No palun väga:
Mereseire saab paraneda esmajärjekorras sõjaliste radarite kasutamisega ning muude sensorite (nt hüdrofonid) kasutuselevõtuga, mis täiendavad radareid ja võimaldavad neid vajadusel mitte aktiveerida.
See mereseire, millest KV räägib, vajab esmajärjekorras aktiivsemat kohalolekut merel (loe: selleks ettevalmistatud laevu). Radarid kui miinimum, on täna olemas. Küll aga on küsimused NATO kontekstis: kes kogub infot, kes töötleb, kes, kuhu, ja kuidas edastab.
Hüdrofonid on loomulikult vajalikud. Kuid nende tulemust tuleb võrrelda muude sensorite tulemusega. Miks peaks radaripilt koos võnkeandmetega kogunema ühte ametkonda ja SIGINT, COMINT, IMINT, OSINT ... teise ametkonda, et need siis lõpuks koguda ikkagi "teise" ametkonda töötluseks. Ja kui töötluse tulemusena otsustatakse, et tuleb kohapeale vaatama minna, siis miks põrgatada ülesanne tagasi "esimesse" ametkonda? Rääkimata sellest, et pärast andmete töötlust kasvab info tundlikkus, mida üldiselt ei taheta ametkondadevahelisi infosüsteeme mööda lennutada.
Ja lõpuks - kes otsustab täna riigis, millist sensorit on vaja eelkõige arendada?
Esmajärjekorras on vaja juhtimine efektiivsemaks teha, siis laevad

ja siis arendada ülejäänud sensoreid tsentraalselt ja optimaalselt.
Selles on varem kirjutatud siin. Paraku ei viitsi Borja pikki tekste lugeda (ta ise on seda öelnud). Ma ei tea kas ta siianigi on jõudnud.
... selleks, et saada mereline julgeolek tööle, on ikkagi vaja umbes poole kaitse-eelarve jagu lisaraha iga aasta. Kui seda pole, siis kivist vee pigistamise efekt on väiksevõitu. Kui ma saame 4 ametkonna laevad koondatud ja selle tagajärjel jääb üle 20 inimest, kes tuleb koondada, siis ca 500 tuhande eurosest säästust aastas sõjalaevu ikkagi ei ehita.
Ma olen siin mitu korda öelnud, et MeV ei saa ehitada millegi kokkuhoiust, vaid tänase kahe ametkonna
ja täiendava ressursi eest. Umbes pool kaitseeelarvet on 300milj. Kui seda oleks 10 aasta jooksul, oleks juba hästi. 4 patrulliva ja multifunktsionaalse korveti hind jääb kaugelt alla 1,2 miljardi. Ja kuidas ma seda tõestan? Toon koopiad pakkumistest?
Kuskil eespool ma vihjasin, et ma ei hinnasta asju google abil. Aga näe pole mingit kasu.
Miks peaks ma siis nüüd jälle pikemalt kirjutama, kui teistele pikki tekste ei meeldi lugeda.
PS!
Eksimatuse tasemelt kuulun ma selles foorumis vist ikka alamõõduliste hulka.