wudu kirjutas:OnuEnn kirjutas:uue auto ostmiseks oli vaja ostuluba ja selle saamiseks pidi kõvasti rabelema ja pikalt ootama.
Asutuses, kus mul ema töötas, kui ta sai auto ostuloa, töötas ta selleks ajaks kolm/ neli aastat.
Eks ENSV ajal olid ka hinnas usaldusväärsed töötajad, eriti arvestades probleeme alkoholiga.
Kolhooose oli ka mitmesuguseid, peamiselt sõltus see juhtkonnast.
Maal oli tihti probleemiks leida mehed, kelle peale võis kindel olla, kelle autod-traktorid olid alati korras. Meelitati neid ka teistest kolhoosidest üle.
Kulla hinnas olid nt mehed, keda sai autoga saatma Tallinna mingit kraami ära tooma, kes ei lasknud endale külma teha, ei varastanud, ei napsitanud tee peal, ei jätnud asju järelevalveta.
Võibolla tundub see uskumatuna, aga meil oli külas autojuhte ja traktoriste, kellele kolhoos ehitas ühepereelamud ja sellel oli vähemalt mosu õue peal.
Nende saladus oli viinavabadus (harv nähtus sellise rahva hulgas) ja töökus (kui tahtsid, et su masin töötab, pidid seda ise peale tööd parandama).
Väike ime siis, et kord 20 aasta tagant peeti meeles külmutuskapi või autoostuloaga.
Kui 80ndate keskel sai keskmine teenistuja 200 rubla, siis paremad kombainerid ja traktoristid said ka 500-700.
Kuna tollaste masinatega oli töö üsna väsitav (kes on Niva kombaini kabiinis istunud põllul, see teab), siis viinaninad ei suutnudki mingeid plaane täita, sest puudus sellseks vajalik kehaline vastupidavus.
Minu suguvõsas ei tea ma ühtegi komsomolkust, kommunistidest rääkimata. Pioneerindusega asi piirdus (see oli nagu kohustuslik või nii). Ka ei ühtegi partorgi ega sellist meest.
Üldse ma arvan, et töökal, viinavabal ja usaldusväärsel inimesel on hea ninaesine iga riigikorra ajal. Ahjaa, tutvusringkonnas oli üks Volga tõesti, see Gaz-24 universaal, mille inimesed ostsid oma asutusest peale selle mahakandmist tehnilise olukorra tõttu (neid autosid üldiselt erakätte ei müüdid).
80ndatel käis suur kampaania, et lehm andku 4000 kg piima aastas. Mäletan et imestasin sellise "plaani" üle, sest meie kodused lehmad andsid üle 7000.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.