Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kilo Tango »

Rebane11 kirjutas: 12 Nov, 2023 10:36 Jutt sul õige, vinnutatud liha meil peres peale minu ja ämma õnneks keegi ei söö. Muud tooted pannakse ennem pintslisse, kui korralikku analüüsi teha jõuan.
Vinnutatud liha saab koduses majapidamises ise teha toidukuivati abiga. Saab palju parema tulemuse, kui need poe omad.
MeelisV
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MeelisV »

Mina teen oma "vinnutatud" liha tavalises el. praeahjus.
Istub seal oma 3...4 tundi 75...80 c juures pöördõhuga ning uks on natuke irvakil ja saab täitsa hea. Muidugi sellele eelnev marineerimine määrab seda headust omajagu.
Leo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Leo »

Vanad eestlased teavad jah rääkida, et kadunukeste kodudes koristustalgutel tuleb ikka kusagilt kastitäis klaaspurke välja koos metallist kaante ja kaanetajaga, nii et täiesti kindlasti oli klaaspurki konservide ja hoidiste tegemine väga tavaline teema.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Ma siiani ikka soola, päikese, tuule ja ajaga hakkama saanud. Ja aega mul on. Uusi vigureid vanas eas?
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Eks see teemaks muutu jälle. Tegelikult meil kasvanud põlvkond+ noori, kes ei tea kuidas peaks maitsema sink ja vorst. Korralikku hakklihakastet saavad ka ainult siis kui isa teeb. HEAD ISADEPÄEVA. Mul mõlemad põsed ära lutsutatud, paar päeva ei raatsi pesta.
MeelisV
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MeelisV »

kuids säilitate ja kuidas säilib küpsetamata ehk toorelt kuivatataud s.t. vinnutatud liha nt. siis veis ?
toatemperatuuril ? jahedas ? paberis ? kiles ? vaakumis ? nädal....kaks...kuu ?

mul omal kuumalt kuivatatud lihaga pole säilivuses probleeme toatemperatuuril
naine on hoidnud paberkotis, kilekotis, plastkarbis jms. vist isegi paar kuud oli ühe portsu lõpp veel kapis
ta peidab minu eest omale varusid :mrgreen: ja siis jälle ronib oma asjadega diivanile telekat vaatama
kus ma olen arvanud, et liha ammu otsas :dont_know:
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Rebane11 kirjutas: 12 Nov, 2023 20:27 Eks see teemaks muutu jälle. Tegelikult meil kasvanud põlvkond+ noori, kes ei tea kuidas peaks maitsema sink ja vorst. Korralikku hakklihakastet saavad ka ainult siis kui isa teeb. HEAD ISADEPÄEVA. Mul mõlemad põsed ära lutsutatud, paar päeva ei raatsi pesta.
Minu lapsed ja pere on küll saanud - hea hakklihakaste on nimelt rammus hakklihakaste. Lahja toit on harva maitsev. Mina kokkan.
Minu retsept on siis:
1 kg (2x500g Max ja Moorits) seahakkliha
1 kg (2x500g) 20% hapukoort
Maitseaineid vastavalt maitsele (mina soola ei söö, aga nt küüslaugupipar
2 sibulat hakituna
Hakklika, sibul praadida pannil, lisada maitseained
Seejärel pannitäis potti, lisada hapukoor.
Vajaliku paksuse saavutamiseks kuumutamisel lisada kuuma vett
Lasta 15 min väiksel tulel muliseda (ettevaatust, et põhja ei kõrbe).

Täitsa looduslik värk, eimingeid e-aineid. Eriti gurmaanid võiks muidugi ajada hakklihamasinast läbi nt 1 kg kaelakarbonaadi.
Serveerida kuuma kartulipudru või kuumade keedukartulitega. Nendest kogusest saab umbes 3 liitrit kastet, jätkub pikemalt.
8)
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Asenda pool hapukoorest puljongiga ja saab veel parem. Ja muidugi 100% seahakkliha on jama.
ahto42
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ahto42 »

Mulle meeldib kastet teha toidu või isegi vahukoorega, lisades natukene ka merevaiku.
NGolf
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas NGolf »

Viimsepäevavarude sildid peaks ehk ka dubleerima...
Pilt
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

Kindlasti ärge unustage kastmele (aga ka nt. klimbisupile või ühepajatoidule) lisada punast pipart! Saab kohe palju parema maitse kui ilma. Suvel on kõige parem võtta valmis kaunu otse taimede küljest, aga kõlbavad kuivatatud ka enam-vähem samamoodi. Mina kasvatan neid omale rõdu aknal lillekastis. Mitu kauna võtta, sõltub toidu kogusest ja pipra tulisusest. Keskmise pannitäie hakklihakastme jaoks vast 1 suurem või 2 väiksemat. Eks ta esimesed korrad natuke katsetamise asi on. Umbes kuu aja pärast on aeg juba seemned köögiaknale karpi külvata. Siis saab millalgi vastu kevadet taimed juba suurde kasti istutada ja kui suuri külmi enam oodata pole, sellesama kastiga rõdule tõsta.
Manused
DSCN4146.JPG
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Manurhin kirjutas: 22 Nov, 2023 14:31 Kindlasti ärge unustage kastmele (aga ka nt. klimbisupile või ühepajatoidule) lisada punast pipart! ... Mitu kauna võtta, sõltub toidu kogusest ja pipra tulisusest. Keskmise pannitäie hakklihakastme jaoks vast 1 suurem või 2 väiksemat. Eks ta esimesed korrad natuke katsetamise asi on. ...
Pildil on kas cayenne või chilli pipar. Soovitan olla ettevaatlik, eriti kui ei tea, sest vahe on tuntav! 8)
Kasulik on alustada jahvatatud pulbriga, sest seda on lihtsam doseerida ja on veidi mahedam (tehakse üldiselt ilma seemneta). Kotleti sisse teisiti ei saagi. :lol:
Tükeldamise asemel soovitan panna toidu sisse terve kaun (või kaks), mille saab maitsemise käigus õigeaegselt tervena välja võtta, ilma et hiljem seistes midagi edasi jääks "toimetema" - tükeldatud kaunaga on seda raske teha!
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
ahto42
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ahto42 »

Mulle kunagi kingiti selline asi
https://www.blairsdeathsauce.com.au/col ... eath-sauce
Euroopas ka saada.
Igatahes, hambatiku otsast piisab, et maitset anda.
Korra tuli seltskonnas ka teravatest elamustest/kastmetest juttu, siis ma pakkusin, et võtan teinikord kaasa ja vaatame, kui kõvad te olete. Hoiatasin, et võtke piima keegi kaasa. Ma ei mäleta täpselt, mida sinna sisse kasteti, hoiatasin jälle, et ärge nüüd jamage. Igatahes, 5 mintsa pärast oli kõigil paanika, pill lahti ja piimast ja hapukoorest jäi natuke puudu. Rahuneti lõpuks rahuneti ikka.

Korra sai seda triibuliha keefirimarinaadi sisse pandud, aga piimavalk oli terava ära lahustanud. Liha oli hea pehme.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

ahto42 kirjutas: 22 Nov, 2023 15:51Igatahes, hambatiku otsast piisab, et maitset anda.
Millele? Tervele seale?
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

mart2 kirjutas: 22 Nov, 2023 14:55 Pildil on kas cayenne või chilli pipar. Soovitan olla ettevaatlik, eriti kui ei tea, sest vahe on tuntav! 8)
Ma ei teagi, mis ta täpselt on. Sai 10 aastat tagasi turult üks piprataim toodud mõttega, et vaatab, mis sellest välja tuleb. Kasvas hästi, maitse on just paras, et hakituna söögi sisse panna. Seemned võtan välja ja igal aastal jõulude paiku külvan jälle uuesti idanema. Suuremat muud hoolt ei ole, kui kasta, suve jooksul mõned korrad vedelväetist ka anda. Kui suuremaks kasvavad, tuleb nööriga lakke üles siduda ja et looduslikud tolmeldajad üldjuhul rõdu peale ei tule, siis tuleb see töö ise vatitikuga ära teha.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist