1986 aastal nägin ühes kuuris 2 suurt kasti gaasitorbikuid seismas muu koli all (mind huvitas tookord muu koli).Kastid olid pooleldi täis...Kastid olid puust ja vist saksa omad,kindlasti ei mäleta.
Juhuslikult tuli praegu meelde
Kuur ise seisis pool aastat tagasi kohal,ei tea kas kastid ka alles veel...
Mis maskid need võisid olla?Puust kast,torbik vist lapik...
Viimati muutis ktamm, 14 Mär, 2005 21:14, muudetud 1 kord kokku.
Mul selline küssa, et millised torbikud olid Eesti sõjaväes? Midagi olen kunagi näind aga täpselt ei mäleta enam.
Kas sakslastel oli erineva tegumoega torbikuid 2ms ajal? Mul on ka mingisusune potsku hästi õhukesest plekist ja kokku joodetud(õhukeseks roostetand pole).
Mõned aastad tagasi leidsin Valgejõel vanast talust sihukse gaasimaski nagu sakslastel. Plekist torbik aga musta värvi ja tundub, pole üle võõbatud. Torbiku sees mask ja kurn. Kurni ümber pabeririba,millel kiri:suurevõimeline gaasitorbiku kurn. Sisaldab kolm kihti - filter, aktiivsüsi ja keemiline mass. Kurn kaitseb kõigi keemiliste ründegaaside(sõjagaaside) vastu, välja arvatud vingugaas. Lisaks on ribal veel ringi sees tähed ETK. Eesti tarbijate kooperatiiv? Kas keegi teab millega täpselt tegu?
Muuseum saab neid Tallinna alustest tunnelitest. sealt on neid leitud küll. Neid oli vist sinna pommitamise ohuks kogutud. antiigid müüvad selliseid 100 euriga ja on väga heas olukorras.