ribikardin kirjutas:
Miks ei peaks olema kasutatav väljaspool teed? Linttraktorid sõidavad põldudel ja metsas väga edukalt, ega see kui traktorile kahur peale panna ei tee tema läbivust nii palju halvemaks, et enam üldse ei saa.
Pole just parim võrdlus - tank on poole laiem ning kolmandi ku traktorist pikem. Offroad'i mehed teavad ju ka, et kui maastikule lasta pika ja lühikese raamiga maasturid, mis muidu näitajatelt on võrdsed, on alati eelis lühemal masinal;)
Tank on muidugi tore asi ja ma loodan, et need, kes näivad olevat nüüd juba nende soetamise otsuse teinud, teavad täpselt, milleks neid vaja on. Kui neid on vaja oma meeste väljaõppeks (mis kuluks ära tõesti, kasvõi selleks, et lõputud vaidlused tankist kui subjektist lõppeksid - igaüks saab seda katsuda, selle alt läbi roomata ja seda ka läbi sihiku vaadata), siis fine - ostame kümme tükki kusagilt endisest sotsialismileerist ja oleme õnnelikud. Kuid räägitakse tankidest siiski ennekõike ofensiivi võime loomiseks, st. et kui me muudkui kaitseme ja viivitame, siis ühel hetkel on vaja ka rünnata. Ja rünnakuks on soomus muidugi hea. Aga siit dilemma, kui palju ja milliseid tanke me siis vajame? Ning siiski, milleks ikkagi? Kui sihtmärkideks vastase lendavatele sõjamasinatele ja tankitõrjele (Vene motolaskurbrigaadi koosseisus on ainuüksi tankitõrjepataljone kaks, lisaks on tankitõrjevõimekus igas pataljonis ja roodus ning isegi jaos olemas), no siis nimetamegi asju nii ja ostame need 30-40 masinat sisse ning õpetame enesetapjad nendega sõdima - kui neid viivituse/kaitse faasis ära ei pommitata, võib mõni tank isegi lahinguväljale jõuda ja paukugi teha. Kui aga me tahame nendega tõeliselt sõdida, siis peaks mõtlema, mis maastikul, kellega, mis tingimustes jne. Seega oleks lisaks vaja kõva inseneritehnika, õhutõrje, tankitõrje, maapealse luure ja palju muu kola soetamist. Meie maastik on harva nii avatud, et sellele korralikul soomusmanöövrit sooritada, pealegi on ta liigendatud, soine, mudane, auklik jne, mis tähendab, et tanke tuleb pidevalt aidata. Tundub uskumatu, kuid meie pruuni, paksu savimulda jääb ka selline masin kinni, kui ta ennast kaevab kõhuni sügis-/kevadlögasse ja hakkab roomikutega tühja jahvatama.
See tankide värk on päris huvitav muidu. Olen selle üle paar korda mõelnud ja avastanud korra end näiteks selliselt mõttelt, et äkki me peaksime sel juhul (kui need tankid ikkagi soetatakse) panustama öise lahingutegevuse arendamisele koos kaasaskäiva aparatuuriga masinatel... Aga see oli selline uitmõte, ma eluaegse jalaväelasena väga tankide osas muidu pead ei vaeva, mind huvitab rohkem see, kuidas neid saaks hävitada (vastase omi, ma mõtlen).