Vabastatud UKR sõduri jutt
"

Ütleksin omastele: pidage, oodake, lootke, ärge usaldage venelasi.

Vitali on meisterseersant, piirivalvur, teenistuses aastast 2000. Ta tabati mais 2022. Algul hoiti teda Olenivkas, seejärel Luganski oblastis Dovžanskis. Ta vabastati vangistusest vahetuse tulemusena 4. veebruaril. Ta on praegu ravil ja reintegratsioonil. Rääkisime Vitalyga telefoni teel:

"Ma ei arvanud lõpuni, et mind vahetatakse. Mul ei ole suuri sõpru, "karvaste" kätega onusid, kes mind välja tõmbaks. Ma ise olin šokis, kui mu perekonnanime hüüti ja sellesse vahetusse sattusin.

Vangistuses ei suheldud välismaailmaga, olid vaid kuulujutud. Aja jooksul ilmus teler: näidati Venemaa telekanaleid. Skabejevat vaadates saime aru, et NATO riigid aitavad meid – siis oli meil kõigil hea tuju. Ja kui lähed õhtul kell kümme magama, lähed magama mingi lootusega: et Ukraina ei kaota, et teda ei hüljata. Kui venelased põlevad, tähendab see, et meiega on Ukrainas kõik hästi.

Ma ei kirjutanud koju kirju, aga tean, et sõbranna sai kirja. Andsid lugeda, pandi lauale, ta isegi ei võtnud seda kätte. Vastust kirjutada ei lubanud, öeldi, et käsku pole.

Kõige rohkem toetasid need poisid, kes olid sinu kõrval, keda sa tead juba ammu, kellega tülitsesid, toitu jagasid. Nad kohtlesid üksteist normaalselt. Näiteks kui kellelgi on raske (on hetki, mil ta on ärritunud, igatseb oma perekonda), siis me rõõmustame teda, rõõmustame teda ja see läheb üle.

Sain aru, et nad muutuvad, kui tuli inspektor, nimetas kolm nime ja minu oma oli nende hulgas. Nad viisid mind kinniseotud silmadega vahetusse. Sõitsime ühes "Kamazis", siis läksime teise ümber ja siis panime lennukisse. Meil on juba kahtlusi, et tegemist on vahetusega. Siis tõsteti nad bussi ja viidi jälle kuhugi.

Kui meie poolele jõudsime, astus sisse üks mees ja rääkis ukraina keeles: "Noh, poisid, kuidas läheb? Elus ja terve? Kõik saab korda, olete kodus. Sinu jaoks on kõik läbi." Siis võttis ta välja sigaretid ja jagas need kõigile.

Ma ei oodanud, et mind niimoodi tervitatakse: kõik kallistavad, musitavad, kõik annavad midagi: süüa, apelsine...

Hiljem tuli koordinatsioonistaap meie juurde, näitas fotosid ja uuris, kes keda vangistuses näinud on. Kopeerisin mitu lehte.

Mõnikord on parem mitte midagi reklaamida, parem mitte nõustuda, et mitte kahjustada neid, kes on endiselt vangistuses. Sõjavangide sugulased ei tohiks Internetis leiduvat usaldada. Tahan öelda tabatute või teadmata kadunute lähedastele: hoidke kinni, oodake, lootke, aga mis kõige tähtsam - ärge sekkuge. Venelasi ei saa usaldada, nad kasutavad seda ära. Peame oma omi uskuma.""
https://www.facebook.com/koordshtab
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH