AMvA kirjutas: ↑28 Mai, 2025 9:46
Kapten Trumm kirjutas: ↑28 Mai, 2025 9:26
Ma olen ka umbes sama meelt, et kui täna panna perearstid mingeid öövalveid pidama, siis puhkeb seninägematu kisakoor, kuna senine, suhteliselt tulus ja mugav elu lõpeb.
Oled sa üldse arvutanud, mis see võiks Haigekassale maksma minna? Kas meil on see raha olemas või võtame muid teenuseid vähemaks?
Omal ajal lasti koll kotist välja ja tema sinna tagasitoppimine on alati palju keerulisem. Täpselt sama asi on ka meditsiinis. Tehti süsteem niimoodi ringi, et saaks eraettevõtluse vormis tegutseda. Mitte nn riikliku või ühise huvi või vajalikkuse vmt regulatsiooni vormis. Nüüd on meil kari OÜ-sid, kes osutavad elanikkonnale teenust. Aga OÜ-l kui ettevõtlusvormil on kohustus teenida kasumit (seda ütles muideks maksuamet, kui kesisel ajal oli ettevõttel tulukusega probleeme). Hoopis teine hullem probleem on, et sellise OÜ-tamise tagajärjel on tekkinud võimalus osutada ainult teenuseosutajale meelepärast teenus ja seda siis, kui teenuseosutajale sobib. Ja sealt edasi olles ise erivajadustega lapse vanem juba pikemat aega (28 aastat), siis olen ka näinud, kuidas
"teenust ei osutata, sest klient ei ole koostööaldis" (milline järjekordne kena kantseliit!). Ehk siis joon/piir teenuse ja ravi vahel on ära hägustunud ja võimaldab osutada ainult soodsaid teenuseid.
Vahepeal on päris asjalik paar päeva foorumit mitte lugeda, teed siis lahti ja loed kuidas jälle kedagi sildistatakse. Sõimatakse inimesi ... (seisukohad), kes perearsti juurde ei saa jne. Jah minul (meie perel) on perearstiga suuresjoones hästi, arst on üks kiidetud nimekirja tegijatest, aga praegu proua käib koolitusel, kus on koos väga erinevaid naisi nii vanuses kui elukohas, ja ta oli ikka väga üllatunud mida teised perearstini jõudmisest rääkisid. Et kaks nädalat pole midagi erilist... jne... Ja peale selle ärakuulist jõudsime arusaamisele, et meil on Tartu linnas sees ikka veel väga hästi. Ometigi oli just teemaks, et üks Tartu (küll eri)arst (kes on juba tegelenud ja kursis probleemiga ja nüüd näeks ka edasisi arenguid kohe) võtab lisaks vastu ka Valgas, kus on lühem järjekord, ja tundub, et selle arsti juurde uuesti vastuvõtule saamiseks tuleks vist Valka sõita...
Täpselt sama juttu, et "perearstini jõudmiseks" kulub isegi paar nädalat, rääkis eile Ringvaates ka Grete Lõbu. EMO-t esindava saatekülalise seisukoht oli, et "nii hull see ka ei ole!". Tean ise juhtumit, kus Tartus Tallinnasse kolinud mees kes ei suutnud kuidagi
"perearsti Tallinnasse üle kolitada" vajas abi (rohtu ja mitte töövõimetuslehte) ja reas keelduti teenuse osutamisest stiilis, et "aga sa sõida nüüd Tartusse!" ja seda vaatamaa jutule, et "olen praegu nii läbi, et Tartusse ma kindlasti ära sõita ei jõua", rääkimata siis sellest, et kas ja millal Tartus perearstil oleks võimalus teda vastu võtta.