Pealkirja pole, on vaid ängistav sisu

Ideoloogiline sõda, ajupesu...
Heal lapsel mitu nime!
mürakaru
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mürakaru »

Kuna teema on huvitav viisin läbi inimkatsed.
Esitassin ühe küsimuse. Kas teate kes on Alfons Rebane ja Harald Nugiseks? Kuna vahetund on lühike (eriti õpilasele) siis piisas ei või jah vastusest.
Tulemused
Direktor- teadis
Raamatukogujuhataja- teadis
Ajaloo õpetaja- kahjuks ei teadnud (noorem naisterahvas (ei ole veel militarismi, kui ainuõiget usku omaks võtnud :wink: )
Eesti keele õpetaja- pika peale midagi tuli...
Kehalise kasvatuse õpetaja (M)- teadis
Õppeala juhataja- ka suutis midagi meenutada
Bioloogia õpetaja- teadis
Matemaatika õpetaja- ei teadnud
Kooli psühholoog- suutis midagi meenutada

kokkuvõtteks, inimesed teavad aga vähe.

mürakaru
Kasutaja avatar
Gfreak
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Gfreak »

ei noh mis siin imestada, meil ei teata siin kes Laidoner, Pitka või Partski oli, rääkimata Käärmannist ja Hirmsast Antsust. Ainukesed "militaarinimesed", keda teati, olid vennad voitkad. ja sedagi ainult paar päeva peale nende filmi näitamist. järgmine nädal ei teatud enam musta ega valget.
Eestlane omal maal
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Mürakaru, täitsa vahva! 8) Ja pooled ikka teadsid. Selle ajalooõpetajaga võta midagi ette! Aga ära pärast mind süüdista!
Juhan K

Postitus Postitas Juhan K »

Seoses selle poliitiliselt korrektse ajalooga: meil algas just ajaloo kursus, mis käsitleb maailma ajalugu Teisest maailmasõjast kuni tänapäevani. Kursuse alguses vaatasime filmi "Tormihoiatus" (Winston Churchilli raamatu põhjal, väga hea film!) ning "Pianisti". Pianistiga seoses saime lisaks veel lehed, kus oli kirjas juutide ajalugu aastast ~100 kuni tänapäevani, kõik nendevastased aktid olid seal üles loetud. Kõrvale oli pandud ka juutide tegevus Eesti aladel.
Miks ma selle siia sisse tõin? Kui käsitlesime Eesti ajalugu, ei olnud küüditamiste kohta eraldi lehti, samuti ei peatutud pikemalt nii sakslaste kui ka punaarmeelaste poolt toime pandud rõvedustel, inimsusevastastel kuritegudel. Teada on kuupäevad, mida mitu korda meelde tuletati, ning küüditatute arv. Ent oleks võinud olla rohkem, näiteks kellegi mälestused küüditamisest, Saksa okupatsioonist (just sõdurite käitumisest), Nõukogude okupatsioonist jne.
Lihtsalt tuli tahtmine see asi hinge pealt ära saada, sest pidevalt tuletatakse meile meelde, kui väike rahvas me oleme ja kuidas me peame ennast hoidma ja taastootma, ent samas eelistatakse ajalookäsitlusel pigem keskenduda teiste rahvuste kannatustele ning meie läbielamistest joostakse kergelt üle. Mitte et ma halaks, lihtsalt kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta :!:
Frundsberg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Frundsberg »

Aga mida te imestate? Küsige näiteks, millal oli Jüriöö ülestõus ja kes on praegu Eestis haridusminister (või ükskõik mis muu minister peale Ansipi). Pakun, et suur osa täisealistest vastajatest (ei mõtle siinset foorumit :D ) jääks vastuse võlgu. Ja siis küsige, kes on Paris Hilton ja millist sporti harrastab Evelin Ilves. Õigesti vastanute % tõuseb märgatavalt :(

Koolidest ja haridusest rääkimine on üks teema. Hoopis teine asi on see, et sellistele väga lihtsatele küsimustele ei suuda adekvaatselt vastata ka suurem osa täiskasvanutest. Suur osa neist loeb ajalehtedest heal juhul vaid SL Õhtulehte ja andekamad saavad oma teadmised ka Delfist. Viimase puhul siis peamiselt rubriikidest "Kuum" ja "Inimesed".
jrgen20
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas jrgen20 »

Kui nüüd meenutada väga pingsalt oma huvi tärkamisajast siis iga küsim us, mida ma isale esitasin said ka vastuse just nimelt sõjateemast. Meil ei olnud õnneks ka mingit tabu selles vallas - mul üks vanem pool venelane, tema onu ja arvatavasti ka veel üks onu olid võidelnud Laskurkorpuses ja teinud läbi kogu sõjatee. Teise vanema 2 onu ja üks vanaonu olid 20. diviisis. Vanemad ei keelanud, uurida, aitasid raamatuid osta, mida soovisin antud vallas eriti aga mis puudutas Eestit 2 ms-s.

Kooli peale mõeldes siis põhikoolis ma midagi ei kuulnud, ajaloo õpetaja oli ka selline et jah. Gümnaasiumis oli mul ajaloo õpetajaks üks selline noor neiuke kuskil 24-25 aastane värskelt lõpetanu. Nimedest ta midagi ei teadnud, juhendada ei osanud, suunata ka ei osanud pärast seda kui olin küsinud. Õnneks oli mul üks väga huvitav kirjandus/kunstiajaloo õpetaja, kes oskas mulle soovitada raamatuid, mida uurida.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

Varsti saab kaks aastat käesoleva teema avamisest.

Kahjuks tuleb tunnistada, et olukord püsib endine.

Vahest oleks vajalik algatada arutelu - kuidas seda hale-kurba olukorda muuta ? Mida arvatakse?

terv
o
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Kui palju maksab üks viisakas küsitlus (soliidselt soliidse firma poolt läbi viidud)? Ei ole vist ületamatult suur summa. Kas ei saaks rahvaalgatuse korras koguda raha ja lasta teha üks selline nendesamade triviaalsete küsimustega? Ja tulemused lihtsalt avaldada. Las siis poliitikud seletavad, et tegelikult on kõik hoopis parem ja teisiti....
mangust
Liige

Postitus Postitas mangust »

Kooliprogrammist,õpetajatest eespool juttu küllalt.Kuidas on lood EKV-s,meie sangarite tutvustamisega? Olen vestelnud samal teemal mitmete teenistuses olnutega,tulemus vererõhk tõuseb.
Hiljuti naases välismissioonilt kaitseväelane,mitmet-setmet aastat teenistuses.Nugiseks-i nimi oli talle tundmatu.Oma sõprade tsivilistidega(üks oli olnud isegi ajaloohuviline student) ei nuputanud nad midagi välja.Kõige" targem "pakkus välja-luuraja!!! Ja üldse,nemad õpivad nõrkemiseni taktikat.Kõik need nimed,neid teavad ainult ajaloo fanatid.Noortel pidid olema palju muid muresi,vist bemmikummid.
Üks noorhärra,25 aastane,tarkuse omandanud juba EV ajal,EKV-s teeninud.Reisinud,keeled suus,solvus hirmsasti Hispaanias,giid ei teadnud sellist maad nagu Eesti.Minu küsimusele,kas tead midagi flaamidest,valloonidest,bretoonidest,vastus oli"Eks need mingid suguharud ole." Võidupüha oli talle uudis,arvas mingi venelaste püha,neil pidi selline päev olema.Jaanipäeva teadis,aastad 1940,1944-valge laik.
Neid pärle jagub raamatu jagu,ei viitsi,ei jõua kõiki siia toksida.Kõigilt olen küsinud-"Kas ajusaagimit ja oksmaad ikka tunnete"-vastus muidugi 100% jaatav.Igal inimesel omad iidolid.
Parem peenike peos, kui punalipp katusel!
Tiger I
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tiger I »

jah, koolis ma ei ole kah midagi nende inimeste kohta kuulnud midagi, nende isiksustest olen teada saanud ainult foorumitest ja filmidest("Surnupealuu sõdurid" jne).
Selline mõte siis minu poolt.
Henn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

Oleme EDRJ Koostöökojas aastaid Haridusministeeriumi survestanud, et korraldataks isamaalise ja rahvusliku kasvatuse konverents. Talvel jõudsime niikaugele, et sellega nõustuti, kuid kevadel tõmmati jälle kriips peale. Niikaua kui pole poliitilist tahet ja eesmärgiks on juurteta multikultuurse noorsoo kasvatamine, ei muutu midagi.
Kasutaja avatar
medal
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas medal »

Minule tundub, et te reageerite üle.

Koolis õpetatakse ajalugu küll, kuid aeg seab oma piirangud - ei ole võimalik iga teemat peensusteni läbi võtta. Ma saan aru küll, et teine maailmasõda on siin foorumis kõigi lemmik aga ometi ei ole ta ainuke oluline sündmus Eesti ajaloos. Koolis tuleb õppida veel muistset vabadusvõitlust, Liivi sõda, Põhjasõda, ärkamisaega, I maailmasõda, Vabadussõda, Nõukogude okupatsiooni, taasiseseisvumist jne. jne.

Pealegi ei ole noored inimesed ülemäära ajaloohuvilised. Neil on omad tegemised ja see on alati nii olnud (välja arvatud totalitaarsetes riikides kus on kohustuslik tunda peenusteni partei ajalugu). Ajaloohuvilised saavad aga oma info ja teadmised kätte niikuinii.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

Mangust kirjutas:
Kuidas on lood EKV-s,meie sangarite tutvustamisega? Olen vestelnud samal teemal mitmete teenistuses olnutega,tulemus vererõhk tõuseb.
Foorumis mitmed mehed ka Sõjakooli lõpetanud - las vastavad ?

terv
o
Kasutaja avatar
Marissa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marissa »

Kooliprogrammidest veelkord...
Näiteks on kutseõppeasutustes uute õppekavade järgi ainult 160 tundi ajalugu (varem oli 200 ja veel varem 240). Ja programm näeb ette, et selle 160 tunniga peab ära seletama PÕHJALIKULT kogu vanaaja, keskaja, uusaja, lähiajaloo ja kogu Eesti ajaloo... Oh ja mis peamine, pearõhk on ikka kultuuril ja muul säärasel jamal. Sõjad? Noh need ju marginaalse tähtsusega sündmused, neist ei pea palju rääkima. Piisab kui mainid millal, kus, kuidas ja kellega. Oh, aga holokaustist peab rääkima küll põhjalikult ...
Siin keegi mainis, et noortel pole ajaloo vastu huvi, bemmikummid tähtsamad. On jah bemmikummid tähtsamad, sest vaadake, preilite ees ajaloo teadmistega hiilates sa pole ju šeff kuju vaid hoopis nohik. Kummide vilisedes bemmiga kimades aga oled šeff mees.
Paris Hiltonist ja Evelin Ilvesest... Noh tundub et teiste inimeste eraelu on nii huvitav, et kuidagi teisiti ei saa. Ja kui sa ei tea, millega Paris viimati hakkama sai ja mida Evelin "Kroonikas" ütles, siis oled sa vist ei keegi. Muidugi oma panuse annab ka meie meedia. Mida kollasem vaht, seda suurem lugejaskond? Keda siin veel huvitab see mis toimus minevikus - olgu siis 100 aastat või päev tagasi...
Kes kontrollib olevikku, kontrollib minevikku. See kes kontrollib minevikku, kontrollib ka tulevikku.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline