Kuidas täpselt block-chain tagab siis andmete autentsuse, ja mismoodi on ta turvalisem kui turvaelementidega paberkandja (rahatäht, pass); plastlipakas (id kaart, kõiksugu juhiload), või kasvõi digiallkiri? QR koodist rääkides muidugi - ametnik saab info, mida on rohkem kui triipkoodis, lugeda aparaadiga, aga samahästi võiks selle asemel olla tekst et "logi sisse sinna ja sinna aadressile, sisesta isikukood mille loed inimese dokumendilt ja saad vastuse et kas on vaktsineeritud või mitte"
Plokiahela tehnoloogia võimaldab tagada andemete autentsuse - kui keegi üritab isetahtsi muuta ühe ploki sisu, kukub kokku kogu plokiahel. Seetõttu ongi plokiahelatel põhinevaid autentimislahendusi võimatu/või üliraske ära häkkida või omatahtsi sisu muuta.
Kui huvi, võib siit julgelt lähemalt lugeda -
https://et.wikipedia.org/wiki/PlokiahelNagu enne mainisin, siis plokiahela abil on võimalik matemaatiliselt tõestada/garanteerida presenteeritava andme vastavust originaalile.
Paberraha puhul ei saa nt Euroopa Keskpank kaugteel öelda, et tegu on pärisrahaga või väga hästi järgi tehtud valerahaga. Garanteerimaks, et tegu on "õige" rahatähega peaks välja selgitama ekspertiis. Nagu enne kirjutasin, siis praegune paberil põhinev testimisakt on osutunud vägagi võltsimisaltiks ning nii mõneski riigis harrastatakse võltsimist massiliselt.
Kui kasutada plastikkaarti/kiipi siis kahtlemata turvalisus paraneb, kuid see eeldaks nt ka seda, et piirivalvurid/restoranipidajad + must miljon asutust kes soovivad veenduda inimese vastavuses peaksid endale sellised tehnoloogiad ja programmid hankima. Kui on huvi kasutada ühtset süsteemi rahvusvaheliselt, siis kahjuks see välja ei mängi.
Jääbki järele QR-põhine lahendus, mis võimaldab universaalset ja globaalset lähenemist. See ei eelda enamat, kui mobiiltelefoni/veebikaamerat mis on ühendatud internetti ja suudab lugeda QR koodi. Mingit eritarkvara installima ei pea.
Presenteeritud andmete tõesust saab garanteerida tõendi väljastanud asutus + turvalised baastehnoloogiad (nt plokiahel). Seetõttu ongi mõistlik mingisugune keskne asutus, kuhu liikmesriigid oma lahendused ära liidestavad.
See võimaldaks mul restoranipidajana kontrollida, et nt minu restorani siseneval itaallasel või portugaallasel on tehtud vajalikud süstid/või on hiljuti läbipõdenud koroona. Andmete õigsuse garanteerib nt mõni EU või WHO portaal, mis seda infot läbi QR koodi mulle presenteerib. Mina ei pea teadma, misssugust tehnoloogiat nende inimeste asukohariigid rakendavad, sest jällegi, kui nt EL on info garant ja ühtne presenteerida, siis mina peangi ainult seda asutust usaldama.