Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
diesel
Liige
Postitusi: 922
Liitunud: 20 Jaan, 2011 20:47
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas diesel »

lõuna pagarid teevad õlleleiba. koostisosad on: rukkilinnasejahu, joogivesi, rukkijahu.
ma pole ostnud ega proovinud, aga äkki see sünniks niisama ka süüa?

ja lehmaleivaga oli meite kandis nõnna, et lavka käis korra nädalas. vormileibu polnd, olid pätsid. kui oli 12 kopkast, siis vanaisa võttis kaks kartulikoti täit. kui 14 kopkast, siis kaks poekoti täit ja kui 16 kopkast, siis mõned pätsid. maitses lehmale, maitses teistele elukatele ja maitses omale ka.

edit: pagan, nüüd märkasin, et seal õlleleival ikka suhkur sees.
Leo
Liige
Postitusi: 3465
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Leo »

Uh, mul on jälle paar nädalat tõsist vaidlust vahele jäänud :oops:

Soome Iltalehti kirjutab, milline võiks olla 1 inimese toidukomplekt 72 tunniks, vist ei ole vaja tõlkida? Panen siia ja lisaks tsiviilkaitseteemale, sest sobib mõlemasse

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a741 ... d619394745

Marttaliiton ehdotus yhden aikuisen 72 tunnin kotivaraksi
Vettä, juomia kuusi litraa
Vihanneksia ja juureksia 600 g
Hedelmiä ja marjoja 400 g
Perunaa 200 g
Pastaa tai viljalisäkettä 200 g
Leipää ja viljatuotteita 550 g
Maitoa, piimää, jogurttia ja viiliä tai vastaavia kasvivalmisteita yksi litra
Juustoa 60 g
Kalaa, munaa, lihaa, kasviproteiinia 400 g
Öljyä/rasvoja 150 g
Kuivattuja hedelmiä 100 g
Pähkinöitä/siemeniä 90 g
Makeisia/suklaata 100 g
Sokeria, hunajaa 100 g

Siis veel sellest laktoosi-intolerantsist. Kohalike % on püsinud sisuliselt samana, väljamaalt on juurde toodud neid hädalisi ja kui selliste toodete müük on hea äri, muidugi tehakse. Muide, hiljuti loobusin kohalikus eksootikapoes müüdavatest Eesti Laktoosivaba kohupiima kilevorstidest, lapsed said aru, et maitse imelik. Tavaline Prisma 150 gr Eesti kohupiim ehk maitorahka ja smetana ehk hapukoor kõlbavad. Tegelikult kui normaalse seedimisega inimene vahel eilat sööb, ei juhtu midagi, pika-ajaliste inimkatsetega pole kursis. Teadlased väidavad, et 17% soomlasi kannatavad sellepärast, samas eestlasi on vähemalt poole rohkem, kui mitte topelt, kogu maailma täiskasvanutest 75%. Vanad naised räägivad, et probleem on suuresti pärilik ja peamiselt nendel tittedel, kellel vanematel see häda ja titt ise tissi pealt liiga vara maha võetakse ja igasugu poekraami täis topitakse. Selline jama soodustab ka muid terviseprobleeme. Tegelt on talumatusel ja talumatusel vahe, osal hakkab jämesool päramootori häält tegema juba lehma pildi nägemisest, teised kannatavad edukalt koort piima peale, vahel vaniljejäätist jne, see on individiaalne ja inimene ise teab. Vanasti lihtsalt intolerantsi põdeja hoidus piimatoodetest ja sai oma toitained mujalt, siis hakkas neid laktoosivabasid tulema ja samal ajal kõva reklaam kõrvale piimatoodete kasulikkusest. Tegelikult on see kasulikkus ja vajalikkus vägagi vaieldavad, enamik 7 miljardist saab ilma hakkama enamik elust. Siis hakkasid tekkima igasugu moesöödikud ja inimkatsete tegijad, kes mingi tunde põhjal ei tahtinud midagi süüa. Koolikokad teavad rääkida, et seina peal on pikk nimekiri erimenüüdest, neist mõni üksik on eluohtliku allergiaga või mingi uuringute ja diagnoosiga tõestatud talumatus. Lihtsalt laps ei suvatse midagi süüa ja kooli juhtkond ei viitsi vanematega maadelda, toit tuleb nagunii suurköögist ja seal pole probleem mingi osa eraldi vaaritada ühes suuremas potis, portsjoni hinda see eriti ei kõiguta.

Algkoolis ja põhikoolis loetakse lastele tervislikke eluviise k.a. toitumist ja põhikoolis on valikuline aine köksä, ehk mingi kokandus, kus ise teevad ja söövad, ei ole oksendamas näinud :scratch: Koolitoit ei meeldi kellelegi, sest see ei maitse ja näeb välja mingi pudru, kui lapsed ei märka menüüd lugeda, siis ei oska kodus mälu ja maitse järgi öeldagi, mis lõunaks oli :dont_know: Ametlikult on seal piisavalt vajalikke toiduaineid, mis peaks siis moodustama veerandi või isegi kolmandiku päeva toidunormist. Probleem on selles, et paljud kermapersed nokivad toitu nii koolis kui kodus ja siis kompenseerivad energiapuudust limpsi, krõpsu ja kommiga, mõned eriti tublid saavad ööpäeva vedelikunormist enamiku energiajoogist, mul on selliseid tulevikulootuseid vastuvõtul käinud, et kuulad nagu ständuppi ja ei tea kas nutta või naerda nende toidupäevikute peale.

Palun vabandust, aga kohalikud ei osta nädala toitusid peamiselt sörkjooksuga ABC 24/7 bensujaama poest, sest seal on valik väike ja kilo hind kõrge, vaid käivad kord-paar nädalas autoga Citymarketis, Prismas või Lidlis ning siis vahel harva sörkjooksuga K või S-marketis kui leib kodus kõvaks läheb. Toidupoes tasub natuke aega võtta ja endale selgeks teha, mis maitseb ja koosneb normaalsetest algainetest, tihti need kõige odavamad toidud ongi kõige paremad. Soolasega liialdamine tähendab, et inimene ajab endale ülemäära vett sisse ja siis kui ei liiguta ka, ongi paistes, süda ja neerud püüavad seda vaala käimas hoida ja vererõhk on kõrge. Kui nüüd muudatusi teha ja paremini süüa ning lihaseid pingutada, läheb kõigepealt vesi välja ja siis hakkab lihas kasvama. Kogenumad arstid räägivad väikeste rõhuvahedega, et mõõdukus on tähtis. Esiteks peab olema normaalne päevarütm, mis sisaldab söömist, liigutamist ja puhkamist ning negatiivne stress tuleb ka alla saada sedamoodi elades ja kui midagi sellest pühast kolmainsusest ei ole paigas, siis lühikest aega ei tee midagi, kuid pikemalt on voivoi.

Paljud täiskasvanud ja tihti ka nende lapsed on ennast lihtsalt haigeks söönud, joonud ja logelenud ning muidugi on kergem terkkarist diagnoosi ja retsepti paluda kui ise väiksem taldrik võtta ja diivanil elamise asemel natukene võdistada seda pekki või lahjat keret. Uue aja ilming on kõhnad paksud vms, sisuliselt normkaalus või isegi alakaalus siskonmakkarad, kelle toonus on nagu süldil ja lahkamisel ei leita lihaseid üles. Kusjuures ei tohi kritiseerida pakse või kõhnu, sest lödidel läheb meel pahaks ja nad on nii kehapositiivsed :rip:
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

oliver kirjutas:86 aastal umbes oli lavkaautol kongiga käru järel justnimelt lehmaleiva pärast, mutikesed ostsid seda ikka nii 20-30 pätsi korraga. Ega tal midagi häda polnud, polnud nii magus ja ilma seemneteta. Tänasel päeval ilmselt seda ainult võtakski...
Kas see lehmaleib mitte seesama patent polnud, mis Venemaal oli tuntud nimede all "vangileib " või "blokadnikute oma" (viitega Leningradi blokaadile): Vene kroonus välimuselt sellist igatahes serveeriti ja kõrvalnähtudena kutsus ta esile selliseid kõrvetisi nagu oleks akuhapet lonksanud.
Võimalik , et Eestis küpsetati taigen paremini läbi kuid sellegipoolest - minu mäletamist mööda ta süüa kõlbas kuid hirmus palju koorevõid läks alati ühes. Borodino leib, kus siis suhkur või melass sees, oli magusam ja seda polnud vaja tuunida.
Neil mutikestel kes ise leiba tegid oli igal oma firmasaladus ja "magushapu" tainas oli alati hinnas. See kroonuleib liigitus pigem kategooriasse "tulihapu" ja oleks nende käest disklahvi saanud.

Igatahes - kui kuskilt mujalt sellist delikatess ei leia, siis küll tsoonis välja jagatakse kui teiselpool Komarovka joont kinni kukkuda :)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42780
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Järjekordne väga huvitav artikkel Tiiu Liebertilt: https://tervis.postimees.ee/6906581/toi ... 1577723337

Üks väheseid sagedasi kirjutajaid, kes tegelikult ka teab, millest kirjutab.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16610
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Õnnestus saada degusteerimiseks SIGWAR täissuitsuvorsti "Moskva"
https://www.facebook.com/19207485748996 ... 489245365/
Väga hea! Klassikaline "vana kooli suitsuvorst". Nii lõhn, konsistents kui maitse.
Kuigi on suurte pekitükkidega ("Moskva" vorstis peavadki olema), siis seda sõi ja kiitis isegi kallis abikaasa, kes muidu pekitükkidega rikastatud vorsti ei pane suu sissegi.

http://www.sigwar.ee/lihatoostus/taissuitsuvorstid/

Degusteeritud vorst tekitas nüüd tõsise huvi ka teiste Sigwar vorstitoodete kohta.
On`s kellelgi kogemusi jagada?
gorilla
Liige
Postitusi: 786
Liitunud: 29 Veebr, 2012 18:47
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas gorilla »

Sigwar sardellid on väga head. Ostan alati kui mingis suunas poest mööda sõidan, hea roolis nosida.

Pood on neil suts enne Jõhvit, linnast minnes paremat kätt..

Linn on ikka õige linn, mere kaldal ja paljude tornidega... :D
-he not to go to war, she not to go to a dance.
Kasutaja avatar
Che Latino
Liige
Postitusi: 650
Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Che Latino »

Lasnamäel ka Sigwari pood: http://wikimapia.org/#lang=en&lat=59.44 ... 15&m=w&v=2
Igasugu erinevaid vorste on neil. Kõige kallim täissuitsu- oli vist 19€/kg kanti.
Ühtelugu räägin ühte lugu...
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4831
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Koduleht paljastab tallinnlastele vaid Nõmme turu müügikoha.
Kasutaja avatar
Che Latino
Liige
Postitusi: 650
Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Che Latino »

... aga mitte ainult: http://www.sigwar.ee/sigwar-ou/muugikohad/


"ja kevadest 2017 on Sigwar Lasnamäe Minimarketis Linnamäe tee 17/19 (E-R 9.00-19.00 L 9.00-18.00 P 10.00-17.00)"
Ühtelugu räägin ühte lugu...
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5552
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

Et kriisi mitte raisku lasta, hakkasin kriisivarude hävitamisega vaikselt pihta. Esimeseks "ohvriks" Frank Pott'i Turistieine (завтрак из туриста).


Omaduste kohta ütlen, et vanasti oli see konserv hoopis midagi muud. Ei olnud porgandit, ei olnud nii palju rasva, ei olnud nii pudiks hakitud. Mingid tumedad tükid sees - meenutab natuke kurikuulsat Stepivorsti :D. Soolasevõitu ja kipub kergelt kõrvetisi tekitama, aga võileiva peal kõige hullem ei olegi, ainult alla tuleb millegagi korralikult loputada.
Manused
DSCN3833.JPG
DSCN3831.JPG
DSCN3830.JPG
Viimati muutis Manurhin, 14 Mär, 2020 17:15, muudetud 1 kord kokku.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
vtl
Liige
Postitusi: 1334
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vtl »

Manurhin kirjutas:Et kriisi mitte raisku lasta, hakkasin kriisivarude hävitamisega vaikselt pihta. Esimeseks "ohvriks" Frank Pott'i Turistieine (завтрак из туриста).

Omaduste kohta ütlen, et vanasti oli see konserv hoopis midagi muud. Ei olnud porgandit, ei olnud nii palju rasva, ei olnud nii pudiks hakitud. Mingid tumedad tükid sees - meenutab natuke kurikuulsat Stepivorsti :D. Soolasevõitu ja kipub kergelt kõrvetisi tekitama, aga võileiva peal kõige hullem ei olegi, ainult alla tuleb millegagi korralikult loputada.
Sinu pildil ei ole nähtavad, kontrolli üle!

Turistieinet on vähemalt kolm-neti eri tootjate versiooni. Frank Pott-i sildiga oli neist kõige viletsama koostisega - meenutas subproduktidest kokkukeedetud rasvast ollust ligases puljongis-kallerdises.

Edit: ongi nii!
Frank Pott-i tootja (Rannarootsi) veebileht ütlebki, et koostises on sealiha 16%, vesi, kanalihamass, seasüda, seapekk, veiseliha 6%, porgand...

Samas Rannarootsi enda sildiga Turistieine on oluliselt kvaliteetsema koostisega: Sealiha 45%, veiseliha 10%, seasüda, porgand...
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5552
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

vtl kirjutas: Sinu pildil ei ole nähtavad, kontrolli üle!
Huvitav. Mina ise näen küll. Samas ei ole minule paljude teiste pildid nähtavad. Panen nad siis attachmendiga (läheb hetk aega).
Üks veel, mis eelmisesse postitusse ei mahtunud:
Manused
DSCN3835.JPG
Viimati muutis Manurhin, 14 Mär, 2020 17:19, muudetud 1 kord kokku.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42780
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Muidugi näed, sest sina oled sinna sisse loginud...
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5552
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

Kriku kirjutas:Muidugi näed, sest sina oled sinna sisse loginud...
Sel teemal on mul mitmeid küsimusi, aga jätkaks vast õiges kohas: http://militaar.net/phpBB2/viewtopic.ph ... 77#p610677
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3505
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Dr.Sci »

Manurhin kirjutas:
vtl kirjutas: Sinu pildil ei ole nähtavad, kontrolli üle!
Huvitav. Mina ise näen küll. Samas ei ole minule paljude teiste pildid nähtavad. Panen nad siis attachmendiga (läheb hetk aega).
Üks veel, mis eelmisesse postitusse ei mahtunud:
Lugedes pildil oleva konservi koostist olen nõus 2 nädalat vabatahtlikult nälgima
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline