Vana auto puhul on küsimus korrashoiustandardis, see lohiseb tegelikult äärmusest äärmusse ja kulud erinevad kordades.
Mul on isiklik auto kesksuur universaal ja selle korrashoiustandard on mul sama, mis liisingu tööautol, mis 4a vana.
Võib muidugi viriseda, et kas vaja on üle 200 hobujõulist mootorit näiteks, kuigi tsekikausta sirvides pole seal ainsati tööd, mis oleks sellest näidust tingitud.
Antud auto 140 hobujõulise baasmudeli samada pulgad on sama hinnaga, sest jupid on samad ja töö kah.
Auto vanus on 12 aastat ja läbisõit ca 300 000 km, täis teenindusajalugu ja kaustatäis arveid. Ostes väga korralik asi.
Selle auto remondi, hooldus- ja varuosakulud on 2 a jooksul olnud ca 2500 eurot, mis teebgi selle 100 eur kuus, millega ma alguses seal mudelis välja tulin. Läbisõit minu käes 40 000 km.
Sinna hulka kuulub teenustöö kulusid 400 euro ringis, mida ise teha ei saa või pole mõttekas, kõik muu rattalaagrite vahetuse või jupsiva elektroonikaploki üle tinutamiseni olen teinud oma kätega.
Varuosadest on kallimad soetused 2 jooksu rehve (500 eur) ja summuti (450 eur). Ilmselt võib tehtud tööde väärtus tehtud tunde arvestades keskmise 30 eur/tund teeninduse hinnas olla ca 2000 eurot. 4600 eurot on lähedane auto enda soetushinnaga (5800 eurot). Ilmselt see kuu maksumus tulevikus langeb, sest 2 a ei plaani rehve osta - kuigi iial ei tea.
Vot sedasi, 4600 eurot 24 kuu peale on 192 eurot kuus. Maksan ma 4 a vana umbes 16 000 eur soetushinnaga auto liisingut+kaskot natuke alla 200.
Arvestades, et uue ja täiesti sõitva auto võib Eesti salongist täna saada umbes 8000 euroga, võin enda kogemuse põhjal väita, et uus liisinguauto võib olla 10-15a vanast, suuremast keskklassi autost umbes poole odavam ülal pidada, seda enam, et tänapäeva väikeautod sõidavad keskmiselt 6 liitrit 100 km peale, minu autol on keskmine kulu 11 liitri ringis.
Olen sellist arvestust pidanud ka eelmise, ostuhetkel samavana, kuid põlvkond vanema kesksuure universaali kohta. Ei tulnud need kulud odavamad märkimisväärselt, kuigi antud mark on tüüpiline "kommihindadega", sest neid kommihinnaga juppe kulus tihedamini ja sama standardiga (hinne 4+) oli auto pidamiskulu umbes analoogse kasutuse juures keskmiselt kuus umbes samasuur.
Kumbki auto polnud ei BMW, Mercedes ega ükski teine luksusmark.
Küsimus on lihtsalt korrashoiu standardis, 10a vana kasutatud autot on raha eest töid tellides võimalik odavalt pidada ainult nii, et see ongi poolkõvas korras. Kui rääkida korrashoiustandardist, mis vastab 4a vanale jaapani väikeautole, pole mingit juttugi, et teeme midagi 30 euro eest. See pole võimalik ei taolise klassi volkari ega opeli puhul. Taolise klassi autosid on mul kokku olnud 5 tükki, seega valim on üsna representatiivne isikliku arvamuse tarbeks. Ja võrdleme ikka võrreldavaid asju, mitte uut mugavuslisadega väikeautot mingi vana Golfiga, kus pole isegi elektriaknaid.
Seega, KT - ülaltoodud kategooriline väide on lihtsalt mu silmis ehe jama. Liisingu autol on depressioon liisingu makse sees ja veel kuhjaga.
Ma ei propageeri liisinguauto kasutamist kõigile ja ma ka ise ei kasuta enda tarbeks, kuid annan aru, et antud tingimuste korral on minu odavamad kulud tulenevad ainult iseeenda töö arvelt.
Mõistagi - kui auto seisab mingil põhjusel, on vana auto eelisseisus, sest puuduvad tõsised püsikulud. Aga ei soovita kellelegi oma transpordivajadust (eeldusel, et tuleb igapäev sõita) hakata rahuldama autoturul vene ruletti mängides, kui teemat ei valda.
Ahjaa - unustasin öelda, et 5800 eurosest hinnast on tänaseks kuulutusi vaadates ca 4000 saanud, seega lisame nende 2 aasta kuludele veel 1800.
Lihtsalt näide turult, kes põlgab ära, on vaba ostma endale 2-3 aastat vana liisingust tulnud jaapani autot sama rahaga.
http://www.citymotors.ee/logan%20mcv/hinnakiri
10 000 euroga peaks juba mugavusvidinad ka saama, kuumakse (10% sisse, 60 kuud jms) on kalkulaatoris kasutusrendis 117 eurot kuus, kuhu lisandub siis kasko ilmselt mingi 30 euro tuuris kuus.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.