Küsimus pole selles, kas kolonnisõda taktikaliselt on soodsate asjaolude kokkulangemisel teostatav. Kindlasti on, samuti on see õppuste käigus teostatav. Ma ei usu, et keegi siin selles kahtleks.
Küsimus on selles, kas kolonnisõda oleks teostatav peamise kaitsestrateegiana vene - eesti sõja korral?
Mina ei usu, et oleks. Kui jätta kõrvale kõik otsesed sõjalised põhjused, on see täiesti teostamatu poliitiliselt. Mida Trumm lihtsalt ignoreerib. Kui see on poliitiliselt teostamatu on ta ka sõjaliselt teostamatu.
Ma olen korduvalt kirjeldanud mida kolonnisõda st vähemalt lõuna ja ja ida eesti hülgamist endaga poliitiliselt kaasa tooks, selle tulemuseks oleks laialdane paanika ning juhtimise kadumine minimaalselt, reaalselt aga sõjalise vastupanu kokkukukkumine üsna ruttu.
Kapten Trumm kirjutas: ↑19 Mär, 2024 10:27
Misasi segab selle rohkearvulise teedevõrgu ääres tegemast sama, mida Soome plaanib teha? Kui vastast mitte enneaegselt seisata, siis ei lähe ta nendele väikestele teedele, vaid üritab kiiresti edeneda mööda suuri teid. Sama rohkearvuline teedevõrk muudab maa-ala kaitse jätkusuutmatuks nagunii, sest sul pole piisavalt vägesid, vältimaks kaitseliinil olevate vägede ümberhaaramist - ainus toimiv lahendus seal piirkonnas oleks loovutada veerand Eestit ning seada pidav kaitse sisse Väike-Emajõe-Võrtsjärve-Suur-Emajõe joonel.
Proovime kaudtule ja õhulöökidega peatada ning saadame tankid ning soomuse läbitunginud vaenlase riismeid ülemanööverdama. Muidugi veel umbes 250K sõdurit ka veel, kes peavad tagurliku rindesõda. See on, kuidas Soome üritaks. Noh, kaudtuld meil vähe, ning lennukeid ja tanke pole üldse ... muidu jah võiks "nagu meil soomes tehakse".
Ma ei saa aru, mis puudulikust vägede jutust sa räägid - meil on ligi 100K inimest kes kaitseväes käinud ning kuuluvad reservi + osaliselt veel KL + plaanitav 600 + punkrite võrgustik. Tõesti neist ei piisa, et vähemalt esialgu tõmmata rindejoon?
Samuti läbitunginud vaenlase üksuseid saab ju ülima efektiivsusega hävitada metsavahel, kui nad ümberhaarata proovivad. Või on kolonnisõda ainult siis efektiivne, kui anname ühegi pauguta enamiku eestit käest ära?