Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
manjabes
Liige
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas manjabes »

Meenutan, et 10€ teemapüstitus sisaldas endas jõululauda, mis traditsiooniliselt võiks ju pisut pidulikum ja erilisem olla. Piparkoogid ja värgid särgid. Ei ole muidugi võimatu, aga lihtsalt "makaronõ po flotski" on küll tsipa teemast mööda.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Pulbrist püree on muidugi kiire, aga ma pidasin silmas katelokis kartulit keeta, teises piima kuumutada, mingi pussipidemega kartulit tampida jne et söödav püree tuleks. Seda kõike ma ei viitsiks vabatahtlikult.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Nojah. Vabandage.
Mul on kõik lauad ühesugused.
Ei ole eraldi jõululauda ega jaanilauda.
Pidulauad jah vahel on, juubelid, pulmad jne
Jõulud pole mulle pidu ja septembrist maini on kõik üks suur masekas.

"makaronõ po flotski" le keerake pakk hapukoort selga ja saate pidulaule peomakaronisalati.
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Juurikad (kartul, porgand, sibul, kaalikas, peet) ei maksa suurt miskit kui oled valmis neid ise puhastama*. Kõik toidud mille põhiosa langeb nendele, on üldiselt odavad. Paneme kõrvale veel kapsa, herne, kruubid ja valik laieneb veelgi.
Näiteks hernesuppi saab teha korraga suure portsu (ma olen teinud ka 6-liitrise malmpotiga suures ahjus). Vajab muidugi maitseks suitsuliha/konti aga seda paari euro eest suurde potti lisades saab hea kraami mitmeks päevaks.
Mulgipuder.
Talvisel ajal on mul keskmiselt korra nädalas ahjus 6-liitrine pott ääreni täis. Üldjuhul juurikad koos lihakäntsakaga. Saab toa soojaks ja süüa kah.
Metsas odavalt tegemiseks võib makaronidele vahelduseks teha tartaputru. Keerad sinna lihakonservi sisse ja saab väga hea ja lihtne.
* - peet on erandiks - seda ostan ainult keedetud kujul, tihtipeale ka riivitult.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

200-300 gr jahu
1 muna
10-25 minutit pastamasinas

1 selleri vars
1 porgand
1 punane sibul
100-200 gr seguhakkliha
Passata, kooritud tomati konserv, tomatipasta
Oliivôli, pipar, sool
Vesi, klaas veini, lonks piima
5 tundi podisemist vaiksel tulel

Pasta Bolognese, alati pidupäev.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
MeelisV
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MeelisV »

Kuni 300 jahu ühe munaga ?
Hanemuna ?
Mul on ikka 100g ja muna suuruses L
300g ja 3 muna.
Vähemaga ei saa kuidagi kui just vett ja või õli ei lisa.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

5 tundi podisemist vaiksel tulel??? Makaronid?
Mu proua töötas aastaid Eesti tippitaaliarestos kokana ja makakad ning pitsa on kodus ikka väga kõrgel tasemel, aga mingeid tundidepikkuseid podistamisi küll aset ei leia.
Igaks juhuks mainin ära, et ma ei anna siin hinnangut vaid olen siiralt üllatunud ja huvi pärast küsin.
Muidugi peab möönma, et ma nende makakate nimesid ei tea mis ta teeb. kas Boglonese on olnud. Mingi Arabiata, vodka soust, mingi sinihallitusjuustu ja singi ja veel mingeid on olnud küll, a see et mõni peab 5 tundi podisema tuli mulle ikka väga suure uudisena.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Saab üldse ilma munata ka. Tegelt saab ka ilma õlita, aga õliga on ikka parem. Jahu kvaliteet ja sõtkumine määravad tulemuse.
Näiteks hinkaalidega on jahu margis ja sõtkumises vahe, kas läheb koerale või on ulmemaitsev roog(puljong jääb sisse).
Ehk siis jahu 405 ja sõtkuda niiet on sõtkutud(mingi gluteeni metamorfoosi küsimus oli vist). Minimaalselt 4 korda, 15 mindiste vahedega, 10-15 mindised seeriad.

Plaan oli täna õhtul hatšapurit teha, et saab seda sõtkumisetööd jälle teha. kuigi hatšapuri puhul pole sõtkumine nii kriitiline vaid tähtis on leida sulguni ja brõnsa juustusid. Rohkelt.
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Paistab et ühest seajalast sülditegemise õpetust "rahvamajandusse" ei lasta , seoses pühade ajaga peaks sendiveeretamisega vahet ja teeks seaprae , mul on valida kas kaelakarbonaad või searibi , kumba soovitate ning õpetussõnad soovituse juurde pole liiast .
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Kui majapidamises on koer siis ribist :).

Akf. Sho-le. Juba anti mulle vastus ära. Nii on(kuigi siin käis 3 tundi läbi tegelt).
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

5 tundi podiseb raguu, mitte pasta.
Kui vähem podiseb, ei pea itaallased sust enam lugu.
Ôige maitse on jämedates joontes küll juba tunniga käes, aga see pole veel piisavalt läbi ja pehmeks podisenud.
Kôige pealt suffretto - ôli tuliseks, sibul kuldseks, porgand ja seller sekka.
Siis pidevalt segades hakkliha, kuni küpseb halliks. Enne ja pärast pool klaasi veini sekka, kui on selline soov.
Seejärel kôik tomatitooted ning jätta aeglasel tulel podisema.
Umbes tunni pärast lisada kôvasti vett ning vastavalt vajadusele edaspidigi. Vesi teeb kogu töö.
5 tunni pärast jätta seisma ehk järelvalmima.
Enne kasutamist segada juurde pisut piima ning soojendada kiiresti uuesti üles.

Pastamasinasse panna soovitud kogus durumjahu, pisut tavalist peenjahu ning soovitud arv veega segatud mune. Munadega versiooni korral pärast esimest segamist jätta veerandtunniks seisma ning siis alustada segamisega uuesti. Välja printida endale sobiva laiusega lindid, aga mitte spaghettid.

Pasta keeta al dente ning segada seejärel raguuga. Peale vôib riivida Parmigiano Reggianot.

Mina panen öösel odava elektriga podisema ning hommikuks on valmis. Keele viib alla.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 21 Dets, 2023 10:19 Ma just teema ajel käisin eile poes ja vaatasin, mis inimestel korvis on. 90% ostukärudest täidab liigselt töödeldud või tehislik toit, kuna inimesed ei viitsi süüa teha - aga selle kilohind on tihti (nt võrreldes tavalise puhta lihaga, pakendatud lämmastikukeskkonda) palju kallim. Ja kõhtu ei täida.
Ja veel enam - kui vaatade nende läikivas pakendis "vorstide" koostist, tõusevad juuksekarvad peas püsti.
Oskad sa äkki ka nimetada, mis sa siis seal korvis leidsid?
See su väide mingist liigselt töödeldud (mida see ka ei tähendaks) või lausa tehislikust toidust kõlab veidi uskumatult.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

wolfgang kirjutas: 22 Dets, 2023 14:02 5 tundi podisemist vaiksel tulel??? Makaronid?
Mu proua töötas aastaid Eesti tippitaaliarestos kokana ja makakad ning pitsa on kodus ikka väga kõrgel tasemel, aga mingeid tundidepikkuseid podistamisi küll aset ei leia.
Igaks juhuks mainin ära, et ma ei anna siin hinnangut vaid olen siiralt üllatunud ja huvi pärast küsin.
Muidugi peab möönma, et ma nende makakate nimesid ei tea mis ta teeb. kas Boglonese on olnud. Mingi Arabiata, vodka soust, mingi sinihallitusjuustu ja singi ja veel mingeid on olnud küll, a see et mõni peab 5 tundi podisema tuli mulle ikka väga suure uudisena.
see oli ilmselgelt mõeldud Ragu alla Bolognese jaoks, mitte pastale.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Jajaa. Mulle siin selgitati ka ja ega ma mõelnudki, et maksid viis tundi podistatakse. Lihtsalt ma pole kokku puutunud hakkliha tundidepikkuse hautamisega. Hakkliha on kiirtoit ja pikk podistamine käib kondise liha juurde. Kuigi ma olen liikunud kiirkeetja juurde kui on vaja tunde podistada. Kiirkeetja tund võrdub julgelt kolme tunniga atmosfääris keetmisega.
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Head pühadeaega !
Valisin kaelakarbonaadi , nüüd detailidesse minnes sain soovituse lõigata liha lahti , kolkida lihahaamriga pehmemaks , täita hästi rasvase hakkliha , küüslaugu , porgandi , sibula ja muu meelepärasega , siduda kokku , pruunistada pannil ja seejärel ahju küpsema . See vast praeks ei kvalifitseeru , pigem liharull .

Soovitused on oodatud .
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist