Kas N Liidus oli ka midagi head?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas vaoinas »

mx77 kirjutas:Selle laste eest valimise puhul tekitab minus kõige rohkem küsimusi, kuidas seda valimisõigust teostada. Paras pähkel.
Jah, tehniliselt peab selline süsteem hästi läbi mõeldud olema.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Aga äkki saadaks kohe koonduslaagrisse? Või veel parem gaasikambrisse?
Ma e saa aru, mis need pensionärid sulle teinud on? Nii palju kui minu tuttavate seas pensionäre on, ei kaeba keegi liiga väikese pensioni üle, kuigi ma tean, et ega see suur ei ole. Ja valimiste puhul hääletavad nad ka pigem lähtudes tervest mõistusest, mitte mingitest pensionitõusu lubadustest.
Argumenteerimata fekaal....
Jama on lihtsalt see, et ühelgi parteil ei ole mingit mõistlikku programmi, seda oli näha ka viimastel KOV valimistel vähemalt Tallinnas. Väljaspool Tallinna hääletati vist siiski rohkem konkreetseid inimesi sõltumata nende parteilisest kuuluvusest.
Ka on probleem, ei eita, minu arvamus ongi, et Eestis on teatud põhjusel tekkinud suutmatus ja tahtmatus teha strateegilisi ja ebameeldivaid otsused, selle asemel sügatakse mune ja kilgatakse "meile alternatiivi pole".

Nüüd aga ASJAST, mida üks eliitkooli vilistlane võiks juba peast teada:
Jutt on praegu 2012 andmetest. Jutt ei puuduta haigekassat.
Sotsminni eelarve on 2,76 miljardit, sellest moodustavad pensionid poole ehk 1,35 miljardit (ja pensionäride arvu plahvatuslik kasv on alles ukse ees).
Seevastu peretoetused vaid 0,27 miljardit ehk kümnendiku ja näiteks lastega seotud haiguspäevade toetused ainult 1,8 miljonit.
Ma ei suutnud leida siit eraldi artiklina vanemahüvitist, väike ligikaudne arvutus ehk keskmine palk, 18 kuud ja jämedalt 20 000 saajat annabki umbes kokku selle 0,27 miljardit.
Ärge nüüd tulge väitma, et meie ühiskond ei jõua toetada lapsi või noori lastega peresid :twisted:
Neid eelarvenumbreid vaadates poleks täna mingit küsimust maksta vanemahüvitist 3 aastat või maksta lastetoetust miinimumpalga eest iga kuu.
Ainult pensionäride häälte pärast selline seis täna ongi, lihtsalt pensionid neelavad papi ära.
Puhas ratsionaalne tõde, ei midagi isiklikku ega küünilist.
Kui me tahame saada aastas 20 000 titte, siis tuleb muuhulgas rahakotirauad lahti teha ja unustada pikaks ajaks iga-aastane pensionitõus (mis muide on täna lausa tsementeeritud selle indekseerimise läbi) või isegi pensione kärpida. Vot sedasi :twisted:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
mx77
Liige

Postitus Postitas mx77 »

sa hakkad jäle käiama seda vanematoetuse ja -hüvitise mantrat. saa juba üle.
ei ole ühtegi tõendit, et see suurendaks iivet ja selle läbi majandust.

mõistlikum on raha primitiivse ümberjagamise asemel ühiskonnana rikkamaks saada ja tõsta töö tootlikkus EU keskmise (sic! see sisaldab ka Kreekat Portugali ja muid manjana riike). Eesti tööjõu tootlikkus moodustab hetkel vaid 64% EU keskmisest. Ma ei räägigi EU juhtivate riikide tootlikkusest.

Ja selles osas on tegelikult viimane riigikontrolli raport väga õige. suur hulk euroopa liidu abifondidest tulnud raha, mis oleks pidanud suurendama just neid parameetreid on tambitud lihtlabaselt betooni, ilma kvalitatiivset hüpet saavutamata.
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

vaoinas kirjutas:Jah, tehniliselt peab selline süsteem hästi läbi mõeldud olema.
Kõige suurem probleem on senise poliitilise mantra diametraalne muutumine - samuti kompetentsusnõude kasv.
See, kas üks hääl anda isale või emale - või mõlemale 0,5 on juba tehniline detail.
Kui pensinäride hääli püütakse täna labaste võtetega "tõstame pensioni", "maksame pensionilisa" ja "avame X objekti", siis sündivuse ning mis kõige hullem - üles kasvanud seltskonna ilma pidi laiali jooksmise vältimine - vajab toimivat vähemalt 25 aastast plaani ja see saab olema piisavalt keeruline, et partei tagatoas seda pastakast välja ei ime enam.

Ja siis jõuab EV sellele tasandile, mida tänaseni ignoreerida on õnnestunud - hakatakse kuulda võtma asjatundjate arvamust, mitte seda ei asenda universaalne "poliitiline otsus".
Asjatundjad on nendele rahvastikuprobleemide tähelepanu juhtinud juba 20 aastat, kuid kurtidele kõrvadele. Triviaalseid "poliitilisi otsuseid" tehakse midagi sügavalt analüüsimata, lüüakse excelis asjad kokku, nii sada milli sinna, 50 tänna ja ongi.

Kui tahetakse saavutada tööealiste ja ülalpeetavate tasakaal, see oleks Eurooopas midagi seninägematut ja seal toimiva asja tegemiseks ei saa lihtsalt parteikontoris puusalt olemasoleva eelarve piires tulistada.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

mx77 kirjutas:sa hakkad jäle käiama seda vanematoetuse ja -hüvitise mantrat. saa juba üle.
ei ole ühtegi tõendit, et see suurendaks iivet ja selle läbi majandust.
mõistlikum on raha primitiivse ümberjagamise asemel ühiskonnana rikkamaks saada ja tõsta töö tootlikkus EU keskmise (sic! see sisaldab ka Kreekat Portugali ja muid manjana riike). Eesti tööjõu tootlikkus moodustab hetkel vaid 64% EU keskmisest. Ma ei räägigi EU juhtivate riikide tootlikkusest.
Ja selles osas on tegelikult viimane riigikontrolli raport väga õige. suur hulk euroopa liidu abifondidest tulnud raha, mis oleks pidanud suurendama just neid parameetreid on tambitud lihtlabaselt betooni, ilma kvalitatiivset hüpet saavutamata.

Tootlikkuse tõstmine EL keskmisele tasemele ei ole lahendus, sest tänase seisuga ei ole see teostatav.
Mingi high-tech asjale rõhumiseks puuduvad inimesed ja olemasolevategi kohtade täiteks tuleb üle maksta.
Olukord, kus lihttöölisele tuleb maksta 2 ühiskonna keskmist palka, viibki selle tootlikkuse alla.
Soomes makstakse lihttöölisele 2/3 keskmisest palgast.

Näide praktikast - lõppenud lihttöölise konkurss, kus palka pakuti 1200+ tõi umbes 10 kandidaati, kellest ükski ei osanud isegi CV-d eesti keeles teha.
Sellistega mingit EL tootlikkust ei püüa.

Sündivus on aga Eestis käinud väikse viitega samas taktis majandusliku toimetulekuga. :dont_know:
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vaoinas »

Kapten Trumm kirjutas:
vaoinas kirjutas:Jah, tehniliselt peab selline süsteem hästi läbi mõeldud olema.
Kõige suurem probleem on senise poliitilise mantra diametraalne muutumine - samuti kompetentsusnõude kasv.
See, kas üks hääl anda isale või emale - või mõlemale 0,5 on juba tehniline detail.
Kui pensinäride hääli püütakse täna labaste võtetega "tõstame pensioni", "maksame pensionilisa" ja "avame X objekti", siis sündivuse ning mis kõige hullem - üles kasvanud seltskonna ilma pidi laiali jooksmise vältimine - vajab toimivat vähemalt 25 aastast plaani ja see saab olema piisavalt keeruline, et partei tagatoas seda pastakast välja ei ime enam.

Ja siis jõuab EV sellele tasandile, mida tänaseni ignoreerida on õnnestunud - hakatakse kuulda võtma asjatundjate arvamust, mitte seda ei asenda universaalne "poliitiline otsus".
Asjatundjad on nendele rahvastikuprobleemide tähelepanu juhtinud juba 20 aastat, kuid kurtidele kõrvadele. Triviaalseid "poliitilisi otsuseid" tehakse midagi sügavalt analüüsimata, lüüakse excelis asjad kokku, nii sada milli sinna, 50 tänna ja ongi.

Kui tahetakse saavutada tööealiste ja ülalpeetavate tasakaal, see oleks Eurooopas midagi seninägematut ja seal toimiva asja tegemiseks ei saa lihtsalt parteikontoris puusalt olemasoleva eelarve piires tulistada.
Vaata, kuna ma ei ole piisavalt pädev, siis ma ei üritanudki lahkama hakata, kes vanematest selle hääle otsustab, või kuidas hääletamine välja nägema hakkab.

Tehniliselt läbimõeldu all pidasin silmas, et asi peab olema läbi mõeldud sedavõrd, et sellise süsteemi juurutamine annaks soovitud tulemuse. Soovitud tulemus ei ole jällegi mingi poliitiline otsus (a'la pensionitõusu peatamine, või mingi poliitilise suuna kindlustamine). Soovitud tulemus on, et elektoraat oleks võimalikult terviklik läbilõige ühiskonnast. Alles siis seesama elektoraat otsustab läbi valimiste, milliseid poliitilisi tulemusi nad soovivad. Jah, võib juhtuda, et pensione seetõttu nii hoogsalt enam ei tõsteta, või et mingi poliitiline suund saab kindlama vundamendi, aga see ei saa olla eesmärk omaette.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kapten Trumm kirjutas:
Sündivus on aga Eestis käinud väikse viitega samas taktis majandusliku toimetulekuga. :dont_know:
Eesti tööjõuturgu moonutab konkurents Soome tööjõuturu poolt. Eriti mõjutab see lihttööliste turgu.

Samas ülaltoodud väide on järjekordne "Trummistatistika", millel pole tegelikkusega mingit pistmist. Praktikas on sündivusel senise statistika põhjal SKP-ga ja tarbijakulutustega negatiivne korrelatsioon ning majandusliku kindlusega korrelatsiooni pole.

Mis pagana statistikale sa mees toetusid selle väite juures?
Illike
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Illike »

Kapten Trumm kirjutas:
Tootlikkuse tõstmine EL keskmisele tasemele ei ole lahendus, sest tänase seisuga ei ole see teostatav.
Mingi high-tech asjale rõhumiseks puuduvad inimesed ja olemasolevategi kohtade täiteks tuleb üle maksta.
Olukord, kus lihttöölisele tuleb maksta 2 ühiskonna keskmist palka, viibki selle tootlikkuse alla.
Soomes makstakse lihttöölisele 2/3 keskmisest palgast.

Näide praktikast - lõppenud lihttöölise konkurss, kus palka pakuti 1200+ tõi umbes 10 kandidaati, kellest ükski ei osanud isegi CV-d eesti keeles teha.
Sellistega mingit EL tootlikkust ei püüa.

Mis tähendab, et tootlikkust ei ole võimalik tõsta? Tuleb hakata tööle. Ma näen iga päev seda kummivenitamist ja seda nõukogude töötegemise mentaliteeti. Ma võin siin laua taga kalkuleerida toote hinda ja aega vastavalt N.Liidu aegsetele normidele, korrutada läbi koefitsendiga veel ja ikka ei mahu nad aja sisse. Samamoodi on töötegemisega. Kui ikka kätt ei hoia, ega siis tulemust ka eriti ei ole. Kui nüüd hakatakse rääkima madalast palgast, siis selle väikelinna kohta on palganumber neil üsna korralik. Loomulikult võiks alati olla rohkem.
Kui ma jätan oma põhitöö unarusse ja veedan suurema osa päevast töökojas, siis saavad küll hakkama ja üsna kiiresti.
Nagu Sa ise oled väitnud siin mõned postitused tagasi: "Vaid ja ainult lisaväärtusest ja tööst on võimalik saada makse ja selle arvelt sotsiaalasju maksta."
Seega on üks vähestest võimalustest tööle hakata.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Mulle kahjuks vägagi äratundmisrõõmu pakkuv kirjeldus (olen ka viimased 13 aastat tööandja).
Täna hakkab tekkima juba buumiaja tunne, et töölisega väga möliseda ei maksagi, läheb teise firmasse ja asemele võtta on sellise 1100-1300 euro eest umbvenelasi.
Masu on juba meelest läinud, kus hoiti oma kohast kinni.
(viimane kogemus otsingust).
Sestap arvan, et mingit EU keskmist tootlikkust ei tule siit niiepea.
Sama kinnitavad ka igasugu raportid, mis nendivad, et tööjõukulu kasvab mühinal, aga toodangut rohkem ei tule.

Tegelikult seal Skandinaavias ei tööta ka keegi ennast pooleks - olen nt Norras ja Soomes tootmises mõnevõrra käinud. Mõnes kohas tempo nagu aegluubis.
Pigem tunneb skandinaavlane huvi, kuidas saaks Eestisse tuua, sest seal on töölisel jõulupuhkus kõige tähtsam ja nädalavahetusel ükskõik mis lisarahaga keegi välja ei tule.
Suur tootlikkuse vahe tuleb minu enda tähelepanekute järgi sellest, et seal teakse lihtsalt "rasvasemat" toodangut, selline pisem ettevõte pole seal küll mingi tehnoloogia keskus. :dont_know:

Olen üsna veendunud, et Eestis on töötus alla 10% paha asi.
Kui see viimati oli, siis oli inimestel imelik komme jätta töövestlustele tulemata, kaduda poole esimese tööpäeva pealt ära ja telefonile mitte vastata jne.
10% tööealistest on lihtsalt selline staff, mis midagi teha ei suuda ega vist tahagi.
Illike
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Illike »

Kapten Trumm kirjutas:Mulle kahjuks vägagi äratundmisrõõmu pakkuv kirjeldus (olen ka viimased 13 aastat tööandja).
Täna hakkab tekkima juba buumiaja tunne, et töölisega väga möliseda ei maksagi, läheb teise firmasse ja asemele võtta on sellise 1100-1300 euro eest umbvenelasi.
Sama kinnitavad ka igasugu raportid, mis nendivad, et tööjõukulu kasvab mühinal, aga toodangut rohkem ei tule.

Tegelikult seal Skandinaavias ei tööta ka keegi ennast pooleks - olen nt Norras ja Soomes tootmises mõnevõrra käinud. Mõnes kohas tempo nagu aegluubis.
Pigem tunneb skandinaavlane huvi, kuidas saaks Eestisse tuua, sest seal on töölisel jõulupuhkus kõige tähtsam ja nädalavahetusel ükskõik mis lisarahaga keegi välja ei tule.
Suur tootlikkuse vahe tuleb minu enda tähelepanekute järgi sellest, et seal teakse lihtsalt "rasvasemat" toodangut, selline pisem ettevõte pole seal küll mingi tehnoloogia keskus. :dont_know:

Kui see viimati oli, siis oli inimestel imelik komme jätta töövestlustele tulemata, kaduda poole esimese tööpäeva pealt ära ja telefonile mitte vastata jne.
10% tööealistest on lihtsalt selline staff, mis midagi teha ei suuda ega vist tahagi.
See tähendab ainult seda, et inimestel on liiga hea elu.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Viimastel aastatel selle saadaoleva "valiku" juures olen täheldanud, et polegi see nõuka aja mees kõige kehvem töömees.
Karta tuleb hoopis sellised 20ndates vaba Eesti kasvatusega kloune, täiesti välja arenemata vastutustunne ja iseseisva mõtlemise võime, on vaid (enamasti) omadustele mittevastav rahasoov.
Ilmselt on probleem selles, et lapse- ja noorpõlves ei õpetata enam mõistete "kohus" ja "vastutus" tähendust nii, nagu mulle seda õpetati.
Masinameestega on kohe näha, oli pensionieas masinajuht, kes käis igal lõuna ajal tavotipritsiga masina üle ja ekskavaator pidas seal probleemideta 8000+ tundi vastu.
Noorte klounidega on meil masinate käigukaste ja sildasid paari tuhande tunniga puruks sõidetud.
tommy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tommy »

Viimastel aastatel selle saadaoleva "valiku" juures olen täheldanud, et polegi see nõuka aja mees kõige kehvem töömees.
Karta tuleb hoopis sellised 20ndates vaba Eesti kasvatusega kloune, täiesti välja arenemata vastutustunne ja iseseisva mõtlemise võime, on vaid (enamasti) omadustele mittevastav rahasoov.
.
Huvitav, mina ei tea praegu ühtki 20ndates nõuka aja meest... :scratch:
Äkki ongi 20ndates ja 40ndates(ja vanemad) inimesed erinevad..??
Valikutelt, kogemustes, suhtumises, mõtlemises....jne.
Ehk, tegu äkki ongi vanuselise iseärasusega, mitte aga nõuka või Eesti kasvatusega... :shock:
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kilo Tango kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas:
Eesti tööjõuturgu moonutab konkurents Soome tööjõuturu poolt. Eriti mõjutab see lihttööliste turgu.

Samas ülaltoodud väide on järjekordne "Trummistatistika", millel pole tegelikkusega mingit pistmist. Praktikas on sündivusel senise statistika põhjal SKP-ga ja tarbijakulutustega negatiivne korrelatsioon ning majandusliku kindlusega korrelatsiooni pole.

Mis pagana statistikale sa mees toetusid selle väite juures?
Mul on selline tähelepanek, et Trumm ei vasta mitte iial sellistele küsimustele.
mx77
Liige

Postitus Postitas mx77 »

Kapten Trumm kirjutas:Mulle kahjuks vägagi äratundmisrõõmu pakkuv kirjeldus (olen ka viimased 13 aastat tööandja).

Trumm, ma kardan kas sa ikka oled tööandja, sest sa ei saa aru, mis asi on tootlikkus.
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.
ants431
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ants431 »

Kapten Trumm kirjutas: .....................
Masinameestega on kohe näha, oli pensionieas masinajuht, kes käis igal lõuna ajal tavotipritsiga masina üle ja ekskavaator pidas seal probleemideta 8000+ tundi vastu.
Noorte klounidega on meil masinate käigukaste ja sildasid paari tuhande tunniga puruks sõidetud.
Kui palju see tubli pensioniealine palka rohkem sai võrreldes noore klouniga?
Selliseid kloune ja ka kohusetundlikke on alati olnud. Kohusetundlikud aga väga tihti pole
rahul kui saavad klounidega võrdset või aimult sümboolselt suuremat palka ja otsivadki teise koha.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline