Kas N Liidus oli ka midagi head?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Sho »

Jepp. Ma olen ööloom.

Ning T-62 on õigus, maal pole võimalik sedasi elada, ainult linnas.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
allatah
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas allatah »

Pole küll päris teemasse, aga proovi ära, kui sinu arvates talus elades tuleb toit ise keldrisse ja sahvrisse. Põhiline ilma ühtegi senti kulutamata. Ära võta isiklikult - tüüpiline poliitiku ettekujutus ilmaelust.
Poliitikuks ma küll ennast ei loe ja maaelust ning kartuli elutsüklist mingisugune ettekujutus on ka olemas. Juhul, kui kirves ja saag on pärit veel kolhoosi aegadest ja kestavad veel aastaid võiks arvestada, et nende peale raha ei kulu.

Kuna ma elektriga ei küta, siis ei oska seda 30 eurost elektriarvet kommenteerida, aga et 3 euri mobiili ning 20 kommunaalide peale... Ehk on see summa suurema pere peale laiali jagatud? Või on õnnestunud tõesti kodaniku kaasfoorumlasel endale see paljuräägitud "ligi-nullenergia-maja/korter" hankida.

Kui ega see ei lähe üldsegi mitte teemasse ja kui moded peavad vajaikuks, siis tõstku see ümber või kustutagu.
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ignorantsi ja "vati" juurde üks looke eilsetest lehtedest:
http://www.epl.ee/news/arvamus/jurgen-l ... d=66793595

Paberlehes on rasvaselt välja toodud lõik "Väljarändajate hulgas on edu erandlik ja kui välismaale jäädaksegi, on kaotus selge" :shock: :shock: :shock:
Kuigi artiklis ka on hulk õigeid tõdemusi, nt see, et väljarände piiramiseks hõbekuuli ei ole" on kogu jutu läbiv mõte siiski kiidulaul ja "koalitsiooni poliitikale alternatiivi pole".
Aga mitte koalitsiooni või parteide teemal ei ole see loo point - sellised väljaütlemised on pigem ere näide liiga pikast elust igapäevamuredest eemal, kus tegelikult pole suudetud isegi teema sisusse süüvida. Palun seda mitte segi ajada erakoolidega, see on lihtsalt "vatist" laiemalt.

Ütlen ära, et ma ei propageeri väljarännet ja ei kavatse ka ise minna, kui just surm suu ees pole - olen selleks liiga patriootliku meelega vist.
Küll aga rääkides inimestega joonistub tiba teistsugune polt väljarändajate motiividest kui ainult üks edutu raha taga jooksmine nagu ministrihärra meile maalib.
Jätkusuutlik majanduskasv on kõik õige, ainult juba täna on palju märke sellest, et oleme maratoni rikaste hulka alustanud 10 km tempos ja 15 km paiku hakkab võhm välja minema.
Ja mis ise tähele olen inimesi kuulates pannud?
Jah, inimväärne sissetulek ja sotsiaalia, eriti töölise tasemel on kahtlemata mott nr 1. KUID point on nüüd selles mis järgneb:
-inimlikum suhtumine - seda on märkinud nt üks insener ja üks arst. Tutuvusringkonnas on üks arst, kes sai perearstiks kuskil väikeasulas. Ütles, et uskumatu suhtumine, kui siin olid sa majanduslikult efektiivses (ministri sõnad) suurhaiglas tehtud sisuliselt põrandalapiks, siis seal oled sa lugupeetud inimene, kelle vastuvõtul keegi naljalt häält ei tõsta.
-"väikeste mutrite" aupaklikum kohtlemine - seda märkis üks väike ehitusettevõtja, kes seni tegi oma 10 mehega allhanget Eestis ja ühel hetkel kolis oma firmaga Soome. Kui Eestis oli tavaline, et suured ehitusfirmad surusid alltöövõtjale peale 40 lk pika leppetrahvidest koosneva lepingu, mille täitmisega hea kui püksid jalga jäid, siis seal peatöövõtja sind ei koti ja kui töö korralik, siis peatöövõtja oma planeerimisvigu sinu kraesse ei kanaliseeri.
-elu on kuidagi paigas, rahulikum ja igapäevaeluga puudub meil tüüpiline ajude ****.
-tüüpiliselt mingist "ebaedust" ja "ebaõnnestumisest" ei räägi keegi, pigem iseloomustab juttu sõna "tekkis teine hingamine".

Kahjuks ühtegi taolist, palgast edasi tulevat asjaolu lp ministri jutust ei tule, kuigi jutt on kirjutatud viidates muuhulgas nt Jaan Puusaag'i (ehituskeemia ettevõtja) artiklile nädal varem, kus mees heidab ette seda, et Eestis jagub miljardeid betooni valamiseks, kuid ei jagu miljoneid inimeste jaoks. Aga inimesed, just inimesed ongi see, mis asja üle maratoni finishi lõpuks viivad, mitte europrojektide betoon, "kumud" ja tühi poliitretoorika.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Kuna ma elektriga ei küta, siis ei oska seda 30 eurost elektriarvet kommenteerida, aga et 3 euri mobiili ning 20 kommunaalide peale... Ehk on see summa suurema pere peale laiali jagatud? Või on õnnestunud tõesti kodaniku kaasfoorumlasel endale see paljuräägitud "ligi-nullenergia-maja/korter" hankida.
Internet kannatab ju kõike.
Arvestades, et enamik rahvastikus elab korterelamutes, kus ainuüksi ühetoalise korteri küttekulud talveperioodil võivad olla 1-1,5 MWh (1 MWh on 70-100 eurot) on taoline elamiskulu selgelt erand, mitte reegel. Teiseks on tüüpiliselt korrusmajal elekter, vesi ja küte nii pool igakuisest arvest, vanadel majadel moodustavad teise poole igasugu remondikulud, uutel kõikvõimalikud hoolduskulud (liftid, vent, elekter, koristusteenus jne). Teiseks perega söönuks saamine 300 vms taolise suurusklassi summast on kah selline....küsitav (10 eur päev). Peab ikka kõvasti kuivale tatrapudrule ja supile rõhuma ja väljas söömisest isegi päevaprae formaadis pole mõtet mõeldagi.

30 euro eest elektriga ei küta sa suurt midagi. Olen ühe taolise kohtuprotsessiga kursis, kus kodanik lõikas kortermajas kütte korterist välja ja väitis, et kütab oma kahetoalist korterit 300 kWh elektrienergiaga kuus ja maja küttearves ta osaleda ei soovi. Tegelikult toimus labane varastamine naabrite tagant, kus tema korter oli alaköetud ja põhiosa soojusenergiast tuli läbi korteri piirete naaberkorteritest (kelle küttearve mõistagi oli selle arvel suurem). Võeti kohtus TTÜ-st eksperthinnang ja päevakangelane maksis mis kolises oma "kokkuhoiu" kaaskannatajatele kinni kah.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
allatah
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas allatah »

Nõustun Trummiga, et seal Soomes või mujal on justnimelt see "teine hingamine". See ongi võibolla parim sõnastus, mida selle soome elu kohta olen seni kuulnud.
Ise arvan, et asi võib olla selles, et meil on siin alates aastast 1939 niivõrd palju nahka üle kõrvade tõmmatud, meile tünga tehtud, petetud, vägistatud, varastatud jne, et see on lihtsalt meie eluviisi muutnud.

Aga ega midagi, katsume igapäevaselt oma suhtumisega asja muuta.
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Muide eluasemekulude ja laiemalt EL abirahade teemal.
Ühest küljest me teenime vähe, kuid pole ka saladus, et kulutame palju. Näiteks ilma soojendamiseks.
Eesti kulutab miljardeid eurosid viaduktidele, "kumudele", kuid meetmed olemasoleva elamufondi korrastamiseks ja seeläbi eluasemekulude tõeliseks kärpimiseks on endiselt.....köhh köhh (kuigi peab tunnistama, et seal on asi mõnevõrra nihkunud). Soomes muide investeeriti peale 70ndate naftakriisi kenasti elamufondi energiatõhususse. Sestap räägivadki Soomes elavad inimesed, et polegi nagu enam vahet kommunaalkuludes (kuigi paljud asjad on Soomes kallimad).

10,20 ja 30% kaupa toetuste tilgutamine Kredexi kaudu võrreldes näiteks veemajandusse keskeltläbi 85% mineva toetusega on kui halb nali.
Tegelikkuses isegi see igal pool kättesaadavaks tehtud vesi ja kanalisatsioon ainult suurendab eluasemekulusid, sest aastakümneid tegemata töö ühe hoobiga tegemine kajastub kohe valusalt hindades. Samasugune halb nali on see totter elektriautode programm. Meie tõelised probleemid asuvad ikka nõuka-aegsetes hoonetes, aga kahjuks pole see nii seksikas kui sotsiaalministeeriumi logoga kummalised tolmuimeja moodi autokeste vägisi kinkimine.

Samas 85% toetusemääraga on veevarustuses ja isegi 50% toetusmääraga soojamajanduses on saavutatud olulist kvantitatiivset edasiminekut.
Minu prognoos on, et senikaua, kui elamufondile ei pakuta samaväärseid toetuspakette nt EL vahenditest, ei muutu meie kodukuludes suurt midagi.
Kui teha renoveerimistööd pangalaenust, siis isegi Kredexist 30% tagasi saades korteri kommunaalmaksed lähimad 15-20 aastat ei lange ikkagi, sest küttekulu asendab lihtsalt laenumakse.
Kenmartid ja sõbrad võivad kuitahes palju populismi produtseerida, aga tõde on, et poolteist aastat tagasi suure trummoplärinaga alanud kommunaalfirmade ahistamine pole hinna langemiseni kuskil viinud ja seda põhjusega, teenuse hindades ei ole lihtsalt selliseid ressursse, et sellest leevendust saada. Soojamajandus, mis annab suurema osa kodukuludest ning elektrimajandus olid juba varemgi konkurentsiameti kontrollida, aga vesi ja kanal pole kodukuludes lihtsalt määrava tähtsusega.

Seega kokkuvõtteks - kui tahetakse murrangut, tuleb jätta neljarahalised Tallinn-Tartu teed ehitamata ja investeerinda otseselt samade kodukulude langetusse. See on ka üks käegakatsutav meede, pidurdamaks väljarännet, palku me tõsta ei saa, küll aga saame kumude asemel enamike eestimaalaste kodudeks olevaid nõuka aja ehitusi kompleksselt soojustada (mis täna laenust tihti võimalik polegi) ja seeläbi vähendada inimeste kulusid. See ongi nii öelda investeerida inimestesse, elamiskulude tegelikku langetamisse abiraha suunamine on reaalne käegakatsutav samm, mida tahaks nt rahandusministri suust kuulda, mitte mingite pompöössete suurehituste pidev tegemine, mis pole tegelikult hädavajalikud. Absoluutselt midagi ei juhtu, kui jätame ERMi ja taolised pompöössused tegemata. Elamufondi korda saamine vähendab kahtlemata ka uuselamutesse kolimise tungi, mis tegelikult on ka rahvuslikku rikkuse väärkasutus - selmet investeerida uutesse skype'desse, investeerib eestlane uute eluasemesse, sest vana kipub kaela kukkuma, see aga ei loo suurt lisaväärtust, on tavapärane tarbimine, mida meil on niigi piisavalt.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Tegelikkuses isegi see igal pool kättesaadavaks tehtud vesi ja kanalisatsioon ainult suurendab eluasemekulusid,
Suurendab tõepoolest, sest kui enne maksis inimene vaid sissetuleva vee eest ja kanalisatsioon jooksis imbkaevu ning lampkasti käis tühjendamas fekaaliveok, mis kaks-kolm korda aastas võttis 25 eurikut korrast, siis peale kanalisatsiooni sissepanekut veearve tõusis topelt- maksta tuleb ka kasutatud vee ärajuhtimise eest. Mis paneb eriti vanema, s.o. pensioniealise seltskonna taas probleemitsema.

Mis aga puutub Tallinn-Tartu neljarealiseks ehitamisse, siis on vähemalt minu arust tegu jabura raharaiskamisega- peale reede ning pühapäeva õhtu ja vast ka esmaspäevase hommiku pole sel teel absoluutselt koormust, mis vajaks terves ulatuses nelja rida. OK, Koseni toimub pendelränne, aga edasi on tegu suurushullustusega. Küllaltki tiheda trassilliikujana olen aeg-ajalt igavusest loendanud vastutulnud sõidukeid tavapäevadel- numbriks on kuskil 200-260 autot. S.o. jämedalt auto 700 meetri peale. Ja see pole number miljardite matmiseks. Pigem kasutada mujal põhjamaades kasutamist leidnud valemit 2+1, mis võtaks kordades vähem raha ja aega ning oleks liiklusohutuse seisukohast igati probleeme lahendav.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Hommikul esines üks maanteeameti tegelane raadius, sealt jäi küll kõlama, et nii Peterburi kui Tartu maanteega "pannakse edasi" ja kõne all on ka Pärnu maantee laiendamine Ääsmäelt edasi. Viimasel lõigul sõidan üsna tihti ja seal puudub liikluskoormus, mis seda nõuaks, sest Ääsmäest edasi mingeid põllukülasid sama hea kui polegi.

Aga põhimõte on selles, et kui palka tõsta imenipiga ei saa, siis pole see kogu tõde, inimese heaolutase ei sõltu ainult palgatasemest, vaid ka sellest, mis jääb netopalgast hinges püsimise kulude mahaarvamise järel järgi. Arvan, et kui teha eluasemefondi energiatõhustuse täisprogramm ära nt 85% toetusmääraga, siis võib vabalt iga kuu jääda 100 eur rohkem järgi. See oleks nagu käegakatsutav tulemus juba.

Samas käib hirmus kisa ja trummi tagumine tulumaksumäära alandamise ümber, kus 1% tähendab keskmisest palgast iga kuu jämedalt 10 eurot...tohutu rikkus tekib tõepoolest :roll:
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Laiali jaotatud ei ole. Tavaline kortermaja, mis isegi pisut kallim pidada kui naabruse omad.
Elektriarve on nii suureks paisunud tänu arvutustehnikale (mitu 30" kuvarit ning arvutikasti pidevalt huugamas) ja vanale veeboilerile.
Talvel lisandub küte 30-100 euri kuus. Ehk siis selle aasta talve suurim kulu oli mul 230 euri kuus ning suvekuudel alla 130 euri, keskmiselt 174 euri.

Augusti kulud olid sellised:
- haldus ja hooldustasu - 15.91
- vesi ja kanalisatsioon - 3.77
- prügivedu - 1.96
Elekter - 37.44
Mobla 3.60
Toidule ning Eesti Lotole - 65.90
Kokku: 128.58

Mobla on 3 euri olnud juba mitmeid aastat, täpsemalt küll 3.60. Enne oli üle 5 euri. Ja selle kuutasu sees on 25 minutit tasuta kõneaega.

Aga minu point Trummi näitele vastates oli selline, et kui inimene on 10 aastat saanud 3000 euri kuus ning kulutanud sellest vaid 300, siis võib ta järgmised 90 aastat elada ka üldse ilma sissetulekuta.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Seda näidet tüüpilisena võtta ei saa. Küttekulu järgi on tegemist üsna väikese pinnaga (võimalik, et ühetoaline) ja vee tarbimise (õigemini kulu) järgi on veetarve 2 m3 kuus, mis vastab kokkuhoidlikule üksikule inimesele. Näiteks veekulu meie lastega peres, kus pidevalt käib pesumasin ja keegi mulistab veega on 10-14 m3 kuus. Ka on küsitav, kas keskmine tööl käiv inimene saab 60 euroga kuus ikka söönuks (2 euri päevas), selle saavutamiseks on kõvasti vaja sente lugeda, ise süüa teha ja maiustused unustada. 30-100 euri eest talvel soojust pole ka tüüpiline näide, kaugkütte soojus maksab praegu jämedalt 70 eur/MWh ja 1-toalise soojustamata korteri küttevajadus talvel on 1 megast alates.

Ei ütle, et oleks võimatu, kuid mitte käsitletav tüüpilise näitena.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

võimalik, et ühetoaline
Suurem ikka. Korteri tubade minimaalseks normaalarvuks loetakse pereliikmete arv + üks ühine (külaliste) tuba.

Ka on küsitav, kas keskmine tööl käiv inimene saab 60 euroga kuus ikka söönuks (2 euri päevas)
Mitte küsitav vaid võimatu. Kui inimene KÄIB tööl, siis peab ta maksma toitlustamiskohtade mitmekordseid juurdehindlusi. Lisaks veel transpordikulud ja muud sellised välistingimuste kulud. Kohe kindlasti ei saa 60 euroga hakkama.
Võimalik on see vaid kodus töötades ning supermarketi olemasolul kohe elukoha kõrval.

selle saavutamiseks on kõvasti vaja sente lugeda
Räägitakse ju, et rikas pole see, kes palju teenib, vaid see, kes vähe kulutab.

ise süüa teha ja maiustused unustada
Ise tehtud - hästi tehtud. Ja ma ei saa küll öelda, et ma end milleski piiraksin või maiustustest loobuksin. Isegi kvaliteedis ei tee mingeid järeleandmisi, mulle sobib ainult parim.

30-100 euri eest talvel soojust pole ka tüüpiline näide
Ümbritsevates sarnastes majades on see veelgi väiksem.

Ei ütle, et oleks võimatu, kuid mitte käsitletav tüüpilise näitena.
Võimalik ja mitte tüüpiline. Loomulikult.
Inimese intelligentsust näitab tema kohastumisvõime ümbritseva keskkonnaga, mitte üritamine olla tüüpiline ja mittekohanev.

Aga riigikoguja näite juurde tagasi tulles olen ma endiselt seda meelt, et kui "tüüpiline" inimene on 10 aastat saanud 3000 euri kuus ning kulutanud sellest vaid 300, siis võib ta järgmised 90 aastat elada ka üldse ilma sissetulekuta.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Sho kirjutas:...
selle saavutamiseks on kõvasti vaja sente lugeda
Räägitakse ju, et rikas pole see, kes palju teenib, vaid see, kes vähe kulutab...
Sellega seoses tuli meelde üks ameeriklaste ütlemine, mis kõlab nii:
"Ära karda suuri kulusid, karda väikseid tulusid."

Ma ei tea küll ühtegi inimest, kes oleks ennast rikkaks koonerdanud.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Ma ei tea küll ühtegi inimest, kes oleks ennast rikkaks koonerdanud.
Kah väga õige. Koonerdada ei maksa.
Mina räägin sellest, et kui sul on kulutada 7 euri näiteks kohvile, siis on mõistlikum osta purk kvaliteetseid Illy ubasid oma espressomasinale kui papitopsitäis vastikut pruuni löga kusagilt kioskist.
Tegelane5
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tegelane5 »

Kapten Trumm kirjutas:
Muideks see põlglik suhtumine "proledesse" ja muidu lihtsa töö tegijatesse on Eestis tükati lausa normiks saanud, tean üsna paljusid, kes töötavad Soomes ja enamvähem ühest suust, et üks põhjusi (palga järel) on inimlikum suhtumine, seal lihtsalt pole kombeks, et töölistele jääb palk maksmata, sest "aktsionäri" 7sele bemmile oli uut asendajat vaja. Või et keegi ei vahi sind kui pidalitõbist kui lükkad Prismas lappi? Muide, avalikkuses meil kaagutatakse tänagi üsna varmalt, et Soome mineku põhjus on justkui raha. Aga seal taga on ka muidki põhjuseid, millest väga rääkida ei taheta, valitsuse pressikal laiutatakse juba aastaid käsi, et "noh mis see Soome palkade vastu ikka teha saame". On siis täna kõik selleks tehtud, et siin oleks väiksema rahaga inimlik olla, sinu peale näpuga ei näidata ja võib tõesti täie õigusega lüüa rusikaga vastu rindu, et põhjus on ainult kõrgem palk?
Mina arvan, et asi on ikkagi nõukaaegses kinderstube's. Juba rublaaegses "TehnikajaTootmises" kurtis keegi et:"ettevõtte juht võiks Mersu või Audi asemel pigem tootmistehnikasse raha paigutada". Mind huvitab mida Nõukogude armees teeninud arvavad Kaur Kenderi "Iseseisvuspäevast". Selle järgi on meil praegu isegi enam-vähem vist.
[i]“It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it.” [/i]
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Andrei Hvostov "Laps on koer".
http://www.epl.ee/news/arvamus/andrei-h ... d=66798133
Üks parimaid lugusid ignorantse rahvastikupoliitika põhjuste kohta.
Banaalselt öeldes saavad pensionärid (pea) igal aastal pensionitõusu, kuid lapsed peavad pea igal aastal näppu imema põhusel, et pensionäre on Eestis 404 000, aga nt lastetoetuse saajaid 260 000 (arvud artiklist), pensionärid on agarad valijad, lapsevanemad aga kannatavad nende põrandalapina tarvitamist vaikides.

Hea kujundlik tsitaat:
/Ühes Tallinna kesklinna koolis oli kevadel järgmine juhtum. Kümnende klassi noored käisid kehalise kasvatuse tunnis Snelli tiigi ääres jooksmas. Pärast seda oli kogu klass peaaegu äraminestamise piiril. Paljudel lastel oli nii paha olla, et nad lubatigi koju paranema. Juhtunust ehmunud klassijuhataja hakkas uurima, et miks pidid lapsed läbima sellise kohutava maratoni. Selgus, et ei olnud maraton, oli 1 km jooksu. Kilomeeter, mis viis paljud noored kokkuvarisemise äärele. Ma olin noorena astmaatik ja endast ei räägi, aga minu terved klassikaaslased ei läinud kilomeetrise lippamise peale õieti higisekski./
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist