173. leht 323-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Dets, 2019 17:21
Postitas Fucs
Minu lemmikteema. :P
Lihatooted ja eriti vorstid.

Sai soetatud uudistoodet prooviks... ning pärast proovimist käisin ostsin juurde, sest Selverites praegu nn "tutvumishinnaga" saadaval.... :D ja julgen soovitada
http://maksjamoorits.ee/products/forte- ... itsuvorst/

Võtsin prooviks ka sama ettevõtte teise uudistoote
http://maksjamoorits.ee/suitsuvorst/
aga see pole midagi erilist... pigem kehvapoolne maitseelamus. Rohkem ei ostaks.

P.S. Turult on juba pikemat aega kadunud üks teine "Moskva" nimeline täissuitsuvorst, mis oli tõesti väga maitsev.
http://www.kriisis.ee/allahindlus?id=554034

Sellega oli juba siis kui seda veel toodeti (või toodetakse seda siiani ainult, et teistele turgudele?), selline jama, et poelettidelt sai seda väga harva.
Ma ei tea kuhu see toodang toona kadus ja saadeti, aga mina sain seda ainult "tänu tutvustele" juba siis.

Hakkasin otsima ja selgus, et meie suurim lihatööstus HK Scan Eesti ehk RLK ei tooda enam (ainult meie turule ?) nagu näha mitte ühtegi täissuitsu vorsti
https://rakverelk.ee/products/suitsuvorstid/


*

Leidsin ka paar vanemat teemakohast asja.

Reporteritund. Vorstide lihasisaldusest. Kaja Kärner 01.02.2012 (soovitan kuulata !)
(kuulamiseks vajutada "Esita")
http://bark.phon.ioc.ee/tsab/p/play?trans=1450

*

nn "ploomirasvast", mida meil topitakse keeduvorstidesse, sardellidesse ja viineritesse, hea kild...
Sajand-poolteist tagasi kasutati majapidamises ära kogu kärsslooma kehas leiduv rasv. Soolte ja neerude külge kinnitunud rasva kutsuti kõnepruugis ploomirasvaks ja seda tavaliselt toiduks eriti ei pruugitud. Küll aga leiti ploomirasvale kasutust saabaste ja vankrirataste määrdeainena, seda pruugiti erinevates ravisalvides ja seebi keetmisel. Hoopis suuremat rõhku pandi pekirasva kogumisele ja talletamisele.
https://lood.delfi.ee/omamaitse/tervis/ ... d=85148409

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Dets, 2019 18:44
Postitas Sho
Ma just oma kartulita kartulisalati jaoks ostsin seda Mooritsa Moskva täissuitsuvorsti. Maitsel pole viga, aga tükid seal sees on hiigelsuured ning vorst ise on pehmem kui täissuitsuvorst harjumuspäraselt olema peaks. Juba poes oli tunda, et pehmem kui sealsamas kôrval olnud samasugune Arke Moskva vorst.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Dets, 2019 22:30
Postitas Sho
Ei, see Mooritsa Moskva vorst ikka süüa ei sünni ning salatisse panna veelgi vähem.
Pritsib vett välja nagu vene sardell ning sisu koosneb samamoodi suurtest rupskitest ja kamarast nagu sardellgi.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 13 Jaan, 2020 18:49
Postitas Mudakoon
Toon ühe vanema video vaatamiseks .Külastasin pidajat härrat see nädalavahetus , kurb lugu.
https://menu.err.ee/654077/reinu-talus- ... nimekirjas
Kummalisel kombel ei peeta teist nahavärvi ja kultuuri viljelevat inimhinge ohuks vaid "rikastajaks". Toidulaua rikastaja on aga potentsiaalne OHT.....

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 15 Jaan, 2020 9:03
Postitas Jaanus2
Nutriate juurest suitsuvorsti juurde tagasi. Mul on selline tunne tekkinud mälestustele tuginedes, et meil praegu laiatarbena müüdav täissuitsuvorst on ühe astme võrra degradeeritud võrreldes nõukaaegsega ja peaks auastmelt olema tegelikult poolsuitsuvorst - on selline roosa ja pehme. Kui pakendist vabastada, natuke koorida ja mõneks ajaks külmikusse kuivama jätta, siis muutub üsnagi endise suitsuvorsti sarnaseks - tumepruuniks, kõvaks ja ka maitsvamaks. Selline subjektiivne arvamus.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 15 Jaan, 2020 17:08
Postitas Kapten Trumm
Nõuka ajal oli igasugu keemiat vähem saada - mitte ainult siin, vaid ka läänes.
See sundis rohkem kasutama ehedaid materjale ja võtteid.
Näiteks toona suitsumaitseainet ei tuntud - täissuitsuvorsti tuli ka piisavalt reaalselt suitsutada.
Kuna polnud taolisi keemiaid/oskusi, et toota kvaliteetsena tunduvat vorsti tapajäätmetest, siis tuli seda ikka lihast teha.

Üldiselt oli toona igasugu keemiat palju vähem - põhiliselt kasutati keemiast säilitusaineid. Naatriumnitritit näiteks. Või kaaliumsorbaati.

Kombe teha vorstitooteid madalakvaliteedilisest lihast, jäätmetest ja anda keemia abiga tootele enamvähem sulnis ilme tuli siiakanti enamasti koos lihatööstuste erastamisega välisomanikele. Eestlastest töötajad imestasid, et selline liha, mida vanasti "auh-auh" kutsuti, on nüüd viinerite tooraine.

Vesisus/veesisaldus on vorsti- ja singitoodete juures tavaliselt tootjal eesmärk omaette - see on odavaim viis suurendada toote kaalu. Kuna müüakse kaalu, siis rohkem vett - rohkem raha. Vee sidumiseks tootesse kasutatakse meetodeid, mis on parimal juhul küsitavad (sojajahu) või lausa tervisele ohtlikud (glükoosisiirup). Ohtlik seepärast, et taolist peidetud suhkrut on meil toidulaud täis ka keha glükeemiline koormus tohutu.

Ma jõulude eel otsisid sobivat suitsusinki. Rimi letis olevad tööstuse omad jäid minust puutumata - näiteks glükoosisiirupi sisalduse pärast. Valik langes natuke kallimale Rebaseonu suitsupeekonile, mille koostises oli vaid liha ja sool.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 15 Jaan, 2020 18:01
Postitas Fucs
Lisan praegused kommentaarid [nurksulgudesse]

Meenutuseks....
Gost 23670-79 ÜLDNÕUDED vorstitoodete toorainesisaldusele:

Vorstitoode. Kõrgem sort.

Kõrgema sordi veiseliha 46%
Poolrasvane sealiha 45% [Liha kokku 91% sellest 46% kõrgema sordi liha ja 45% 1 sordi liha]
Vesi 3%
Kanamunad 3%
Sool 2%
Naatriumnitrit 0,005%
Toidufosfaat 0,3%
Peenpipar 0,08%
Muskaatpähkel 0,06%


Vorstitoode. 1 sort.

1 sordi veiseliha 45%
Poolrasvane sealiha 35% [Liha kokku 80%, kõik 1 sordi liha]
Vesi 7%
Valgupreparaat 2%
Kanamunad 2%
Kartulitärklis 2%
Sool 2,5%
Naatriumnitrit 0,005%
Toidufosfaat 0,3%
Peenpipar 0,07%
Must pipar 0,1%
Küüslauk, värske 0,1%


Vorstitoode 2 sort.

1 sordi veiseliha 40%
Poolrasvane sealiha 10% [Liha kokku 50%, kõik 1 sordi liha]
Valgu-rasva emulsioon 20%
Vesi 8%
Sojapreparaadi vesilahus 16%
Kanamunad 2%
Sool 2,5%
Naatriumnitrit 0,005%
Toidufosfaat 0,3%
Peenpipar punane 0,07%
Must pipar 0,1%
Küüslauk, värske 0,1%
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... er#p494551

ANNO 2020...

Poolsuitsuvorstid

Rakvere poolsuitsuvorst

Koostisosad
sealiha (76%), [MIS sordi liha??]
seapekk, [Kui palju ?]
tärklis, [Kui palju ?]
vadakupulber (sh piim), [Kui palju ?]
toiduveri, [Kui palju ? Milleks?]
taimsed kiud, [Kui palju ? Milleks?]
suhkur,
sool,
lõhna- ja maitseained (sh suitsuaroom, sinep, seller, soja), [Suitsuaroom? Milleks? Soja?]
stabilisaatorid: E450, E452,
happesuse regulaatorid: E451, E575
pärmiekstrakt, [Milleks?]
antioksüdant: E316,
toiduvärv: E120, [Milleks??]
säilitusaine: E250.
https://rakverelk.ee/toode/rakvere-poolsuitsuvorst/

Poolsuitsuvorst Täpi, NÕO LIHAVÜRST

Koostis

Sealiha (54%), [Milline sort?]
veiseliha (22%), [Milline sort?]
sea süda, [Milleks?]
seakamar, [Milleks???]
nisujahu, [Kui palju?]
sool,
lõhna-ja maitseained, maitsetaimed, vürtsid,
happesuse regulator (trifosfaat),
stabilisaator (difosfaat),
maltodekstriin, [Maltodekstriin??? Milleks???]
glükoos, [Milleks???]
lõhna-ja maitsetugevdaja (naatriumvesinikglutamaat),
antioksüdant (naatriumisoaskorbaat),
seavalk,
toiduvärv (karmiin), [Milleks?]
säilitusaine (naatriumnitrit).
https://www.selver.ee/poolsuitsuvorst-t ... urst-135-g

Poolsuitsuvorst Tõmmu WÕRO

Koostisosad

sealiha 17% [Milline sort?]
kanalihamass 38%, [Ei kommenteeri]
seapekk, [Kui palju?]
vesi, [Kui palju?]
tärklis, [Kui palju?]
vadakuvalk, [Milleks? Kui palju?]
soja, [Milleks? Kui palju?]
maitse taimede ja vürtside segu sh sinep,
stabilisaatorid E450,E451,
glükoos, [Milleks? Kui palju?]
antioksüdant E301,
lihavalk,
dekstroos, [Milleks? Kui palju?]
verepulber, [Milleks? Kui palju?]
sool,
suhkur,
lõhna-ja maitsetugevdaja E621,
happesuse regulaator E575,
lõhna-ja maitseained,
toiduvärv E120, [Milleks?]
säilitusaine E250
https://www.prismamarket.ee/entry/pools ... 0562003144

Võtmesõnadeks: Toiduvärv (sest sitast tehtud asi ei näe enam söögikõlbulik välja), suitsupreparaat (sest suitsuahju pole vorstil enam asja ja kui ongi, siis korraks ainult), maltodekstriin-tärklis-nisujahu-soja-verepulber-veri-taimsed kiud-vadakupulber (täiteaineks liha asemel ja vee sidumiseks), lihabalk-seavalk-valgupreparaat-vadakuvalk (sest tooraine on nii sitt, et valku on selles vähe või olematul hulgal), seasüda-seakamar-jne (odav toore liha aseaineks ja täiteks), lõhna- ja maitsetugevdaja (sest lisaks olematule väljanägemisele poleks muidu ka mingit maitset)....


Täissuitsuvorstid.

Moskva täissuitsuvorst Rannarootsi

Koostisosad:

veiseliha (48%), [Mis sordi liha?]
sealiha (30%), [Mis sordi liha?]
seapekk,
sool,
lõssipulber (sh LAKTOOS), [Miks mitte piim ega piimapulber?]
SOJAVALK, [Milleks?]
glükoos, [Milleks?]
vürtsid,
stabilisaator (difosfaat),
antioksüdant (askorbiinhape (L-)),
lõhna- ja maitsetugevdaja (naatriumvesinikglutamaat),
lõhna- ja maitseained,
hemoglobiin, [Milleks?]
säilitusaine (naatriumnitrit)
https://rannarootsi.ee/tooted/suitsuvor ... uitsuvorst

Moskva täissuitsuvorst. Maks ja Moorits
"Ehtsa lepapuuga suitsutatud, klassikaline sea- ja veiselihast täissuitsuvorst"

Koostisosad:
sealiha (45%), [Millise sordi liha?]
veiseliha (34%), [Millise sordi liha?]
seapekk, [Kui palju?]
sool,
tärklis, [Milleks? Kui palju?]
sealihavalk, [Milleks?]
stabilisaatorid E450, E451;
dekstroos, [Milleks? kui palju?]
vürtside ja maitsetaimede segu (sh sinep),
happesuse regulaator E575,
pärmiekstrakt, [Milleks?]
antioksüdant E316,
lõhna- ja maitseained,
hemoglobiin, [Milleks?]
toiduvärv E160c, [Milleks?]
säilitusaine E250
http://maksjamoorits.ee/products/moskva ... orst-240g/

*****

Ja siis paar asja, kus koostis on enam-vähem "klassikaline", kuid jällegi - millise sordi liha on kasutatud, seda me ei tea !

EHE täissuitsuvorst. Rannarootsi.

Koostisosad:
sealiha (100 g toote valmistamiseks on kasutatud 155 g sealiha),
sool,
vürtsid,
säilitusaine (naatriumnitrit)
[Normaalsed koostisosad !]
https://rannarootsi.ee/tooted/suitsuvor ... uitsuvorst

Täissuitsuvorst Saaremaa, SAAREMAA LT

Koostis:

Veiseliha,
sealiha,
(100 g toote valmistamiseks on kasutatud veiseliha 78 g, sealiha 35,5 g.)
seapekk,
sool,
vürtsid (sh sinep),
maitsetaimed,
dekstroos, [MILLEKS KRT!?]
stabilisaatorid: E450, E451, E452;
happesuse regulaator: E575;
antioksüdandid: E316, E330;
lõhna- ja maitseained,
lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, [Milleks??? Viitab sellele, et toore on madalaimast klassist]
säilitusaine: E250.
https://www.selver.ee/taissuitsuvorst-s ... a-lt-220-g

ma rohkem ei viitsi...

:twisted: :lol:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 15 Jaan, 2020 18:19
Postitas Kapten Trumm
Suitsuaroom? Milleks? Soja?]
Seletan.
Suitsuaroomil on 2 põhjust: 1. suitsuahjude kütmine vajab energiat, kauem suitsetada - maksab rohkem 2. tervisekaitse kontrollib toodetes kantserogeenide sisaldust (bensopüreenid), naturaalsuitsuga on see tihtipeale paljuvõitu, lihtsam ja riskivabam on mingit "aroomi" panna ja vähem suitsetada.

Soja - seob väga hästi vett. Sojajahu lisamisel vorsti täidisesse on võimalik saada selle parem vee imamise võime ilma, et see muutuks ise nähtavalt vesiseks. Raskem täidis, rohkem kilosid, lisaraha poolmuidu.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 15 Jaan, 2020 18:55
Postitas Fucs
:D
Need on retoorilised küsimused.
Ei, MINA tean küll, miks nad seda Mendelejevi tabelit sinna tänapäeval topivad.
Küsimärk on neil taga rõhutamaks minu hämmingut ja seda, et üks tavaline ehe normaalne ja õige vorst ei vaja selliseid lisaaineid.

Edit:
Ja kui keegi ei tea, mis asi on maltodekstriin, siis...
https://www.biotheka.ee/maltodekstriin- ... kulgedest/

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Jaan, 2020 8:36
Postitas AMvA
Selle GOST-i siia kopeerimine on täiesti mõttetu, kui sisuliselt Lemmikvorsti (mis oli nõukaaegsetest keedusvorstidest parim IMHO) sai valdavalt tutvuse kaudu ja suitsuvorsti sai ainult tutvuse kaudu. Letis võis leida Ülemiste (mida kutsuti Ülemuste) ja mingit Stepivorsit, mis olid ainult rupskitest tehtud. Ja igasgused viinerid olid kah letialune kaup.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Jaan, 2020 10:25
Postitas Kapten Trumm
Rupskitest ei tehtud ühtegi inimtoiduks mõeldud vorsti.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Jaan, 2020 10:29
Postitas Fucs
1. Stepi vorst ei olnud rupskitest tehtud. Stepi vorst oli 1 sordi keeduvorst ja vastavuses GOST nõuetele 1.sordi vorstitoodete koostise kohta.

2. Ülemiste või "Ülemiste" keeduvorsti ei tehtud GOST nõuete järgi (sellist vorstitoodet GOST järgi polnud olemas) vaid ENSV OST järgi (sellest oli juba kusagil eelpool juttu).

3. Kõige "madalama kvaliteediga" GOST järgi valmistatud keeduvorst oli "Lihaleib" ja seda mitte kasutatud liha madala sordi tõttu vaid seetõttu, et seda valmistati haigete loomade lihast (vajas erinevat töötlemise- ja tootmisprotsessi)

3. Jah, suitsuvorst ning naturaalsooles viinerid olid läbi aja pidevalt defitsiit. Muudest keeduvorstidest rääkides tuleb täpsustada ajaperioodi, mida vaadelda.
1985-1986 ning 1988 vedasin ise muu kraami hulgas ka keeduvorste ETKVL kauplustesse. Vorsti oli siis alati saada, aga poodidesse saadetud kogused ei vastanud nõudlusele ja inimeste ostujõule. Vorstitooted olid kvaliteetne kaup ja nõudlus suur. Vorstitoodete hinnad olid odavad ja neid osteti suurtes kogustes. Väga suur osa toodangust läks venemaale, Leningradi linna ja oblastisse (Eesti lihatööstus oli määratud Leningradi ja Leningradi oblastit lihatoodetega varustama). Nõuka aja plaanimajanduse eripärad ei muuda aga toonaste lihatoodete koostist ja kvaliteeti.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Jaan, 2020 10:36
Postitas Kapten Trumm
Ja kui keegi ei tea, mis asi on maltodekstriin, siis...
Maakeeli - maisisiirup.
Analoogne eufemism on panna pakendile maitsetugevdaja asemel kirja "pärnaõieekstrakt" või "pärmiekstrakt".
See on otse öeldes kahjulike komponentide ilusam nimetamine, et inimene ei tajuks ohtu ja ostaks ikkagi.

Sama maisisiirup pidi olema (koos glükoosisiirupiga) leidnud tee ka meie õlletööstusesse, tasub uurida, mida ostate. Õlletootjad miskipärast oma toodete koostist pakendil eriti ei avalda.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Jaan, 2020 13:10
Postitas Sam Beaver
Kapten Trumm kirjutas:Sama maisisiirup pidi olema (koos glükoosisiirupiga) leidnud tee ka meie õlletööstusesse, tasub uurida, mida ostate. Õlletootjad miskipärast oma toodete koostist pakendil eriti ei avalda.
Mõni valitsuserakond võiks ju teha ka midagi head ja kehtestada Reinheitsgebot ka meie maal.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Jaan, 2020 13:20
Postitas Kapten Trumm
Maisisiirupi üks eufemisme on ka "glükoosi-fruktoosisiirup". :)
https://sobranna.postimees.ee/3656801/k ... da-valtida
Allikas pole kõige ilusam, aga asjatundja seletab.

Leidsin ka esimese patuse, Saku Karl Friedrich.
https://saku.ee/et/products/saku/karl-friedrich/
Koostisosad
vesi, odralinnased, oder, glükoosisiirup, karamelliseeritud odralinnased, humalad
von Rehbinder, kes asutas õlletootmise Sakus (kelle nime kannab toode ja kelle pilt on pakendil) keeraks seda kuuldes vist hauas ringi.