Minu avatariks ei ole ilmselgelt KP vintraud. Vabandust kui kommenteerin teemas,
milles ma muidu pealtvaataja olen. Kuid juba peale vaadates on näha, et KP meestel
on kohati raskusi tempos püsimise ja valmisolekuga. Õigemini KP mõnes mõttes
dikteeribki tegutsemise tempo, sest ta on ju üks põhiline jao tulejõu allikas ja
kogu jao trall tiirleb selle tulejõu realiseerimise ümber. Kohati teeb see tempo meele mõruks
See tuleneb asjaolust, et liikuvaks (jao) tegevuseks pole Eestis sobivaid kuulipildujaid.
Suuremad riigid kasutavad jalaväejaos reeglina väikese padruniga 7 kg kaaluklassi kergekuulipildujat, millega saab üks mees hakkama.
Meil kasutusel olevad täiskuulipildujad pole mõeldud tänapäeva jao relvana. Liiga rasked, kohmakad, kaprisssed. Nende relvade koht on nn relvajagu või tuletoetusjagu.
On üritatud ka kasutada MG-3 ühemeherelvana, see jällegi nõuab rohelt trenni ja harjutamist. Ainuke täiskuulipilduja, mis oleks kasutatav jao ühemehe KP-na on venelaste PKM, mis mingil põhjusel kah 7 kilo kaalub.
Selle seljakoti eesmärk, nii nagu mina aru saan, ei olegi mitte 500 kuuli korraga välja lasta.
Selleks piisab tegelikult ka 100-200-sest kassetist KP küljes ja korraliku kandekäepideme tekitamisest (MG-le).
Tehniliselt on see muidugi tiba keeruline, sest erinevalt PKM-ist sülitavad meie KP-d kestasid relva alla, mis tähendab, et see raske kassett peab olema relva vasakul küljel.
See hakkab tulistamisel vedama relva ühele poole ja segab relva rihmaga kaelas kandmist paremakäelisel (kast jääb vastu kõhtu).
Kogu häda algab sellest, et relvade kontseptsioon on ebasobiv ehk meie kasutus ei vasta relvale ja see lehvivate padrunilintidega söösta-kata (nagu võitlejad kirjutavad, praktikas tähendab, et jagu ootab KP järgi) on lihtsalt relva kasutus rollis, milleks ta pole loodud. See 50ne kassetike, mis kaasas on relvaga, on vaid "patrulltegevuseks"- st esimeseks kontaktiks ja edasi pannakse lint ikkagi sisse.
Vintraua vahetamise vajadus peale suurt paugutamist on ka ilmselge, aga jutt käib praegu ranitsast ning
sellest mida me muuta saame.
Võibolla segaselt sai väljendatud, aga 500-liste koguste juures pole nende seljas kandmisel erilist pointi, sest praktilist laskekiirust hakkab piirama ikkagi vintraudade vahetamine ja vajadus neid ka jahutada. Kui enne kohmitses abi lintidega, siis nüüd hakkab kohmitsema tuliste vintraudadega. Sinimägedes käinud mehed meenutasid, et MG-42l pidi viis vintrauda olema, et pidevalt lasta. Usun, et praktiline lasketempo mõttes on optimaalne see, mis venelastel on PKM-i juures ära leiutatud, eelkõige kasseti suurus. Et kassett koos relvaga meest ei tapa, peab relv olema kerge. Et kassett tarvitamist ei segaks, peab ta olema relva all, mitte külje peal. Lõpmata tasakaalu seadus.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.