teha üsna tervise- ja eluohtlik trikk. Ise ma arvan, et mingi heeringas õlis konservina on tervisele ohutum kui need värsked, maitsvad, toitvad preservid.

Mida Eestis ei ostata teha (võrreldes lätlastega) on lihakonservid. Kurzuzeme lihakonservidega (kohtab nt Maximas) ei konkureeri isegi Rakvere. Samas käies Norras ei õnnestu konserve eriti kuskilt osta, sest seal vist sellist zanri ei tunta igapäevaelus. Vist meie rublaaja jääk. Samas ma arvan, et küll tuleb kord, kus konservid meite rahva näljahädast päästavad - harjumus neid süüa, toota ja ladustada.

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 23 Nov, 2011 21:34
Postitas vk1
Kapten Trumm kirjutas:Konservis (mis on steriliseeritud) üldreeglina keemiat ei ole, see säilib kinniselt ja ilma keemiata suurepäraselt. Probleem on selles, et autoklaavimine nõuab nii kõrget temperatuuri, et vitamiinid-asjad kipuvad lagunema (nt köögivilja konservides).

Säilitusaine on sees preservides (mis on üldiselt nõrgalt või pole üldse kuumutatud), nende säilitusaeg on konserviga võrreldes pisike. Vaatan, inimeses isukalt ostavad, vici heeringafilee (peenikeses kirjas terve Medelejev seal sees, et see säiliks). Säilitusaineid pandi preservidesse ja nõuka ajal (kaaliumsorbaat).

Muidu toidu säilitamisel tuntaksegi kahte kuumutusviisi - steriliseerimine ja pastöriseerimine. Kodused asjad on üldjuhul pastöriseeritud, välja arvatud herned, mis pastöriseerimisel ei säili. Liha ja kala konserve (mitte soolatud, marineeritud vms) on üldiselt kodus teha üsna tervise- ja eluohtlik trikk. Ise ma arvan, et mingi heeringas õlis konservina on tervisele ohutum kui need värsked, maitsvad, toitvad preservid.

Mida Eestis ei ostata teha (võrreldes lätlastega) on lihakonservid. Kurzuzeme lihakonservidega (kohtab nt Maximas) ei konkureeri isegi Rakvere. Samas käies Norras ei õnnestu konserve eriti kuskilt osta, sest seal vist sellist zanri ei tunta igapäevaelus. Vist meie rublaaja jääk. Samas ma arvan, et küll tuleb kord, kus konservid meite rahva näljahädast päästavad - harjumus neid süüa, toota ja ladustada.
tööasjus sõidan igapäevaselt mööda kahest eurolavast Kurland Foodi lihakonservidest, mis oma alustel üha rohkem kummi lähevad. kastid hakkavad juba vaikselt pallikese kuju võtma. loodetavasti partii viga, mitte süsteemi viga :D

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 23 Nov, 2011 23:31
Postitas Radist86
Kapten Trumm kirjutas:Liha ja kala konserve (mitte soolatud, marineeritud vms) on üldiselt kodus teha üsna tervise- ja eluohtlik trikk.
Ma teen just inimkatseid metssealihaga, mis sai märtsi alguses tavalistesse keeratava kaanega 0,5l purkidesse pandud. Kõigepealt suures potis kergelt läbi hautatud ja siis purkipandult pastöriseeritud. Õpetuse leidsin kusagilt jahimeeste foorumist. Neetult hea kukkus välja ja, nagu ühes reklaamis öeldi: "Seni on enesetunne hea." Sooja suve pidas keldris vastu ja ei ilmuta mingeid riknemise märke. Ainuke oht, et enne kui saan teada, kaua sedasi liha säilib, on keldris purkidest ainult helge mälestus. Pool siga saab ootamatult kähku otsa.
Kapten Trumm kirjutas:Samas ma arvan, et küll tuleb kord, kus konservid meite rahva näljahädast päästavad - harjumus neid süüa, toota ja ladustada.
Järjest süveneb tunne, et see aeg võib palju kiiremini tulla, kui oodatagi oskaks. Sellepärast soetangi kõiksugu varusid.

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 24 Nov, 2011 18:08
Postitas kalleb
tööasjus sõidan igapäevaselt mööda kahest eurolavast Kurland Foodi lihakonservidest, mis oma alustel üha rohkem kummi lähevad. kastid hakkavad juba vaikselt pallikese kuju võtma. loodetavasti partii viga, mitte süsteemi viga :D[/quote]

eks pressitakse lapikuks tagasi ja lähevad toidupanga ratsiooni

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 23 Juun, 2012 11:25
Postitas jaanpht
minu hautatud liha top:

1. Saksamaa toode http://www.kriisis.ee/allahindlus?id=47435 nii sea kui kalkuniliha on fantastiline, 100% liha, midagi muud. Kahju et ostsin vaid kaks kasti omal ajal, rohkem pole maximas neid näinud, küll aga soomes Lidl ketis pidi pidevalt müügis olema.
2. http://static2.nagi.ee/i/p/469/20/11730143744b56_o.jpg teine koht. 90%+ puhas veiseliha. Kuid toorelt süües on veidi verise soolaka kõrvalmaitsega, vaja termiliselt töödelda, siis see maitse kaob ära.

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 23 Juun, 2012 11:53
Postitas herman30
jaanpht kirjutas:minu hautatud liha top:

1. Saksamaa toode http://www.kriisis.ee/allahindlus?id=47435 nii sea kui kalkuniliha on fantastiline, 100% liha, midagi muud. Kahju et ostsin vaid kaks kasti omal ajal, rohkem pole maximas neid näinud, küll aga soomes Lidl ketis pidi pidevalt müügis olema.
Ma olen kodulinnas ostnut seda sealihakonservi Lidlist ja on küll tõesti hea maitsega. Kajuks ei mäleta kui palju maksis, natuge aeg on möötunud viimasest ostukorrast.

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 24 Juun, 2012 17:02
Postitas dannuuu
herman30 kirjutas:
jaanpht kirjutas:minu hautatud liha top:

1. Saksamaa toode http://www.kriisis.ee/allahindlus?id=47435 nii sea kui kalkuniliha on fantastiline, 100% liha, midagi muud. Kahju et ostsin vaid kaks kasti omal ajal, rohkem pole maximas neid näinud, küll aga soomes Lidl ketis pidi pidevalt müügis olema.
Ma olen kodulinnas ostnut seda sealihakonservi Lidlist ja on küll tõesti hea maitsega. Kajuks ei mäleta kui palju maksis, natuge aeg on möötunud viimasest ostukorrast.

Käisin täna huvipärast siis ka seda ostmas. Täitsa normaalne on. Ning hind oli 1.90 €

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 24 Juun, 2012 23:01
Postitas EOD
dannuuu kirjutas: Käisin täna huvipärast siis ka seda ostmas. Täitsa normaalne on. Ning hind oli 1.90 €
Anna siis teistele ka teada, kus head kraami müüdi. :wink:

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 25 Juun, 2012 11:58
Postitas dannuuu
EOD kirjutas:
dannuuu kirjutas: Käisin täna huvipärast siis ka seda ostmas. Täitsa normaalne on. Ning hind oli 1.90 €
Anna siis teistele ka teada, kus head kraami müüdi. :wink:


Elan samuti Soomes, ning Lidlist :)

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 25 Juun, 2012 13:49
Postitas Kapten Trumm
Tõeliselt suurepärased 525g lihakonservid on müügil Maxima poodides, Läti toode, mingi "Nostalgia" kaubamärgi all, vist seesama "Kurland" või asi.
Kui passida peale soodust, siis võib saada 1,69 (norm vist 2.35) purk, sealiha, loomaliha ja turisti eine on täitsa maitsvad ja ei aja pärast üles.
Sama kompanii sealiha tatraga ja sealiha hernestega pole jälle suuremad asjad.
Parimad sealihakonservid, mida süüa on õnnestunud (paremad ka kui Rakvere omad).

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 25 Juun, 2012 17:51
Postitas jaanpht
Läti Nostalgiat pole proovinud, küll aga näen poes pidevalt, lugesin koostist purgilt, kui õieti mäletan siis seal oli nahk, pekk, soojavalk nimekirjas sees, seega ei hakkanud ostma, heas tušonkas neid ingrediente ei tohi olla. Lähen poodi õhtul ja vaatan uuesti, see on alati letil olemas.

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 25 Juun, 2012 18:28
Postitas Kapten Trumm
Sojavalk ja nahk on sees nendes odavates Läti konservides, kus 240g karp on mingi 70-80 senti ja mis inimtoiduks ei sobi.

Kodus muud praegu pole kui see Nostalgia turisti eine, tsiteerin purgilt:
Koostis: sealiha vähemalt 64,9%, loomaliha 33.5%, sool max 2.5%, maitseained, E250 säilitusaine (vot see on paha). Ei mingit ersatsi, kõige ehedam "tushonka". 8)

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 25 Juun, 2012 19:36
Postitas jaanpht
käisin just maximas ära, sain targemaks:
hea "nostalgia" - http://nagi.ee/photos/jaanpht/20957689/ http://nagi.ee/photos/jaanpht/20957685/ 97.5% liha 1.79€ (hetkel mingi kampaania) kilohinnaks 3.40€, pole veel proovida jõudnud:)
halb "nostalgia" - http://www.kriisis.ee/ru/view_sale.php?id=565619

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 25 Juun, 2012 21:29
Postitas lant
Käisin kalal ja oli kaasas 2 konservi.Esimene oli mingi lihakonserv, kahjuks tootja ja nimetus enam ei meenu, igatahes oli maitsev.
Teine oli aga see "Frankpott" lihakonserv, mille just esimesena avasin ja esimesena ka maa sisse kaevasin peale esimest suutäit :evil:
Olen tavaliselt kõigesööja, aga see ületas ikka kõik piirid.Millest see koosneb, seda teab vist ainult vanajumal ise.
Olin eriti näljane, sai 17 km maha tallatud ja konservi avades sai siis sellise üllatuse.
Igatahes ei soovita ka kõige suuremale vihavaenlasele.

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 25 Juun, 2012 21:44
Postitas EOD
Pole küll lihakonservist juttu, kuid konservist ikka. :lol:
Rootsis õppides sai purgitoitu kaasa võetud. Et mitte lõunavaheajal pliidi kasutamise pärast võidu joosta, panin hommikul purgi elektriradikale ja lõunaks oli soe toit olemas. 8)
Kõik purgitoidud läksid ilusasti alla ja tegid meele rõõmsaks, kuid üks - "Päikeseline Paella" - rändas järve, kaladele. Kas needki sõid, ei tea.
Muidugi võis tegu olla praakpartiiga. :dont_know: