Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42800
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

OLAVI kirjutas: 03 Okt, 2023 11:35Seda usuvad rohkem haritud inimesed kui mina, mina teen vaid loetu põhjal loogilisi järeldusi.
https://tervise.geenius.ee/blogi/benu-t ... gitas%20ta.
Lehari sõnul imendub kolesterooli toidurasvadest umbes 25–50% ja enamus päevasest vajaminevast kogusest toodetakse maksas süsivesikutest,” selgitas ta.
Nii et nüüd siis kolesterool, mitte "hüdrogeenitud transrasvad"?

Ka sel tsitaadil pole vähimatki seost sinu eelneva väitega:
OLAVI kirjutas: 03 Okt, 2023 11:35Hüdrogeenitud transrasvad ei sula kehatemperatuuril täielikult ära ja seepärast ummistavadki sööja veresooni.

Tegelikult:
How trans fats harm you
Doctors worry about added trans fats because they increase the risk of heart attacks, stroke and type 2 diabetes. Trans fats also have an unhealthy effect on cholesterol levels.

There are two main types of cholesterol:

Low-density lipoprotein (LDL) cholesterol. LDL, or "bad," cholesterol can build up in the walls of arteries, making them hard and narrow.
High-density lipoprotein (HDL) cholesterol. HDL, or "good," cholesterol picks up excess cholesterol and takes it back to the liver.
https://www.mayoclinic.org/diseases-con ... t-20046114

Ettekujutus "ära sulamisest" on pehmelt öeldes primitiivne. Sinu organism pole pann, mille peal rasv sulades ringi sõidab.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4834
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Võtsin suvakalt varutud konserve, maitsnud enamust pole aga koostist vaatan väga tähelepanelikult. Kõike ei ole, kriisivarud on kastides ja käsitöögurmeed on nagunii siltideta. Usutavasti on kõik söödav. Taustal olev tegelane vahepeal ajas kõik ü
20231003_124807.jpg
20231003_124728.jpg
mber..
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

Kriku kirjutas: 03 Okt, 2023 11:45 ....
Ettekujutus "ära sulamisest" on pehmelt öeldes primitiivne. Sinu organism pole pann, mille peal rasv sulades ringi sõidab.
Hetkel usun, et 10 minutiga, mis on postituste vahe, ei saagi teemat mõtestatult mõista ja nii tekkibki "primitiivne" hinnang.

Saan aru, et on soov lihtsalt "ära panna", mitte huvi teema vastu kui tuuakse vastuseks juhuslikult kuuglist leitud, vastamiseks mittesobiv, ainult üldlevinud seisukohti levitav artikkel, mis ei kajasta seda nüanssi millest kirjutasin.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42800
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

OLAVI kirjutas: 03 Okt, 2023 12:30
Kriku kirjutas: 03 Okt, 2023 11:45 ....
Ettekujutus "ära sulamisest" on pehmelt öeldes primitiivne. Sinu organism pole pann, mille peal rasv sulades ringi sõidab.
Hetkel usun, et 10 minutiga, mis on postituste vahe, ei saagi teemat mõtestatult mõista ja nii tekkibki "primitiivne" hinnang.
Jah, arteroskleroosi põhjusi tõepoolest 10 minutiga kodus laua taga istudes välja ei uuri. Kaalumist väärt alternatiiv sellisele katsele on aga kirjutamata jätta.
OLAVI kirjutas: 03 Okt, 2023 12:30Saan aru, et on soov lihtsalt "ära panna"
Ei, soov on äärmised jaburdused teemast välistada.
OLAVI kirjutas: 03 Okt, 2023 12:30tuuakse vastuseks juhuslikult kuuglist leitud, vastamiseks mittesobiv, ainult üldlevinud seisukohti levitav artikkel, mis ei kajasta seda nüanssi millest kirjutasin.
Nüanssi? See, et "hüdrogeenitud transrasvad ei sula kehatemperatuuril täielikult ära ja seepärast ummistavadki sööja veresooni", see on "nüanss"? :lol: :lol: :lol:
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16611
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

_dumbuser_ kirjutas: 02 Okt, 2023 19:29 Ma justkui mäletan, et aastaid tagasi tehti isegi päris mitme tööstuse poolt sellist vorsti kus igasugu jama oli välja jäetud. Tulemuseks oli selline asi mida väga ei ostetud mitte maite või väljanägemise poolest. Hind oli kõrgem ja poldud ka harjunud sellega, et vorst ei olegi ühtlane roosa plätakas. Paljud olid rääkinud, et on liiga kõva. Ja kuna müüki väga polnud siis lõpetati ka ära.
No ma sellist juhtumit ei tea, kus normaalsest toorainest, õige retsepti, õige termotöötluse ja ilma mittelihaliste täiteaineteta keeduvorst oleks olnud "liiga kõva" või muul moel mittevastuvõetav (kui HIND välja jätta 8) ).

Ma mäletan seda, et kui vahepeal oli mingi periood aastaid tagasi, kus ajakirjanduses läks lahti suurem kiun keeduvorstides puuduva liha teemal, siis oli vist Anne Meri (toona Rakvere LK) see (aga võis ka olla keegi teine "lihatööstur"), kes rääkis, et "ainult lihast ei saa keeduvorsti teha, sest see jääb liiga kuiv ja kõva"... mis on täisjaburus ja soov tarbija kõrvade vahele istutada tõdemust, et normaalne keeduvorst peabki sisaldama igasugu lisaaineid.

Veelkord: Kui sul on madala või ülimadala kvaliteediga toore mida sa nimetad "lihaks" (ja see on ka lubatud igasugustes määrustes ja direktiivides ehk, et sa ju otseselt ei valetagi) siis, et sellest mingigi vastuvõetav toode teha tuleb kasutada igasuguseid lisaaineid. Kui nüüd need lisaained välja jätta, kuid madalakvaliteediga toore asemel ei kasuta kvaliteetset tooret, siis tulebki ikkagi jälle lõpptoodanguna mingi saast.

Tuleb eristada:
1. Ülimadala või madala kvaliteediga tooraine ehk "liha" (mulle meeldib kasutada "liha" asemel "tooraine") kasutamisel fabrikaattoodetes on möödapääsmatu kasutada lisaaineid, et saavutada tootel vajalikud ja vastuvõetavad omadused. Eesti keeles on selle tegevuse kohta väljend "sitast saia" tegemine.
2. Kvaliteetse liha (siin mul meeldib kasutada "tooraine" asemel "liha") kasutamisel ei ole vaja kasutada lisaaineid ja need ainult rikuvad lõpptoote kvaliteeti.
3. Mida vähem on koostises kvaliteetset liha, seda suurem on lisaainete vajadus. See on pöördvõrdeline põhimõte.

Reaalsuses ja praktikas kodanikud suudavad ka tänasel päeval valmistada ise 95...99% lihasisaldusega vorste mis on ülimaitsvad ja ei ole "liiga kõvad" vms "erroriga":

ÕPETUS: Kuidas kodus vorste valmistada
Kõige aluseks vorsti tegemisel on aga hea sea- või veiseliha. Mina teen tavaliselt korraga 5 või 10 kg vorsti, siis jätkub tulemusest mõneks ajaks endale ja sõpradelegi.

Lihakoguse hulgas võiks olla umbes ⅔ sea küljetükki, nn kondita peekonit, mis on piisavalt pekine, et anda vorstile vajalik mahlasus. Kamarat pole vaja eemaldada, sest vorsti sees läheb kõik ühtlaseks. Kui kasutate poest ostetud küljetükki, mille pekiriba pea olematu, tuleb kindlasti lisada puhast pekki. Kolmandiku ulatuses panen veiseliha. Selleks sobivad kõik odavamad lihatükid, kuid ka ükskõik millise metslooma liha. Sel juhul võiks arvestada, et metsloomaliha on kuivem ja peki osakaalu tuleb veidi tõsta.

Liha lasen läbi hakklihamasina. Kui kasutate käsimasinat, on see ikka paras töö, vaadake, et oleks tugevaid abikäsi! Kui soovite väga ühtlase struktuuriga vorste, võib liha ka mitu korda läbi hakklihamasina ajada.

Seejärel tuleb segu väga hästi läbi sõtkuda, tugevalt kätega töödeldes vähemalt 15 minutit. Mida rohkem sõtkuda, seda paremini lihavalgud ühtlustuvad ja saame ühtlasema vorsti. Pärast massi ühtlustamist tuleks lisada soola ja maitseainesegu ning sõtkuda veel kord läbi.

Algajal soovitan kasutada valmis maitsesegusid, näiteks valge vorsti või Krakovi vorsti maitseainesegu. Kuna pakis on ürte ja vürtse 5 kg või 10 kg vorstisegu maitsestamiseks täpselt õiges koguses, pole vaja ise leiutada, mida ja kui palju panna.....

https://maakodu.delfi.ee/artikkel/72936 ... valmistada
Kõik. Muid koostisosi vorsti sisse ei lähe.

Arvo Kassin: Sealihavorst 99 %
2,8kg läbikasvanud sealiha
28grammi nitritsoola
28grammi keedusoola
maitseained: Paprika, koriander, tsillipipar, küüslauk
https://www.youtube.com/watch?v=IqldGyZbGyI

Kodune suitsuvorst sealihast
https://www.youtube.com/watch?v=roM58Tde-6g

kodune doktorivorst kanalihast I- variant
https://www.youtube.com/watch?v=Ov8EooEE4ng

Tõnu Peit: Sinkvorst
Koostis:
Väherasvane sealiha - 30%
Rasvane sealiha - 30%
Kalkunikiha - 30%
Veiseliha - 10%

Maitseained 1kg kohta:
sool - 20g (10g nitritsoola, 10g keedusoola), kalkunilihale 17G
suhkur - 2g
purustatud must pipar - 2g
koriander - 0,5g
ingver - 0,5g
granuleeritud küüslauk - 2g
kardemon - 0,5g
muskaatpähkel - 0,5g
sinepiseemned - 10g
https://www.youtube.com/watch?v=KWzKsk5atU8

Lihaleib Ameerika moodi. Retsept aastast 1938.
Veiseliha 350g
Väherasvane sealiha - 350g
Seapekk - 270g
Muna 12g
Nisujahu 20g
Sool 20g (10g nitritsoola/10g keedusoola)
Suhkur 1g
Jahvatatud must pipar - 1g
Riivitud muskaatpähkel 0,8g
Kardemon 0,8g
Kaneel 0,8g
Köömned 0,1g
Küüslauk 0,2g
Vesi 100-150ml
https://www.youtube.com/watch?v=eKAKvtJHYOA

Ukraina vorst
https://www.youtube.com/watch?v=6xOh7LoIvjQ

jne
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eks need meie "lihatöösturid" räägivad seda, mida välismaa omanikud neile selgeks teinud on - kui su tööstus kuulub mingisse soomlaste gruppi, siis pead sa valmistama toodangut, mille on soomlased heaks kiitnud. Ja kombe teha vorsti mingist jamast, st madalakvaliteedilisest lihast ja igasugu keemiaga, tõid meile 1990ndate sisse põhiliselt ikka soomlased.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
diesel
Liige
Postitusi: 923
Liitunud: 20 Jaan, 2011 20:47
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas diesel »

see "jama" tuleb ka kellelgi ära süüa.
alternatiiviks on viia kraam väike-maarjasse põletusele ja see kulu
läheks siis veel viisakale toidule otsa.
tarbija ei oleks nõus seda kinni maksma.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas wolfgang »

Vorstihuvilistel soovitan vaadata YT kanalit "kolboboss". Küll vene keeles. Aga väga lihtsad liigutused ja mees rõhutab eriti knihve/komponente, mida ei tohi üle lasta/asendada. Ma tegin selle järgi vinnutatud vorsti ja Coppa-t. Üks hetk oli grupp Itaalia resto kokkasid külas(ausõna!) ja need lasid mu coppat sisse niiet anna ette.
Materjalid saab Maarahva poest või Saksa vorstist ja vinnutuskapi tegin ühest minikülmikust, mis enivei jalus vedeles, kuhu ostsin oomipoest T anduri koos wifi juhitava kontaktoriga(ärge minge krampi akf-d, selle hind oli mingi 14 eur-i või oli 30, enam ei mäleta, aga suht vähe ja igaüks saab seadistamisega hakkama). Puurisin augu läbi külmiku seina, andur sisse, 15C peale, toide läbi selle kontaktori, vorstid sisse, kuu aega ja toodang hakkas tulema.
Muidugi peab viitsimist olema mässata, aga täiesti tehtav ja mis vbl. tähtsamgi, söödav.
Aa. Eraldi vorstipritsi mul pole. Asja ajab ära el. hakklihamasin vorstiotsikutega.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Ma tiba aega teemast eemal olnud, seega paarile lehele märge - "tutvutud, aga mitte läbi loetud".
Rannarootsile ei oska midagi kosta, kui kanamass, siis kanamass. Kuid siis peaks olema etiketil selgelt Veiseliha omas mahlas kanamassiga. Natuke imelik oli täna raadiost kuulata, et tarbija otsustab eelkõige hinna järgi. Nimeta vorst vist oli kunagi müügis....
Ma ise prooviks ostsin prooviks Liivimaa lihaveise konserve posu. Terake kallimad. Aga kui on õige asi, siis jään tarbijaks.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Kapten Trumm kirjutas: 03 Okt, 2023 13:23 Eks need meie "lihatöösturid" räägivad seda, mida välismaa omanikud neile selgeks teinud on - kui su tööstus kuulub mingisse soomlaste gruppi, siis pead sa valmistama toodangut, mille on soomlased heaks kiitnud. Ja kombe teha vorsti mingist jamast, st madalakvaliteedilisest lihast ja igasugu keemiaga, tõid meile 1990ndate sisse põhiliselt ikka soomlased.
Valga lihakombinaadi endine suuromanik ja direktor Helmut Paavel läks seetõttu. Tulemuseks oli, et Maks ja Moorits tooteid ei ostetud. Hiljem aastaid tööd, et tarbija usaldust taastada. Väide, et tarbija vaatab vaid hinda, ei päde. Minul penskarina peab olema võimalus hinnata maitset.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Aastaid tagasi käis samalaadne teema võiga - tulemuseks oli võideks. Aga praegu väga letil silma ei torka. Vähemalt ei domineeri.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eks tehnoloogia ole ka vahepeal edasi arenenud natuke ja 1990 a või, mis külmkapist võttes oli kivikõva, on täna juba täitsa normaalselt määritav ilma taimeõli sisse segamata.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Väike meenutus. Eesti kroon, kui tuli siis vahetati 150 EEK näo kohta. Kedagi ei kottinud, et sa oled talunik, sul 20 lehmale ja 30 noorloomale hein teha, teraviljapõllul toimetada jne. Rublade eest sai just valmis garaazihoone - ilus puhas. Üks lehm ja üks mullikas pidid oma elu jätma, liha kontidest eraldama tuli kogu küla. 2,5 m haagis sai kuhjaga täis ja reis Raplamaale, Kaiu. Seal tehti head suitsuvorsti ja sazlõkkvorsti. Jaanipäevadel ja turul müüsin. Kohalikud polnud saanudki naturaalset - Jaanipäeval sõimati, et sardelle selle hinnaga. Kuni maitsta said.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16611
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Ma olen vist sellest ositi siin kusagil juba kirjutanud.
Miks mulle see krdi "vorstiteema" nii korda üldse läheb ja mida ma jauran pidevalt?

1988 läksin Rakvere Lihakombinaadi uuseihtusele Soome firmasse tööle.
Osade tööstushoonete "majakarbid" olid poolvalmis (seinad, laed, põrandad olemas, uksed, aknad, sisustus puudu), osasid alles ehitati.
Meie firma ülesandeks oli seadmete ja liinide paigaldus ning häälestamine ja hiljem garantii pidamine (garantiiremondid ja ümberhäälestused) kuniks kogu kupatus anti kusagil 1992 paiku tellijale üle.
SRV töötõend 2.jpg
Isiklikult osalesin algusest lõpuni vorstipritside, viineriliini (pritsimine-suitsuahi-keeduahjud-pakkimine), vorsti ja singi keedu- ja suitsuahjude, süldiosakonna, pihviliini (kuterdamine-vormimine-küpsetus-sügavkülmutamine-pakkimine), singisoolamise, pelmeeniliini (see jäi lõpuks käiku andmata, kuna "läänes" pelmeenimasinaid ei toodetud, need osteti Venemaalt ja nende ühildamine muu "lääne tehnikaga" oli niivõrd keeruline, et lõpuks sellest lihtsalt loobuti), ekspereimentaaltsehhi (kõik seadmed alates kutritest ja huntidest ning lõpetades ahjudega "mini" versioonis), lihalõikuse ja lihasorteerimise (asusid ühes tsehhis), aga ka kamaratsehhi, kastipesu (plastkastid) ja pappkastide valmistamise osakonna üles panemisel, proovimisel ning häälestamisel ja seadistamisel.

Kui "liin" ja masinad said paika ning alghäälestatud, siis toodi vanast lihakombinaadist paar töölist ja toorained katsepartiide valmistamiseks.
Lasti väikeses koguses katsepartii tooteid algusest lõpuni läbi, hinnati tulemust ja tehti vajalikud lisaparandused ning häälestus.
Seejärel lasti läbi järgmine katsepartii jne kuniks lõpptoodang vastas etteantud parameetritele.
Pärast igat proovipartii läbilaskimist hindas toote omadusi vastav Soome-Eesti spetsialistide grupp. Selle hulka kuulus ka toodete maitsmine.
Meie, kes me need seadmed paigaldasime ja neid häälestasime, saime siis neid katsepartiisid maitsta ja süüa põhimõtteliselt nii palju kui tahtsime.
Kogu see proovitoodang "lahjendati" oma tööliste vahel ära, sest müüki seda panna ei saanud. Proovimas käisid kõik, ka üldehitusfirmade mehed.
rakvere-lihakombinaadi-ehitus15.jpg
Näiteks viineriliini katsetustel võeti proovitoodangut kahel-kolmel korral erineva protsessi käigus.
Pärast kilesse pritsimist läksid viinerid rippuma vastavatele raamidele mis siis sõitsid kogu aeg vaikselt edasi ühest ahjust teise.
Kõigepealt läksid nad suitsuahju. Seal pidi täpseks reguleerima naturaalse suitsu kogused. Pärast suitsutust võeti esimene proov. Edasi sõitsid raamid pikka keeduahju, no ma ei mäleta, mingi 20-30m pikk äkki, kust siis need raamid vaikselt edasi liikusid kuni jahutamiseni, kilede eemaldamiseni ja pakkimiseni. Sealt keeduahjust ja jahutusest võeti siis teatud vahemaa tagant jälle proovimiseks neid viinereid välja jne.

Kõige maitsvamad olid nt viinerid pärast keeduahju ja enne jahutamist. Soomlased pööritasid silmi, et perkele kui head viinerid, pole elusees selliseid saanud. No nendest võis ennast tõesti lõhki süüa seal.

Sama oli sinkide, keedu- ja suitsuvorstidega, ning pihvidega. Viimased olid eriti head kohe pärast toiduõliga täidetud kuuma küpsetusvanni läbimist.

Eksperimentaaltseeh oli nagu omaette väike/mini lihakombinaat. Sel polnud ainult tapamaja ega lihalõikust. Muu tootmisprotsessiks vajalik sisseseade oli olemas. See oli mõeldud uute toodete väljatöötamiseks ja katsetamiseks väikestes kogustes. Mingi hetk peale juba kombinaadi tööle minekut (vbl aasta-kaks pärast käivitumist) muutus selle tsehhi ülesanne. Uute toodete väljatöötamise asemel hakati üha enam seal katsetama juba olemasoleva toodangu "modifitseerimisega"... et kuidas saaks vähem liha ja rohkem muid aineid tootes kasutada. Sai proovida ka selle eksperimentaaltsehhi toodangut erinevatel aegadel.

Niisiis, ühel hetkel, kui mingi 80% kombinaadist juba töötas (avati ametlikult 10. augustil 1990 aga mingi osa andis toodangut juba varem ja mingi osa hakkas tööle hiljem) ja toodangut tuli (see läks alguses enamuses suurtes kogustes rongiga Venemaale Leningradi, sest RLK ehitamist rahastas mingi NLiidu välispank vms ja selle "laenu kustutamiseks" vms "normi" täitmiseks pidi saatma toodangut venesse - selleks ehitati lausa eraldi uus raudteeharu otse RLK neljanda korpuse taha kus oli vastav otse laost vagunitesse kauba pealelaadimise estakaad), ilmusid uut kombinaati vaatama igasugused külalised "lääneriikidest", sest tegemist oli Euroopa suurima ja moodsaima kombinaadiga sellel hetkel.

Pilt

Mulle on eriti eredalt meelde jäänud rootslaste ja sakslaste delegatsioonide/lihatööstusspetsialistide külaskäigud.
Neil olid kaasas omad vorsti/viineri kiled kuhu sisse vorsti ja viinerit pritsiti, ning omad retseptid, mida siis seal katsetati.
Katsetati siis n.ö. nende "omatoodanguga" kõige moodsamaid seadmeid ja tingimusi (kutrid, hundid, segistid, pritsid, ahjud jne).

Esimene asi mis kallite väliskülaliste silmad pahupidi ja suureks ajas oli hämming, imestus ja arusaamatus, et MIKS te kvaliteetliha vorstidesse topite? Teine imestusobjekt oli see, et miks te nii vähe, või üldse mitte vorstides/viinerites/sardellides/keedusinkides lisandeid kasutate?
Samal ajal proovisid meie toodangut ja mugisid kahe suupoolega ning kiitsid taevani, et no küll ikka on head asjad.

Kuna oli alles aasta 1990 ja taasiseseisvuseni läks veel aasta, siis pidi kogu toodang endiselt vastama NLiidu GOST ja ENSV OST standarditele (nendest ma olen ka siin teemas pikalt kirjutanud), siis nii kallitele väliskülalistele vastatigi.

Mulle meenub kohe, kuidas me siis neid välismaa vorste degusteerisime. Eestlasest tehnikaosakonna töödejuhataja tuli ühel hetkel meie seadistajate ruumi, kaenlaalused ja süli erinevat kireva tootekilega välismaa toodangut täis. Et mehed, davai, proovime lääne kaupa. tema oli ka see, kes meile ilmekalt seletas ja näitas, kuidas väliskülaliste silmad peas pahupidi läksid kui meie retsepte lugesid. No pikalt heietamata - see toodang mis meile maitsmiseks toodi tundus omapärane, kohati isegi rõve ja täisesti harjumatu meie toodangu kõrval. Kõigil oli nalja nabani, et mida paska nad seal toodavad ja söövad. Mul soome boss võttis ka siis viilu ühte ja viilu teist toodangut, mälus vaikides ja ütles, et nojah, see on umbes sama nüüd, nagu meil Soomes. Eriti jube oli mingis kollases kiles Saksa keeduvorst. Selle kohta ütles soomlasest boss, et no sellist vorsti pole ka Soomes. :D

1990 suvel ja sügisel õnnestus käia spetspinkide seadistajana tööl kutseoskusi täiendamas ka Soomes lihatööstuses, HK (Helsingin Kauppiat) tehastes. Helsingis oli kõrvuti kolm eraldi tsehhi. Vorstitsehh Työpajankatu 6, restoranidele tooteid valmistav ja pakendav tsehh Vanha talvitie 5/Hermannin rantatie 4 ja nn "Marschall" tsehh Vanha talvitie 3 vastas üle tee, vanha Talvitie 2. Mida seal tehti ei mäleta, aga seal oli meil söökla ja osad valmistoodangu laod.
Lihakeskuskunta 1990.jpg
Seal valmistoodangu ladudes valve puudus, kõik uksed olid ladudes-tsehhides lahti ja vaese "idatöölisena" sai siis sealt laost vahel võetud kohalikke tooteid, mida õhtuti ja vabadel päevadel majutuspaigas saaks süüa ja saia-leiva peale panna. No valdavas osas enamuse toodetest sai ära proovitud ja ei olnud seal midagi eriti maitsvat. Toona meie jaoks ikka kõik pigem "omamoodi" maitsetega. Kõige jubedamad meie arust olid "hobusevorst" (hobuselihast suitsuvorst) ja "Balkanprinssi" ning "Pikkuprinssi" viinerid. Kuna niisama süüa ei kõlvanud ja isegi näljasena alla ei länud, siis proovisime praadida, et ehk läheb paremaks, aga pannile jäi järgi üksnes tükikesed mingit hall-roosat ollust ja pool pannitäit loksuvat hägust rasva. Kõlbas süüa kahte sorti suitsu või poolsuitsuvorsti (nimesid ei mäleta), ühte sorti Salaami vorsti ja üllatus-üllatus üks maksapasteet või maksavorst (kiletuubis nagu vorst) oli üllatavalt hea.

See-eest restoranitoodete tsehhis olid küll asjad mis olid maitsvad, aga nendele me juurde ei pääsenud ja paar korda kaasmaalased tõid jupikesi, kes seal töötasid. Keeduvorstide ja viineritega loomulikult seal üldse ei tegeletud.

Edasi leidsin omale kalli abikaasa, kes oli lõpetanud kooli vorstitoodete tehnoloogi ja vorstipritsijana. Ta töötas vastavatud kombinaadis maitseainete laos. Kaalus ja andis retseptide alusel välja maitseaineid. Hiljem juba anti sealt välja ka lisaaineid. Tekkis ülevaade retseptidest ja mis erinevate toodete sisse läks. Mina jäin Soome firma poolt kohapeale 1991-1993 garantiiajaks n.ö. paigaldusfirma esindajaks ja seadistajaks, sest neil oli odavam hoida kohapeal kohalikku meest, mitte soomlaseid. Sommid käisid vahelduva eduga ka pidevalt ikkagi kohal, kui midagi suuremat oli vaja teha, ümber ehitada, välja vahetada jne. Seal sai pärast LK avamist aasta-kaks erinevaid asju ümberehitatud. Kadus pelmeeniliin (tuli demonteerida ja asendada teise pihviliiniga, likvideerida pelmeenide tarbeks rajatud jahupunkrite ladu, ümberehitada sügavkülmikud jne), mingi aeg kadus kondijahutsehh... Tulid juurde erinevad pakkeliinid (saiakate, pasteedid) jms nipet-näpet. See töö kestis mul RLK-s kuni aastani 1995 kui ma sealt siis lõpuks minema läksin ca pool aastat pärast RLK erastamist ETFC Grupp (Epeks Talinvest Food Companies) poolt. Suur hulk tutvusi ja kontakte aga jäi ja osad neist töötavad seal siiani.

1991 taastasime iseseisvuse. RLK oli riigiettevõte. Algul tuli mingi aeg edasi GOST toodangut ja retsepte muudeti vähe või üldse mitte. Pigem üritati aretada täiesti uusi tooteid (uued viineri ja vorstisordid, saiakate, maksavorstid-pasteedid, erinevad singid).

1995 RLK erastati. Umbes siis läks lahti ka esimene suurem retseptuaari ümbervaatamine, et toota odavamalt ja kasumlikumalt. RLK oli vahepeal ka kahjumis. Ma täpselt aastat ei mäleta, aga ükskord tööle minnes olid absoluutselt kõik laoruumid ja koridorid maast laeni täis mingeid kaste. uurisime, et mis jama see siis nüüd on. Tuli välja, et tegemist on USA-st saadud kanalihaga. Võis olla ka MDM (Mechanically Deboned Meat), ei mäleta, sest toona nt see MDM oli meile tundmatu ollus, aga võisid olla ka kanakintsud vms. Tonni hind USA-st Tallinna sadamasse juba kohale tooduna (vii ainult minema) oli nii odav (ma kahjuks hinda enam ei mäleta, kuigi sellest oli toona ka lihakombinaadist juttu), et osteti suurem kogus seda USA-st kokku. Ma ei mäleta kuhu see kõik ära lahjendati ja kas midagi ka kuhugi edasi minema veeti, aga siis tulid välja ka esimesed lihatooted "linnuliha" lisandiga.

1998 ostis kolmveerand aktsiatest Soome HK Ruokatalo (sama Helsingin Kauppiaat lihatööstus, kus ma Soomes töötasin ja mis oli juba ehitamise ajal Eesti/NLiidu partneriks siin kes nõukogude inimestele kogemusi jagas ja neid õpetas). Pärast seda käis n.ö. "toodangu harjumuspärasus lõplikult alla".. see tähendab, et toodangut hakkas rohkem tulema, aga selle retseptuur pärines peaasjalikult juba soomlastelt ja "mõistusevastane liharaiskamine" lõpetati ning toodang "optimeeriti" ära.

Umbes samal ajal (1997 või 1998) sain mina viimast korda maitsvat ja n.ö. "normaalset" doktorivorsti. Aga see toodi juba hoopis Tartu Lihakombinaadist. Kuna mul naise sõbranna, kellega nad koos seda vorstimajandust koolis õppisid, töötas toona, enne Tartu LK pankrotti minekut sealses kombinaadis, siis ta tuli ükskord külla ja tal oli kaasas terve latt seda "Doktori" keeduvorsti.

Sellised isiklikud kogemused siis aegadest, kui meie vorstitööstus vaikselt ja tasapisi n.ö. "pekki keerati" 8)
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4834
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Rebane11 kirjutas: 03 Okt, 2023 16:11 Väike meenutus. Eesti kroon, kui tuli siis vahetati 150 EEK näo kohta. Kedagi ei kottinud, et sa oled talunik, sul 20 lehmale ja 30 noorloomale hein teha, teraviljapõllul toimetada jne. Rublade eest sai just valmis garaazihoone - ilus puhas. Üks lehm ja üks mullikas pidid oma elu jätma, liha kontidest eraldama tuli kogu küla. 2,5 m haagis sai kuhjaga täis ja reis Raplamaale, Kaiu. Seal tehti head suitsuvorsti ja sazlõkkvorsti. Jaanipäevadel ja turul müüsin. Kohalikud polnud saanudki naturaalset - Jaanipäeval sõimati, et sardelle selle hinnaga. Kuni maitsta said.
Olin selles Kaiu tšehhis praktikal nõukaaja lõpus. Kui varem olin vorstide ja konservide suhtes umbusklik, siis seal nägin, et väga korralik värk on. Tööl oli 4-5 inimest, toodeti põhimõtteliselt oma kolhoosi inimestele. Meie pere ostis harva, sest isa oli jahimees ja külmkapp põdra/metssea tooteid täis ( vormistatud sealsamas Kaius). Kuskil tagapool keegi arvas, et GOST-ist nõukaajal kinni ei peetud, suurte kombinaatide osas ei oska arvata aga meie kolhoositšehh andis supertoodangut välja. Ja täiesti ametlikult võisid kohapeal süüa palju jaksad ja koju minnes jagati kraami kaasa, varastama ei pidanud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist