248. leht 323-st
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 11:16
Postitas Vetu
Minu kogemusel leivaviilutajana leivatehases küll me "nuge" millegagi ei määrinud. Just pidi puhas ja kuiv kõik olema,et lõikamisel tekkiv tolm kinni ei hakkaks kuhugi. Niisamuti ei saanud liialt sooja toodangut lõigata sest oli veel "nätsa" ja kittis noad kinni. Ainus abivahend oli suruõhk millega kõike puhastasime.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 11:21
Postitas olevtoom
TALUPOEG TALUJA kirjutas: ↑07 Mai, 2024 10:48
... Minuarvates suur putukas nimega inimene on kohanenud hästi.
No aga selles ongi uba... ehk teisisõnu -- "kõik see keemia" esineb piisavalt vähesel hulgal, et inimese tervist mitte kahjustada. Isegi divesinikmonooksiid ei suuda inimkonda maha tappa.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 11:25
Postitas Some
Oh, divesinikmonooksiid tapab samas suurusjärgus liiklusõnnetustega, nii et suht ohutu kraam.
Aga nüüd küsimus - ei tea kui palju päästaks kui me kõik paleodiiedile läheks`? Tollal surid kõik nagu üsna tervetena.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 11:27
Postitas Kriku
Some kirjutas: ↑07 Mai, 2024 11:25Tollal surid kõik nagu üsna tervetena.
Kust see info pärineb?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 12:58
Postitas Some
Kriku kirjutas: ↑07 Mai, 2024 11:27
Some kirjutas: ↑07 Mai, 2024 11:25Tollal surid kõik nagu üsna tervetena.
Kust see info pärineb?
Puuduvad andmed südameveresoonkonna või vähki surnute kromanjoonlaste kohta

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 13:18
Postitas Walter2
Rohkem surmasid ''tollest'' ajast pigem seetõttu, kui naaberkoopa tüübid sinu mammutit endale himustasid kui tänapäevaste poppide elustiili tõbede tõttu.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 13:19
Postitas Kriku
Vähki surevad ja surid ka loomad ning loomulikult ka paleoliitilised inimesed, näiteks:
https://www.discovermagazine.com/health ... oric-times . Ülima tõenäosusega surid nad muidugi varem mingil muul põhjusel, nagu akf Walter2 kirjutas.
Paleodieet võib vähendada pärasoolevähi riski:
https://translational-medicine.biomedce ... 23-04352-8 .
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 13:57
Postitas Madis Reivik
Jutt et vanasti toit oli tervislik... See läheb rubriiki Kungla rahvas kuldsel aal..
Lugesin 19 sajandi laevaarsti memuaare. Põhimõtteliselt 99% ajast üritas meeste torustikku korras hoida, et töötaks, seejuures mõistliku tempoga ja kindlasti suunas ülevalt alla.
Igasugu keeritsussid ja roisubakterid on väga looduslikud. +2 kraadi juures külmik ei ole looduslik.
Vanasti oli keskmine eluiga <30 aastat, polnud aegagi põdeda "moodsaid haigusi". Odüsseuses oli vist rida a la "lõkke ääres istusivad vanad mehed, mõned juba nelikümmend täis".
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 14:58
Postitas Rebane11
wolfgang kirjutas: ↑03 Mai, 2024 12:37
Akf. Rebane11, mis riisiga sa teed?
Mul algas hooaeg isegi veids varem, aga ma liiga rahule ei jäänud. Pererahvas õnneks jäi. Maitse oli timm, aga kole õline jäi, kuigi ma panin õli nagu tavaliselt. Veel võib kahtlustada, et tavapärase veise või lambaliha asemel kasutasin seekord väherasvast sealiha. Mu teooria oli, et liiga vähe riisi sai (0,5 kg riisi ja ca kg liha), aga siit loen et sa paned verel käredamalt liha, et siis ilmselt pole ka see õige. Äkki riis siis? Ma olen kasutanud mõnda aurutatud riisi. Mida sa kasutad?
Ma olen kasutanud ka sea kintsuliha, kamaraga. Kaelakarbonaad siiski parem ja siis terve kamakas. Tavaliselt 2 -2,5 kn nad kaaluvad. Ja paaril korral olen kulbiga (enne riisi ja vee lisamist) õli/rasva vähemaks ka võtnud, sest endale ka ei meeldi rasvane plov. Muidugi sellist 2,5 kg pruunistan 3 jaos, võtan vahepeal portsu välja ja uued sisse, et õli liiga palju poleks vaja kasutada. Mul läheb kuidagi nii et 1,5 kg - 2,5 kg liha, ca kilo porgandeid, 0,7 - 1 kg porgandeid, sibulat veidi vähem ja 0,5 - 0,7 kg pikateralist riisi. Ma aurutatud asju ei kasuta. Aga täpseid koguseid ei teagi,tunde järgi, oleneb lihatüki suurusest, riis on rohkem niiskuse hoidja seal. Kazan 6 liitrine, rohkem ei mahu.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 15:05
Postitas AndresTy
Walter2 kirjutas: ↑07 Mai, 2024 13:18
Rohkem surmasid ''tollest'' ajast pigem seetõttu, kui naaberkoopa tüübid sinu mammutit endale himustasid kui tänapäevaste poppide elustiili tõbede tõttu.
Jälle...kust see teadmine, et just nii oli, pärineb? Vanaema rääkis?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 15:07
Postitas AndresTy
Rebane11 kirjutas: ↑07 Mai, 2024 14:58 ................Ma aurutatud asju ei kasuta.................
Miski põhimõte või? Või on selle taga mingi päris teadmine?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 15:14
Postitas Rebane11
Pole põhimõtet, aga kunagi aastaid tagasi sai Youtoubest õpitud riisi keetma ja kuidagi on selle pikateralise peale jäädud. Muud lihtsalt polegi kodus.
Kindla riisiga tead tema omadusi ja keetmine käib mahu ja kella järgi. Ei mingeid üllatusi.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 18:43
Postitas Väino
Akf AndresTy kirjutas: ↑07 Mai, 2024 8:53
Ma arvan seda, et juba praegu on meie poes müüdav toit igasuguse keemiaga ära solgitud ja sellest ei saa inimene kõike vajalikku kätte.
Ehk kirjeldad lähemalt seda "igasugust keemiat" millega toit ära solgitud on ja mis kõike neid hädasid, mida kirjeldad, põhjustab? Kipub kahtlaselt stereotüüpse oma peaga mõtleja rumalavõitu loosungina kõlama.
Eelmise aastatuhande lõpus kasvasid broilerid täismõõtu umbes kahe kuuga (aeg on edasi läinud, võibolla nüüd käib asi veel kiiremini). Kanalas pesitsevad rotid olid väiksema kassi suurusega. See info ei ole vaieldav, isiklikult nägin. Mida sööda sisse oli pandud võid ise järeldada. Ja kuidas mõjub see inimestele, kes seda liha (loodetavasti ikka broilerite) tarbivad veidi kauem kui kaks kuud.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 18:49
Postitas AMvA
No ja mida siis sinna sööda sisse oli pandud?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Mai, 2024 19:27
Postitas TALUPOEG TALUJA
AndresTy kirjutas: ↑07 Mai, 2024 10:07
Just! ja ka seda, et "toiduained on täis kole-paha keemiavärki" võiks ka keegi toidutehnoloogia laborispetsialist kommenteerida. Et seda ei esitaks absoluutse tõena mingi suvatüüp, kelle püstitatud väite sõnastusestki on juba aru saada, et tegemist mingi "omapeagaväljamõelduga".
Jah, seda oma peaga mõtlemist kardetakse isegi mäepeal. Lihtsam oleks muidugi kooris laulda, kuid eelistan siiski oma teadmisi ja elukogemust.

Järgnev võib muidugi kõlada küll nagu vandenõuteooria- kas meile üldse kõigest räägitaksegi mida sinna toidu sisse ja peale on pandud....