202. leht 331-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 10 Dets, 2020 17:13
Postitas vanahalb
AMvA kirjutas:
Kas see ei kannata ka enam süüa?
https://rannarootsi.ee/tooted/konservid ... liha-240-g
Vürtsine sealiha on Rannarootsil vist ainuke kuhu ruspkeid hulka ei panda. Mu mäletamist mööda on ta ühtlasi küllaltki pasteedi konsistentsiga ja alati jääb mulje et terve siga on ühes tükis uhmrisse lükatud. Liha on liha ja siis ei peagi hakkama neid liike välja tooma.
Mõnele sööjale just selline meeldibki - saab või asemel sõrmejämeduse kihina leiva peale määrida ja piimarasva arvelt kokku hoida. Minumeelest jälle võiks rohkem tükki jätta ei mingigi arusaamine oleks et milline sea osa just parasjagu kõrist alla läheb.
Ning teine nüanss on see et " vūrtsise sealiha " ja " sealiha omas mahlas" sildid on väga sarnased. Riiulist vähe hajameelselt võttes või ainult hinnasilti vaadates satub ostukorvi raudpolt see rupskivariant millega ma küll midagi peale ei oska hakata.

Orki lendasin ma suvel tegelikult Veiselihaga omas mahlas mille silt on jäänud samaks ning sisu on asendatud tapajäätmetega.. Mul on vanemast ajast mõned samasugused söödavad konservid ja mõnes väiksema käibega poes võib samuti vanem variant letis olla.
Lihtsalt riskide maandamiseks arvasin Rannarootsi oma aktsioonist välja - ei jõua enam tootearendusega sammu pidada :)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 10 Dets, 2020 17:45
Postitas Kapten Trumm
Suurte Rimide talutoodete letis on kahte sorti eestimaiseid veiseliha konserve rohumaa lihaveisest.
Küllalt kallid (4+ eur tükk), aga tunduvad head.
Suurem purk paraku sisaldab paksendajat, kuid väiksem, selle vaba purk omab sellist vesisevõitu sisu.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 11 Dets, 2020 20:04
Postitas AndresTy
Kapten Trumm kirjutas:Mida teeb seal seasüda või seakamar? Odav rupski, millega saab lisakaalu ja omahinda alla.
Ei ütleks, et süda on odav rupski...õige puhas ja peenekoeline tailihane delikatess. Kamarat on eestlane ikka läbi aegade mõnuga söönud, ei leia, et selle sisaldumine konservis oleks mingi koletu patt. Näiteks kui süldis kamarat ja muid asju, mis hamba all krõmpsuvad pole, siis minu silmis see sült ikka päris õige asi pole.
Rupskitest saab igati mõnusaid delikatesse teha. Kopsupasteet näiteks - nämm. Neerud, magu - igati väärt asju saab. Seega ei saa mitte aru rupskite halvustamisest in corpore, kui nad on konservi koostises.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 12 Dets, 2020 21:40
Postitas vanahalb
Kõiki neid asju võib eraldi süüa aga konserviks segatuna on see nagu sööks heeringat maasikamoosiga. Eks kõhus läheb muidugi kõik lõpuks segamini aga kuni selleni võiks neid ikka eraldi hoida.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 13 Dets, 2020 0:13
Postitas Benjy
AndresTy kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas:Mida teeb seal seasüda või seakamar? Odav rupski, millega saab lisakaalu ja omahinda alla.
Ei ütleks, et süda on odav rupski...õige puhas ja peenekoeline tailihane delikatess. Kamarat on eestlane ikka läbi aegade mõnuga söönud, ei leia, et selle sisaldumine konservis oleks mingi koletu patt. Näiteks kui süldis kamarat ja muid asju, mis hamba all krõmpsuvad pole, siis minu silmis see sült ikka päris õige asi pole.
Rupskitest saab igati mõnusaid delikatesse teha. Kopsupasteet näiteks - nämm. Neerud, magu - igati väärt asju saab. Seega ei saa mitte aru rupskite halvustamisest in corpore, kui nad on konservi koostises.
Kamaras on sidekoe jaoks vajalikud valgud. Mida vanem inimene, seda vähem on organism võimeline neid tootma ja seda olulisem on need toiduga kätte saada. Trendikad tegelased võtavad kollageeni, mitte nii trendikad söövad oma sea viimase karjeni ära.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 13 Dets, 2020 10:41
Postitas AMvA
vanahalb kirjutas:Kõiki neid asju võib eraldi süüa aga konserviks segatuna on see nagu sööks heeringat maasikamoosiga. Eks kõhus läheb muidugi kõik lõpuks segamini aga kuni selleni võiks neid ikka eraldi hoida.
Shotlased söövad ja matsutavad (Haggis)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 13 Dets, 2020 11:55
Postitas herman30
AMvA kirjutas:
vanahalb kirjutas:Kõiki neid asju võib eraldi süüa aga konserviks segatuna on see nagu sööks heeringat maasikamoosiga. Eks kõhus läheb muidugi kõik lõpuks segamini aga kuni selleni võiks neid ikka eraldi hoida.
Shotlased söövad ja matsutavad (Haggis)
Aga luristavad viskit peale. Muidu ei lähe alla nendel ka.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 13 Dets, 2020 12:00
Postitas AMvA
herman30 kirjutas: Aga luristavad viskit peale. Muidu ei lähe alla nendel ka.
Age kes keelab sama teha :D

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 13 Dets, 2020 13:55
Postitas vanahalb
Pole endal olnud juhust haggist proovida. Need kes on proovinud ja ellu jäänud on mulle öelnud, et seda saab süüa ainult kuumalt :scratch:

Konservidega on see erisus, et mul pole neid kuskil soojendada ja nii palju viskit ei jõuta pruulidagi kui plekktoosis oleva haggise manustamise vaja läheks.
Seepärast on selle Matsimoka sealihakonservi peale kirjutatud hoiatus - serveerimistemperatuur +1-6 Celsiuse järgi minu jaoks väga bro.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 14 Dets, 2020 16:07
Postitas Kapten Trumm
Ei ütleks, et süda on odav rupski...õige puhas ja peenekoeline tailihane delikatess. Kamarat on eestlane ikka läbi aegade mõnuga söönud, ei leia, et selle sisaldumine konservis oleks mingi koletu patt. Näiteks kui süldis kamarat ja muid asju, mis hamba all krõmpsuvad pole, siis minu silmis see sült ikka päris õige asi pole.
Rupskitest saab igati mõnusaid delikatesse teha. Kopsupasteet näiteks - nämm. Neerud, magu - igati väärt asju saab. Seega ei saa mitte aru rupskite halvustamisest in corpore, kui nad on konservi koostises.
Kui sa vaatad poes hinnasilte, siis süda (mis on üks paremaid rupskeid koos maksaga) on siiski lihast nii poole odavama kilohinnaga. Muud, vähemväärtuslikumad ja rohkem vaeva nõudvamad tükid (neerud, kopsud jms) on veel odavamad. Kui sellest annab teha mingit hakkliha laadset möksi, siis milleks kasutada liha, mille eest makstakse rohkem?

Lihatöötlejale on taolised asjad risuks kaelases, sest neid ei saa lihtsalt prügikasti visata, vaid tuleb utiliseerida koos muude tapajääkidega. Näiteks Väike-Maarjas. Kallis. Seepärast on lihatööstuse tehnoloogid ja ökonomistid ammu töötanud välja skeemi, kuidas Väike-Maarjasse võimalikult vähe viia. Paraku kaasneb sellega väheväärtuslike (või lausa kahjulike) "lisade" panemine toodete sisse. Näiteks rasv vorstide sees. Ma ei ole nii kindel, et see on kõik välisrasv (pekk), kindlasti on seal "kasutusel" ka mitte eriti vajalik siserasv organite ümbert, mis sisaldab kahjulikke aineid.

Õnneks on mul olnud võimalus proovida, kuidas maitsevad puhtast kvaliteetsest lihast ja paari maitseainega konservid ja voilaa - need on selgelt paremad kui liha sisse segatud jamaga konservid. Kohe ausalt.

Meil oli vahepeal kodus kotlettide vaimustus. Algul ostsime hakkliha poest. Siis avastasin, et need kotletid ajasid "mao jurisema" - tekib ebamugavus kõhus, gaasid, röhitsemine. Siis ostsime lihtsal jahutatud lihatüki (nt karbonaad) ja ajasime ise hakklihamasinast läbi. Selline manuaalne, alumiiniumist, NSVL toode. Ja kõht oli rahulik. Seletasin seda sellega, et sinna hakkliha sisse läheb liha sildi all igasugu sodi, sh ka loomade siserasvad ja need tekitavadki õrnema seedimisega isikutel vaegusi.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 14 Dets, 2020 21:12
Postitas AndresTy
Ei pidanud silmas just odavust läbi hinnaprisma vaadatuna. Hind on subjektiivne väärtus, mis kujuneb vastavalt nõudlusele. Nõudlus omakorda tuleneb tarbijaskonna söömisharjumustest.

Objektiivse väärtuse peaks ikkagi andma ikka vend oskari erinevate "juppide" metsasmüttajale vajalike toitainete-vitamiinide kasulike ainete sisaldus. (näiteks maksast omastatav raud, vitamiinid; seakamara kollageen; isegi luuüdi, (mis on omaette täielik väärt toitainete sexpomm!); ja ka sea rasv). Oluline on see kuidas on see võimalikult sõbralikult/kasulikult koos kenasti objektiivselt tasakaalustatud "gemüses". Ja nii, et ka maitse poleks nagu käärinud kalapastal (mis nagu Trumm kindlasti teab, helgel nõukaajal sigalates vend oskaritel menüüs oli)

Seetõttu ma leian, et militaarne toit peab ennekõike arvestama vend oskari ihuliikmeid läbi objektiivse kombineeritud tarviduse, mitte läbi selle, et kui palju see/too asi poeletil maksab või kuidas see/too koostisaine kellelgi arvutitrukkijast lumehelbekesel jooksva peeru meetreid tunni kohta toodab.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 14 Dets, 2020 21:22
Postitas Runkel
Akf AndresTy kirjutab vend oskarist nõnda kenasti, et kipub lähenevaid jõule ära rikkuma: pere kokku tuua on riskantne, ahjupraadi kah ei söanda teha. :)
Jutu mõttega kahtlemata päri.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 15 Dets, 2020 1:10
Postitas vanahalb
Vend Oskari erinevate detailide töötlemine käib vist erinevate tehnoloogiatega nagu ma kokanduskauge inimesena arvata julgen. Seepärast ongi ta tervikuna söödav aga mitte gemüüsena vaid osadena.
Universaalgemüüse tekitab tavaliselt ilgeid kõrvetisi ja see mõjub laastavalt nii töö- kui võitlusvõimele. Sellega kaasneda võiva peerujuti pikkus on sealjuures täiesti marginaalse tähtsusega.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 15 Dets, 2020 10:02
Postitas Kapten Trumm
Ega nende rupskite kontrollimatu manustamine lisaväärtust ei loo, ja looma sisemiste rasvade manustamine veel enam.
Kuna ma näiteks seasüdant söön, siis tean hästi, et seal südame sisemistes vatsakestes on vinged kolesterooli sadestused, kas need puhastatakse ära enne hakklihamasinasse minekut või läheb niisamuti :oops:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 15 Dets, 2020 10:48
Postitas AMvA
Kapten Trumm kirjutas:Ega nende rupskite kontrollimatu manustamine lisaväärtust ei loo, ja looma sisemiste rasvade manustamine veel enam.
Kuna ma näiteks seasüdant söön, siis tean hästi, et seal südame sisemistes vatsakestes on vinged kolesterooli sadestused, kas need puhastatakse ära enne hakklihamasinasse minekut või läheb niisamuti :oops:
Kolesterooli suu kaudne manustamine ei mõjuta inimese kolesterooli tasemt mitte mingil moel.